Muzički chat room

Muzika, radio, diskografija, čestitke, želje, i pozdravi...
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17180

Re: Muzički chat room

Post Postao/la Ommadawn »

MunDzi je napisao/la: 13 okt 2025, 19:35 Da je meni saznati zasto je Dino supak.
Evo samo jedna stvar:
Kad god je rahmetli Halid držao koncert u dijaspori, karta je bila kao i kod svakog drugog.

Karta za Merlinov koncert je uvijek bila skuplja.
Troškovi isti i za koncert jednog i za koncert drugog.

Pun qurac pjesama nisu njegove.
“Mjesečina” nije njegova. Ukrao od UB40 pa je kasnije morao potpisati nakon što su saznali prilikom gostovanja u Zagrebu.

“Kad si rekla da me voliš” nije njegova pjesma, ukrao je od grupe Tonic “If you could only see”.

Kurči se koliki je on musliman i hafiz i šta sve ne a ko mu je sponzor? Coca-Cola.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10363

Re: In memoriam/ Počivali u miru..

Post Postao/la MunDzi »

Ommadawn je napisao/la: 13 okt 2025, 20:08
MunDzi je napisao/la: 13 okt 2025, 19:17
Smanji strasti. Nisam ti rekla da si los covjek. :nope

Citaj pazljivije. Kljucna rijec - vecinski.
A ako sam zelis da se samonazivas losim, to je tvoja odluka. Sa mnom nema nikakve veze.

I ne, nisi rijadak primjer kako to ti mislis.
Pa nisam ni rekao da si ti rekla da sam loš čovjek.
Ja to kažem za sebe - yes I am an asshole and I approve this message.

Uh zar nas ima još što nismo šamarali majmuna na Cecu?
Ja sviju koje znam sa Balkana kažu “Fuj, mrzim Cecu. Al’ bih je volio karat. Uh jest dobra…” ili “Ne volim Cecu osim kad sam p’jan. Al’ volio bih je karat”.
I onda se ibrete što ja na nju ni biciklo ne bih naslonio.

Ali pazi sad - Dino je svoju popularnost digao nakon što je počeo pjevati patriotske pjesme i sve glasnije isticati koliki je on musliman i hafiz i šta već ne. Do tada je bio još jedan od prosječnih komercijalnih Casio-rock bendova iz osamdesetih kao C.J., Plavi Orkestar, Hari Mata Hari itd…

Ceca je isto tako svoju popularnost digla sve više vičući kolika je Srpkinja iako je prvi tucao Muharem Hare Samardžić, pa mafijaš Dejan Marjanović čiju je zaštitu uživala da bi svoj patriotizam krunisala najkičastijoj svadbom u istoriji Balkana za ratnog zločinca i kriminalca. Do tada je bila još jedna u nizu seljančica koje su na jedan ili drugi način se pojavile u Beogradu, snimile pjesme i spotove koje su se vrtile narodu koji je oscilirao između euforije i pritiska, bijede i nacionalističke mantre, beznađa i tranzicije.

A između svega toga, tu je bio i Dino Linamer koji je Ceci u praskozorje rata ponudio dvije pjesme za koje još nije sasvim poznato da li mu je Ceca platila nakon što je prestao rat. Ne bi me čudilo i da jeste ali da se za to javno ne zna, što opet utiče na marketing jednog i drugog.

Publika je skoro ista. Većina njih što slušaju Cecu, jednako slušaju i Merlina. Ne svi, ali većina. S obje strane Drine, Une, Save i Drave.
Ko je koga tucao, kad, koliko, zasto, .....kao ni etnicka, vjerska, nacionalna opredeljenja jebaca i jebacica me uopste ne interesuju, niti mi je bitan faktor kod odlucivanja da li je neko supak ili ne.

Drugo, Dino je bio popularan i prije nego je zapjevao patriotsku pjesmu. Nije jedini, ni prvi, ni posljedni.

Trece, pa sta ako joj je prije rata htio prodati pjesmu. Covjek je umjetnik i businessman, pise pjesme. To mu je zanat. Od toga zaradjuje. Kao eto trebao je imati kristalnu kuglu pa znati sta ce se desavati narednih godina, predvidjeti da ce se neka pevaljka pariti za koljacem. Odvadi bolan malo.

Cetvrto. Publika nije ista. Nece nikad ni biti ista.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Publika je itekako ista.
Mali je broj onih koji ne slusaju i jedno i drugo cim popiju koju vise.
Jako mali broj.

Dino je bio jednako popularan kao i Crvena Jabuka, Plavi Orkestar i H.M.H. Nije on nista vise ploca prodavao od njih

Jeste, htio joj je prodati pjesme prije rata i ja licno sa tim sam u redu. Rat je mogao svako ko je malo manje pratio i vjerovao medijima a malo vise slusao sta pricaju ljudi po Beogradu, predvidjeti.
Naravno da Dino nije mogao predvidjeti da ce Ceca radjati Arkanove potomke. Ali umjetnik, biznismen, pise pjesme, zaradjuje od toga i sigurno mu bilo malo zarade od njegovih albuma i turneja, pa de da potpomogne razvijanju anti-kulture zvane turbofolk.
Od neceg se treba zivjeti a nije bas da mu se vracalo nazad u UNIS-ove pogone s masinama.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Slabo to ti, slabo.

Sad on kriv sto je bolji umjetnik i businessman od Hareta, Lose, itd......

Jok eto trebo je prodati svoju pjesmu prije rata npr U2. Sram ga bilo - prodaje pjesmu turbo folku umjesto da je radio na turbo motorima. Uozbilji se.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

MunDzi je napisao/la: 13 okt 2025, 21:02 Slabo to ti, slabo.

Sad on kriv sto je bolji umjetnik i businessman od Hareta, Lose, itd......

Jok eto trebo je prodati svoju pjesmu prije rata npr U2. Sram ga bilo - prodaje pjesmu turbo folku umjesto da je radio na turbo motorima. Uozbilji se.
Dobro eto ti to bolje znas.

A to sa U2 ides malo u krajnost. No nevermind.

A i U2 je iskreno, kurrac od grupe.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Ommadawn je napisao/la: 13 okt 2025, 20:14
MunDzi je napisao/la: 13 okt 2025, 19:35 Da je meni saznati zasto je Dino supak.
Evo samo jedna stvar:
Kad god je rahmetli Halid držao koncert u dijaspori, karta je bila kao i kod svakog drugog.

“Mjesečina” nije njegova. Ukrao od UB40 pa je kasnije morao potpisati nakon što su saznali prilikom gostovanja u Zagrebu.

“Kad si rekla da me voliš” nije njegova pjesma, ukrao je od grupe Tonic “If you could only see”.

Kurči se koliki je on musliman i hafiz i šta sve ne a ko mu je sponzor? Coca-Cola.
Propustila sam ovaj post.

Bezobrazan je. Trebo je pjevati gratis, tj jos platiti od sebe samo da zapjeva.

Mozda je Halid pjevao samo da pokrije troskove, bez zarade. Mozda mu nije bila potrebna zarada.

Mozda je Dino morao da napravi neku zaradu, jer nije mogao priustiti da ne zaradi.

A svi oni manje vise dobiju inspiraciju od nekih drugih umjetnika i pjesama, pa ukradu malo, sto svjesno, sto nesvjesno. Opet, ni prvi ni posljedni.

Kako god okrenes, nikako u isti kos sa Cecom.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

MunDzi je napisao/la: 13 okt 2025, 21:26
Ommadawn je napisao/la: 13 okt 2025, 20:14

Evo samo jedna stvar:

Propustila sam ovaj post.

Bezobrazan je. Trebo je pjevati gratis, tj jos platiti od sebe samo da zapjeva.

Mozda je Halid pjevao samo da pokrije troskove, bez zarade. Mozda mu nije bila potrebna zarada.

Mozda je Dino morao da napravi neku zaradu, jer nije mogao priustiti da ne zaradi.

A svi oni manje vise dobiju inspiraciju od nekih drugih umjetnika i pjesama, pa ukradu malo, sto svjesno, sto nesvjesno. Opet, ni prvi ni posljedni.

Kako god okrenes, nikako u isti kos sa Cecom.
Aha, a ovi ostali su dobro zarađivali pa su mogli priuštiti da pjevaju za malu lovu i da nemaju zarade?
Ejs…

Lik je krao bezobraznije od Brege.

On je meni isto kao i Ceca.
S tim što je Ceca otvoreno licemjer a ovaj to lijepo upakuje da se ne vidi.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Xeno
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4259

Post Postao/la Xeno »

mentalist je napisao/la: 17 sep 2025, 23:07
medvjed23 je napisao/la: 03 aug 2025, 23:20 Čitate li muzičke biografije? Ako da, koju biste izdvojili kao posebno zanimljivu?

Ja sam čitao biografska djela o Kurtu Cobainu i Trentu Reznoru i OK - legla su mi. Volim njihov rad i rado sam čitao o istom.

Al ono što mi je izuzetno interesantno je autobiografija Marka Lanegana: Sing Backwards and Weep. Čituckam to ovih dana i dojmovi su snažni. Čovjek se, kad je to pisao, nije štedio. Ogolio se. Direktno i otvoreno je propjevo o svojim manama, a mana je imo, nemalo.
Čitam, stalno :apl

Imam ih nešto i u kućnoj kolekciji

Odlične su mi:

Anthony Kiedis- Ožiljci
Iskrena autobiografija jednog narkomana koji je još živ!

Henry Rollins- Upadaj u kombi
Nevjerojatan dnevnik njegovih dana sa Black Flagom,
vjerno dočarava underground u pravom smislu te riječi!

Ray Manzarek- Moj život sa Doorsima

Odlična autobiografija, docarava muziku banda i njihove međusobne odnose, i naravno Jim Morrisona!
Sjecam se davno, kupio u Zagrebu, procitao je u autobusu na putu kuci
Grupa koja je dobar dio vremena bila izgubljen slucaj
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1721

Post Postao/la Desperado »

Ma pola ih uopšte nemaju pojma o Merlinu, već su se samo priključili tom prozivanju čisto onako jer im je antipatičan. Mnogima smeta i što se malo više vjeri posvetio, pa i otuda pljuvanja.

Koliko ćeš naći takvih koji mu stvarno nešto zamjere zbog nekog njegovog postupka toliko ćeš naći i onih koji će reći da nije takav i da mogu dati vlastiti primjer da je on dobar čovjek.

Tako da... dosta se oko Merlina diže prašina nepotrebno. A tek koliko je apsurdno stavljati ga u istu ravan sa Cecom. To je već zlonamjerno.
2
2 slika
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 667

Re: In memoriam/ Počivali u miru..

Post Postao/la Spock »

Ommadawn je napisao/la: 13 okt 2025, 20:08
MunDzi je napisao/la: 13 okt 2025, 19:17
Smanji strasti. Nisam ti rekla da si los covjek. :nope

Citaj pazljivije. Kljucna rijec - vecinski.
A ako sam zelis da se samonazivas losim, to je tvoja odluka. Sa mnom nema nikakve veze.

I ne, nisi rijadak primjer kako to ti mislis.
Pa nisam ni rekao da si ti rekla da sam loš čovjek.
Ja to kažem za sebe - yes I am an asshole and I approve this message.

Uh zar nas ima još što nismo šamarali majmuna na Cecu?
Ja sviju koje znam sa Balkana kažu “Fuj, mrzim Cecu. Al’ bih je volio karat. Uh jest dobra…” ili “Ne volim Cecu osim kad sam p’jan. Al’ volio bih je karat”.
I onda se ibrete što ja na nju ni biciklo ne bih naslonio.

Ali pazi sad - Dino je svoju popularnost digao nakon što je počeo pjevati patriotske pjesme i sve glasnije isticati koliki je on musliman i hafiz i šta već ne. Do tada je bio još jedan od prosječnih komercijalnih Casio-rock bendova iz osamdesetih kao C.J., Plavi Orkestar, Hari Mata Hari itd…

Ceca je isto tako svoju popularnost digla sve više vičući kolika je Srpkinja iako je prvi tucao Muharem Hare Samardžić, pa mafijaš Dejan Marjanović čiju je zaštitu uživala da bi svoj patriotizam krunisala najkičastijoj svadbom u istoriji Balkana za ratnog zločinca i kriminalca. Do tada je bila još jedna u nizu seljančica koje su na jedan ili drugi način se pojavile u Beogradu, snimile pjesme i spotove koje su se vrtile narodu koji je oscilirao između euforije i pritiska, bijede i nacionalističke mantre, beznađa i tranzicije.

A između svega toga, tu je bio i Dino Linamer koji je Ceci u praskozorje rata ponudio dvije pjesme za koje još nije sasvim poznato da li mu je Ceca platila nakon što je prestao rat. Ne bi me čudilo i da jeste ali da se za to javno ne zna, što opet utiče na marketing jednog i drugog.

Publika je skoro ista. Većina njih što slušaju Cecu, jednako slušaju i Merlina. Ne svi, ali većina. S obje strane Drine, Une, Save i Drave.
I ja mislim da je malo pretjerano porediti Merlina sa Cecom, bilo je prica i kako je on bosanski Thompson, i to mi je isto pretjerano, iako ga licno bas i ne volim.

Stoji ovo sto kazes oko patriotskih pjesama, da je njegova popularnost tad znacajno porasla, kao i kad je poceo sa ovim novim imidzom.
Nekako kad poslusam neku njegovu staru pjesmu, pogotovo neki spot, djelovao je kao neko iz sarajevske raje, pjevac ali prizemljen i dio raje. Poslije rata je poceo sa nekim drugim stilom i uzdizanjem samog sebe, pravi od sebe neku zvijezu, a moram reci i da mi se ne svidja ni sto je snimio pjesme Vojnik srece i Da te nije Alija, time je sigurno sebi podigao popularnost kod sirih narodnih masa, ali meni je znacajno pao u ocima.
Znam da je zvanicno to neki drugi Alija, ali ne moze mi niko reci da to nije bilo i onom Aliji namijenjeno.
Furanje tog nekog vjerskog stila samo po sebi ne bi bio problem da je on uvijek bio takav, smeta mi sto ostavlja utisak kao neko ko se prilagodjava kako vjetar puse, sad kada je vjera postala in i popularna sada to istice, djeluje mi neiskreno i jedan od nacina da privuce sebi popularnost.

Malo mi je bezveze i nacin kako je od grupe Merlin suptilno poceo koristiti ime Dino Merlin, siguran sam da vecina njegovih fanova nisu ni svjesni da je to prije bio naziv benda, koji je onda on dodao svom imenu kad je presao u solo karijeru.

Kakav je privatno kao osoba ne znam, nisam imao licni kontakt sa njim, ali imam neki utisak da nije bas kakav covjek, puno toga mi kod njega djeluje lazno i gluma.

Muzika je tek posebna prica, nikad nije bio neki pjevac niti je muzika tadasnje grupe Merlin bila na nekom nivou, ali je bilo onako solidno i moglo se slusati, ovo danas je odron, sve gore i gore, ne cudi da je podrzavao razvoj turbo folka i pisao pjesme ceci.

Sve u svemu, opet mi je malo pretjerano poredjenje sa njom, cak i njegova trenutna muzika je manje losa od njene. Jasno je da tu ima i zajednicke publike, ali ne bih rekao da je toliko.
Isto tako, koliko god smatram da su mu "Vojnik srece" i "Da te nije Alija" potpuni visak, ne moze se porediti sa tim sto se Ceca udala za ratnog zlocinca.
0
medvjed23
Administrator
Reactions: 9214
Kontakt:

Post Postao/la medvjed23 »

Bitna stavka u svemu tome je činjenica da je Dino odrasto u skromnim finansijskim uslovima. Zato prepoznaje vrijednost novca, zna cijeniti svaku marku. Trudi se zaraditi što više i ne troši bez veze, nego samo kad smatra da je to opravdano. A među takva opravdana izdvajanja spadaju i ona za humanitarne svrhe. Pomaže čovjek ljudima i, s tim u vezi, izdvaja, za moj pojam, astronomske iznose :oo
0
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2293

Post Postao/la John Cleese »

Jes' merak reagovat :ooo

Ne razumijete vi to, vi koji mogucnost reagiranja uzimate zdravo za gotovo.
3
3 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34543

Post Postao/la dmr »

nemaš pojma kako je kad gledaš reakcije na post a reagujući forumaš ima avatar. ili nema, kao u jednom graničnom slučaju :o :oo
2
1 slika 1 slika
:damir
sikiriki
PRO tulipan
PRO tulipan
Reactions: 2615

Post Postao/la sikiriki »

slika
1
1 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34543

Post Postao/la dmr »

:oo
download.jpg
1
1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
:damir
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Post Postao/la Heidi »

slika
2
2 slika
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1052

Post Postao/la grunf »

Pukovnik Sanders(KFC) sa Boratovim glasom iz vratnicke mahale.
0
Kako se pise "Ti si idiot"?
Odgovori

Natrag na “Muzika”