Kućna smetala - naši ljubimci

Ljepote prirode, simbioza čovjeka i prirode, očuvanje okoliša, životinjski svijet, bogastvo flore na planeti...
Kalimero
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 136

Re: Kućna smetala - naši ljubimci

Post Postao/la Kalimero »

Čuvarkuća je napisao/la: 16 jun 2021, 13:38
Kalimero je napisao/la: 16 jun 2021, 13:34 ne b' ni ti bila odusevljena da te ovako ocerupaju i ostave ti šiške i repic samo :heidi2

A sladak je baš, baš :srce :srce
Uvijek je tužan kada ga ošišamo. Neki Samnson čuči u njemu :ddk
ne vole šišanje, evo i moj komšija maltezer odboluje svaki put :kme
0
Svima neko nedostaje, čak i beskraju nedostaje kraj! :srce :srce
Lana
Moderator
Moderator
Reactions: 24956

Post Postao/la Lana »

Čuvarkuća je napisao/la: 16 jun 2021, 13:07 Nova ljetna frizura ali nije baš oduševljen :D

slika
Ma vidi ga sto je sladak :zaljub
1
1 slika
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17021

Post Postao/la Polaris »

Mala prica o Mimi.

Mozda sam ovo vec napisala ali vrijedi ponoviti. Tamo nekad juni-juli 2017. godine jedan dan na vikendici kad smo tek dosli ujutro, bilo je koliko se sjecam onako vlazno sve kako je kisa padala. Posto se ulaz prije mosta nalazi pored imanja od komsije koje je ogradjeno tata mora tu stati da otkljuca tu prvu kapiju. Kako je izasao iz auta cuo je kako neki cuko cvili, gleda gdje je sta je kad tamo kod komsije cuko stoji kod ograde i mase repom, a sva mokar, prljav, ali zato sav veseo i smije se, kez od zuba do zuba. Tata me pozove brzo da vidim cuku i tako sam ja prvi put upoznala Mimi. U pocetku nisam uopce pomisljala da je udomim samo smo joj davali hrane i vode, a i ove druge komsije su se isto brinule o njoj. Sljedecu sedmicu kad smo dosli na vikendicu smo skontali da je skotna. Tada su moji nana i dedo rahmetli bili jos zivi mi smo ih zamolili da ako se ona okoti u nasem posjedu da oni dok se mi ne vratimo se brinu o njoj i njenim mladim (mislili smo da nece jer je 99% vremena provodila kod komsija pa smo ocekivali da ce se kod njih i okotiti). Medjutim ona ipak predje kod nas i kod nas se i okoti, 5 muskih malih, svaki razlicit. 2 i po mjeseca su oni bili kod nas tu na vikendici, pa ih je sestra preko jedne facebook grupe uspjela sve udomiti i samo je Mimi ostala. Ja sam u to vrijeme, septembar 2017. morala svoju macu Riu uspavati jer je bila tesko bolesna i nije joj vise bilo spasa. Mimi je tad i dalje bila tamo na vikendici, tom naselju, ali je bila slobodna da hoda kuda hoce pa je cesto isla u sumu i po cijeli dan je nije bilo ali se uvijek vracala. Moj tata mi je jedan dan predlozio da ja posto je vidio da sam tuzna kako sam Riu izgubila, udomim Mimi. To sam i uradila radi sebe i radi Mimi jer smo imale tad vec vezu ja i ona. Tako da otisli smo kod veterinara, obavili pregled, primila vakcine, sterilisali je, cipovali, dobila onaj plavi pasos (zdravstvenu za ljubimce) i oficijelno je postala moja :zaljub
4
2 slika 1 slika 1 slika
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Post Postao/la ina »

Ariel je napisao/la: 14 jun 2021, 22:50 Joj jesam jucer naruzila roditelje :valja

Kaze mi mama ih gdje bi ti bila da si takva uvijek :D

Rekla im da ne daju vise Mimi ostatke i kosti ono sa strane. Ja pustim malo oni onda navale. Daj malkice i dosta, ima hranu svoju, dovoljno jede, ne treba duplo jesti...

E da i iznervirali me sto meni govore ok a onda kad dodje neko treci da pametuje kako da ja hranim Mimi oni se slazu sa tom osobom, a ja se sa veterinarom konsultovala sta kako i fino mi rekao kako da je hranim ali djaba moraju oni da se sa tom zlj osobom slazu i onda mi pricaju sto ovako a ne ovako 🙄
I posvađaj se žestoko ako treba.. Ali ne daj nikome da joj daju pileće kosti..
1
1 slika
Neka ljubav caruje..
Lana
Moderator
Moderator

Post Postao/la Lana »

Dosla mi opet komsinica :valja
slika
12
8 slika 2 slika 2 slika
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
toxic
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 10001

Post Postao/la toxic »

Osisali se i uredili 🥰

lola.jpg
13
11 slika 2 slika
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

Starka :ooo
7
5 slika 2 slika
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31149

Post Postao/la hani_jong_un »

jel to pusi 😍
4
4 slika
1811
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma
Reactions: 17029

Post Postao/la pink floydd »

Hannibal je napisao/la: 18 jun 2021, 17:49 jel to pusi 😍
meščini one motane
5
4 slika 1 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

Crnka 🐈‍⬛
6
5 slika 1 slika
Lana
Moderator
Moderator

Post Postao/la Lana »

Moram da vam pokazem :D

12
2 slika 10 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 35183

Post Postao/la dmr »

:missy nek si nam pokazala :zaljub :keke
1
1 slika
:damir
Lana
Moderator
Moderator

Post Postao/la Lana »

Pa meni je ovo smijesno :valja
0
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Post Postao/la ina »

Lana je napisao/la: 18 jun 2021, 15:54 Dosla mi opet komsinica :valja
slika
Ona će tebi postati stalni gost.. :srce
2
1 slika 1 slika
Neka ljubav caruje..
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Post Postao/la Heidi »

Kako i mačke zaštititi od vrućina?

slika
Baš kao i ljudi, životinje se također teško nose s visokim temperaturama, a iznimka nisu ni mačke. Iako se zbog svojih pustinjskih predaka s vrućinama nose nešto lakše nego psi, potrebno ih je imati pod stalnim nadzorom i reagirati na svaku neuobičajenu promjenu. Posebno su osjetljive starije mačke, mačke koje i inače imaju zdravstvenih problema, kao i mladunčad.

Evo nekoliko načina na koje im možete olakšati ove dane i zaštititi ih od vrućina.

NIKADA IH NE OSTAVLJAJTE U PREGRIJANOJ PROSTORIJI

Baš kao i pas, mačka također može doživjeti i sunčanicu i toplinski udar, s time da je potonji opasniji i teže uočljiv jer, primjerice, mačka može boraviti i u stanu i svejedno doživjeti toplinski udar. Zato je iznimno važno da ih nikada ne ostavljate u pregrijanim prostorijama.

Kada odlazite iz stana, pobrinite se za to da barem zamračite prostore u kojima mačka boravi kako biste smanjili dotok toplog zraka. Prilikom odlaska na ljetovanje obvezno zadužite susjede ili rodbinu da redovito obilaze mačku i barem povremeno u hladnijim periodima dana provjetravaju stan. Kada ste u stanu, pobrinite se za to da je mački dostupan ili klima-uređaj ili ventilator.

Primijetite li pak da je mačka pretjerano zadihana, zbunjena, vrlo slaba, neuobičajeno mijauče ili pak povraća ili ima proljev, hitno se javite veterinaru. Naime, to su znakovi da je mačka doživjela toplinski udar. Putem do veterinara pokušajte je rashladiti hladnim oblozima, no nikada ju ne polijevajte izravno hladnom vodom jer većina mačaka ne podnosi ni kap vode na svojem krznu.

Mačja dlaka presudna je u borbi s temperaturama. Dok ih zimi grije, ljeti ih hladi. Primijetit ćete da se ovih dana mačke sve češće ližu, što je njihov način hlađenja. Osim toga, još su u kasnim proljetnim mjesecima počele gubiti svoju „zimsku“ dlaku i zamjenjivati je laganijom, ljetnom verzijom.

Želite li im pomoći u borbi s visokim temperaurama, redovito ih četkajte kako biste im odstranili višak dlake, čak i nekoliko puta dnevno tijekom najvećih vrućina. Ako je riječ o dugodlakim mačkama, moguće je podšišati koji centimetar, ali nikako pretjerati u tome jer je njihovo krzno njihova zaštita. U suprotnom će biti izložene još većem riziku od štetnih utjecaja sunca i visokih temperatura.

Na umu imajte i boju krzna svoje mačke. Naime, mačke svjetlijeg krzna podložnije su udarima toplinskih valova, a čak i mogu izgorjeti na suncu, baš kao i ljudi. U specijaliziranim trgovinama mogu se kupiti kreme za sunčanje namijenjene upravo mačkama i psima koje su lišene štetnih sastojaka koje bi životinje mogle unijeti u sebe lizanjem krzna.

NEKA UVIJEK IMAJU PRISTUP SVJEŽOJ VODI

Iako mačke najčešće ne podnose vodu na sebi, uvijek moraju imati pristup pitkoj svježoj vodi. Poželjno je male zdjelice vode raspodijeliti na nekoliko mjesta u kući, kao i na balkonu ili u vrtu te ih redovito mijenjati. Ako znate da ćete iz kuće izbivati više od nekoliko sati, vodi pridodajte po nekoliko kockica leda. One će vodu duže držati hladnom. Nastojte izbjegavati ostavljati im mlijeko jer se ono vrlo lako može pregrijati i pokvariti te time izazvati dodatne zdravstvene probleme.
2
2 slika
Lana
Moderator
Moderator

Post Postao/la Lana »

ina je napisao/la: 21 jun 2021, 11:13
Lana je napisao/la: 18 jun 2021, 15:54 Dosla mi opet komsinica :valja
slika
Ona će tebi postati stalni gost.. :srce
Da znas da vec jeste :srce
Ako ne dodje ujutro na vrata onda eto je predvece :valja
1
1 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

Opet ona crnka 🤗🤗
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Priroda i ekologija”