Vaša “rezervna” domovina!

Vrijedni i(li) nadareni forumasi, u svom izričaju... Foto teme, natjecanja, autorski radovi...
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31151

Re: Vaša “rezervna” domovina!

Post Postao/la hani_jong_un »

Miss Y. je napisao/la: 19 maj 2021, 09:49
Max je napisao/la: 19 maj 2021, 09:34 Ja nemam rezervne domovine
+1

i nije mi žao. :missy
a priboj
0
1811
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27272

Post Postao/la Heidi »

Ja imam tri.

Pisat cu vam o tome.
3
3 slika
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks

Heidi je napisao/la: 19 maj 2021, 17:28 Ja imam tri.

Pisat cu vam o tome.
jel tri rezervne il jednu glavnu i dvije rezervne
0
1811
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27272

Post Postao/la Heidi »

Tri domovine.
2
2 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21606

Post Postao/la Miss Y. »

Hannibal je napisao/la: 19 maj 2021, 17:27
Miss Y. je napisao/la: 19 maj 2021, 09:49

+1

i nije mi žao. :missy
a priboj
PomJešo si me brt s nekim :zbunj
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17479

Post Postao/la Ommadawn »

Sarajka je napisao/la: 19 maj 2021, 11:07
Ommadawn je napisao/la: 19 maj 2021, 10:52 Nemam nikakvu domovinu.
Ona u kojoj sam rodjen me ne priznaje iako nigdje ama bas nigdje nisam naveo da se odricem svog drzavljanstva. Svejedno, svaki put kad je posjetim moram se prijaviti kao strani drzavljanin. I uz to platiti 10 km (ili su to poskupili, ne znam).
S obzirom da pripadam manjini, moja nacija nije ni priznata - Bosanac, agnostik/ateista. Sve ostalo - ja nisam.
Rodni grad sam za ovih svih tacno u dan 28 godina posjetio samo dvaput i oba puta mi je dato do znanja da (jos uvijek) nisam dobrodosao. Svugdje ostalo ja se osjecam bas kao i ovdje - doselio sam, dosao sam, posjecujem.

U ovoj gdje zivim sam primljen i prihvatio sam nacin zivota onakvim kakav jeste jer jednostavno drugog izbora nisam imao. Uzeo sam onoliko koliko mi je trebalo a da se ne lazemo, ponudjeno mi je mnogo vise.
A opet, svako reaguje na ono moje "ic" koje je na kraju prezimena, na ime koje ne zvuci svedski, na pomalo tvrd naglasak ma koliko god se ja trudio da koristim bilo kakve finije izraze. Nema insana koji me nije pitao odakle sam i koji me bar jednom nije nazvao "jugge" (naziv za jugoslovena - mada ne i pezorativan) iako se ta drzava raspala vec 1991.
Naravno da ima stvari koje mi jos uvijek smetaju ali, sto kazu Ukrajinici "navikne se covjek na sve, pa i na lose".
S druge strane, naucio sam da iz svega izvucem nesto dobro a da ono lose bude samo plus u iskustvu.
Ako se nisi odrekao: izvadio rodni list i uvjerenje o prebivalištu u mjestu rodjenja/prebivanja tvojih roditelja pod uvjetom da si bio maloljetan dok nisi izbjegao iz BiH. Ako si bio punoljetan onda u svom mjestu prebivanja. I najnormalnije mozes predati za izdavanje ličnih dokumenata. Uz sliku i uplatnicu.
Ne bi trebao biti nikakav problem to.
Brat bratu, nekih mjesec dana yebavanja na šalterima po Banjaluci.
S obzirom da naša ambasada ovdje nije u mogućnosti ni da se kulturno obraća putem telefona a mogli bi da dobar dio stvari olakšaju.

Imam rodni list kod staraca samo je gotovo nevažeći jer je iz vremena SFRJ. Tita ni noga nije stigla još zaboljeti kad je udaren pečat na njemu.
1
1 slika
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Ommadawn je napisao/la: 19 maj 2021, 21:46
Sarajka je napisao/la: 19 maj 2021, 11:07

Ako se nisi odrekao: izvadio rodni list i uvjerenje o prebivalištu u mjestu rodjenja/prebivanja tvojih roditelja pod uvjetom da si bio maloljetan dok nisi izbjegao iz BiH. Ako si bio punoljetan onda u svom mjestu prebivanja. I najnormalnije mozes predati za izdavanje ličnih dokumenata. Uz sliku i uplatnicu.
Ne bi trebao biti nikakav problem to.
Brat bratu, nekih mjesec dana yebavanja na šalterima po Banjaluci.
S obzirom da naša ambasada ovdje nije u mogućnosti ni da se kulturno obraća putem telefona a mogli bi da dobar dio stvari olakšaju.

Imam rodni list kod staraca samo je gotovo nevažeći jer je iz vremena SFRJ. Tita ni noga nije stigla još zaboljeti kad je udaren pečat na njemu.
Ne smije biti stariji od 6 mjeseci. Ni rodni list ni uvjerenje o državljanstvu. Korona je, lakše je fercerati u BiH sa bosanskom licnom. Onda ti ni suprugi ni princezi ne treba PCR. Pa eto. Ako ti se da.
0
A sad adio :sara
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Endzi je napisao/la: 19 maj 2021, 17:19 Nemam ju. Bosna I Hercegovina je moja domovina. Jedina. Majka mi je hrvatica, rodjena rijecanka, mi djeca imamo dvojno drzavljanstvo ,volimo Hrvatsku ,more, ujake ali ja se ne osjecam kao hrvatica. Bosanska sam katolkinja, sarajka. Nona mi je kotoranka, crnogorka. Volim i Kotor, i rodbinu i Crnu Goru koju posjecujemo ali ne veze me neka osobita emocija glede pripadnosti. Sarajevo je moj grad, nasa porodica je ubiljezena u crkvenim knjigama Sarajeva jos 1718 godine . Bosna je moja domovina i ponosim se time.
Ja bih voljela daa mogu isto reci :tugi
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Iskra je napisao/la: 19 maj 2021, 21:49
Endzi je napisao/la: 19 maj 2021, 17:19 Nemam ju. Bosna I Hercegovina je moja domovina. Jedina. Majka mi je hrvatica, rodjena rijecanka, mi djeca imamo dvojno drzavljanstvo ,volimo Hrvatsku ,more, ujake ali ja se ne osjecam kao hrvatica. Bosanska sam katolkinja, sarajka. Nona mi je kotoranka, crnogorka. Volim i Kotor, i rodbinu i Crnu Goru koju posjecujemo ali ne veze me neka osobita emocija glede pripadnosti. Sarajevo je moj grad, nasa porodica je ubiljezena u crkvenim knjigama Sarajeva jos 1718 godine . Bosna je moja domovina i ponosim se time.
Ja bih voljela daa mogu isto reci :tugi

Reci nam. I daj slika. Volimo egzotična mjesta. A Katar to jeste. I nije treći svjetski. Proći će pandemija uskoro i opet ćeš putovati svojim :)
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Nisam ni planirao u BiH u skorije vrijeme.
A kad (i ako uopšte) naša birokratija bude organizovanija, onda mogu po svoja dokumenta.
Znači lijepo na internet, ukucaš matični broj, uđeš i tražiš rodni list. Oni te upute u koju najbližu ustanovu to možeš uraditi (recimo da sam u Saraj’vu, pa me upute u neku Upravu tamo), “dobar dan, došao sam po svoja dokumenta, kontrolni broj je 446891” “dobar dan, samo da pogledam....aha. vaše ime i prezime i datum rođenja, molim?”. Ja kažem, pri tom pokažem i svoj pasoš i elegantna (ne nakurčena i prešminkana) teta s druge strane šaltera mi pruži papir i ja s njim u policijsku stanicu dođem “dobar dan, trebao bih da izvadim ličnu kartu, evo izvolite moj rodni list”. “dobar dan... evo, izvolite ovdje, tu je aparat koji će vas uslikati, gledajte tu u dvije tačke... evo... jeste li zadovoljni fotografijom? hvala. Evo gospodine, ovdje se potpišite i ovdje također štampanim i čitkim slovima napišite vaše ime i prezime”.

I nek je ova sva procedura završena za jedan dan, pa i dva, plus što čekam nekih, brat bratu 7 dana da se dokument napravi i ja dobijem sms na kojem piše da ga podignem na određenoj policijskoj stanici - ma koliko sutra bih sve obavio.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

91039.jpg
Prije nego ista dalje napisem zelim.reci da sam.ponosna na svoje porijeklo, na to sto sam bosansko dijete i da jako volim i cijenim bosanski narod. bosnu sam dosla.da upoznam nane i dede malo bolje, da vidim otkud i od koga poticu neke.moje karakterne osobine i od koga bastinim.taj hereditet.
Ali
Moja domovina je Qatar, rodjena sam u najljepsem gradu na svijetu, Dohi. Ja sam.dijete arapskog sunca i pustinjskog pijeska, i volim svako zrno istog. Tamo sam Ja u svojoj zemlji, prihvacena, odhranjena i odrasla. Ljubav me.veze za svaki kamen, za svako morsku stijenu, za svaku ulicu, svaki kutak kojim sam.prosla.
Qatarski narod je sirok, plemenit, susretljiv, pazljiv, otvoren, i posten. To je narod koji pamti, ne zaboravlja i zato cijene sve sto sada imaju a nekad nisu imali. Iako je Qatar zemlja izobilja, nisu tasti, jako su humani i puni razumjevanja. Veliku paznju pridaju porodici, djeci posebno. Ponose se svojom kulturom, historijom, ali razvijaju se i otvaraju prema buducnosti u svim drustvenim sferama.

Pisem zbrkano jer ne znam odakle da krenem ni kako da zavrsim ili nastavim....uglavnom, ja se brzo i.lahko prilagodjavam, i ma gdje zivjela to mi nije.problem, ali srce je tamo gdje je dom. A ja ne znam za drugi dom nego u mojoj Dohi.

Par slika koje je napravuo moj brat
91039.jpg
_190920.jpg
1102.jpg
90952.jpg
91028.jpg
3
1 slika 2 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Pisat cu mu da mi.posalje jos, ja na ovom.tel.nemam slika. Do tad iskopam s neta neke.koje su zanimljive
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Ja bi voljela vidjeti The Pearl of Qatar – porto Arabia. Lijepi neboderi između kojih prolaze plovni kanali. Kako izgleda taj dio @Iskra? od Katare vožnja 20 min? Tu se gradi i grad gdje će biti finale SP Lusail, ili tako nekako? Je li gotovo?
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Ovo su takodjer iz privatnog albuma , 2 moje i 2 naseg prinatelja Nasera, sigurna sam da mu objava ovdje nece smetati

46.jpg
00.jpg
825.jpg
9.jpg
2
1 slika 1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Ma dobro to.
Nebodere ima i Kabul.
Nego kako prosječni građani žive? Kakva su im sela?
Gdje je sirotinja?
2
2 slika
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks

mi bosnjaci smo los narod. ne znam sto bi bosna bila nekom druga domovina 🤷‍♀️
haj nama sto je prva, mi nismo mogli da biramo, al vi mozete...
2
2 slika
1811
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

A Srbija, Crna Gora - to ništa?
0
Odgovori

Natrag na “Kreativni forum”