Ommadawn je napisao/la: ↑13 okt 2025, 20:08
MunDzi je napisao/la: ↑13 okt 2025, 19:17
Smanji strasti. Nisam ti rekla da si los covjek.
Citaj pazljivije. Kljucna rijec - vecinski.
A ako sam zelis da se samonazivas losim, to je tvoja odluka. Sa mnom nema nikakve veze.
I ne, nisi rijadak primjer kako to ti mislis.
Pa nisam ni rekao da si ti rekla da sam loš čovjek.
Ja to kažem za sebe - yes I am an asshole and I approve this message.
Uh zar nas ima još što nismo šamarali majmuna na Cecu?
Ja sviju koje znam sa Balkana kažu “Fuj, mrzim Cecu. Al’ bih je volio karat. Uh jest dobra…” ili “Ne volim Cecu osim kad sam p’jan. Al’ volio bih je karat”.
I onda se ibrete što ja na nju ni biciklo ne bih naslonio.
Ali pazi sad - Dino je svoju popularnost digao nakon što je počeo pjevati patriotske pjesme i sve glasnije isticati koliki je on musliman i hafiz i šta već ne. Do tada je bio još jedan od prosječnih komercijalnih Casio-rock bendova iz osamdesetih kao C.J., Plavi Orkestar, Hari Mata Hari itd…
Ceca je isto tako svoju popularnost digla sve više vičući kolika je Srpkinja iako je prvi tucao Muharem Hare Samardžić, pa mafijaš Dejan Marjanović čiju je zaštitu uživala da bi svoj patriotizam krunisala najkičastijoj svadbom u istoriji Balkana za ratnog zločinca i kriminalca. Do tada je bila još jedna u nizu seljančica koje su na jedan ili drugi način se pojavile u Beogradu, snimile pjesme i spotove koje su se vrtile narodu koji je oscilirao između euforije i pritiska, bijede i nacionalističke mantre, beznađa i tranzicije.
A između svega toga, tu je bio i Dino Linamer koji je Ceci u praskozorje rata ponudio dvije pjesme za koje još nije sasvim poznato da li mu je Ceca platila nakon što je prestao rat. Ne bi me čudilo i da jeste ali da se za to javno ne zna, što opet utiče na marketing jednog i drugog.
Publika je skoro ista. Većina njih što slušaju Cecu, jednako slušaju i Merlina. Ne svi, ali većina. S obje strane Drine, Une, Save i Drave.
I ja mislim da je malo pretjerano porediti Merlina sa Cecom, bilo je prica i kako je on bosanski Thompson, i to mi je isto pretjerano, iako ga licno bas i ne volim.
Stoji ovo sto kazes oko patriotskih pjesama, da je njegova popularnost tad znacajno porasla, kao i kad je poceo sa ovim novim imidzom.
Nekako kad poslusam neku njegovu staru pjesmu, pogotovo neki spot, djelovao je kao neko iz sarajevske raje, pjevac ali prizemljen i dio raje. Poslije rata je poceo sa nekim drugim stilom i uzdizanjem samog sebe, pravi od sebe neku zvijezu, a moram reci i da mi se ne svidja ni sto je snimio pjesme Vojnik srece i Da te nije Alija, time je sigurno sebi podigao popularnost kod sirih narodnih masa, ali meni je znacajno pao u ocima.
Znam da je zvanicno to neki drugi Alija, ali ne moze mi niko reci da to nije bilo i onom Aliji namijenjeno.
Furanje tog nekog vjerskog stila samo po sebi ne bi bio problem da je on uvijek bio takav, smeta mi sto ostavlja utisak kao neko ko se prilagodjava kako vjetar puse, sad kada je vjera postala in i popularna sada to istice, djeluje mi neiskreno i jedan od nacina da privuce sebi popularnost.
Malo mi je bezveze i nacin kako je od grupe Merlin suptilno poceo koristiti ime Dino Merlin, siguran sam da vecina njegovih fanova nisu ni svjesni da je to prije bio naziv benda, koji je onda on dodao svom imenu kad je presao u solo karijeru.
Kakav je privatno kao osoba ne znam, nisam imao licni kontakt sa njim, ali imam neki utisak da nije bas kakav covjek, puno toga mi kod njega djeluje lazno i gluma.
Muzika je tek posebna prica, nikad nije bio neki pjevac niti je muzika tadasnje grupe Merlin bila na nekom nivou, ali je bilo onako solidno i moglo se slusati, ovo danas je odron, sve gore i gore, ne cudi da je podrzavao razvoj turbo folka i pisao pjesme ceci.
Sve u svemu, opet mi je malo pretjerano poredjenje sa njom, cak i njegova trenutna muzika je manje losa od njene. Jasno je da tu ima i zajednicke publike, ali ne bih rekao da je toliko.
Isto tako, koliko god smatram da su mu "Vojnik srece" i "Da te nije Alija" potpuni visak, ne moze se porediti sa tim sto se Ceca udala za ratnog zlocinca.