U toku dana napisem ti jer je podugacak.
Recepti
- uvijek_kontra
- Etablirani član

- Reactions: 6621
- East_side
- Etablirani član

- Reactions: 3738
Re: Recepti
Krišom vas pratim 
A beginner is on fire!
A beginner is on fire!
0
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
- East_side
- Etablirani član

- Reactions: 3738
Polako, treba mi još vaših tutorijala
1
1
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
- uvijek_kontra
- Etablirani član

Da nisi sam opet rekla, ja sam bila zaboravila. Oprosti. U kakvom sam stresu, nije ni cudo.Digla_da_kreči je napisao/la: ↑16 okt 2020, 15:53
Sad sam zguglala potratna poticaizbacilo mi recepte na slovenskom, uh ima posla oko ovog kolaca...
ako i ne stignes napisati, ima po netu, oprosteno ti je.![]()
Potratna potica.

Recept:
Velicina pleha ca. 40 x 35 x 8 cm
Svjetal biskvit:
6 kasika mekog brasna
5 jaja
5 kasika secera
1 vanili secer
1 pecilni
Taman biskvit:
6 kasika brasna
5 jaja
5 kasika secera
3 kasike kakao ili tamne mljevene cokolade
1 vanili secer
1 pecilni
Kvašeno tijesto:
500 g brasna
300 ml mlijeka
200 g secera
150 g topljenega maslaca
2 zumanjka
2 kasike ruma
1 kocka kvasca
malo soli
Nadjev od oraha:
1 kg mljevenih oraha
300 ml slatke pavlake
200 g secera
150 g topljenega maslaca
1 jaje
50 ml ruma
Nadjev od sira:
1 kg sira (ja koristim pasiran)
200 g secera
1 jaje
1 vanili secer
Jajca, secer i vanili secer pjenasto umutimo.
Polako dodajemo brasno i pecilni. Smjesu ubacimo u dubok pleh i pecemo oko 15 minuta na 180 stepeni. Bitno je da se oba biskvita peku posebno ali u istom plehu i da se i potica kasnije sastavi i zavrsi u istom plehu. U originalu idu dva svjetla i jedan taman biskvit. Ja to uvijek ispecem dan ranije.
Nadjev od oraha:
Jaje, maslac, secer, vanili secer izmjesate u glatku smjesu. Dodate slatku pavlaku i podijelite na dva jednaka dijela.
Nadjev od sira.
Sir i ostale sastojke sastavimo u glatku smjesu. Podijelimo opet na dva dijela.
Iz sastojka za kvaseno tijesto zamjesimo tijesto i ostavimo 40 minuta da nadodje. Onda ga razvaljamo na debelinu 2, 3 mm i polovinu stavimo u pleh i preko njega, a polovinu van pleha.
Na kvaseno tijesto onda ide nadjev od oraha, svjetal biskvit, nadjev od sira, taman biskvit, nadjev od sira, svjetal biskvit, nadjev od oraha i zavrsimo tako sto ostali dio kvasenog tijesta prebacimo prijeko. Po citavoj duzini napravimo rupe cackalicom i odma pecemo. Peceno je kad je lijepe zlate boje, ja sam pekla oko pola sata.
VIDEO recept:
I jos slike moje prve potratne potice. Savrsena.
Ja sam pravila samo sa dva biskvita jer ne volim kad bude previsoka.
I pravit cu je opet, ako ne ranije, decembra sigurno.
6
4
1
1
1
1
- uvijek_kontra
- Etablirani član

Da si blize ja bi napravila i poslala ti.Digla_da_kreči je napisao/la: ↑17 okt 2020, 18:56 Predobro, hvala ti na ulozenom trudu da sve objasnis.Pravit cu ga kad tad, ovo se u zivotu mora probati.
![]()
![]()
1
1
- Moonlight
- Menadžerska legenda

- Reactions: 15629
@Iskra Pileći burek
Razvijes jufku za pitu, malo deblje nego inače, isječeš na kocke, filuješ nadjevom, zamotaš, redaš po tepsiji. Zapečeš i kad je pečena, zaliješ vodom (čaša vode +1 supena kašika vegete).
Fil: ja koristim otkoštene batake, možeš i filete, neko cijelo pile. Ukusnije je kad je pile nego filete. Neko sa kostima stavlja, ja ne. Zato koristim otkoštene batake.
Za veliku tepsiju nadjev: kg bataka isjeckam na zalogaje, dodam 2 srednje glavice isjeckanog luka, vegete, soli, bibera. Izmješam I stavljam u kocke od jufke, motam slično mantijama i redam.
Ovaj put sam rolala jufku jer sam zbog nedostatka vremena sjeckala piletinu u multipraktiku pa je skoro isfaširala
Razvijes jufku za pitu, malo deblje nego inače, isječeš na kocke, filuješ nadjevom, zamotaš, redaš po tepsiji. Zapečeš i kad je pečena, zaliješ vodom (čaša vode +1 supena kašika vegete).
Fil: ja koristim otkoštene batake, možeš i filete, neko cijelo pile. Ukusnije je kad je pile nego filete. Neko sa kostima stavlja, ja ne. Zato koristim otkoštene batake.
Za veliku tepsiju nadjev: kg bataka isjeckam na zalogaje, dodam 2 srednje glavice isjeckanog luka, vegete, soli, bibera. Izmješam I stavljam u kocke od jufke, motam slično mantijama i redam.
Ovaj put sam rolala jufku jer sam zbog nedostatka vremena sjeckala piletinu u multipraktiku pa je skoro isfaširala
2
1
1
1
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
Malo iz slovenske kuhinje...@Iskra i ja nešto oko hrane, ča rekoh da tu postavim...
Ovdje se zove ričet, ili na našem ječam, kaša od ječma, tako nekako...
evo sastojci i recept
suho mesu po izboru....rebra, dimljeno, sušeno...količine isto kao za grah
250 gr ričeta (ječmene kaše)
500 ml pasirane rajčice
2 glavice crvenog luka (veće)
3 češnja češnjaka
3 mrkve
cca 150 gr celera
1 korijen peršuna
1 vezica peršunovog lišća
2 lista lovora
1 kavena žličica slatke crvene paprike
1-2 ljute papričice (feferona ili peperoncina)
3 jušne žlice krušnih mrvica
po ukusu sol,papar,vegeta
1 dcl ulja
Priprema
1.
Ričet (ječmenu kašu) posebno skuhajte...

2.
..suho meso isto posebno skuhajte i sačuvajte vodu za podlijevanje variva...

3.
...luk narežite na koskice i na masnoći ga propirjajte i kad postakleni dodajte mrkvu,celer,peršun (kako volite..možete naribati ili na sitnije narezati),češnjak te sve to popirjajte dok povrće malo ne omekša...

4.
zatim posipajte slatkom crvenom paprikom,promješajte posipajte s krušnim mrvicama i još jednom promješajte pa dodajte na to pasiranu rajčicu...

5.
..kad zavrije dodajte kuhani ričet,poslažite meso...
6.
..grah iz konzerve,na kolutove narezane kobasice,lovorov list,feferon i listove peršuna...

7.
i sve to zalijte vodom i vodom u kojoj se kuhalo meso lagano promiješajte i začinite vegetom ostavite kuhati na laganoj vatri i kada zavrije kuhati još nekih 15 minuta...na kraju dodajte sviježe mljeveni papar.

8.
Dobar tek

Posluživanje
Najbolje ga je poslužiti uz mladi luk,a ako netko voli može si ga još i začiniti s octom
Ovdje se zove ričet, ili na našem ječam, kaša od ječma, tako nekako...
evo sastojci i recept
suho mesu po izboru....rebra, dimljeno, sušeno...količine isto kao za grah
250 gr ričeta (ječmene kaše)
500 ml pasirane rajčice
2 glavice crvenog luka (veće)
3 češnja češnjaka
3 mrkve
cca 150 gr celera
1 korijen peršuna
1 vezica peršunovog lišća
2 lista lovora
1 kavena žličica slatke crvene paprike
1-2 ljute papričice (feferona ili peperoncina)
3 jušne žlice krušnih mrvica
po ukusu sol,papar,vegeta
1 dcl ulja
Priprema
1.
Ričet (ječmenu kašu) posebno skuhajte...

2.
..suho meso isto posebno skuhajte i sačuvajte vodu za podlijevanje variva...

3.
...luk narežite na koskice i na masnoći ga propirjajte i kad postakleni dodajte mrkvu,celer,peršun (kako volite..možete naribati ili na sitnije narezati),češnjak te sve to popirjajte dok povrće malo ne omekša...

4.
zatim posipajte slatkom crvenom paprikom,promješajte posipajte s krušnim mrvicama i još jednom promješajte pa dodajte na to pasiranu rajčicu...

5.
..kad zavrije dodajte kuhani ričet,poslažite meso...
6.
..grah iz konzerve,na kolutove narezane kobasice,lovorov list,feferon i listove peršuna...

7.
i sve to zalijte vodom i vodom u kojoj se kuhalo meso lagano promiješajte i začinite vegetom ostavite kuhati na laganoj vatri i kada zavrije kuhati još nekih 15 minuta...na kraju dodajte sviježe mljeveni papar.

8.
Dobar tek

Posluživanje
Najbolje ga je poslužiti uz mladi luk,a ako netko voli može si ga još i začiniti s octom
1
1
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27201
Zacinska pasta
50 g parmezana, izrezati na komade
200 g celera
150 g himalajske roza soli
250 g mrkve
100 g luka
100 g paradajza
100 g tikvica
2 cesnja bijelog luka
50 g gljiva, svjezih
1 lovorov list
6 stabljika zacinskog bilja, mijesano (bosiljak, kadulja, ruzmarin itd.)
4 stabljike persuna
4 kasike maslinovog ulja
Sve u mixer frghrh I voila
50 g parmezana, izrezati na komade
200 g celera
150 g himalajske roza soli
250 g mrkve
100 g luka
100 g paradajza
100 g tikvica
2 cesnja bijelog luka
50 g gljiva, svjezih
1 lovorov list
6 stabljika zacinskog bilja, mijesano (bosiljak, kadulja, ruzmarin itd.)
4 stabljike persuna
4 kasike maslinovog ulja
Sve u mixer frghrh I voila
1
1
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
Kako napraviti svoju čokoladu?
Kako napraviti svoju čokoladu je uvijek aktualna tema jer ipak, jedno je kupiti, a drugo napraviti svoju čokoladu.
Što mi treba?
50g kokos ulja
50ml vode
50g kakaa
2 žlice kokosovih mrvica
stevija / eritrit / brezin šećer (žlica)
80g lješnjaka
Kako da to napravim?
1. Otopiti kokosovo ulje, dodati kakao, kokosove mrvice, vodu i sladilo, kuhati par min neprestano miješajući, ako je pregusto dodati još malo vode
2. lješnjake prepeći na tavi, pomoću papirnatih ubrusa skinuti kožicu, prepoloviti ih nožem na pola
3. smjesu preliti u pleh (obložen papirom za pečenje)
4. na vrh staviti prepečene lješnjake
5. ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi (10-ak minuta), zatim prebaciti u zamrzivač na sat do dva
6. izrezati čokoladu na komade po želji i držati u zamrzivaču

kalorije 1174
proteini 26.3g
ugljikohidrati 27.5g
masti 126.3g
Kako napraviti svoju čokoladu je uvijek aktualna tema jer ipak, jedno je kupiti, a drugo napraviti svoju čokoladu.
Što mi treba?
50g kokos ulja
50ml vode
50g kakaa
2 žlice kokosovih mrvica
stevija / eritrit / brezin šećer (žlica)
80g lješnjaka
Kako da to napravim?
1. Otopiti kokosovo ulje, dodati kakao, kokosove mrvice, vodu i sladilo, kuhati par min neprestano miješajući, ako je pregusto dodati još malo vode
2. lješnjake prepeći na tavi, pomoću papirnatih ubrusa skinuti kožicu, prepoloviti ih nožem na pola
3. smjesu preliti u pleh (obložen papirom za pečenje)
4. na vrh staviti prepečene lješnjake
5. ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi (10-ak minuta), zatim prebaciti u zamrzivač na sat do dva
6. izrezati čokoladu na komade po želji i držati u zamrzivaču

kalorije 1174
proteini 26.3g
ugljikohidrati 27.5g
masti 126.3g
0
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
Bueno chia puding – fini recept za zasladiti nepce
Što mi treba?
40 g chia sjemenki
400 ml mlijeka
5 g kakaa
35g prženih lješnjaka
50 g sirupa agave ili drugog zaslađivača
Kako da to napravim?
Uzmi 2 posudice, u svaku stavi po 20 g sjemenki. U blender ubaci 200 ml mlijeka, pržene lješnjake i 25 g sirupa, miksaj minutu dvije kako bi se lješnjak jako dobro usinio, tu tekućinu ulij u jednu od posudica u kojoj su sjemenke, sve dobro promješaj i ostavi sa strane.
Isti je postupak i sa čokoladnim dijelom, znači, u drugu posudicu ubaci 200 ml mijeka koje si prethodno umiješala/o kakao i sirup, sve dobro pomiješaj sa sjemenkama. Po potrebi dodaj još sirupa ako želiš.
Obje posudice ostavi u frižideru oko 30 minuta kako bi sjemenke nabubrile tadaaadadaaa, sjemenke su nabubrile pripremi 2 čaše i redaj slojeve “lješnjak chia pudinga” i “čokoladnog chia pudinga” kao što je prikazano na slici, po želji prošaraj rastopljenom tamnom čokoladom.

kalorije 405
proteini 13.1g
ugljikohidrati 40.8g
masti 23.1g
Može biti super obrok nakon treninga, u svlačionici popijete whey, a ovo vas dočeka u frižideru.
Što mi treba?
40 g chia sjemenki
400 ml mlijeka
5 g kakaa
35g prženih lješnjaka
50 g sirupa agave ili drugog zaslađivača
Kako da to napravim?
Uzmi 2 posudice, u svaku stavi po 20 g sjemenki. U blender ubaci 200 ml mlijeka, pržene lješnjake i 25 g sirupa, miksaj minutu dvije kako bi se lješnjak jako dobro usinio, tu tekućinu ulij u jednu od posudica u kojoj su sjemenke, sve dobro promješaj i ostavi sa strane.
Isti je postupak i sa čokoladnim dijelom, znači, u drugu posudicu ubaci 200 ml mijeka koje si prethodno umiješala/o kakao i sirup, sve dobro pomiješaj sa sjemenkama. Po potrebi dodaj još sirupa ako želiš.
Obje posudice ostavi u frižideru oko 30 minuta kako bi sjemenke nabubrile tadaaadadaaa, sjemenke su nabubrile pripremi 2 čaše i redaj slojeve “lješnjak chia pudinga” i “čokoladnog chia pudinga” kao što je prikazano na slici, po želji prošaraj rastopljenom tamnom čokoladom.

kalorije 405
proteini 13.1g
ugljikohidrati 40.8g
masti 23.1g
Može biti super obrok nakon treninga, u svlačionici popijete whey, a ovo vas dočeka u frižideru.
2
1
1
1
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27201
Cheescake
500 g skuta sir
200 ml mlijeka (do 1,5 masnoce )
3 jaja
1 paket praha za puding od vanilije
80 g eritritola od brezinog secera
1/2 soka i korice limuna
Zagrijti rernu na 175 °.
Staviti sve sastojke u posudu i pomijesajti tijesto. Zatim tijesto napuniti u silikonski kalup i peci oko 50 minuta.
Kolac ostaviti da se ohladi, a zatim u frizider na najmanje 2 sata. Pazljivo izvaditi iz kalupa.
Ukrasiti scerom u prahu ili bobicastim vocem, cokoladnim (90 % kakao) ili vocnim prelivom.

500 g skuta sir
200 ml mlijeka (do 1,5 masnoce )
3 jaja
1 paket praha za puding od vanilije
80 g eritritola od brezinog secera
1/2 soka i korice limuna
Zagrijti rernu na 175 °.
Staviti sve sastojke u posudu i pomijesajti tijesto. Zatim tijesto napuniti u silikonski kalup i peci oko 50 minuta.
Kolac ostaviti da se ohladi, a zatim u frizider na najmanje 2 sata. Pazljivo izvaditi iz kalupa.
Ukrasiti scerom u prahu ili bobicastim vocem, cokoladnim (90 % kakao) ili vocnim prelivom.

1
1
@Ommadawn ne mogu da nadjem.onaj recept za gulaš sto.si stavljao. Mozes li ponobiti ovdje? Hvala
0