Drustvene mreze i njihov uticaj na intimni zivot
- East_side
- Etablirani član

- Reactions: 3738
Drustvene mreze i njihov uticaj na intimni zivot
Svjedoci smo sve veceg procenta razvedenih brakova koji posljednjih godina rapidno raste. Da li je tome doprinio savremeni stil zivota i neke novo-nametnute vrijednosti, da li su nove generacije odgojene na drugaciji nacin u odnosu na one prethodne, pa imaju previsoka ocekivanja. Ili je nesto trece, peto, deseto... ili sve pomalo "u mixu"?
Naslov teme je jasan. Cinjenica je da drustvene mreze (kao samo jedan segment od ovih gore navedenih) u vecoj ili manjoj mjeri oblikuju zivote ogromnog broja ljudi. Reflektuje se na njihove relacije u stvarnom zivotu, na odnose sa partnerom i sl.
Ono sto me potaklo na pokretanje ove teme je clanak na kojeg sam sasvim slucajno naletio:
https://www.crafthought.com/worldwide/p ... _term=ndtv
"Zuta stampa" ili ne, svejedno je. Ovo je samo jedan primjer a ovakve stvari se nazalost cesto desavaju u danasnjici.
Zanima me vase misljenje. Koja je po vama granica do koje bi se smjelo ici sa objavama selfie fotografija i video sadrzaja u slucaju kada je osoba u ozbiljnoj vezi ili braku?
Nije li ruzno kada se osobi koja je u braku to uopste ne vidi, niti se igdje spominje unutar profila?
Da li je to samo potreba nekih zena za lijecenjem kompleksa kroz dobijanje lajkova od stotina, pa i hiljada nepoznatih muskaraca?
Da li je to tajno sredstvo zlonamjernih muskaraca da dodju do novog, tajnog "drustva u krevetu"?
Izvinjavam sto ne koristim nasa slova (Č, Š, Ž itd.). Na poslu sam, na laptopu mi je Eng. tastatura...
Naslov teme je jasan. Cinjenica je da drustvene mreze (kao samo jedan segment od ovih gore navedenih) u vecoj ili manjoj mjeri oblikuju zivote ogromnog broja ljudi. Reflektuje se na njihove relacije u stvarnom zivotu, na odnose sa partnerom i sl.
Ono sto me potaklo na pokretanje ove teme je clanak na kojeg sam sasvim slucajno naletio:
https://www.crafthought.com/worldwide/p ... _term=ndtv
"Zuta stampa" ili ne, svejedno je. Ovo je samo jedan primjer a ovakve stvari se nazalost cesto desavaju u danasnjici.
Zanima me vase misljenje. Koja je po vama granica do koje bi se smjelo ici sa objavama selfie fotografija i video sadrzaja u slucaju kada je osoba u ozbiljnoj vezi ili braku?
Nije li ruzno kada se osobi koja je u braku to uopste ne vidi, niti se igdje spominje unutar profila?
Da li je to samo potreba nekih zena za lijecenjem kompleksa kroz dobijanje lajkova od stotina, pa i hiljada nepoznatih muskaraca?
Da li je to tajno sredstvo zlonamjernih muskaraca da dodju do novog, tajnog "drustva u krevetu"?
Izvinjavam sto ne koristim nasa slova (Č, Š, Ž itd.). Na poslu sam, na laptopu mi je Eng. tastatura...
4
3
1
1
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
Re: Drustvene mreze i njihov uticaj na intimni zivot
Izvinjavam se, nisam procitala pazljivo.
Zanimljiva tema.
Ja licno nemam facebook, imam instagram i tik tok koje koristim onako kad mi je dosadno, nista na njima ne objavljujem.
Zanimljiva tema.
Ja licno nemam facebook, imam instagram i tik tok koje koristim onako kad mi je dosadno, nista na njima ne objavljujem.
1
1
Mislim da ni jedna žena, ni jedan muškarac, nisu postali promiskuitetni, nastankom društvenih mreža...
Po meni, to jesi, ili nisi...
E jedino što se sad vjerojatno lakše uprati, lakši je način pristupanja osobi, koja ti je zanimljiva...i mnogo je više "razotkrivenih" pa se stiće dojam, da je danas toga mnogo više, možda i jest, ali ne toliko više nego nekad...
Šta mislim pod "razotkrivenih" ?
Nekad se varanje odvijalo, da kažem usmenom predajom
I sve što je bilo, ostajalo je u glavama upletenih...eventualno ako su nekome ispričali, ali i to je moglo sve biti "rekla kazala"
Danas sve to ima digitalni trag, uprate recimo prijatelji na FB, Instagramu neke promjene, rođak mi se rastao, jer je bivša mu ostavila mail otvoren
... u nekom prošlom vremenu, možda bi to prošlo bez da ikad sazna...
Uspoređujem priče od nekad, i sad, danas...i kažem, nemam dojam, da se nešto bitno promijenilo, osim načina...to svakako.
Po meni, to jesi, ili nisi...
E jedino što se sad vjerojatno lakše uprati, lakši je način pristupanja osobi, koja ti je zanimljiva...i mnogo je više "razotkrivenih" pa se stiće dojam, da je danas toga mnogo više, možda i jest, ali ne toliko više nego nekad...
Šta mislim pod "razotkrivenih" ?
Nekad se varanje odvijalo, da kažem usmenom predajom
I sve što je bilo, ostajalo je u glavama upletenih...eventualno ako su nekome ispričali, ali i to je moglo sve biti "rekla kazala"
Danas sve to ima digitalni trag, uprate recimo prijatelji na FB, Instagramu neke promjene, rođak mi se rastao, jer je bivša mu ostavila mail otvoren
Uspoređujem priče od nekad, i sad, danas...i kažem, nemam dojam, da se nešto bitno promijenilo, osim načina...to svakako.
5
5
Moje mišljenje je da smo kompletno svi izgubili shvatanje pojma porodice, pojam porodica lagano se pretvara samo na riječ u riječniku, samim tim udaljavamo se jedni od drugih i više vremena "gubimo" na društvenim mrežama i internetu inače. Neko je zaljubljen u fejsbuk, neko u igrice, neko u forume.
Zbog te zaljubljenosti pristajemo na "nepisana pravila" i objavljujemo selfije, dijelimo svoju intimu, samo da se uklopimo i budemo prihvaćeni u društvu. Jer kako kažu "ako nije bilo na fejsbuku, nije se ni dogodilo".
Žalosno je koliko smo se prepustili i odustali od pravih vrijednosti.
Lično sam doživjela iznenađenje, kad je najmanji mi sin krenuo u prvi razred. Rodbina i društvo, čija djeca su također krrnula u prvi razred, regularno su objavili novost na fejsbuku. Eto hajd pridružim se čestitkama i svima sam čestitala i na društvenoj mreži iako sam rodbinu zvala telefonom ili smo se vidjeli pa čestitala. Ali ono što me je razočaralo i iznenadilo, da se niko nije sjetio napisati "hvala, također" jer znali su da i moj sin počinje novo poglavlje u životu.
Zato sam definitivno ubijeđena da smo pokidali konce i pogubili najvrijednije što smo mogli imati.
Razmišljam već odavno da ukinem fb svakako i to ću učiniti čim završim ovaj post.
Druge društvene mreže ne koristim.
Forum posjećujem u periodima kad djeca rade zadaće ili se igraju. Imam granicu.
Što se tiče objava slika na netu to je stvar povjerenja i iskrenosti među partnerima. Ne krijem ništa i ne bojim se problema.
Zbog te zaljubljenosti pristajemo na "nepisana pravila" i objavljujemo selfije, dijelimo svoju intimu, samo da se uklopimo i budemo prihvaćeni u društvu. Jer kako kažu "ako nije bilo na fejsbuku, nije se ni dogodilo".
Žalosno je koliko smo se prepustili i odustali od pravih vrijednosti.
Lično sam doživjela iznenađenje, kad je najmanji mi sin krenuo u prvi razred. Rodbina i društvo, čija djeca su također krrnula u prvi razred, regularno su objavili novost na fejsbuku. Eto hajd pridružim se čestitkama i svima sam čestitala i na društvenoj mreži iako sam rodbinu zvala telefonom ili smo se vidjeli pa čestitala. Ali ono što me je razočaralo i iznenadilo, da se niko nije sjetio napisati "hvala, također" jer znali su da i moj sin počinje novo poglavlje u životu.
Zato sam definitivno ubijeđena da smo pokidali konce i pogubili najvrijednije što smo mogli imati.
Razmišljam već odavno da ukinem fb svakako i to ću učiniti čim završim ovaj post.
Druge društvene mreže ne koristim.
Forum posjećujem u periodima kad djeca rade zadaće ili se igraju. Imam granicu.
Što se tiče objava slika na netu to je stvar povjerenja i iskrenosti među partnerima. Ne krijem ništa i ne bojim se problema.
3
2
1
1
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
@Ariel fcbook je, kazu, samo za starije

Ja ga koristim za rodbinu u dijaspori, najvise... Stavim sliku, tu i tamo. Instagram isto. I za soping
Odvratno mi je kada neko postavi 53 fotke za zadnjeg izleta, ili kada bračni drugovi čestitaju jedno drugom godišnjicu preko fcbooka
Ali, objektivno, vjerovatno bi mi smetalo da npr. moj muz prati i lajka zenske poput onih tamo na muskoj temi
Mada, ocekivala bih makar da zna izbrisati historiju i sakriti listu prijatelja
Hahhh, treba se nauciti hakirati profil
Ja ga koristim za rodbinu u dijaspori, najvise... Stavim sliku, tu i tamo. Instagram isto. I za soping
Odvratno mi je kada neko postavi 53 fotke za zadnjeg izleta, ili kada bračni drugovi čestitaju jedno drugom godišnjicu preko fcbooka
Ali, objektivno, vjerovatno bi mi smetalo da npr. moj muz prati i lajka zenske poput onih tamo na muskoj temi
Mada, ocekivala bih makar da zna izbrisati historiju i sakriti listu prijatelja
Hahhh, treba se nauciti hakirati profil
4
4
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Kakav uticaj na intimni zivot?
Ko hoce da prevari, taj ce prevariti i bez drustvene mreze.
Ko hoce da se pokaze, pokazat ce se i bez drustvene mreze.
Ne kontam po cemu su drustvene mreze i objavljivanja na njima losa??
Ko hoce da prevari, taj ce prevariti i bez drustvene mreze.
Ko hoce da se pokaze, pokazat ce se i bez drustvene mreze.
Ne kontam po cemu su drustvene mreze i objavljivanja na njima losa??
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
- East_side
- Etablirani član

Pa evo ja recimo smatram da nije bas sve za svacije oci.
Evo sta imaju npr. tvoju zenu u nekom sexy izdanju gledati hiljade nepoznatih likova diljem svijeta?
Na to sam izmedju ostalog mislio. Sama objavljivanja po sebi nisu losa. Samo ako su probrana i dozirana.
1
1
Pa ako se tako obuce i izadje na ulicu, vidjet ce je isto tako masa nepoznatih likova.East_side je napisao/la: ↑20 okt 2020, 21:37Pa evo ja recimo smatram da nije bas sve za svacije oci.
Evo sta imaju npr. tvoju zenu u nekom sexy izdanju gledati hiljade nepoznatih likova diljem svijeta?
Na to sam izmedju ostalog mislio. Sama objavljivanja po sebi nisu losa. Samo ako su probrana i dozirana.
Naravno, treba znati napraviti razliku izmedju neukusa i dobrog ukusa, izmedju izbacivanja prljavog vesa i onog sto smatras da je vrijedno pokazati.
1
1
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Pa dobro sad, većina ljudi se selfiše u normalnom izdanju u kojemu hoda i ulicom 
Rijetki su oni što se ono baš eksponiraju...
Mislim da je veći problem količina vremena koju provedu on line...
Edit, sada vidim da je Ommadawn napisao isto...
Rijetki su oni što se ono baš eksponiraju...
Mislim da je veći problem količina vremena koju provedu on line...
Edit, sada vidim da je Ommadawn napisao isto...
1
1
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
- Moonlight
- Menadžerska legenda

- Reactions: 15629
Najveći svaleri ne koriste društvene mreže 
Treba imati umjerenost. Ako se nečija žena polugola seta po gradu, ne vidim problem da se takva stavi i na fb.
Sve je stvar kulture, odgoja, stavova...
Meni je fb odličan alat za biznis. Eventualno održavanje kontakta sa prijateljima i rodbinom. Ne mogu sa svima na redovnoj osnovi kontaktirati i čuti se telefonom. Ovako fino bitno u pratim.
Povremeno nesto lično stavim, jako rijetko.
Da sam u braku imala bih to vidno istaknuto, slike sa mužem i sve sto ide uz to.
Treba imati umjerenost. Ako se nečija žena polugola seta po gradu, ne vidim problem da se takva stavi i na fb.
Sve je stvar kulture, odgoja, stavova...
Meni je fb odličan alat za biznis. Eventualno održavanje kontakta sa prijateljima i rodbinom. Ne mogu sa svima na redovnoj osnovi kontaktirati i čuti se telefonom. Ovako fino bitno u pratim.
Povremeno nesto lično stavim, jako rijetko.
Da sam u braku imala bih to vidno istaknuto, slike sa mužem i sve sto ide uz to.
1
1
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
- pink floydd
- Prvi Valentajn foruma

- Reactions: 17029
Pa lakše je sad, iz udobnosti svog doma dogovaraš švaleraciju....ne moraš po granapu tražiti
1
1
Zadnja izmjena: pink floydd, dana/u 20 okt 2020, 21:48, ukupno mijenjano 2 puta.
A šta mislite o zajedničkim profilima?
0
1
1
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
- East_side
- Etablirani član

Imam ih i sam nekoliko u prijateljima :face
I nikad ne znam ko od njih dvoje diriguje profilom u datom momentu
2
2
Zadnja izmjena: East_side, dana/u 20 okt 2020, 21:53, ukupno mijenjano 1 put.
Meni su super profili gospođa koje stave svoje djevojačke prezime, pa vjenčano, pa nadimak pa ime.. nekad uz to svoje stave i muževi ime...

3
3
- Moonlight
- Menadžerska legenda

- Reactions: 15629
Meni je to bolesno. Trebam gatati ko mi piše, kolegica ili njen muž.
Ako imaš problema s povjerenjem, daj partneru povremeno na uvid. Mada mislim da se u takvim odnosu uopste ne treba biti, ali to je sada tema za sebe.
1
1
Control + Alt + Delete
Meni bude neugodno kod tih profila komunicirati, ono rodica i recimo njen muz, glupo mi bude bilo sta komentarisati, lajkati, jer ne znam s kojim od njih dvoje kontaktiram...
Da sam udata, i kada bi on bas insistirao na tome, radije ne bih ni bila na fcbooku, nego tako... Nikakva privatnost
1
1