Kućna smetala - naši ljubimci

Ljepote prirode, simbioza čovjeka i prirode, očuvanje okoliša, životinjski svijet, bogastvo flore na planeti...
smajlic
Administrator
Reactions: 48801

Re: Kućna smetala - naši ljubimci

Post Postao/la smajlic »

i molim teeee, sterilisi je cim bude vrijeme da joj ne prorade hormoni...tad i musko i zensko poludi....
3
3 slika
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
smajlic
Administrator

Post Postao/la smajlic »

sikiriki je napisao/la: 14 aug 2026, 13:15 Ma ne bih je vodila sa sobom, može je neko iz porodice pričuvati po par dana, ni psa nismo nikad vodili sa sobom.
E ništa onda od dvorišta, ne treba mi joše sekiracije :D kućna i tačka.
pa moze i tako
moje ostavljam pa ih neko uvijek obilazi i hrani i pusta vani

kucnu je dosta lakse cuvati
lakse se navikne na drugo mjesto :srce
1
1 slika
sikiriki
PRO tulipan
PRO tulipan
Reactions: 4986

Post Postao/la sikiriki »

smajlic je napisao/la: 14 aug 2026, 13:15 i molim teeee, sterilisi je cim bude vrijeme da joj ne prorade hormoni...tad i musko i zensko poludi....
O ovom sam sve čitala, obavezno. Nisam još sigurna, ali kontam da bih radije udomila macu od 1-2 godine, a ne mačića, da već bude mirnije naravi. Ali, o tom potom.
3
2 slika 1 slika
sikiriki
PRO tulipan
PRO tulipan

Dijete mi je hit.
Kažem mu ja da želim da imamo macu, kaže on da ne bi. Pitam zašto.
"Zato što bi ti bila opsjednuta macom i ne bi obraćala pažnju na mene." :D
5
5 slika
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 12921

Post Postao/la MunDzi »

Polaris je napisao/la: 14 aug 2026, 12:48
sikiriki je napisao/la: 14 aug 2026, 12:08 Ja sam odlučila da ću uskoro (septembar/oktobar, kad završimo s putovanjima) nabaviti macu. :)
Imali smo psa 11 godina, uginuo je prije 2 godine, bio je u dvorištu.

Macu želim u kući da mazim i gnjavim. A kažu i da su dobre za anksiozne. :oo
Ne planiram je puštati vani. Da li mislite da je to ok ili okrutno?
Prijateljica koja ima macu kućnu kaže da osjeća ponekad krivicu, jer kad ode u Bihać gdje joj mama živi maca uživa u prirodi oko kuće i pošandrca od uzbuđenja...
Zao mi je za tvog psa 💔
A sto se tice mace da bude u kuci, iskreno slobodno neka bude kucna maca, puno ce sigurnija biti. Moja maca prije ove sad je bila iskljucivo kucna macka, nikad je vani nismo pustali. I nista joj nije falilo. Meni su macke iskreno za kuce, previse ima opasnosti van, ne znas hoce li je autu udarit, hoce li je pas napasti itd. Drugo je ako neko ima ogradjeno dvoriste iz kojeg macka ne moze izaci, ali to rijetko ko kod nas ima....
Nema tog ogradjenog dvorista iz kojeg macka ne moze izaci ako hoce. Macke nisu kao psi. One se zacas popnu I na najvisociju tarabu ili drvo, odose one gdje im je cejf.

Moje prve komsije imaju bengalsku kucnu macu. Boje se da je puste vani da je neko ne ukrade. Ali je redovno izvode u setnju na uzici za mace. I u svom vlastitom dvoristu, ali I na ulicu pa odu do obliznjeg parka. Meni bude sega vidjeti, jer niz nasu ulicu uglavnom prolaze ljudi sa cukama jer se kraj ulice nadovezuje na park.

@sikiriki ako smijes u Sarajevu izvesti macu na uzici u park, uzmi je.
1
1 slika
sikiriki
PRO tulipan
PRO tulipan

Dijete na uzici sam vidjela. Mačku još nisam. :D
2
2 slika
Mehaning
Proleter
Reactions: 6627

Post Postao/la Mehaning »

Sa mojim mačičima tuga I žalost... :tugi

Jedan uginuo, što sam več pisalo, drugi isto bolestan. Onaj jadnik, što je bio operiran za kilu, trebao je još jednu operaciju, a sad mu otkrili, da je i on bolestan na bubrezima... :tugi

Bio je jučer cijeli dan na infuziji, danas opet, a drugi tjedan, pošto je sutra praznik, još jednom... :tugi

Možda preživi mjesec dana, možda godinu... :tugi

Živ je ko papar, voli papati I igrati se, pa dok se ne pati, neka uživa. Potrošio sam kod veterinara već preko 500€, ali nije mi žao, a ne želim ni zbrojiti koliko točno sam potrošio. Potegnuti ču malo prekovremeno radit, I nek mu je sa srećom. Ipak mi jo to jedno rijetko veselje za kojeg nađem vremena...

Jedini potpuno zdravi mladac krenuo je u novi život, kot novih vlasnika...

Sigi je opet trudna, zadnji put, a Loki je baš danas ostao bez jaja... :palm

Nije taj sport za mene... :meha1
5
3 slika 2 slika
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 14 aug 2026, 17:40, ukupno mijenjano 1 put.
Mehaning
Proleter

sikiriki je napisao/la: 14 aug 2026, 15:48 Dijete na uzici sam vidjela. Mačku još nisam. :D
Ja za svoje isto imam uzice, ali ih rijetko koristimo...
0
sikiriki
PRO tulipan
PRO tulipan

Za svoju djecu ili mačke? :D
1
1 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17381

Post Postao/la Polaris »

:cool 7
MunDzi je napisao/la: 14 aug 2026, 15:42
Polaris je napisao/la: 14 aug 2026, 12:48

Zao mi je za tvog psa 💔
A sto se tice mace da bude u kuci, iskreno slobodno neka bude kucna maca, puno ce sigurnija biti. Moja maca prije ove sad je bila iskljucivo kucna macka, nikad je vani nismo pustali. I nista joj nije falilo. Meni su macke iskreno za kuce, previse ima opasnosti van, ne znas hoce li je autu udarit, hoce li je pas napasti itd. Drugo je ako neko ima ogradjeno dvoriste iz kojeg macka ne moze izaci, ali to rijetko ko kod nas ima....
Nema tog ogradjenog dvorista iz kojeg macka ne moze izaci ako hoce. Macke nisu kao psi. One se zacas popnu I na najvisociju tarabu ili drvo, odose one gdje im je cejf.

Moje prve komsije imaju bengalsku kucnu macu. Boje se da je puste vani da je neko ne ukrade. Ali je redovno izvode u setnju na uzici za mace. I u svom vlastitom dvoristu, ali I na ulicu pa odu do obliznjeg parka. Meni bude sega vidjeti, jer niz nasu ulicu uglavnom prolaze ljudi sa cukama jer se kraj ulice nadovezuje na park.

@sikiriki ako smijes u Sarajevu izvesti macu na uzici u park, uzmi je.
Vise sam mislila da imaju prostor za macu, kao veliki kavez ono uredjen, vjerovatno si vidjala to
0
Mehaning
Proleter

sikiriki je napisao/la: 14 aug 2026, 17:42 Za svoju djecu ili mačke? :D
Za mačke.
0
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2502

Post Postao/la John Cleese »

sikiriki je napisao/la: 14 aug 2026, 12:08 Ja sam odlučila da ću uskoro (septembar/oktobar, kad završimo s putovanjima) nabaviti macu. :)

Nisu ti mačke najbolji izbor za taj scenarij - kažu da je mačka kao lap dancer: sjedne ti u krilo i ne smiješ je dodirivati :ooo

Lap dog bi ti bio idealan, patuljasta pudla, na primjer - ne linja se, pa nema dlaka po kući, ne treba joj previše kretanja te sve što treba može obaviti u dvorištu uz gotovo zanemarljiv trud glede čišćenja, a da se maziti i gnjaviti neograničeno, čak i sama traži da je maziš i gnjaviš :ooo
0
sikiriki
PRO tulipan
PRO tulipan

John Cleese je napisao/la: 14 aug 2026, 20:19

Nisu ti mačke najbolji izbor za taj scenarij - kažu da je mačka kao lap dancer: sjedne ti u krilo i ne smiješ je dodirivati :ooo

Lap dog bi ti bio idealan, patuljasta pudla, na primjer - ne linja se, pa nema dlaka po kući, ne treba joj previše kretanja te sve što treba može obaviti u dvorištu uz gotovo zanemarljiv trud glede čišćenja, a da se maziti i gnjaviti neograničeno, čak i sama traži da je maziš i gnjaviš :ooo
Ne znam baš, vjerovatno zavisi od mačke do mačke, ali mislim da baš ima nešto smirujuće u onom predenju dok je gnjaviš.
Thanks na sugestiji, ali nisam nikad bila od toga da imam psa u kući.
2
1 slika 1 slika
Mehaning
Proleter

sikiriki je napisao/la: 14 aug 2026, 20:32
John Cleese je napisao/la: 14 aug 2026, 20:19

Ne znam baš, vjerovatno zavisi od mačke do mačke, ali mislim da baš ima nešto smirujuće u onom predenju dok je gnjaviš.
Thanks na sugestiji, ali nisam nikad bila od toga da imam psa u kući.
Ja jednako razmišljam. Volim sve životinje, ali pas te treba barem dva sata dnevno i nije za biti stalno u stanu...

Baš zato ja imam Siamce, mačke sa nekoliko pasjim karakterom...

A svakom, ko kaže, da se mace u naručju ne smije dirati, mogu pokazati slike pokojnog Erosa, koji je dnevno kod mene dolazio na masažu trbuščiča... :meha2

Sve je od tebe, kakvo povjerenje ćeš zaslužiti kod nje...
2
1 slika 1 slika
sikiriki
PRO tulipan
PRO tulipan

@Mehaning Je li istina da mace najviše vole ljude koji "cooliraju" i koji im puste da im same dođu? Jer ja kontam da ću je jadnu krenuti gnjaviti, a onda će ona više biti zainteresovana za sina ili muža koji ne bendaju za nju :D
1
1 slika
Mehaning
Proleter

sikiriki je napisao/la: 15 aug 2026, 11:36 @Mehaning Je li istina da mace najviše vole ljude koji "cooliraju" i koji im puste da im same dođu? Jer ja kontam da ću je jadnu krenuti gnjaviti, a onda će ona više biti zainteresovana za sina ili muža koji ne bendaju za nju :D
Tri mačke iz istoga legla nemaju jednak karakter...

Ako mački nije do gnjavljenja, bolje ju pustiti, ali ako ti mačka vjeruje, uvijek će biti rado uz tebe... :ok
2
1 slika 1 slika
smajlic
Administrator

Post Postao/la smajlic »

sikiriki je napisao/la: 15 aug 2026, 11:36 @Mehaning Je li istina da mace najviše vole ljude koji "cooliraju" i koji im puste da im same dođu? Jer ja kontam da ću je jadnu krenuti gnjaviti, a onda će ona više biti zainteresovana za sina ili muža koji ne bendaju za nju :D
sto meha kaze sve su razlicite
ali ja sve gnjavim i vise me vole :keke
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Priroda i ekologija”