Veganstvo i vegetarijanstvo
Re: Šta trenutno radite / Šta ste radili danas?
Pravih zivota 
4
3
1
1
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Jest da ce njihovi bijedni zivoti trajati 30 dana, ali to vec nije do mene 
2
1
1
1
Spasimo im zivote, da bismo ih za mjesec i po pojeli 
2
1
1
1
A ni ovo sad nije trebalo biti moj problem, mogao sam igrati kaladonta, al eto, kako kazu, dobar i budala dva brata 
tacnije, dobar je jos veca budala 

1
1
Sad nam fali neki vegan ili aktivista na forumu da uleti i vristi dok nozom kasapi nekada zivi kupus 
2
2
Ali ako zastanemo malo i zaista razmislimo, svi mi koji konzumiramo meso jesmo shupci. I jos kad se npr jede teletina. Pa kako. Beba je to. Daj joj sansu da malo prozivi, pa kad postane govedo ako se bas mora, onda konzumirati. A ne pod noz tako rano.
Ja vala sve vise i vise cijenim vegeterijance i vegane koji su iz moralnih razloga odlucili da postanu to sto jesu.
1
1
Pustimo dijete da odraste, pa ga roknimo kao mladica ili covjeka, nek' malo proziviMunDzi je napisao/la: ↑14 dec 2025, 10:55Ali ako zastanemo malo i zaista razmislimo, svi mi koji konzumiramo meso jesmo shupci. I jos kad se npr jede teletina. Pa kako. Beba je to. Daj joj sansu da malo prozivi, pa kad postane govedo ako se bas mora, onda konzumirati. A ne pod noz tako rano.
Ja vala sve vise i vise cijenim vegeterijance i vegane koji su iz moralnih razloga odlucili da postanu to sto jesu.
Citav svijet od pamtivjeka zivi od hrane koja je data na raspolaganje
Sada, kada smo se malo modernizovali, od dosade i zelje za razlicitoscu smo izmislili sijaset gluposti kojima cemo se baviti
Cak smo i struke izmislili za to
Ako vec necemo da budemo shupci, onda budimo dosljedni svome kodu postovanja i empatije i ne dirajmo ni povrce, kao zivuce organizme, a ne odmah pod noz samo iz razloga jer nisu u stanju ispustati zvukove
Zivimo na vodi
0
Trebali bi da lovimo hranu, ali to više nije praktično.
Ovako je, istina, very convenient, ali je etički upitno iz više aspekata. Pitanje je i da li je sustainable bez sve tragičnijih posljedica.
Ja jedem meso, ali istina je istina.
Ovako je, istina, very convenient, ali je etički upitno iz više aspekata. Pitanje je i da li je sustainable bez sve tragičnijih posljedica.
Ja jedem meso, ali istina je istina.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
Najlakse je segaciti se i sprdati. Al ga ti pojednostavi, i jos udari paralelu sa ljudskom djecom i njihovim odrastanjem. :face Ja ba, kupus ne umije vristati kad ga kolju. :faceXeno je napisao/la: ↑14 dec 2025, 11:51Pustimo dijete da odraste, pa ga roknimo kao mladica ili covjeka, nek' malo proziviMunDzi je napisao/la: ↑14 dec 2025, 10:55
Ali ako zastanemo malo i zaista razmislimo, svi mi koji konzumiramo meso jesmo shupci. I jos kad se npr jede teletina. Pa kako. Beba je to. Daj joj sansu da malo prozivi, pa kad postane govedo ako se bas mora, onda konzumirati. A ne pod noz tako rano.
Citav svijet od pamtivjeka zivi od hrane koja je data na raspolaganje
Sada, kada smo se malo modernizovali, od dosade i zelje za razlicitoscu smo izmislili sijaset gluposti kojima cemo se baviti
Cak smo i struke izmislili za to
Ako vec necemo da budemo shupci, onda budimo dosljedni svome kodu postovanja i empatije i ne dirajmo ni povrce, kao zivuce organizme, a ne odmah pod noz samo iz razloga jer nisu u stanju ispustati zvukove
Zivimo na vodi![]()
Kao prvo, nema potrebe da se konzumira tolika kolicina mesa koja se konzumira kod nekih. Uostalom, i nije bas zdravo konzumirati crveno meso puno i cesto. Ali bez obzira na sve to, opet ne vidim potrebu da se jedu mladuncad.
Ja npr nikad nisam htjela da jedem teletinu, niti je jedem. Govedinu da i jesam mesozder. I nisam nikad previse razmisljala o vegeterijanstvu i sl. Ali ako se covjek malo udubi u tu tematiku i istrazi sta i kako, vala doci ce do zakljucka da smo supci zbog konzumacije zivotinja.
0
Nikakvog smisla nema to pitanje. Kao što rekoh, trebali bi da lovimo da se sve to može odbraniti..
Etičke implikacije kako se mi snabdijevamo mesom su višestruke. Nije u pitanju samo patnja životinja. Poremetili smo eko sistem.
Naravno, ne može danas svaki čovjek loviti. Trebalo bi početi sa smanjenjem konzumacije mesa ili kupovanjem na lokalnim farmama. I ko može neka lovi.
Ako se ne opametimo nema šanse da se ne desi da ljudska vrsta kad tad shvati da se i njima dešava upravo to što i kokoškama. Neko ih tovi da bi ih pobio.
Ovo ne može biti održivo u beskonačnost da Bog kaže.
Etičke implikacije kako se mi snabdijevamo mesom su višestruke. Nije u pitanju samo patnja životinja. Poremetili smo eko sistem.
Naravno, ne može danas svaki čovjek loviti. Trebalo bi početi sa smanjenjem konzumacije mesa ili kupovanjem na lokalnim farmama. I ko može neka lovi.
Ako se ne opametimo nema šanse da se ne desi da ljudska vrsta kad tad shvati da se i njima dešava upravo to što i kokoškama. Neko ih tovi da bi ih pobio.
Ovo ne može biti održivo u beskonačnost da Bog kaže.
0
pa sta sad trebam?...pustiti kokos da leta po avliji i kad sam gladan da trcim, kao tigar za njom i da joj glavu odgrizem?
ribolov ajde, ali lov ne volim.
ribolov ajde, ali lov ne volim.
0
Ja sam napisao da prvo trebamo smanjiti konzumaciju mesa koje nam svakodnevno serviraju, jer nije moguće da svako lovi. A drugo, kupovati po lokalnim farmama, a ne supermarketima. Em je kvalitetnije em je zdravije po planetu.
Što se mene tiče, osjećaji životinja su najmanji problem. Problem je industrija mesa koja masovno servira smeće a uništi mnoge druge stvari. Smeće servirati je najprofitabilnije, kad se računi svedu na kraju, jer ga najviše ljudi i kupuje.
Morski proizvodi bi trebali ponuditi neko olakšanje problema. Jeste skuplje, ali ako se smanji konzumacija, to se na kraju izjednači.
Sad trenutno razvijeni svijet ždere previše industrijski proizvedenog mesa.
Što se mene tiče, osjećaji životinja su najmanji problem. Problem je industrija mesa koja masovno servira smeće a uništi mnoge druge stvari. Smeće servirati je najprofitabilnije, kad se računi svedu na kraju, jer ga najviše ljudi i kupuje.
Morski proizvodi bi trebali ponuditi neko olakšanje problema. Jeste skuplje, ali ako se smanji konzumacija, to se na kraju izjednači.
Sad trenutno razvijeni svijet ždere previše industrijski proizvedenog mesa.
0
treba svi da kupimo oruzje, pa u lov kad smo gladni...
ne volim oruzje.
rokno sam jednom jelena, pasatom na autoputu sa 130 km na sat...
a nisam bio gladan. normalno je bilo da odem u vjecna lovista.
sad se postavlja pitanje-sta ce jelen na autoputu?
ili jos bolje pitanje-sta cu ja na autoputu kad su tu bile prije preci jelena setali i ljubav vodili...
ja mogu kupiti ovdje i od seljaka sta mi treba.
u bosni skoro pa i nema seljaka, pa im je alternativa za meso stvarno lov, ako hoce da izbjegnu industriju.
ne volim oruzje.
rokno sam jednom jelena, pasatom na autoputu sa 130 km na sat...
a nisam bio gladan. normalno je bilo da odem u vjecna lovista.
sad se postavlja pitanje-sta ce jelen na autoputu?
ili jos bolje pitanje-sta cu ja na autoputu kad su tu bile prije preci jelena setali i ljubav vodili...
ja mogu kupiti ovdje i od seljaka sta mi treba.
u bosni skoro pa i nema seljaka, pa im je alternativa za meso stvarno lov, ako hoce da izbjegnu industriju.
0
Pa dobro, nije svako stvoren za lov, mada je šteta propuštati šta priroda nudi. Srneće i zečije meso je odlično. Plus lovom učestvuješ u eko sistemu koji je održiv.
Ja lovim u sezoni tri-četiri puta godišnje.
Naravno, nisam ni ja savršen. Ne bi se odrekao stejkova da budućnost planete ovisi o tome.
Ja lovim u sezoni tri-četiri puta godišnje.
Naravno, nisam ni ja savršen. Ne bi se odrekao stejkova da budućnost planete ovisi o tome.
0