Isto možda u sedamdesete, sezdesete da vidim... Dalje nazad, svijet mi i nije tako privlačan
No da vidim, svakako bih i neke prijelomne periode povijesti, pod uvjetom da ne stradam
mene u sedamdesetim zanima ta atmosfera iz prve ruke...slušala sam od roditelja, gledala, čitala...i eto, voljela bih da vidim kako je funkcionisalo tada...
S obzirom kako hvale Jugoslaviju, ja bih se volio vratiti da iskusim tu svu ljepotu Jugoslavije. Da slobodno i bez straha spavam na klupi. Hebo Švicu sta je Juga bila. Haja
Ariel je napisao/la: ↑19 okt 2020, 20:40
Vratile bi se u osamdesete i zivjela u SAD-u
zašto, šta te to zaintrigiralo u tom periodu?
Pa svidja mi se muzika iz tog perioda i kako su zivjeli tad, bar ono sto sam vidjela u filmovima i onom dokumentarcu sto je bio na Nacionalnoj Geografiji o osamedesetima
lejlamo je napisao/la: ↑19 okt 2020, 20:40
eeeeeeeee, rizik, adrenalin
mene u sedamdesetim zanima ta atmosfera iz prve ruke...slušala sam od roditelja, gledala, čitala...i eto, voljela bih da vidim kako je funkcionisalo tada...
Ja nekako razmišljam, da nama uopće ne bi tako "upalila" da udjemo sa ovom svijescu...
Možda i sa ovim navikama sada, pitam se, kako bi se uklopio.
Skloni smo te periode promatrati kroz high lightse onog vremena... Ono pamtim samo lijepe stvari.
No otišao bih definitivno
Vratio bih se u april 2018 ...da neke lijepe stvari preživim još jednom pa onda što Vesna Pisarović kaže: "Da sutra umrem ne bih žalila"... ne bih ni ja.
Historijski o nekoj dekadi i mhestu kad bih mogao birati:
80-te
Miami
Zašto?
Opuštenost, lijepe žene, fantastična muzika, entuzijazam koji je vladao...
Ako govorimo samo o posjeti nekim starim vremenima, bilo bi zanimljivo otici u 80-te i 90-te na neke koncerte ljudi kojih vise nema, ali ne bih se vratio da zivim u bilo koje vrijeme. Koliko god da danas muzika ode u K****, uvijek se moze slusati stara muzika, a mnoge druge prednosti ovog vremena bih tesko ostavio. Nisam ovisnik o modernoj tehnologiji, ali ona itekako olaksava zivot, svoj posao ne bih mogao zamisliti u nekom prije vremenu bez racunara i programa koji mi olaksavaju, kad se sve radilo rucno, to je bila patnja. Pored toga, ljudska prava i mnoge druge stvari lagano napreduju, pa je sve u svemu zivot obicnog covjeka ipak sa puno aspekata bolji danas nego prije 40-50 godina, tu nema nikakve dileme.
Ako govorimo o tome da imamo mogucnost da nesto promijenimo iz proslosti, mozda ima par sitnica koje bih promijenio, ali neke koje su bile u skorije vrijeme i koje ne bi imale veliki uticaj na moj zivot generalno.
Za neke dalje stvari, ne bih zelio mijenjati jer efektom leptira bi to uticalo na moj zivot danas ovakav kakav jeste, a zadovoljan sam ovako. Kad bih promijenio neke stvari recimo prije rodjenja svog djeteta, to dijete vise ne bi bilo isto, ako bi i postojalo, tako da koliko god bilo losih stvari, ne bih zelio da ih mijenjam jer su one dovele do ovoga danas, pa se ne bih igrao sa efektom leptira i kad bih imao priliku.
Neke krupne stvari ne bih ni pokusao mijenjati, jer ne mislim da mogu imati bilo kakav uticaj na njih, tipa zaustavljanje ratova i tako neke stvari.
U svjetskim okvirima, USA sezdesetih, zbog:
a) automobila, najljepsih,
b) muzike, sam pocetak najboljeg sto sledi,
c) zena, najseksipilnijih (ne strogo americkih...zene su generalno tada bile mnogo eroticnije. Onda je neko snimio Tvigi, posle su dosle neuroticarke, onda lezbejke, onda ljubiteljke svega i svacega ugrozenog i borkinje za prava foka i kratkokrilnog vilinog konjica, i sve je otislo u krc.
Dalje, pod d) zbog nade koja je.postojala o slobodi, demokratiji, slobodoumlju, zbog kapitalnih umjetnickih ostvarenja u muzici, filmu, knjizevnosti, itd, itd.
U nasim okvirima, SFRJ - 1981/82/83, isti razlozi kao.i gore navedeni, osim automobila (izuzev lade specijal - ne uzimam u obzir kvalitet iili teh.karakteristike, samo detalji i estetika) i zena (izuzev savine gersak).
Oba puta sam.ispao malo naivan, ali nema veze, ima slatkoce i u nevinim zabludama. Dodju kao neki zacin...
A bez zacina vecinu stvari dozivis kao PH neutralnu.