Republika Srpska
Moderator/ica: Moderator
- Moonlight
- Menadžerska legenda

- Reactions: 15626
Re: Hoće li se konačno ukinuti RS?
Naše sudstvo je još primitivno. Ne možeš naplatiti alimentaciju, hipoteku, prije ratnu štednju.... Aferim Tabakovicu ako ovo uspije naplatiti.
Samo ne kontam jako to ide izmedju država kad je sudstvo u pitanju?
Sjedinjene Države ne priznaju Sud BiH. Priznajemo li onda mi njihov? Samim tim i presude?
Samo ne kontam jako to ide izmedju država kad je sudstvo u pitanju?
Sjedinjene Države ne priznaju Sud BiH. Priznajemo li onda mi njihov? Samim tim i presude?
0
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
Koliko god da oni loše žive u RS, dakle nije im ništa bolje nego Muharemu u Federaciji ili Boži u Stocu, oni neće pristati na ukidanje RS. Jer još uvijek važi “ješćemo i korenje ako treba bre”, ma koliko god to bilo pogubno.
A na silu neće ništa moći.
Treba doći generacija koja nije zapamtila rat pa da tek tad stvaraju neku normalniju državu, kako u RS, tako i u Federaciji, kako u Bijeljini, Sarajevu, tako i u Širokom Brijegu.
No ukidanje RS nije pogodno ni mnogima u Federaciji gdje su Bošnjaci većina.
Treba doći generacija koja nije zapamtila rat pa da tek tad stvaraju neku normalniju državu, kako u RS, tako i u Federaciji, kako u Bijeljini, Sarajevu, tako i u Širokom Brijegu.
1
1
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
To sam dugo i ja mislio... Mora proći malo vremena, pa malo više vremena... I sve je to prošlo, stanje se ne mijenja...Ommadawn je napisao/la: ↑18 okt 2020, 07:21 Koliko god da oni loše žive u RS, dakle nije im ništa bolje nego Muharemu u Federaciji ili Boži u Stocu, oni neće pristati na ukidanje RS. Jer još uvijek važi “ješćemo i korenje ako treba bre”, ma koliko god to bilo pogubno.
Onda vidiš šta su mogli Titovi pioniri uraditi, i šta su potajno mislili... Kako onda očekivati nešto bolje od "pionira" koji su školovani u školama, nazvanim po zločinima, koji rastu u ulicama, koje se zovu po četničkim koljacima, koji spremaju recitale, uče pjesmice, igre, za proslavu jednog genocida...
0
stečeno pravo se teško gubi znači nikad..i opće ne vidim problem u tome autonomija je ok za specifičnu državu kao što je bih..
0
Država jest specifična, i nije jedina takvog karaktera, takve su Belgija, Švicarska na prvu, i iz glave sad... A mnogo je drukčije uređeno.
Sama količina vlasti je nesnosljiva ako ćemo čisto tehnički gledati...
Ja i sad nisam skuzio sve nivoe vlasti... Općinski, Kantonalni, entitetski, državni, pa unutar toga dom ovaj, dom onaj, predsjedništvo... Mislim
I oba gornja primjera, nemaju baš nikakvih težnji rasturiti državu. Jedno je boriti se za status, normalna stvar, a drugo kociti sve i svašta... Pa i sebe ako treba.
0
Pa vidi, Titovi pioniri i jesu doprinjeli raspadu Jugoslavije najviše. Oni nisu ratovali u drugom svjetskom ratu i nisu doživjeli tu zemlju na isti način kao partizani. Svejedno, isto im se ispirao mozak.storm je napisao/la: ↑18 okt 2020, 09:02To sam dugo i ja mislio... Mora proći malo vremena, pa malo više vremena... I sve je to prošlo, stanje se ne mijenja...Ommadawn je napisao/la: ↑18 okt 2020, 07:21 Koliko god da oni loše žive u RS, dakle nije im ništa bolje nego Muharemu u Federaciji ili Boži u Stocu, oni neće pristati na ukidanje RS. Jer još uvijek važi “ješćemo i korenje ako treba bre”, ma koliko god to bilo pogubno.
Onda vidiš šta su mogli Titovi pioniri uraditi, i šta su potajno mislili... Kako onda očekivati nešto bolje od "pionira" koji su školovani u školama, nazvanim po zločinima, koji rastu u ulicama, koje se zovu po četničkim koljacima, koji spremaju recitale, uče pjesmice, igre, za proslavu jednog genocida...
Zbog toga nade ima da dođe do promjene tek generacijama rođenim godinama poslije rata. Nit se sjećaju SFRJ (a ista im se predstavlja po nekim mitovima), nit su doživjeli rat a nameće im se ta ideologija cijelo vrijeme i šta će se desiti? Rezultate te ideologije vide oko sebe, pa će se pitati kako Karel iz Češke i Ludwig iz Austrije žive bolje nego on.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Nadam se, ali 25 godina se niko to ne zapita, bar ne neka kritična masa...Ommadawn je napisao/la: ↑18 okt 2020, 09:43Pa vidi, Titovi pioniri i jesu doprinjeli raspadu Jugoslavije najviše. Oni nisu ratovali u drugom svjetskom ratu i nisu doživjeli tu zemlju na isti način kao partizani. Svejedno, isto im se ispirao mozak.storm je napisao/la: ↑18 okt 2020, 09:02
To sam dugo i ja mislio... Mora proći malo vremena, pa malo više vremena... I sve je to prošlo, stanje se ne mijenja...
Zbog toga nade ima da dođe do promjene tek generacijama rođenim godinama poslije rata. Nit se sjećaju SFRJ (a ista im se predstavlja po nekim mitovima), nit su doživjeli rat a nameće im se ta ideologija cijelo vrijeme i šta će se desiti? Rezultate te ideologije vide oko sebe, pa će se pitati kako Karel iz Češke i Ludwig iz Austrije žive bolje nego on.
0
Pričekaj još najmanje 15-20 godina prika.storm je napisao/la: ↑18 okt 2020, 09:46Nadam se, ali 25 godina se niko to ne zapita, bar ne neka kritična masa...Ommadawn je napisao/la: ↑18 okt 2020, 09:43
Pa vidi, Titovi pioniri i jesu doprinjeli raspadu Jugoslavije najviše. Oni nisu ratovali u drugom svjetskom ratu i nisu doživjeli tu zemlju na isti način kao partizani. Svejedno, isto im se ispirao mozak.
1
1
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
ma zam što želiš reć i ja sam donedavno mislio da niko nema toliko općina u odnosu na broj stanovnika pa sam nedavno nešto njuška i da jedna švicarska daleko više...veći je problem njihova efikasnost i kontrola..storm je napisao/la: ↑18 okt 2020, 09:42Država jest specifična, i nije jedina takvog karaktera, takve su Belgija, Švicarska na prvu, i iz glave sad... A mnogo je drukčije uređeno.
Ja i sad nisam skuzio sve nivoe vlasti... Općinski, Kantonalni, entitetski, državni, pa unutar toga dom ovaj, dom onaj, predsjedništvo... Mislim
I oba gornja primjera, nemaju baš nikakvih težnji rasturiti državu. Jedno je boriti se za status, normalna stvar, a drugo kociti sve i svašta... Pa i sebe ako treba.
0
Otići će stanovništvo...
Odlazilo se uvijek, ali rijetko da se tamo negdje i ostane.
Sad se odlazi, kad se steknu državljanstva, baca se bih, ode generacija koja tek treba biti (re) produktivna...
Svaka je godina tog stanja bitna.
Sa druge strane, oni koji ostanu, rijetko i pomisle na više od djeteta, dva... Zbog opće situacije, od ekonomske pa na dalje...
Ne znam.
0
Švicarska ima standard, koji to vrlo lako podnese, i broj općina i nije nužno problem, kako si rekao - efikasnost to može opravdati..laga-nini je napisao/la: ↑18 okt 2020, 09:50ma zam što želiš reć i ja sam donedavno mislio da niko nema toliko općina u odnosu na broj stanovnika pa sam nedavno nešto njuška i da jedna švicarska daleko više...veći je problem njihova efikasnost i kontrola..storm je napisao/la: ↑18 okt 2020, 09:42
Država jest specifična, i nije jedina takvog karaktera, takve su Belgija, Švicarska na prvu, i iz glave sad... A mnogo je drukčije uređeno.
Ima i Slovenija 222 općine, ali tu se to ne smatra nekim problemom iako je pomalo smiješno.
No nema sljedećih nivoa vlasti, do parlamenta...
1
1
...ti to gledaš iz perspektive celja koji je neki gradić al viruj mi smo općina s 1000 stanovnika i viruj mi da nismo desetinu infrastruktur nebi imali...nisam apriori kontra toga to je ipak jedan vid decentralizacije
1
1
To pričam, i zato se tu nitko ne buni previše... Ako ta mini zajednica popravlja Kvalitet života
0
Lutrija RS-a u problemima: Nemaju novca, dižu kredite
Dok državne lutrije širom svijeta svojim zemljama donose na milione maraka profita, Lutrija Republike Srpske ne može da zaradi ni za svoje troškove. Kako bi pokrpili rupe i platili brojne obaveze, prinuđeni su da podignu kredit od 300.000 maraka, saznaje portal CAPITAL.

Da bi ostali likvidni u “Lutriji” su krenuli u potragu za kreditorom koji će im dati novac po fiksnoj kamatnoj stopi, a koji planiraju da vrate za godinu dana. Za troškove kredita i kamate spremni su da plate do 15.000 maraka.
“Isplata kreditnih sredstava izvršiće se najkasnije u roku od dva dana od potpisivanja ugovora”, stoji u tenderskoj dokumentaciji koju potpisuje direktor Rajko Radovanović.
Inače, “Lutrija Republike Srpske” je 2019. godinu završila sa dobiti od 38.543 KM.
Odgovornost za svoje skromne poslovne rezultate u prošloj godini pokušala je da prebaci na građane, koji su prema njihovom zapažanju sve siromašniji.
“Konzumenti naših igara, su gotovo u cjelosti prosječni građani starije dobi koji iz dijela ličnih primanja koji preostaju nakon podmirenja osnovnih životnih potreba, odnosno iz dijela tzv.diskrecionog dohotka, sve teže zadovoljavaju svoje potrebe ili navike u segmentu koji je predmet našeg poslovanja. Sve složeniji ekonomski uslovi i ekonomske prilike u okruženju značajno utiču na segment siromašenja i pada kupovne moći stanovništva”, navodi se u njihovom izvještaju.
Dok krivicu svaljuju na građane, zaboravljaju kako su od kontroverznog banjalučkog biznismena Mile Radišića kupili poslovni prostor koji su platili 4.800 maraka po kvadratu ili 2,77 miliona maraka ukupno.
Da ovom državnom preduzeću slabo šta ide od ruke portal CAPITAL je nedavno pisao u tekstu “Snijeg“ na televiziji Lutrije RS-a i „državnih“ privatnika.„
Naime, Keno televizija, zajednički projekat Lutrije Republike Srpske i preduzeća Keno, za brze lutrijske igre ponovo je naprasno obustavljen.
Podsjećamo, Keno TV je sa emitovanjem krenula u aprilu ove godine da bi samo nekoliko mjeseci kasnije obustavila program i to pod skoro identičnim izgovorom, unapređenjem usluga i igara.
Prekid je došao u momentu kada se u javnosti pojavio banjalučanin Kosta Čivčić, igrač koji je tvrdio kako je prevaren za 30.000 maraka, koliko je osvojio, a koje mu nisu isplaćene.
Nakon što se bura u javnosti stišala, nekoliko mjeseci kasnije krenula je agresivna medijska kampanja putem medija i društvenih mreža, gdje je najavljivao ponovno startovanje programa za kraj jula. Međutim, par mjeseci posle, sve je ponovo stopirano.

Da bi ostali likvidni u “Lutriji” su krenuli u potragu za kreditorom koji će im dati novac po fiksnoj kamatnoj stopi, a koji planiraju da vrate za godinu dana. Za troškove kredita i kamate spremni su da plate do 15.000 maraka.
“Isplata kreditnih sredstava izvršiće se najkasnije u roku od dva dana od potpisivanja ugovora”, stoji u tenderskoj dokumentaciji koju potpisuje direktor Rajko Radovanović.
Inače, “Lutrija Republike Srpske” je 2019. godinu završila sa dobiti od 38.543 KM.
Odgovornost za svoje skromne poslovne rezultate u prošloj godini pokušala je da prebaci na građane, koji su prema njihovom zapažanju sve siromašniji.
“Konzumenti naših igara, su gotovo u cjelosti prosječni građani starije dobi koji iz dijela ličnih primanja koji preostaju nakon podmirenja osnovnih životnih potreba, odnosno iz dijela tzv.diskrecionog dohotka, sve teže zadovoljavaju svoje potrebe ili navike u segmentu koji je predmet našeg poslovanja. Sve složeniji ekonomski uslovi i ekonomske prilike u okruženju značajno utiču na segment siromašenja i pada kupovne moći stanovništva”, navodi se u njihovom izvještaju.
Dok krivicu svaljuju na građane, zaboravljaju kako su od kontroverznog banjalučkog biznismena Mile Radišića kupili poslovni prostor koji su platili 4.800 maraka po kvadratu ili 2,77 miliona maraka ukupno.
Da ovom državnom preduzeću slabo šta ide od ruke portal CAPITAL je nedavno pisao u tekstu “Snijeg“ na televiziji Lutrije RS-a i „državnih“ privatnika.„
Naime, Keno televizija, zajednički projekat Lutrije Republike Srpske i preduzeća Keno, za brze lutrijske igre ponovo je naprasno obustavljen.
Podsjećamo, Keno TV je sa emitovanjem krenula u aprilu ove godine da bi samo nekoliko mjeseci kasnije obustavila program i to pod skoro identičnim izgovorom, unapređenjem usluga i igara.
Prekid je došao u momentu kada se u javnosti pojavio banjalučanin Kosta Čivčić, igrač koji je tvrdio kako je prevaren za 30.000 maraka, koliko je osvojio, a koje mu nisu isplaćene.
Nakon što se bura u javnosti stišala, nekoliko mjeseci kasnije krenula je agresivna medijska kampanja putem medija i društvenih mreža, gdje je najavljivao ponovno startovanje programa za kraj jula. Međutim, par mjeseci posle, sve je ponovo stopirano.
1
1
Re: Lutrija RS-a u problemima: Nemaju novca, dižu kredite
"Bolji dio BiH".
Lutrija Ima problema? 
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

- Reactions: 10051
Meni je suviše smješna ova dobiti od skoro 39.000 KM. Mora da je neko dobro varao u knjigama.
1
1
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Institucija, grana privrede, nebitno....koja po meni u Kirgiziji, i Zimbabveu stvara milijunsku dobit, u Šumskoj diže kredit da opstane
Ali sad će njima Čovke par eksperata poslati
1
1