Meni je bilo dosadno pa sam par puta produžio od Sunnylanda prema gore, Brus ili Vrh Trebevića. Ne volim naročito veliku prisutnost ljudi. Ono je više za turiste, posebno arape, i lokalce koje zanima zabava.
Ličan utisak, ništa spektakularno....

2

Trafalgar Law je napisao/la: ↑12 aug 2020, 21:16 Sve manual, bez VR.a, iz ruke....
Nikon D80
Mirror lens Samyang 500 mm f/6.3
ISO 160
Shutter 125
Udaljenost cca.2km vazdušno
![]()

Objektiv mi je takav, nema autofokusa (AF), niti stabilizatora (VR). Ko nema živaca za ovakve vrste objektiva, preporučujem mu da ih izbjegava. Jedan od zahtjevnijih za rukovanje.CocoMa je napisao/la: ↑12 aug 2020, 23:18Trafalgar Law je napisao/la: ↑12 aug 2020, 21:16 Sve manual, bez VR.a, iz ruke....
Nikon D80
Mirror lens Samyang 500 mm f/6.3
ISO 160
Shutter 125
Udaljenost cca.2km vazdušno
![]()
a zašto manual?

Strpljenje ti se isplatilo.Trafalgar Law je napisao/la: ↑12 aug 2020, 23:24Objektiv mi je takav, nema autofokusa (AF), niti stabilizatora (VR). Ko nema živaca za ovakve vrste objektiva, preporučujem mu da ih izbjegava. Jedan od zahtjevnijih za rukovanje.
![]()

Jedina prava tajna je da vjerješ ovakvom objektivu da te neće iznevjeriti nakon što okineš par uzastopnih fotografija.CocoMa je napisao/la: ↑12 aug 2020, 23:30Strpljenje ti se isplatilo.Trafalgar Law je napisao/la: ↑12 aug 2020, 23:24
Objektiv mi je takav, nema autofokusa (AF), niti stabilizatora (VR). Ko nema živaca za ovakve vrste objektiva, preporučujem mu da ih izbjegava. Jedan od zahtjevnijih za rukovanje.
![]()
Dopada mi se foto.
![]()

Bravo, istog sam mišljenjaTrafalgar Law je napisao/la: ↑12 aug 2020, 23:46 Jedan iskren savijet.
Ako vas ikada bude zanimala fotografija, nikada se nemojte zalijetati na skuplje aparate.
Zato što je prodavaču najbitnije da vam proda neki srednje skupi aparat, a vi nemate nikakvog iskustvasa fotografijom. Aparat možete kupiti, ali znanje ne.
Ne kažem da ima išta u tome loše...
Već, svoje ambicije morate poklopiti sa svojim budžetom, i trenutnim dometima u domenu fotografije.
A i svakom početniku je bolje da krene sa primjerice polovnim i dobro očuvanim Nikonom D 3100 sa objektivom 18-55, nego sa Nikonom D750.
Stvar je da se čovjek nauči aspektima fotografije, a strašno je zabavno, i onda vremenom, a shodno svome eventualnom daljnjem interesovanju, bez žaljenja kupi bolju aparaturu.
I naravno, uvijek će od 100 spucanih fotki, valjati 5-10. Treba imati neke kriterije, i ne pristajati na manje. Tako se najbolje uči.
A istina je da se fotografija uči dok si živ.

Skoči malo do hrvatskog riječnika...Ne bilo ti mrsko.

a jesil to hrvat brtTrafalgar Law je napisao/la: ↑13 aug 2020, 09:00Skoči malo do hrvatskog riječnika...Ne bilo ti mrsko.

storm je napisao/la: ↑13 aug 2020, 08:49Bravo, istog sam mišljenjaTrafalgar Law je napisao/la: ↑12 aug 2020, 23:46 Jedan iskren savijet.
Ako vas ikada bude zanimala fotografija, nikada se nemojte zalijetati na skuplje aparate.
Zato što je prodavaču najbitnije da vam proda neki srednje skupi aparat, a vi nemate nikakvog iskustvasa fotografijom. Aparat možete kupiti, ali znanje ne.
Ne kažem da ima išta u tome loše...
Već, svoje ambicije morate poklopiti sa svojim budžetom, i trenutnim dometima u domenu fotografije.
A i svakom početniku je bolje da krene sa primjerice polovnim i dobro očuvanim Nikonom D 3100 sa objektivom 18-55, nego sa Nikonom D750.
Stvar je da se čovjek nauči aspektima fotografije, a strašno je zabavno, i onda vremenom, a shodno svome eventualnom daljnjem interesovanju, bez žaljenja kupi bolju aparaturu.
I naravno, uvijek će od 100 spucanih fotki, valjati 5-10. Treba imati neke kriterije, i ne pristajati na manje. Tako se najbolje uči.
A istina je da se fotografija uči dok si živ.
Ako će te fotografija privući, sasvim je nebitno koliko je skup, čar je u kontroliranju postavki, i naravno, da je ispravan...
Ostalo otkrivas...
Ja novima uvijek kažem, uzmi polovni, dok naučiš prvo čuvati ga, drugo automatiziras postavke, rukovanje... Onda će na boljem modelu biti pjesma...
A treba znati i da većina odustane od aktivnog bavljenja, u roku godine dana...
I u tom slučaju, nije prevelik financijski gubitak.
Baš smo nedavno pričali o članu kluba.
Početnik, kupio Sony za 4000€, još 3000 dao za objektive... Bio pet mjeseci u klubu i nestao
I nije u tih pet mjeseci maknuo s početka.
Ne ide tako, moraš rasti sa tehnikom.