Vaša “rezervna” domovina!

Vrijedni i(li) nadareni forumasi, u svom izričaju... Foto teme, natjecanja, autorski radovi...
Odgovori
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Re: Vaša “rezervna” domovina!

Post Postao/la Sarajka »

Iskra je napisao/la: 19 maj 2021, 22:58
Sarajka je napisao/la: 19 maj 2021, 22:52

Ma neboderi. U Veneciji kuće okolo :)

Reci bratu da nam slika obavezno 🥰
Ma.ideja je ista, na to sam.mislila. a ja slabo idem na.porto...ja se smucam po wakifu i ulicicama al yasre .

A konji? Jooooj sta sve o tome.mogu napisati, kakva je zo ljubav i opsesija. I sokolarstvo ....

:plaki

Ma.bjez tamo :muhadzir
A “ korzo” običaji kako parovi setaju? Kako žene/djevojke bez muške pratnje? Kupovina? Cijene? Itd Itd
0
A sad adio :sara
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

@Iskra kako ide za točenje alkohola? Imaju specijalni lokali? Postoje li strani klubovi? Pabovi? Ako poželim vino? Koliko kosta takvo zadovoljstvo?
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Sarajka je napisao/la: 19 maj 2021, 23:16 @Iskra kako ide za točenje alkohola? Imaju specijalni lokali? Postoje li strani klubovi? Pabovi? Ako poželim vino? Koliko kosta takvo zadovoljstvo?
Postoje specijalizovane trgovine u kojima je moguce kupiti alkohol, ali moras imati posebnu dozvoku za to. Izdaje se samo strancima, ali su i tu jako rigorozni. U hotelima takodjer mozes kupiti allkohol, naruciti vino svakako, ali i to ako si stranac.
U takvim prodavnicama i barovima nimada neces vidjeti arapa da toci ili prodaje alkohol. Povlastice vezano za sve sto se karakterizira kao haram vaze samo za strance.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Ommadawn je napisao/la: 19 maj 2021, 22:43 Ma dobro to.
Nebodere ima i Kabul.
Nego kako prosječni građani žive? Kakva su im sela?
Gdje je sirotinja?
To i mene interesira.
0
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1052

Post Postao/la grunf »

Unazad nekoliko godina, zbog losih odnosa sa susjednim zemljama, Qatar Airways ne smije koristiti vazdusni prostor okolnih drzava, pa su prinudjeni da prave krugove poput violinskog kljuca kada uzlijecu ili slijecu na internacionalni aerodrom Hamad.

Zadnji put kada sam bio u Dohi prerusen u njemackog svestenika koji govori ruski jezik, zapazio sam samo jedan Duty Free koji je bio otvoren, zajedno sa nekoliko polupraznih restorana sa brzom hranom koji su sluzili radnike na privremenom radu u Qataru. Nepregledni dugi hodnici bez ljudi, cekaonice i terminali, zamandaljene radnje koje prodaju brendiranu robu, sve je bilo sablasno prazno. Na velikom displeju avetinjski praznog aerodroma blinkali su pozivi za let za samo dvije kompanije:Qatar i Singapore Airlines. Nestvarno za aerodrom koji godisnje ugosti 30 miliona putnika.

Zivot u Qataru za ogromnu vecinu je daleko od folklornih Prica iz 1001 noci.

Nisu sve zene pametne i lijepe poput vezirove kci Seherezade.
3
1 slika 2 slika
Zadnja izmjena: grunf, dana/u 20 maj 2021, 09:35, ukupno mijenjano 1 put.
Kako se pise "Ti si idiot"?
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27273

Post Postao/la Heidi »

Grunf kao svestenik :valja sad si zauvijek promijenio sliku o sebi
2
2 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

grunf je napisao/la: 20 maj 2021, 09:25 Unazad nekoliko godina, zbog losih odnosa sa susjednim zemljama, Qatar Airways ne smije koristiti vazdusni prostor okolnih drzava, pa su prinudjeni da prave krugove poput violinskog kljuca kada uzlijecu ili slijecu na internacionalni aerodrom Hamad.
:hehe
1
1 slika
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma
Reactions: 17029

Post Postao/la pink floydd »

Hannibal je napisao/la: 19 maj 2021, 22:52 upozno ja jednu curu uz saudijske arabije, iz jake familije, otac bankar a mama univerzitetski profesor, i zali mi se kako tamo ne smije da pomjeri bez muske pratnje, ovdje joj se puno svidja sto je slobodna, skinula odma i maramu, reko aj da te ozenim da te spasim arapa, kaze nisam luda da zivim s bosnjacima 🤷‍♀️
nisi ti bošnjak
2
1 slika 1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

grunf je napisao/la: 20 maj 2021, 09:25 Unazad nekoliko godina, zbog losih odnosa sa susjednim zemljama, Qatar Airways ne smije koristiti vazdusni prostor okolnih drzava, pa su prinudjeni da prave krugove poput violinskog kljuca kada uzlijecu ili slijecu na internacionalni aerodrom Hamad.

Zadnji put kada sam bio u Dohi prerusen u njemackog svestenika koji govori ruski jezik, zapazio sam samo jedan Duty Free koji je bio otvoren, zajedno sa nekoliko polupraznih restorana sa brzom hranom koji su sluzili radnike na privremenom radu u Qataru. Nepregledni dugi hodnici bez ljudi, cekaonice i terminali, zamandaljene radnje koje prodaju brendiranu robu, sve je bilo sablasno prazno. Na velikom displeju avetinjski praznog aerodroma blinkali su pozivi za let za samo dvije kompanije:Qatar i Singapore Airlines. Nestvarno za aerodrom koji godisnje ugosti 30 miliona putnika.

Zivot u Qataru za ogromnu vecinu je daleko od folklornih Prica iz 1001 noci.

Nisu sve zene pametne i lijepe poput vezirove kci Seherezade.
1. Qatar nikada nije imao.lose odnose sa susjedima, nego susjedi s nama
2. Ocuvanje nacionalnog integriteta kroz pazljivo raspolaganje resursima, odrzavanje korektnih politickuh veza i jasno izgradjenih stavova vanjske politike , gdje sno.nepopustljivi takodjer nije problem Qatra nego susjeda
3. 4 ekonomija svijeta nije tek tako dobila epitet "4."
4. Za ogromnu vecinu tj za svo domicilno stanovnostvo Qatar je dzennet
5. Svaki stranac ima.iste sanse, i sam.je krojac svoje sudbine.
1
1 slika
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma
Reactions: 17029

Post Postao/la pink floydd »

Ne bi ja reko da je Katar četvrta ekonomija svijeta, možda si mislila na nešto drugo @Iskra

OT

Kakva rezervna domovina, non-paper je poslan u Brisel, u trećem kvartalu Banovići se otcjepljuju :opa
1
1 slika
Russki
prince of idiotism
prince of idiotism
Reactions: 25358

Post Postao/la Russki »

čuo sam da u Katru stranci ne mogu dobiti putovnicu.
0
abysmal depths are flooded
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Qatar Airways je pobjedio na Sudu, sad čekaju novac. Prije par mjeseci im je skolnjena blokada @grunf, iako svaka blokada se može opet ponoviti.
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27273

Post Postao/la Heidi »

@grunf kad si bio u Katru? :oo

I gdje si inace sve misionirao :valja

Ahahah ne mogu da se otmem od zamisljenog :valja
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

pink floydd je napisao/la: 20 maj 2021, 10:20 Ne bi ja reko da je Katar četvrta ekonomija svijeta, možda si mislila na nešto drugo @Iskra

OT

Kakva rezervna domovina, non-paper je poslan u Brisel, u trećem kvartalu Banovići se otcjepljuju :opa
Cekam.odg relevantne institucije, pa ti javim :hehe
1
1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Iskra je napisao/la: 20 maj 2021, 06:47
Sarajka je napisao/la: 19 maj 2021, 23:16 @Iskra kako ide za točenje alkohola? Imaju specijalni lokali? Postoje li strani klubovi? Pabovi? Ako poželim vino? Koliko kosta takvo zadovoljstvo?
Postoje specijalizovane trgovine u kojima je moguce kupiti alkohol, ali moras imati posebnu dozvoku za to. Izdaje se samo strancima, ali su i tu jako rigorozni. U hotelima takodjer mozes kupiti allkohol, naruciti vino svakako, ali i to ako si stranac.
U takvim prodavnicama i barovima nimada neces vidjeti arapa da toci ili prodaje alkohol. Povlastice vezano za sve sto se karakterizira kao haram vaze samo za strance.
Evo vezano za život žena bjelkinja u Kataru.
Koliko su same žene u Dohi sigurne?

Za Dohu mogu dati iste načelne preporuke kao za druge velike gradove: sama žena niti noću niti danju ne bi trebala lutati zabačenim dijelovima grada, a što se tiče kretanja središnjim dijelovima grada posve je sigurna.

Trebate se odjenuti prikladno kulturi u koju dolazite: obavezno pokrivenih ramena, grudi i koljena. Naime, nekih od domaćih Katarana, kao i muslimani iz okolnih zemalja, veoma su tradicionalni i nisu baš oduševljeni velikim brojem stranaca u Dohi koji ne poštuju njihove norme ponašanja. Bilo je nekoliko slučajeva da su turistkinje iz Britanije šetale gradom ili ušle u shopping centar u kratkim hlačicama ili minicama i majicama na bretele, pa su domaći Katarani zvali osiguranje da ih ukloni iz javnosti. Prošlo su ljeto neke Katarske organizacije organizirale kampanju po shopping centrima u kojima se neprikladno odjevenim strankinjama davale brošure kako poštivati lokalne običaje.

Osobno se u Dohi odijevam u hlače i košulje s dugim rukavima, ali nisam se odrekla visokih peta i lijepih torbi. Za večernje izlaske na mjesta gdje izlaze Zapadnjaci žene se odijevaju kao na Zapadu, pa ćete vidjeti i dekoltee i minice. Ja sam, međutim, uz večernju haljinu uvijek nosila i maramu za prekriti ramena. Bilo bi mi neugodno da me vide moji sponzori ili klijenti neprikladno obučenu po njihovim standardima. Bjelkinje su jako primjećene i treba paziti na ugled i dobar glas, pogotovo ako radite za arapske tvrtke. Ja sam bila iznenadjena kako su me ljudi prepoznavali i znali što radim i gdje se krećem. Uglavnom su to bila lijepa i ugodna iskustva i ljudi su bili jako ljubazni.

Kao sama žena bez problema možete odlaziti u šoping centre, frizerske salone, u spa salone, u kina koja su obično u sklopu shopping centara kao i barovi i restorani, također možete ulaziti tamo, šetati gradskim korzom Corniche, jesti i naručivati u restoranima ili šetati turističkom starom jezgrom Souq Waqif, igrati golf, tenis, sqash… Upišite se u neki fitness centar, bilo u sklopu hotela ili u gradu – uglavnom su unisex, ali ima i takvih gdje muškarci i žene vježbaju zajedno. Također brojna su događanja u Dohi na koja možete otići, primjerice samo u siječnju smo imali Međunarodni sajam knjiga, teniski turnir najjačih svjetskih imena na kojem je igrao i Novak Đoković, a počelo je i svjetsko prvenstvo u rukometu. U veljači su na redu veliki arhitektonski i dizajnerski sajmovi, kao i veliko godišnji sajam nakita. Ako prakticirate neku religiju, postoji veliki novi Religijski centar, u industrijskoj zoni Dohe i tamo također možete ići sami.

Žene u Dohi mogu same voziti automobile. Na benzinskim stanicama poslužuje osoblje i ne mora se uopće izlaziti iz automobila, samo kroz prozor dodate ključ i potom novac ili karticu za plaćanje. Inače, što se vožnje tiče preporučam vam da se koristite taksijem ili nekom od brojnih tvrtki za iznajmljivanje automobila sa vozačem koje možete nazvati kad god vam zatreba automobil. Najbolje da uzmete brojeve nekoliko vozača s kojima ste zadovoljni. Naime, u prometu su velike gužve, ne samo zbog toga što grad svakodnevno raste pa je sve više automobila i ljudi u njemu, a grad je gradilište na kojem se stalno otvaraju i zatvaraju ceste pa se je teško snaći jer se tlocrt grada dnevno mijenja, nego i zato štose većina vozača u prometu ne drži propisa. Na cestama vrijedi pravilo jačega i skupljega automobila, a to što ste žena u automobilu nikoga neće navesti da vam da prednost ili da propusti prilikom prestrojavanja ili u kružnom tok
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

pink floydd je napisao/la: 20 maj 2021, 10:20 Ne bi ja reko da je Katar četvrta ekonomija svijeta, možda si mislila na nešto drugo @Iskra

OT

Evo Pinke sta kaze tata, a on je u tim vodama..

20210520_114607.jpg
3
3 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Russki je napisao/la: 20 maj 2021, 10:33 čuo sam da u Katru stranci ne mogu dobiti putovnicu.
I jasan čula da je državljanstvo skoro nemoguce dobiti. Sad ne znam šta @Iskra kaze na to. Kako ste vi Iskra stekli državljanstvo? U vezi posla i radnih dozvola pronašla sam ovo:

https://bs.alinks.org/kako-dobiti-posao-u-kataru/
0
Odgovori

Natrag na “Kreativni forum”