Pa ja mislim da ne treba naglašavati ulogu Austrije u 2. svjetskomSocrates je napisao/la: ↑20 maj 2021, 21:11 Ne znam zašto većina ljudi napad na zakone, vlast, običaje, istoriju u jednoj državi (domovini) posmatraju kao napad na same sebe.
Uvod teme je pozvao i na objektivnost, između ostalog. Kanada ima genocidnu istoriju (prema Indijancima). Kanadski istoričari su to okvalifikovali i kao kulturocid. O tom se sasvim normalno uči na fakultetima.
Imamo i istoriju zločinačkog odnosa prema frankofonima. I to se uči na fakultetima.
Danas imamo dosta upitan odnos prema radnicima migrantima i/ili sezonskim radnicima. Ima još puno neriješenih stvari oko samouprave Indijanaca u okviru kanadskog ustava.
Pisaću još neke stvari.
Napomena; Ovo "Indijanci" je nepravilan i negativan izraz, ali ga koristim na forumu jer tako najbolje ostali razumiju.
ratu. Pa tako nisam ni pisala o tome. Što se tiče politike prema migrantima, ona je blago rečeno “politika trpljenja kvota koje EU propisuje”. I ovo kad kažem to je bukvalno.
Prema strancima takodjer dio austrijskog stanovništva ima netrpeljivost. Ako si obrazovan, govoriš njemački kao maternji, radiš dobar posao, opet se nadje neostvareni papak (ponekad) da ti spočitava što si se nastanio u njegovoj zemlji.
Iako recimo ni približno po obrazovanju/poslu niste konkurencija.
Ako opet nisi integriran, lose govoriš njemački i vodiš djecu iz osnovne škole po institucijama da ti prevode, opet si predmetom poruge. Mogla bi navesti sličnih milion primjera i nije sve zaista med i mlijeko. Iako lično nikad nisam doživjela diskriminaciju, a na opaske o “ kokurenciji” odgovorim uvjek dolično.