Vaša “rezervna” domovina!
Re: Vaša “rezervna” domovina!
Mislim da je u Kanadi dosta ubrzan proces što se tiče nekih zanimanja u odnosu na kad smo mi došli. Mada, ja ne mogu reći da sam previše upoznat sa tim.Ariel je napisao/la: ↑21 maj 2021, 00:56Vidjet cu, nadam se da nece biti prekomplikovanoSocrates je napisao/la: ↑21 maj 2021, 00:53 Ne znam kakva su pravila kod nostrificiranja diploma ako su u pitanju državljani.
Ne vjerujem da su različita od nostrificiranja diploma kad su u pitanju tek pridošli imigranti. Rekao bih da je tako u Kanadi, pa je vjerovatno tako i u Australiji.
Što ne znači ništa automatski ni dobro ni loše kad su tvoje diplome i ispiti u pitanju. Nešto je lakše nostrificirati, nešto teže.
Uglavnom, ma koliko komplikovano izgleda, nikad nije toliko teško kao što čovjek na prvu misli da jeste. Tako je uostalom i sa svim drugim aspektima života u drugoj zemlji.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
@Socrates kakvi su saobracajni zakoni tamo? Kakve su kazne za prekrsaje. Znam da u Australiji imaju bas rigorozne zakone sto se saobracaja tice i visoke kazne. Npr. na autoputu je ogranicenje 110 km/h, bar su nam tako rekli, u autu se moraju svi vezati apsolutno, i na zadnjim sjedistima svi..
0
Vezanje je i ovdje obavezno za sve. Vozač je odgovoran za vezanje svakog ispod 16 godina. Djeca moraju biti u car seats.Ariel je napisao/la: ↑21 maj 2021, 01:10 @Socrates kakvi su saobracajni zakoni tamo? Kakve su kazne za prekrsaje. Znam da u Australiji imaju bas rigorozne zakone sto se saobracaja tice i visoke kazne. Npr. na autoputu je ogranicenje 110 km/h, bar su nam tako rekli, u autu se moraju svi vezati apsolutno, i na zadnjim sjedistima svi..
Ograničenje brzine je provincijska odgovornost. I nekad zavisi od autoputa do autoputa. Ovdje (Ontario) je 100 km/h. Nedavno je počeo dvogodišnji pilot project na tri Ontario autoputa, gdje je ograničenje 110 km/h. Vidio sam da Alberta ima prijedlog zakona gdje bi ograničenje bilo 120 km/h na svim autoputevima u provinciji.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
Netko je pitao za loše strane naših domovina...
Trenutno sam u bedu političkim stanjem. Ubačeni smo realno mimo volje biračkog tijela, na vlak suverenista i desničara Europe, pokazuje se kriva slika stanja. Jesu, tu su uvijek, ali nikad volja većine, i vrlo su izgledni prijevremeni izbori, jer su se i neki zastupnici opametili. Vladajući ne mogu više ni jedan zakon donijeti.
Kao ni ostale exyu, nismo raščistili sa prošlošću.. I dalje se ceterespeta provlači, što logicno guraju upravo trenutno vladajući... To im je za ovce odličan alat.
Inače sam zadovoljan cuvanjem okoliša, funkcioniranjem državnog aparata, mada to sve može i bolje.
Uglavnom prije samo godinu dana smo bili puno bolji. A biti ćemo opet.
Trenutno sam u bedu političkim stanjem. Ubačeni smo realno mimo volje biračkog tijela, na vlak suverenista i desničara Europe, pokazuje se kriva slika stanja. Jesu, tu su uvijek, ali nikad volja većine, i vrlo su izgledni prijevremeni izbori, jer su se i neki zastupnici opametili. Vladajući ne mogu više ni jedan zakon donijeti.
Kao ni ostale exyu, nismo raščistili sa prošlošću.. I dalje se ceterespeta provlači, što logicno guraju upravo trenutno vladajući... To im je za ovce odličan alat.
Inače sam zadovoljan cuvanjem okoliša, funkcioniranjem državnog aparata, mada to sve može i bolje.
Uglavnom prije samo godinu dana smo bili puno bolji. A biti ćemo opet.
3
3
- Crvena Nit
- Etablirani član

- Reactions: 2219
Ariel, javi mi na pp, koji grad, mogu pitati moju prijateljicu, profesorica na Univerzitetu, Sidnej.Ariel je napisao/la: ↑21 maj 2021, 00:19 Ja se nadam u skorijoj buducnosti da cu zivjeti u Australiji ali sam pasivna sto se toga tice, mislim sprovodjenja toga, prvo bi htjela da napokon odem tamo nakon predugo vremena da se raspitam uz pomoc jednih rodjaka tamo sta mi treba sve od papira, pasos imam, drzavljanstvo, samo za posao sta bi mi trebalo da li cu morati polagati neke predmete, da li ce mi priznati diplomu,i da li ce mi certifikat za koji planiram polagati krajem ove, pocetkom naredne godine priznati.. imam li uopce sanse tamo raditi u struci... uglavnom ne znam da li ovo spada u temu.. ako ne, prebacite
Ja ima certifikate i diplome (tri univerziteta) iz više država, a sad sam opet nostrificirala.
Imam u Sarajevu osobu, koja može pomoći tebi na prijevodima predmeta i diplome, pečat i ovjera.
Probaj, zašto ne, živjeti na više lokacija.
2
2
Imam stoposto posao na Hvaru a nudi mi se i mogucnost u Svicarskoj.
... vidjet cu gdje ima janjetine, da idem nasigurno ...
... vidjet cu gdje ima janjetine, da idem nasigurno ...
2
1
1
1
Mogu i pecat' ... ali u Svicarskoj nikad nisam bio. Kazu da imaju sira ...
0
'bo ga sir, kad ima janjetine i ribe
Doturiti ćemo ti vlasicki, paški itd
0
Jaran mi radi na Hvaru, kaze samo babe ... nikad se necu ozeniti ako tamo odem.
1
1
pa oženiš babu
strpiš se malo i imaš svoj posjed
:ha
2
2
I say what I think, I think what I say
Super, hvala tiCrvena Nit je napisao/la: ↑21 maj 2021, 09:05Ariel, javi mi na pp, koji grad, mogu pitati moju prijateljicu, profesorica na Univerzitetu, Sidnej.Ariel je napisao/la: ↑21 maj 2021, 00:19 Ja se nadam u skorijoj buducnosti da cu zivjeti u Australiji ali sam pasivna sto se toga tice, mislim sprovodjenja toga, prvo bi htjela da napokon odem tamo nakon predugo vremena da se raspitam uz pomoc jednih rodjaka tamo sta mi treba sve od papira, pasos imam, drzavljanstvo, samo za posao sta bi mi trebalo da li cu morati polagati neke predmete, da li ce mi priznati diplomu,i da li ce mi certifikat za koji planiram polagati krajem ove, pocetkom naredne godine priznati.. imam li uopce sanse tamo raditi u struci... uglavnom ne znam da li ovo spada u temu.. ako ne, prebacite
Ja ima certifikate i diplome (tri univerziteta) iz više država, a sad sam opet nostrificirala.
Imam u Sarajevu osobu, koja može pomoći tebi na prijevodima predmeta i diplome, pečat i ovjera.
Probaj, zašto ne, živjeti na više lokacija.![]()
Ja sam studirala na engleskom jeziku tako da mislim da ne bi trebala prevoditi nista
Voljela bi u Brisbenu zivjeti ali naravno ako gdje drugo zavrsim a da je u Australiji je dobrodoslo
1
1
- Crvena Nit
- Etablirani član

- Reactions: 2219
Pa na svim otocima, van sezone, su upravo starija populacija.
Zato ima trajekt da odeš u život.
Hvar je predivan.
0
Javni ako se odlučiš za Hvar.
Tamo boravim ponekad
1
1
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
Prema mom iskustvu, Australci su za naše pojmove nevjerovatno pasivni... :faceAriel je napisao/la: ↑21 maj 2021, 10:34Super, hvala tiCrvena Nit je napisao/la: ↑21 maj 2021, 09:05
Ariel, javi mi na pp, koji grad, mogu pitati moju prijateljicu, profesorica na Univerzitetu, Sidnej.
Probaj, zašto ne, živjeti na više lokacija.![]()
![]()
Ja sam studirala na engleskom jeziku tako da mislim da ne bi trebala prevoditi nista
Voljela bi u Brisbenu zivjeti ali naravno ako gdje drugo zavrsim a da je u Australiji je dobrodoslo
Imao sam u teenagerskim danima curu iz Sidneya...
Meni je ona izgledala kao neki slowmotion film...
3
1
2
2
Kako mislis pasivni? Ne razumijem te bas. Mozes li objasniti?
0