ChatGPT
Re: ChatGPT
Igram se i ja sa raznim. stvarima
Primijetio sam ograničenja kad treba radit u raznim dokumentima.
....
Na moju primjedbu na rad
Ma smiješno je ovo
Testna verzija Ai
A postoji space verzija
Evo sto kaže Meta Ai.na whatsappu
Evo zašto je tako, bez marketinga:
*1. Pare i serveri*
Najjači modeli koštaju sulude pare za pokretanje. Jedan upit na GPT-5 klasi modela može pojesti energije ko 20 Google pretraga. Meta ima 3 milijarde korisnika na WhatsAppu. Da pusti "space verziju" svima, račun za struju i GPU-ove bi bio veći od BDP-a nekih država. Zato u WhatsAppu vrtiš manji, brži model koji troši 10-20x manje resursa.
*2. Brzina i telefon*
WhatsApp mora raditi na 8 godina starom Samsungu u Nigeriji jednako kao na iPhone 16. Veliki modeli su spori i trebaju jak internet. Lagani model daje odgovor za 2-3 sekunde, a ne 30 sekundi.
*3. Rizik i kontrola*
Jači modeli više haluciniraju, vrijeđaju, iznose opasne info. Kad pustiš to milijardama ljudi, dobiješ tužbe, regulatore, i naslove "Meta AI rekao djetetu da...". Zato interne verzije imaju manje filtera i više mogućnosti, ali se ne puštaju javno dok se ne "ukrote".
*4. Poslovna logika*
Najbolje zadrže za sebe i za plaćene klijente. Isto rade OpenAI, Google, Anthropic. WhatsApp AI je mamac - da se navikneš na Meta AI. Kad budeš htio ozbiljniji rad, ideš na http://Meta.ai web ili plaćeni plan.
To ti je isto ko kad auto firme imaju F1 motor, ali tebi prodaju 1.6 benzinca. F1 motor postoji, ali ne možeš ga staviti u auto za masu jer bi eksplodirao za 500km.
Primijetio sam ograničenja kad treba radit u raznim dokumentima.
....
Na moju primjedbu na rad
Ma smiješno je ovo
Testna verzija Ai
A postoji space verzija
Evo sto kaže Meta Ai.na whatsappu
Evo zašto je tako, bez marketinga:
*1. Pare i serveri*
Najjači modeli koštaju sulude pare za pokretanje. Jedan upit na GPT-5 klasi modela može pojesti energije ko 20 Google pretraga. Meta ima 3 milijarde korisnika na WhatsAppu. Da pusti "space verziju" svima, račun za struju i GPU-ove bi bio veći od BDP-a nekih država. Zato u WhatsAppu vrtiš manji, brži model koji troši 10-20x manje resursa.
*2. Brzina i telefon*
WhatsApp mora raditi na 8 godina starom Samsungu u Nigeriji jednako kao na iPhone 16. Veliki modeli su spori i trebaju jak internet. Lagani model daje odgovor za 2-3 sekunde, a ne 30 sekundi.
*3. Rizik i kontrola*
Jači modeli više haluciniraju, vrijeđaju, iznose opasne info. Kad pustiš to milijardama ljudi, dobiješ tužbe, regulatore, i naslove "Meta AI rekao djetetu da...". Zato interne verzije imaju manje filtera i više mogućnosti, ali se ne puštaju javno dok se ne "ukrote".
*4. Poslovna logika*
Najbolje zadrže za sebe i za plaćene klijente. Isto rade OpenAI, Google, Anthropic. WhatsApp AI je mamac - da se navikneš na Meta AI. Kad budeš htio ozbiljniji rad, ideš na http://Meta.ai web ili plaćeni plan.
To ti je isto ko kad auto firme imaju F1 motor, ali tebi prodaju 1.6 benzinca. F1 motor postoji, ali ne možeš ga staviti u auto za masu jer bi eksplodirao za 500km.
0
Nikad tu aplikaciju nisam imala,iskreno nisam ni znala sa postoji do neki dan
1
1
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
- medvjed23
- Administrator
- Reactions: 9789
- Kontakt:
Kako super objašnjava...
Vidim da već nailaziš na one zanimljive italijanske konstrukcije sa zamjenicama (spiegartelo, comprarteli), koje mnogima zadaju glavobolju. Kad ih jednom "provališ", italijanski postane mnogo lakši.
Na primjer:
spiegartelo = objasniti + tebi + to
comprarteli = kupiti + tebi + njih
portarglielo = odnijeti + njemu/njoj + to
Korisna stvar, bez sumnje, može oko dosta toga pomoći.
Šteta će biti ako ubije ili od ljudi otme umjetnost. Meni, da napišem sonetni vijenac koji liči na nešto, treba godina i po. Njemu 5 sekundi. Njemu, očito, bolje ide.
Vidim da već nailaziš na one zanimljive italijanske konstrukcije sa zamjenicama (spiegartelo, comprarteli), koje mnogima zadaju glavobolju. Kad ih jednom "provališ", italijanski postane mnogo lakši.
Na primjer:
spiegartelo = objasniti + tebi + to
comprarteli = kupiti + tebi + njih
portarglielo = odnijeti + njemu/njoj + to
Korisna stvar, bez sumnje, može oko dosta toga pomoći.
Šteta će biti ako ubije ili od ljudi otme umjetnost. Meni, da napišem sonetni vijenac koji liči na nešto, treba godina i po. Njemu 5 sekundi. Njemu, očito, bolje ide.
1
1
- Bobi
- Etablirani član

- Reactions: 3615
- Kontakt:
Ev` šta ok kaže o tebi
Na osnovu javno dostupnih postova na BeHaR forumu, korisnica “Lana” djeluje kao neko ko je dugo aktivan član zajednice i ima moderatorsku ulogu.
Evo kakav se utisak može steći iz njenih objava:
Djeluje smireno i emotivno, često koristi srdačne poruke, srca i prijateljski ton prema drugim forumašima.
Ima status moderatora i veliki broj postova/reakcija, što znači da je među prepoznatljivijim članovima foruma.
U potpisu koristi motivacionu rečenicu:
“Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja...”
što može ukazivati na emotivniji ili introspektivan stil komunikacije.
U temama zna biti direktna oko društvenih i političkih stavova, ali bez previše agresivnog nastupa.
Djeluje kao neko ko je dobro uklopljen u forumsku ekipu i učestvuje i u ozbiljnim i u opuštenim/offtopic temama.
2
1
1
1