Katolička crkva

Vjeroispovijesti, i smisao...
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Iskra »

Insomnia je napisao/la: 08 aug 2020, 18:12Ne priznaje

Sasvim.je sigurno da Islam poznaje ove dvije religije...i uvažava. Da li ti znači i da ih priznaje...to će Fatih možda znati... ali prema.ovome Da

Jevreji i kršćani najbliži su muslimanima i imaju počasni naslov ljudi Knjige. Oni dijele vjeru u Jednog Boga i od Njega su primili sveta pisma. Dijele vjeru u poslanički niz, i mnogi od naših prijatelja Jevreja i kršćana bivaju iznenađeni saznanjem da su biblijski poslanici i islamski poslanici. Ove tri religije dijele zajednički moralni kod. Kuran kaže:
“Kazujte: ‘Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono što je dato Musau i Isau, i u ono što je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve
razlike među njima, i mi se samo Njemu pokoravamo.”’ (2,136)

I dalje

Poslanik s.a.w.s je rekao: “Ko kod povrijedi nekoga od ljudi Knjige kao da je povrijedio mene lično.”
2
2 slika
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 220

Post Postao/la Insomnia »

Ne priznaje jos jednu koje se ne moze sjetiti
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

..ne brkajte pojmove sve religije na svitu su priznate nema tu diskriminacije..ove tri su srodne jer je Bog kod sviju tri ..to smo apsorbirali sad idemo na drugi nivo a to je tolerancija il isključivost koju sm vec koristio..vec sam navodio primjer ženidbe di katolici mogu zenit s drugom virom čak i s ateistima dok zidovi ili muslimani ne priznaju ko ni zidovi..to je sad novi level uvod je riješen vi ženske čitajte postove nemojte upadat ko s neba u rebra.. :angel
2
1 slika 1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Otava je napisao/la: 08 aug 2020, 16:07
laga-nini je napisao/la: 08 aug 2020, 14:36 ..ok..tu i je razlika al dovelo do toga al polako da raščlanilo prvu tezu s kojom se slažeš i koju podržavaš zasto onda muslimani kazu za druge vjere ovdje konkretno za katoličku da su nevjernici a obratno nije..
Islam kao naj mladja vjera priznaje tri vjere:judeizam,krscanstvo i jos jednu zaboravio sam koja
"Priznaje" samo u smislu da su u pocetku zaista radili onako kako je Bog po Poslanicima prenosio. Islam je sada na stajalistu, da ce ti rani krscani i jevreji uci u Dzennat/Raj. No, nakon objave Kur'ana (koji je za razliku od ostalih abrahamskih knjiga/religija), poslan cijelom covjecanstvu i kao zadnja Objava do Sudnjeg dana, svako ko je cuo za tu poruku, bio je obavezan i slijediti je.

Da ne idem u off-topic previse (jer ovo ode u pravcu rasprave komparativnih religija), moram pojasniti ovo oko slanja Kur'ana cijelom covjecanstvu. Naime, u Novom Zavjetu se na nekoliko mjesta moze zakljuciti da je Isus a.s bio poslan samo Izraelcanima (to su njegove rijeci u NZ), do te mjere da je u jednom trenutku htio da dobije zenu koja je trazila pomoc za dijete, ali nije bila Zidov.

Tako da ( da, znam da postoji i druga poruka, mislim u Markovom evandjelju). Znaci, Isus a.s je radio sve sto i jevreji i drzao se zakona (bio je obrezan, nije jeo svinjetinu, itd.). Sve druge poruke u kontrast ovoj, donose pitanje, "zasto to Isus nije dokinuo dok je jos propovijedao?". Nemoguce da Poslanik ( u krscanstvu i mnogo vise od toga) ostavi nesto nedoreceno, te da se oslanja na pisanja, koja ce biti napisana deseteljecima nakon njegovog odlaska sa Zemlje. Recimo, svinjetina. Za svo vrijeme dok je boravo na Zemlji, nije je jeo. Necemo reci da su ga Jevereji i Rimljani "iznenadili", pa da je to zato doslo kasnije.

Nejse. Obecavam da necu dalje, osim ako neko ne otvori temu o tome. Drizmo se teme, a to je "Katolicka crkva".
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 352

Post Postao/la Spreca »

Insomnia je napisao/la: 08 aug 2020, 18:31 Ne priznaje jos jednu koje se ne moze sjetiti
Priznaje Tevrat ,Zebur, Indzil i Kur'an jeli ti to nesto govori....prve tri su navedene u Ku'anu
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..mislim da razlike u religijama obradili sad bi o praktični životni stvarima..konzumiranje braka..alkohola..hrane..sad da ne nabrajam druge stvari..
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 08 aug 2020, 18:28
Insomnia je napisao/la: 08 aug 2020, 18:12Ne priznaje

Sasvim.je sigurno da Islam poznaje ove dvije religije...i uvažava. Da li ti znači i da ih priznaje...to će Fatih možda znati... ali prema.ovome Da

Jevreji i kršćani najbliži su muslimanima i imaju počasni naslov ljudi Knjige. Oni dijele vjeru u Jednog Boga i od Njega su primili sveta pisma. Dijele vjeru u poslanički niz, i mnogi od naših prijatelja Jevreja i kršćana bivaju iznenađeni saznanjem da su biblijski poslanici i islamski poslanici. Ove tri religije dijele zajednički moralni kod. Kuran kaže:
“Kazujte: ‘Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono što je dato Musau i Isau, i u ono što je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve
razlike među njima, i mi se samo Njemu pokoravamo.”’ (2,136)

I dalje

Poslanik s.a.w.s je rekao: “Ko kod povrijedi nekoga od ljudi Knjige kao da je povrijedio mene lično.”
Aferim. Najvaznije pomenuto vec u tvom postu.

Nadam se da mi neces zamjeriti, sve ovo je tacno, s tim sto se misli na ORIGINALNE obajve koje su navedene (jer po Kur'anu, danasnje Objave koje su tu pomenute, su iskrivljene). Zatim, cak i da to nije slucaj, svako je bio duzan prihvatiti Kur'an kao zadnju Objavu (" İnne'd-dine 'indallahil islam ")

Znaci, muslimani ce priznati svakom krscanu i Jeverju da su njihovi Poslanici dosli sa istinom. Ali, usljed korupcije te istine, poslan je "pecat Poslanstva" i po prvi put sam Bog u Kur'anu kaze da ce on stititi tu knjigu od korupcije. Evo, 1440+ godina, ni jota se nije promijenila, prema svim objektivnim historicarima, cak i krscanima.

Ali prihvatio neko islam ili ne, muslimanima je naredjeno da se lijepo ophode sa ljudima (pogotovo sa "onima kojima je data Knjiga,jevereji i krscani). Smijemo jesti njihovu hranu (osim onoga sto je inace zabranjeno), trgovati, ciniti im dobrocinstva...Jedino sto je izuzetak od skoro svega, muslimanka se ne smije udati za krscanina... :palm .
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 08 aug 2020, 18:50 ..mislim da razlike u religijama obradili sad bi o praktični životni stvarima..konzumiranje braka..alkohola..hrane..sad da ne nabrajam druge stvari..
Pravim kratku pauzu, pa krecemo. Ne zaboravi, Isus a.s nije je svinjetinu. :haha
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

:cek ..i moja je cerka vegetarijanka ..
0
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 352

Post Postao/la Spreca »

Fatih je napisao/la: 08 aug 2020, 19:01
laga-nini je napisao/la: 08 aug 2020, 18:50 ..mislim da razlike u religijama obradili sad bi o praktični životni stvarima..konzumiranje braka..alkohola..hrane..sad da ne nabrajam druge stvari..
Pravim kratku pauzu,pakrecemo. Ne zaboravi, Isus a.s nije je svinjetinu. :haha
Ima neki fol kako je i krscanima zabranjena svinjetina.....slusao sam jednog Starovjera koji ne priznaju krst kao simbol i da to ssa krscanima nema nikakve veze osim da je to raspelo nazvano krstom,nesto tako ali nemoj te me drzati za rijec
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..križ je osnova katoličke vjere i nikad ga ne skidam s sebe..ko zna koje je taj vire..al glupo mi je na tom nivou raspravljati jer je to osobna stvar ..s krizom se rodimo živimo i umiremo..
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Otava je napisao/la: 08 aug 2020, 19:10
Fatih je napisao/la: 08 aug 2020, 19:01

Pravim kratku pauzu,pakrecemo. Ne zaboravi, Isus a.s nije je svinjetinu. :haha
Ima neki fol kako je i krscanima zabranjena svinjetina.....slusao sam jednog Starovjera koji ne priznaju krst kao simbol i da to ssa krscanima nema nikakve veze osim da je to raspelo nazvano krstom,nesto tako ali nemoj te me drzati za rijec
U Starom Zavjetu sve oko svinjetinje je jasno. U Novom Zavjetu, stvari se kompliciraju. Vec sam rekao. Ni sam Isus a.s je nije jeo. Za mene je to najjasnija poruka.
0
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član

Otava je napisao/la: 08 aug 2020, 18:41
Insomnia je napisao/la: 08 aug 2020, 18:31 Ne priznaje jos jednu koje se ne moze sjetiti
Priznaje Tevrat ,Zebur, Indzil i Kur'an jeli ti to nesto govori....prve tri su navedene u Ku'anu
Pa to nije treca religija nego dio biblije. Kur’an priznaje Toru i Bibliju
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..naravno nit cu ja postat musliman nit će neko vas katolik..ima toga al jako malom postotku obično ko se rodi s time s time i umire..nego vraćamo se na temu..naglasak:kod katolika je kod vjerovanja da je Bog milostiv dakle Bog će oprostit i najvećem grijessniku ako se istinski u dubini srca svjestan svoji grijeha pokaje a kod islama kolko znam dosta čvršće :u raj ide se po životnim zaslugama..da krenemo od toga :nevin
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Insomnia je napisao/la: 08 aug 2020, 19:45
Otava je napisao/la: 08 aug 2020, 18:41

Pa to nije treca religija nego dio biblije. Kur’an priznaje Toru i Bibliju
Zebur je objavljen Davudu a.s (David).
0
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član

Ma da al je dio biblije
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 08 aug 2020, 20:09 ..naravno nit cu ja postat musliman nit će neko vas katolik..ima toga al jako malom postotku obično ko se rodi s time s time i umire..nego vraćamo se na temu..naglasak:kod katolika je kod vjerovanja da je Bog milostiv dakle Bog će oprostit i najvećem grijessniku ako se istinski u dubini srca svjestan svoji grijeha pokaje a kod islama kolko znam dosta čvršće :u raj ide se po životnim zaslugama..da krenemo od toga :nevin
Slazem se okorpvog, ali to nam nije ni cilj ovdje.

Da, u islamu su djela, uz vjerovanje u Allaha, obavezna za ulazak u Dzennet. Primjerice, neko vjeruje u Allaha, ali, ne libi se ciniti i najgora djela. Ili se se ne zeli odreci niti imalo materijalnog, da bi pomogao siromahu i sl.

Eh, sada postoje razlicita misljenja oko onoga ko vjeruje u Boga, ispunjava sve vjerske obaveze ali ne cini dobra djela (dobrovoljna). znaci,nije cinio grijehe, ali nije ni cinio dobra djela. Vecina uleme smatra da ce ovakvi u Dzennet ( s tim sto se nikada ni za koga osobno ne smije reci da ce "tamo ili amo"jer samo Bog zna sve o njemu).

Zatim grupa, koja ce reci da vjeruje u Boga, ali nikako ne praktikuje islam. Vecina ucenjaka su na stajalistu da takvi cak i nisu muslimani (mnogo Kur'anskih ajeta govori u prilog tome, kao veci broj hadisa).

Eh, sad, dok islam neapologeticno tvrdi da u Raj nece uci niko osim muslimana (naveo sam taj ajet u odgovoru @iskri), prika, reci ti meni sta po katalickom ucenju spada mene, koji ako nehotice ucinim i najmanju stvar koja nije u redu, uvijek se kajem (iako nisam ni imao namjeru da nesto ucinim)?

Vatra? Ili topljeno olovo? :ha
0
Odgovori

Natrag na “Religija”