Ko je Patrick Clancy i zasto ga krivimo iako nije kriv?

O portalima, FB, instagram, i ostalim vladarima današnjice...
Odgovori
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17396

Re: O čemu trenutno razmišljate

Post Postao/la Polaris »

Nemam s kim da pricam o ovome

0
smajlic
Administrator
Reactions: 48860

Ko je Patrick Clancy i zasto ga krivimo iako nije kriv?

Post Postao/la smajlic »

https://abcnews4.com/criminally-obsesse ... laming-him

Slucaj Lindsey Clancy jedan je od onih koji ostavljaju covjeka bez rijeci. Ali postoji jos jedno pitanje koje me posebno zanima: zasto nam je tako tesko gledati Patricka Clancyja kao zrtvu, iako za ono sto se dogodilo nije kriv?
Nakon tragedije koja je pogodila njegovu porodicu, mnogi su instinktivno poceli traziti odgovore, objasnjenja, pa cak i nekoga koga mogu okriviti.
I tu se pojavljuje Patrick — covjek koji je u toj prici izgubio djecu i suprugu, ali prema kojem se ipak kod nekih ljudi javlja osjecaj ljutnje, sumnje ili pitanja poput: „Kako nije primijetio?“, „Gdje je bio?“, „Je li mogao nesto uciniti?“

Ali da li je to zaista krivica?
Ili je to samo nasa potreba da pronadjemo nekoga ko je mogao sprijeciti tragediju, jer nam je psiholoski mnogo teze prihvatiti da se ponekad dogodi nesto strasno sto jedna osoba jednostavno nije mogla predvidjeti niti zaustaviti?
Voljela bih da kroz temu pokusamo razdvojiti dvije stvari: odgovornost i osjecaj odgovornosti.
Jer Patrick Clancy mozda nije krivac ove price — ali zasto nam je tako tesko da ga dozivimo iskljucivo kao zrtvu?
1
1 slika
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
sikiriki
PRO tulipan
PRO tulipan
Reactions: 5033

Re: Ko je Patrick Clancy i zasto ga krivimo iako nije kriv?

Post Postao/la sikiriki »

Ja pratim ovaj slučaj duže vremena, stalno mi snimke suđenja iskaču po FB i čitala sam raznorazne komentare, teorije itd.
Konkretno mi nije jasno kako nije shvatio koliko mu je žena duševno bolesna - i sam je rekao da mu je rekla da ima intruzivne misli o tome kako radi nešto loše djeci.
Meni to da muž ikad kaže, ne bih ga nikad ostavila samog s djetetom i ostavila bih sve po strani i posvetila se poboljšanju njegovog zdravlja.
Zato mislim da se ovo moglo spriječiti, da je reagovao na vrijeme.
A naravno da nije bukvalno kriv, jer nije on to napravio.
1
1 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

Ma ja ga ne krivim, fascinantni su mi ovi tik tok detektivi koje tvrde da je on kriv.
0
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

Tvrde da je bukvalno on kriv
0
VR4G
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 629

Post Postao/la VR4G »

Od kad je ljudi i žrtveni janjadi… svi se petljaju kad se nešto desi a niko da spriječi..
0
Ako nemaš stava onda ti ga stave..
sikiriki
PRO tulipan
PRO tulipan

Polaris je napisao/la: 14 aug 2026, 22:44 Tvrde da je bukvalno on kriv
Da, ima tona nekakvih conspiracy theories, da je on njoj "namjestio"...niđe veze
1
1 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

Iskreno vise ni ne znam jel ona zaista bila u tom nekom psihoticnom stanju, kazu da je s obzirom da je uspjela toliko doktora i toliko lijekova u kratkom perioud promjeniti isla "doctor shopping"..
0
VR4G
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la VR4G »

Ženska psiha je čudo još kad hormoni divljaju i sve 😵💫 a inače odrasli su ljudi isprave cirkus od života.. zao mi djece samo…
0
sikiriki
PRO tulipan
PRO tulipan

Polaris je napisao/la: 14 aug 2026, 22:54 Iskreno vise ni ne znam jel ona zaista bila u tom nekom psihoticnom stanju, kazu da je s obzirom da je uspjela toliko doktora i toliko lijekova u kratkom perioud promjeniti isla "doctor shopping"..
To samo ona zna, nemoguće je nama znati...ali ja ne mogu nikako da povjerujem da žena, inače normalna, zaželi imati veliku porodicu, rodi troje djece, radila je i kao babica, odjednom želi ubiti svu svoju djecu iz zlobe...pričalo se da nije mogla spavati, a i svi ti lijekovi utiču itekako na um.
Ja jednom nisam spavala 7 dana i nisam se nikako normalno osjećala...nisam željela ubiti druge, ali nije mi bilo dobro nikako.
Spominje se koliko je brinula oko njihovog zdravlja, tipa dijete se prehladi, a ona odmah misli na najgore, vodila ih po doktorima...meni to sve djeluje da je ipak neka psihoza u pitanju, tj. kombinacija raznih psihičkih problema.
Ali naravno samo ona zna...
0
VR4G
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la VR4G »

Pa valjda je to neki klik sto kažu kad se um pomrači..
0
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6046

Post Postao/la Duh »

Ponekad covjeku bude zao odvesti voljenu osobu psihijatru, pa joj iz ljubavi ostavi bolest na miru. A bolest nema obzira prema ljubavi.

Tu djeluje ono sto psihologija naziva hindsight bias, ili kako nas narod kaze: poslije bitke svi su generali. Nakon tragedije proslost nam izgleda mnogo jasnije nego sto je izgledala ljudima dok su je zivjeli. Mi danas znamo ishod i onda unatrag povezujemo znakove: Pa bilo je ocigledno.

Ma nece on.
Ma nece ona.
Ma nece oni.

Danas nam se, recimo, cini da je bilo ocigledno i da ce kod nas biti rata. Ali prije rata je masa ljudi gledala iste znakove i govorila: Ma nece valjda.

Zato nije posteno poslije tragedije svakoga pitati zasto nije znao sta ce se dogoditi. Ali ako neko otvoreno prijeti sebi ili drugima, govori o nasilju ili pokazuje konkretnu opasnost, onda vise nije vrijeme za „ma nece“. Tada se reaguje.
1
1 slika
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6046

Post Postao/la Duh »

Svi pitaju je li ona u tom trenutku bila sposobna normalno rasudjivati.
Malo ko pita je li covjek koji je mjesecima zivio usred svega toga jos uvijek mogao hladno i racionalno procjenjivati svaku situaciju.

Ne mora covjek poludjeti da bi izgubio kompas. Dovoljno je da dugo zivi u oluji.

A onda oni, koji oluju gledaju sa sigurne udaljenosti i jos znamo kako je zavrsila, objasnjavaju sta je on morao uraditi.

Svijet je kvarno mjesto, a internet je nepresusni izvor te kvarnosti.
Da je otac zadavio troje djece, a zatim rekao da je zbog teske psihoze izgubio dodir sa stvarnoscu, bismo li s jednakom spremnoscu prvo trazili objasnjenje u bolesti i propustima zdravstvenog sistema? Ili bismo ga prije nazvali monstrumom?
Kako ona to nije vidjela?

Sasvim dovoljna ima na internetu ojebina, koje ce reci-On je nju sigurno izludio.

Pa igrate sah...Analizirate privide. Mogli ste bolje odigrati. Ali zezate se, a kralj je mrtav.

Moglo se nesto bolje puno puta...?
Nije. Da ste mogli-odigrali bi.

Najlakse je analizirati tudju partiju kad je sat zaustavljen, pozicija zamrznuta i rezultat poznat. Zivot se, nazalost, ne igra tako. U zivotu potez moras povuci dok jos ne znas je li greska.

Bolje sto niste dolazili u tu situaciju :D
0
Odgovori

Natrag na “Društvene mreže, mediji, portali”