United States of America
- radostan dan
- Etablirani član

- Reactions: 6668
Re: United States of America
Jesam ovo dobro pročitao, da cijenu banana bolje određuje komitet nego tržišteŠabović Adis je napisao/la: ↑22 nov 2024, 14:57Gle, otakako se zna da neko mora odrediti cijenu bilo čega, jer se cijene ne određuju same, sasvim je normalno da to neko i radi. To tržište ne može da radi (osim možda na Divljem zapadu koji je takav kakav je bio dok se nije nešto regulisalo, pa je onda prestaao da bude divlji i lov u mutnom trte-mrte, ovo-ono...), tržište nije neko, tržište nije subjekt. Puno bitnije je da se zapitaš o čijim banama je riječ, o čijim jabukama i čije je tržište u pitanju! Možda ti je promaklo, pa da te podsjetim, u Jugoslaviji je sve jugoslovensko, od banana preko jabuka pa sve do tržišta. Naša zemlja je naša, i mi odlučujemo o svemu što se u njoj događa - ili se ne događa ništa jer to ne dopuštamo.Desperado je napisao/la: ↑22 nov 2024, 12:56 Kad ti imaš komitet koji sam odlučuje koliko će danas koštati kila banana, a koliko kila jabuka, pa svaka takva država je osuđena da ili propadne ili da nakon nekog vremena kaska za ostatkom svijeta i to debelo. To zna svako ko je iole ekonomski obrazovan.![]()
E isti je postojao za vrijeme Jugoslavije iliti Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije (CK SKJ). O inflacijama u određenim periodima da ne pričamo. Dok se živilo na grbači zapada i dok razni krediti od njih nisu došli na naplatu tad je bilo sjajno, ali kasnije truba.
De pričaj malo o dugovima, baš me interesuje kako to da neka država duguje skoro 36 hiljada milijardi a još ne propada.
https://www.pgpf.org/national-debt-clock/![]()
Promašena poenta potpuno...
Složio bih se pod uslovon da ne poistovjećuješ monetarni sistem sa SFRJ.Markoviću su trebali dati više vremena i mislim da bi on to sredio bar što se tiče ekonomije i danas bismo bili nešto poput Švedske ili možda blaža verzija CCCPC u Kini, ali nije mogao od nacionalističkog divljanja koje ga je preduhitrilo. Milošević prije svih. Marković je bio čovjek vizionar i znao je gdje su komunisti pravili ogromne greške.
De, blago meni, nauči prvo šta je republikaIdeja Jugoslavije je itekako dobra i potrebna ovom regionu, ali ne kako je bilo u kontekstu ekonomije i privrede. Ali, kao što storm reče, izvedba je u mnogim segmentima bila prosječna do užasna, a što je prouzrokovalo sve veće nezadovoljstvo među običnim svijetom, pa ih je na kraju nacionalistička šapa uzela sebi devedesetih.
https://www.google.ba/books/edition/The ... frontcover
nauči da je razlikuješ od kraljevstva, carstva, kalifata, nauči da što je jednima social construct vrijedan prezira i ismijavanja, drugima je (nama!) društvena tvorevina na kojoj zasnivamo sve. Možda shvatiš da se res-publica, kao javno dobro iliti javna stvar, bitno razlikuje od privatnih prćija koje su kao takve uvijek nečije, pa onda da pređemo na distinkcije između ovih i onih republika, scijalističkih, federativnih itd. itd. Nemoj mi nenaoružan dolazit, pliz, osjećam se ko pedofil tako.![]()
Pa dobro Duh reče
Propala je zbog onih koji ste je htjeli očuvati...takvu
0
Lopovluk i cjenkanje....ah kako tipičnoŠabović Adis je napisao/la: ↑22 nov 2024, 17:58 Mhhh, jesti ekonomiju u Turskoj učio ? Tamo se za tramvajsku kartu cjenkaju (ja gledo na svoje oči!).
Sinko, kradenu robu prodajem po "tržišnoj cijeni", a to je ona po koju je uspijem prodat. Ukraden avion ću za pet para prodat, samo da ga prodam, bmk.
Što se mene tiče, ti proizvedi ili kupi avion pa ga onda prodaj za onoliko koliko ti "tržište ponudi"...baš da vidim dokle ćeš tako.
0
ja se vala ne cjenkam.
ja kad nesto kupujem kaze samo -od mene toliko.
ja kad nesto kupujem kaze samo -od mene toliko.
1
1
Ko će koga neg svoj svoga.
Ameri nakon zadnjih izbora bolje i ne zaslužuju. Nije da nisu i ranije ali sada definitivno.
Ameri nakon zadnjih izbora bolje i ne zaslužuju. Nije da nisu i ranije ali sada definitivno.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Razlika između diktature i demokratije je ta što u demokratiji smiješ reći šta misliš.
Sve ostalo su nijanse, što bi rek’o rahmetli Đorđe.
Sve ostalo su nijanse, što bi rek’o rahmetli Đorđe.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Eno šabo sad i diktaturu slavi
Parafraziram seju sexona, koji je citirao Churchilla...ima demokracije milijardu mana, ali trenutno nemamo bolji sustav...
Parafraziram seju sexona, koji je citirao Churchilla...ima demokracije milijardu mana, ali trenutno nemamo bolji sustav...
0
- radostan dan
- Etablirani član

- Reactions: 6668
Nije ti ovo valjan primjer nepotizma, deduka džo vjerovatno nema pojma ko je bajden džej ar.Šabović Adis je napisao/la: ↑02 dec 2024, 13:39 Pomilovalo Hantera:
https://thenationaldesk.com/news/americ ... e-clemency
Yay!![]()
0
Nepotizam kod nas je i došao iz doba socijalizma.
Koji smo mi onda qratz da spočitavamo nešto Amerima?
Koji smo mi onda qratz da spočitavamo nešto Amerima?
1
1
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Koliko je bilo nepotizma, mita i korupcije pokazuje podatak npr. o gotovo pa praznim bogomoljama, a nakon rata nisi mogao doći do mjesta. Kako?
Pa dok je bilo Jugoslavije svi su trčali da budu članovi KPJ itd. da ostvaruju razne prednosti u gotovo svim poljima, a tu su vladala neka nepisana pravila u smislu religija i slično. Prelazili ljudi preko svega samo da se dočepaju čega su mogli, a ostali su ispaštali. Ako nisi bio član KPJ uglavnom te nigdje nije bilo i znao si biti tretiran kao građanin drugog reda.
Sve to što je ostalo od nepotizma upravo dolazi iz tog vremena samo što je to evoluiralo i prilagodilo se kapitalizmu i konzumerizmu, ali osnove su ostale iste. Tad je bukvalno bio sistemski nepotizam kojeg je jedna cijela država gurala.
1
1
Pisao sam, sad i ne znam na kojem forumu, primjer mog starog...Desperado je napisao/la: ↑03 dec 2024, 12:20Koliko je bilo nepotizma, mita i korupcije pokazuje podatak npr. o gotovo pa praznim bogomoljama, a nakon rata nisi mogao doći do mjesta. Kako?
Pa dok je bilo Jugoslavije svi su trčali da budu članovi KPJ itd. da ostvaruju razne prednosti u gotovo svim poljima, a tu su vladala neka nepisana pravila u smislu religija i slično. Prelazili ljudi preko svega samo da se dočepaju čega su mogli, a ostali su ispaštali. Ako nisi bio član KPJ uglavnom te nigdje nije bilo i znao si biti tretiran kao građanin drugog reda.
Sve to što je ostalo od nepotizma upravo dolazi iz tog vremena samo što je to evoluiralo i prilagodilo se kapitalizmu i konzumerizmu, ali osnove su ostale iste. Tad je bukvalno bio sistemski nepotizam kojeg je jedna cijela država gurala.
Došao u SLO 68'...ja se rodio 74'...
Na svim mogućim listama za društveni stan, nula bodova... firma gdje je radio, pravila i kuće za radnike uz beskamatni kredit...ni blizu nije mogao...
Poslije je bih hit i dobra zarada odlazak u Irak, Libiju...opet ništa...
I dobio je savjet...učlani se u kpj.
Eh kad je nas "pošla karta"
82' Irak dvije godine,
84' stan u novom kvartu
Daljnje školovanje u struci
Itd....samo je bio taj mali korak potreban.
Za Adisa
Stan smo poslije otkupili po tržišnoj cijeni 1993
1
1
Kako onda objašnjavaš faktum da oba moja djeda nisu dobila stanove a od njihove se plate odbijalo za tzv. samodoprinos od čijeg se fonda izgradili stanovi?
Moram li reći da je dobar broj “drugova i drugarica” dobio i po dva stana dok neko nije dobio nijedan?
Samo u mojoj zgradi u BL od ukupno 32 stana (računajmo oba ulaza) bila su dva stana koja su konstantno bila prazna, iako namještena i nikada zapravo nismo saznali ko su njihovi pravi vlasnici. Sad mo’š misliti koliko je takvih stanova bilo u BL, pa BiH pa cijela Jugoslavija…
Moj stari nikada nije uspio dobiti onaj stan na Alipašinom koji mu je pripao iz prostog razloga jer je odbijao da bude član KPJ. A odbijao je, ne zato jer se nije slagao sa tom ideologijom, nego jer je smatrao da su licemjeri oni koji je propagiraju dok istovremeno grade sebi vikendice na Jadranu i bosanskim planinama.
@storm spomenu odlazak na rad na Bliski Istok i sjevernoafričke zemlje.
Šta misliš gdje je završila silna mašinerija jugoslovenskih građevinskih preduzeća nakon obavljenog posla?
Volvo, MAN, Scania kamioni, terenci Nissan Patrol, Toyota Landcruiser te vozila direkcije Volvo 740, Mazda Super Saloon, Toyota Cressida? Nigdje ih jarane!
Šofer kamion-dizalice iz Vranice, dotjerao istu od Iraka do Sarajeva, mjesec dana putovao, handrili ga na graničnim prelazima što Iračani, što Turci, što Bugari, da bi mu kasnije u Sarajevu rekli “to vozilo nemamo u evidenciji”. On ga jednostavno ostavio tamo na parkingu. Bukvalno ga je mogao prodati na crno i zgrnuti silnu lovu.
Pa kad su krajem osamdesetih počele kasniti plate, moja mater ode da se žali a njoj kažu “hajde bona, šta se ti žališ, u tebe ti čojk zarađuje dolare u inostranstvu, nek ti pošalje…”
Ne znam jesu li joj ikada i isplatili sve kako treba.
Moram li reći da je dobar broj “drugova i drugarica” dobio i po dva stana dok neko nije dobio nijedan?
Samo u mojoj zgradi u BL od ukupno 32 stana (računajmo oba ulaza) bila su dva stana koja su konstantno bila prazna, iako namještena i nikada zapravo nismo saznali ko su njihovi pravi vlasnici. Sad mo’š misliti koliko je takvih stanova bilo u BL, pa BiH pa cijela Jugoslavija…
Moj stari nikada nije uspio dobiti onaj stan na Alipašinom koji mu je pripao iz prostog razloga jer je odbijao da bude član KPJ. A odbijao je, ne zato jer se nije slagao sa tom ideologijom, nego jer je smatrao da su licemjeri oni koji je propagiraju dok istovremeno grade sebi vikendice na Jadranu i bosanskim planinama.
@storm spomenu odlazak na rad na Bliski Istok i sjevernoafričke zemlje.
Šta misliš gdje je završila silna mašinerija jugoslovenskih građevinskih preduzeća nakon obavljenog posla?
Volvo, MAN, Scania kamioni, terenci Nissan Patrol, Toyota Landcruiser te vozila direkcije Volvo 740, Mazda Super Saloon, Toyota Cressida? Nigdje ih jarane!
Šofer kamion-dizalice iz Vranice, dotjerao istu od Iraka do Sarajeva, mjesec dana putovao, handrili ga na graničnim prelazima što Iračani, što Turci, što Bugari, da bi mu kasnije u Sarajevu rekli “to vozilo nemamo u evidenciji”. On ga jednostavno ostavio tamo na parkingu. Bukvalno ga je mogao prodati na crno i zgrnuti silnu lovu.
Pa kad su krajem osamdesetih počele kasniti plate, moja mater ode da se žali a njoj kažu “hajde bona, šta se ti žališ, u tebe ti čojk zarađuje dolare u inostranstvu, nek ti pošalje…”
Ne znam jesu li joj ikada i isplatili sve kako treba.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ne postoji više aparat koji može tek tako gušiti lična iskustva mnogih ljudi koja su bila negativna, a istovremeno svima pričati šuplju priču kako je sve med i mlijeko.Šabović Adis je napisao/la: ↑03 dec 2024, 13:21Hinko, Mišo, Zlatica and Žarko Broz approve of this message.Desperado je napisao/la: ↑03 dec 2024, 12:20
Koliko je bilo nepotizma, mita i korupcije pokazuje podatak npr. o gotovo pa praznim bogomoljama, a nakon rata nisi mogao doći do mjesta. Kako?
Ono kad te cijela života mrze profesori jer ti ne dopuštaju da im držiš predavanja iako znaš bolje jer baba ti je pričala...
0