Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 352

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la Spreca »

Ommadawn je napisao/la: 28 aug 2020, 20:14
Otava je napisao/la: 28 aug 2020, 19:40

Al ga ti jarane nadrobi,samo engleska je bila vojno jaca,Fap i Tam su isto svabe ako vec tjeras mak na konac u TAMu su bili dajcevi motori a u FPU mercedesovi,moja greska za Fiat ,u pravu si da je radjen u Zagrebu,sve sto sam nabrojao su licenzije i u to vrijeme je bio uspjeh i to imati , ja opet ponavljam sta imamo danas ,nemamo ni to sto smo imali pa makar i licenzije kao sto rekoh Zrak je radio neke stvari za NASAu a Soko za Boing ,samo Tuzlanski bazen je imao vise industrije nego sada cijela BiH samo se treba sjetiti svega a danas bijeli luk uvozimo iz kine abivsoj drzavi sto mahana
Jarane, ako cemo pricati o mitovima Jugoslavije - ne mozemo porediti sa ovim sto imamo (ili nemamo) danas.

FAP je licenca prvobitno svicarska (Saurer) iz jos 40-ih godina - osim sto su na 113-ci kasnije dodali servo, nekog drugog poboljsanja nije bilo i takav se pravio 40 i nesto godina. Kasniji modeli sa Mercedesovom licencom datiraju tehnicki iz 1972 kada je Mercedes uveo NG-modele i FAP ih je proizvodio nepromijenjene, dok u Mercedesu su kontuirano razvijani. FAP nije imao samo Mercedesove motore nego motore radjene po licenci British Leylanda iz pedesetih (model BK18, popularno zvani Bombarder zbog zvuka).
TAM je njemacka licenca od Magirus Deutza sa vazdusno hladjenim motorom i cim se Jugoslavija raspala, TAM je ugasen. Tehnoloski su bili zaostali i to mi je cak licno rekao inzinjer koji je radio u TAM-u, na moje pitanje zasto su zatvorili. A taj vazdusno hladjeni motor je Magirus Deutz izbacio jos 70-ih godina.
FAP i TAM nisu mogli ni stojati pored Scanije, Volvoa, MAN-a, Saviema i IVECO-a koje su tada koristile vojske Zapadne Europe.

Zasto ne porediti? Jer su SVE firme u Jugoslaviji bile drzavne i drzava je pokrivala njihove troskove i njihove gubitke. Danas uvozimo bijeli luk iz Kine, ne zato sto ga mi ne mozemo uzgajati, nego zato sto je trziste toliko slobodno da se neko dosjetio da ga uvozi i cijenom konkurise nase seljake. To nije slucaj samo u drzavama bivse Jugoslavije, nego u SVIM drzavama. Bujrum, hoces domace ili ces u Bingo po bijeli luk.

Sta smo mogli sa Ditinim proizvodima? Konkurisati Arielu i Fairyju?

Jugoslavija je bila u vjecitom deficitu po pitanju trgovinskog balansa.
Rijec ide o tome sta smo imali a sta danas nemamo,svakome je jasno da je wolvo bio uvijek bolji od dajca i FAPa ,nije rijec o tome,svi mi znamo da smo uvijek dobijali licencu na starije modele a ne na nove,Dajc je iskljucivo radio za JNA i za ostale ko je htio ,a avtobuse rade i dan danas,TAMovih avtobusa je ovdje u rusiji bilo vise nego bilo drugih,njihov Inturist je prakticno do nedavno imao TAMove avtobuse....sad pricamo o YU i drzavama nastalim njenim raspadom a ne poredjenju YU i nekih zapadnih drzava sto se tice industrijskog razvoja odnosno op privredi....sto se tice Dite imali smo svoje proizvode koji nisu puno zaostajali za zapadnim analozima,osim Dite Yu je imala jos tvornica tog proizvodnog programa.....Sta to danas proizvodimo zahvaljujuci novoj drzavi
2
2 slika
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Rajvosa je napisao/la: 28 aug 2020, 21:01
Ommadawn je napisao/la: 28 aug 2020, 20:47

I sta mislis odakle je bijeli luk u mojoj kuhinji?
Iz Kine.
Kad bude na ponudi ovdasnjih seljaka iz njihove farme, kupit cu.
U mojoj kuhinji je domaci... Kg/10 km
U mojoj kuci ga i nema jer dadoh sve za sjeme
:mmm
2
2 slika
I say what I think, I think what I say
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Spreca »

mad_max_ba je napisao/la: 28 aug 2020, 21:13
Rajvosa je napisao/la: 28 aug 2020, 21:01
U mojoj kuhinji je domaci... Kg/10 km
Trebo si ostaviti makar jednu glavicu da odbijas sejtane
0
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Otava je napisao/la: 28 aug 2020, 21:16
mad_max_ba je napisao/la: 28 aug 2020, 21:13

Eh
Rekoh zeni daj ono moje

Ostavi glavicu

Ona mislila glavica cehne (jedva docekala da sve posalje :mmm )
0
I say what I think, I think what I say
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Spreca »

mad_max_ba je napisao/la: 28 aug 2020, 21:21
Otava je napisao/la: 28 aug 2020, 21:16

Eh
Rekoh zeni daj ono moje

Ostavi glavicu

Ona mislila glavica cehne (jedva docekala da sve posalje :mmm )
Ja sijem svoj bijeli luk i obicno mi traje negdje do kraja aprila,ja bijelog luka dosta konzumiram i obicno ni jedan obrok mi nije bez bjelana :kez
0
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Rajvosa je napisao/la: 28 aug 2020, 20:31
Zasto ne porediti? Jer su SVE firme u Jugoslaviji bile drzavne i drzava je pokrivala njihove troskove i njihove gubitke. Danas uvozimo bijeli luk iz Kine, ne zato sto ga mi ne mozemo uzgajati, nego zato sto je trziste toliko slobodno da se neko dosjetio da ga uvozi i cijenom konkurise nase seljake. To nije slucaj samo u drzavama bivse Jugoslavije, nego u SVIM drzavama. Bujrum, hoces domace ili ces u Bingo po bijeli luk.
A EU, Kina, Amerika ne daju nikakve subvencije/poticaje svojim proizvodjacima... :face
Daju....za poboljšanje energetske efikasnosti, za ekologiju, za obnovljive izvore energije, itd, itd...bome za bijeli luk ne bih znao :D
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17338

Post Postao/la Ommadawn »

Otava je napisao/la: 28 aug 2020, 21:12
Jarane, ako cemo pricati o mitovima Jugoslavije - ne mozemo porediti sa ovim sto imamo (ili nemamo) danas.

FAP je licenca prvobitno svicarska (Saurer) iz jos 40-ih godina - osim sto su na 113-ci kasnije dodali servo, nekog drugog poboljsanja nije bilo i takav se pravio 40 i nesto godina. Kasniji modeli sa Mercedesovom licencom datiraju tehnicki iz 1972 kada je Mercedes uveo NG-modele i FAP ih je proizvodio nepromijenjene, dok u Mercedesu su kontuirano razvijani. FAP nije imao samo Mercedesove motore nego motore radjene po licenci British Leylanda iz pedesetih (model BK18, popularno zvani Bombarder zbog zvuka).
TAM je njemacka licenca od Magirus Deutza sa vazdusno hladjenim motorom i cim se Jugoslavija raspala, TAM je ugasen. Tehnoloski su bili zaostali i to mi je cak licno rekao inzinjer koji je radio u TAM-u, na moje pitanje zasto su zatvorili. A taj vazdusno hladjeni motor je Magirus Deutz izbacio jos 70-ih godina.
FAP i TAM nisu mogli ni stojati pored Scanije, Volvoa, MAN-a, Saviema i IVECO-a koje su tada koristile vojske Zapadne Europe.

Sta smo mogli sa Ditinim proizvodima? Konkurisati Arielu i Fairyju?

Jugoslavija je bila u vjecitom deficitu po pitanju trgovinskog balansa.
Rijec ide o tome sta smo imali a sta danas nemamo,svakome je jasno da je wolvo bio uvijek bolji od dajca i FAPa ,nije rijec o tome,svi mi znamo da smo uvijek dobijali licencu na starije modele a ne na nove,Dajc je iskljucivo radio za JNA i za ostale ko je htio ,a avtobuse rade i dan danas,TAMovih avtobusa je ovdje u rusiji bilo vise nego bilo drugih,njihov Inturist je prakticno do nedavno imao TAMove avtobuse....sad pricamo o YU i drzavama nastalim njenim raspadom a ne poredjenju YU i nekih zapadnih drzava sto se tice industrijskog razvoja odnosno op privredi....sto se tice Dite imali smo svoje proizvode koji nisu puno zaostajali za zapadnim analozima,osim Dite Yu je imala jos tvornica tog proizvodnog programa.....Sta to danas proizvodimo zahvaljujuci novoj drzavi
Znam za Inturist i njihove autobuse marke TAM a imas na youtube i zadnji kontigent TAM-ovih autobusa za Rusiju. Ustvari, to su Avtomontazini autobusi sa TAM-ovim motorima i prenosom.

Sta imamo danas? Goli q-rac. Imamo slobodno trziste kojem nismo jos dorasli jer smo godinama vjerovali u bivsoj drzavi kako imamo kvalitetne proizvode pa kad se trziste oslobodilo - ko ce kupovati TAM-a ili FAP-a cak i po prilicno jeftinoj cijeni kada za malo vise para dobijas kvalitetniji i moderniji proizvod. Sam SANOS je prije rata uspio prodati 75 autobusa Velikoj Britaniji pa su tamo imali reputaciju "sirotinjskog Mercedesa, sumnjivog kvaliteta", zamisli da su im vlasnici skidali SANOS-ov logo i stavljali Mercedesov - toliko o reputaciji jugoslovenskog brenda. Zagrebacki TAZ je tu bio mozda malko jaci ali...
Rezultat naseg privrednog dobra nasao se u privatizaciji koja je sprovedena na kriminalan nacin i time se nasla u pogresnim rukama gdje je ljudima stalo da se okoriste rasturanjem i prodajom istog, a ne da se nastavi/obnovi proizvodnja - samo to je trazilo ulaganje u moderniji proizvodni park, reorganizaciju, efektivizaciju (koja podrazumijeva otkaze jer kod nas je uvijek bilo vise zaposlenih nego sto je to istinski bilo potrebno) a gdje su tek produkti koji bi bili konkuretni. Ne kazem da ovih zadnjih nije bilo, ali kako se kriminalnim nacinom mogla rasprodati propala preduzeca, zasto ne bi mogao i primjerice jedan Energoinvest, koji je drmao.
Sve ovo se zapravo desilo manje-vise u svim post-socijalistickim drzavama, mada je na Balkanu (uzmimo tu i Bugarsku i Rumuniju) to najocitije.

Nije se Jugoslavija raspala sto je bila jaka, nego su nas stigli problemi s kojima se nismo htjeli/znali suociti pa smo trazili krivca i okrenuli oruzje jedni protiv drugih. A ni to nam nije malo falilo - pendrekom u glavu ne izbijas misao i osjecanja.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 28 aug 2020, 21:48
Otava je napisao/la: 28 aug 2020, 21:12
Znam za Inturist i njihove autobuse marke TAM a imas na youtube i zadnji kontigent TAM-ovih autobusa za Rusiju. Ustvari, to su Avtomontazini autobusi sa TAM-ovim motorima i prenosom.

Sta imamo danas? Goli q-rac. Imamo slobodno trziste kojem nismo jos dorasli jer smo godinama vjerovali u bivsoj drzavi kako imamo kvalitetne proizvode pa kad se trziste oslobodilo - ko ce kupovati TAM-a ili FAP-a cak i po prilicno jeftinoj cijeni kada za malo vise para dobijas kvalitetniji i moderniji proizvod. Sam SANOS je prije rata uspio prodati 75 autobusa Velikoj Britaniji pa su tamo imali reputaciju "sirotinjskog Mercedesa, sumnjivog kvaliteta", zamisli da su im vlasnici skidali SANOS-ov logo i stavljali Mercedesov - toliko o reputaciji jugoslovenskog brenda. Zagrebacki TAZ je tu bio mozda malko jaci ali...
Rezultat naseg privrednog dobra nasao se u privatizaciji koja je sprovedena na kriminalan nacin i time se nasla u pogresnim rukama gdje je ljudima stalo da se okoriste rasturanjem i prodajom istog, a ne da se nastavi/obnovi proizvodnja - samo to je trazilo ulaganje u moderniji proizvodni park, reorganizaciju, efektivizaciju (koja podrazumijeva otkaze jer kod nas je uvijek bilo vise zaposlenih nego sto je to istinski bilo potrebno) a gdje su tek produkti koji bi bili konkuretni. Ne kazem da ovih zadnjih nije bilo, ali kako se kriminalnim nacinom mogla rasprodati propala preduzeca, zasto ne bi mogao i primjerice jedan Energoinvest, koji je drmao.
Sve ovo se zapravo desilo manje-vise u svim post-socijalistickim drzavama, mada je na Balkanu (uzmimo tu i Bugarsku i Rumuniju) to najocitije.

Nije se Jugoslavija raspala sto je bila jaka, nego su nas stigli problemi s kojima se nismo htjeli/znali suociti pa smo trazili krivca i okrenuli oruzje jedni protiv drugih. A ni to nam nije malo falilo - pendrekom u glavu ne izbijas misao i osjecanja.
Upravo to...
Čim smo izašli na slobodno tržište konkurirati---- patos.
Tko je tu postao još jači? Firme tipa Gorenje...tipa Cinkarna, koje su već prije nudile kvalitet, know how, pratile svijet, te relativno bezbolno uskočili na tržište...
Usput se dogodila i globalizacija, koja je dodatno ogolila mane jugo proizvoda...
Prije je bilo....EMO je naštancao mjesečno 100.000 komada šerpi...ma kakve bile, dobre, loše, krnjave, one su otišle u dućane širom juge...jer drugih nije bilo...ili nećeš imati šerpu...
A onda je došla konkurencija, nisu mogli više posudu za kerove prodati... došao zepter, ovi oni i preko noći firma se ugasila...
a da su virnuli preko grane i pogledali šta to zepter proizvodi, kako dizajnira...
Pa dovraga 40 godina nisu mijenjali dizajn, samo tufnice slikali na šerpe...
slika
Spominjem primjer, koji je iz mog grada....a princip je isti bio svuda...
0
Gudi
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 700

Post Postao/la Gudi »

a šta je ono bio pretis lonac :ha
1
1 slika
test 👾
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

Jasta. Prije 30 godina je njemacki golf 2 imao
jako moderan dizajn.
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

carobnjak_N je napisao/la: 28 aug 2020, 22:57 Jasta. Prije 30 godina je njemacki golf 2 imao
jako moderan dizajn.
Ova slika je sa online shopa, gdje i dan danas to isto prodaju... Sada, u realnom vremenu...
Osim toga golf ni tada, a ni danas nije bio top vozilo, konkretno njemačke autoindustrije
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

...naprosto ne mogu da se sjetim nekog top proizvoda koji je bio svjetski brand osim vegete..amaro od maraske..a da ne govorim koja je šprdacina bila s jugo 45 na američkom tržištu..
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 28 aug 2020, 23:16 ...naprosto ne mogu da se sjetim nekog top proizvoda koji je bio svjetski brand osim vegete..amaro od maraske..a da ne govorim koja je šprdacina bila s jugo 45 na američkom tržištu..
Ma i ta vegeta...
Najpopularnija bila u sssr, Poljska, Čehoslovačka...
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

I čitam ovdje komentare o vojnoj tehnici, made in yu za Boeing itd itd...
Imali su i rusi svemirsku vojnu tehnologiju, dok su im ljudi, narod, vozali moskvic, trabant i wartburg iz ddr... Kasnije Ladu...
Naravno kremlj je furao mecke crne :D
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

...sjetio sam se branda velikog čak i na zapadu al firma je izašla iz stare juge...Gavrilović..a i tu imam zanimljivu priču..
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17338

Post Postao/la Ommadawn »

carobnjak_N je napisao/la: 28 aug 2020, 22:57 Jasta. Prije 30 godina je njemacki golf 2 imao
jako moderan dizajn.
Koliko dugo se njemacki Golf 2 proizvodio? Osam godina. Nakon osam godina, dosla trica.
Nakon 6-7 godina dosla cetvorka. I svaki se dobro prodao.

A Stojadina pravili 38 godina sa minornim promjenama, sumnjivim kvalitetom i opet je najpopularniji bio samo na Balkanu, Poljskoj i Egiptu. A i ovo dvoje zadnjih - nuzno zlo.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..pričalo se o nekoj industriji u SFRJ a većina veliki firmi je postojala prije komunizma..već spomenuti Gavrilović..kraš..naravno da su komunisti promjenili ime kao npr.za kraš :Sve je počelo u Zagrebu
Godine 1911. Julije König, svojim znanjem i iskustvom u proizvodnji slastica, i Slavoljub Deutsch, svojim kapitalom, podižu tvornicu Union..zanimljiva je priča i s Gavrilovićem..posli rata i nacionalizacije prominili su naziv firme koja je bila veliki izvoznik međutim redom je gubila kupce i drugovi su se pitali u čemu je problem dok se neko nije sjetio da je samo ime Gavrilović brand i brzo su ga vratili nazad.. :djed
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Bilo jednom u Jugoslaviji”