Republika Srpska

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

Odgovori
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Uklonjena ploca s imenom ratnog zlocinca

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 10 dec 2020, 21:11
Hannibal je napisao/la: 10 dec 2020, 19:40 i tegeltija dade ostavke 🤗
mislijo sam da to u bih nije moguce
Otvaranje ponuda za nove tramvaje u Sarajevu....neobično lijep dan u BIH :D
Ne sluti. :D
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Re: Uklonjena ploca s imenom ratnog zlocinca

Post Postao/la Heidi »

Da li cu dozivjeti raspad ovog cumeza :plaki
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31149

Re: Hoće li se konačno ukinuti RS?

Post Postao/la hani_jong_un »

Moonlight je napisao/la: 11 dec 2020, 09:31
Hannibal je napisao/la: 07 dec 2020, 21:40 joj cirkusa hahahaa
https://fb.watch/2ej9R24f2z/
Ma kad je ovo bilo, šta je ovo majko mila :D
pogubijo se frajer zadnjijeh dana haha
0
1811
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Hannibal je napisao/la: 11 dec 2020, 12:28
Moonlight je napisao/la: 11 dec 2020, 09:31

Ma kad je ovo bilo, šta je ovo majko mila :D
pogubijo se frajer zadnjijeh dana haha
I sve ce vise da se gubi, od sada pa nadalje. :djed
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Kako god, tema je mozda aktuelnija nego sto izgleda. Mnogo stvari ukazuje na to, da se ovdje radi o pokusaju da se ovdje nesto uradi (ili sprijeci, zavisi o kome pricamo). Biden je pominjao BiH u kampanji cak...Lavrov nesto pokusava "da izvuce", sto, ako zaista bude namjere da se ovdje nesto radikalno promijeni, nece ipak uspjeti. I previse je stvari kojim se Rusija moze ucijeniti, bar kada je BiH u pitanju, jer njihov interes ovdje je vec mnogo pretrpio.

Ipak, mnogi Srbi se uzdaju u Ruse, koji im bas, ama bas, nikada pomogli nisu. Vidjecemo, "sta se iza brda valja". Relativno brzo, bar ja mislim.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14897

Post Postao/la Socrates »

Meni se cini da je imperativ americke politike u Evropi da citav region udje u NATO. U Americi oko toga nema neslaganja sto se tice Republikanaca i Demokrata. Trump je to radio preko neke stvari, i meni je to jedna od sigurnih naznaka da je Putinov covjek. Ili je samo nevjerovatno glup i lijen.

I ne brinem se ja za Dodika, jer on je ipak samo jedna polupismena budaletina. Lukava budaletina, ali budaletina. Amerima je cilj da Vucica taktikom mrkve i stapa natjeraju na to. Ili bilo kojeg drugog vladara Srbije. Kosovo je, naravno, kljuc Vucicevih postupaka, mada je i on svjestan da je to zavrsena prica. Pitanje je moze li on prezivjeti, politicki a bogami i fizicki, predaju Kosova.

NATO je glavni prioritet, a gurace i EU clanstvo za region, jer je to "mrkva". A to je svima u interesu. Osim Dodiku, izgleda. I oko evropske price je otprilike i kraj Dodika, jer on ulazak BIH u EU ne moze politicki prezivjeti. To ga, naravno, cini i opasnim, ali zbog Vucic faktora to nece ni biti toliko izrazeno. Pustice ga Vucic niz vodu k'o posljednjeg kretena.

U ovakvom razvoju dogadjaja nije od presudne vaznosti ni da se ukine RS, ali ga se moze napraviti funkcionalnim dijelom BIH.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

Vidjet cemo sta ce se desavati ... od svega spomenutog najvise bih volio vidjeti da NATO udeseterostruci trupe u Brckom i prosiri postojecu bazu sa solidno zidanim objektima, hangarima ... time sva Miletovanja laprdanja o odcjepljenju i nade nekih srpskih fasista postaju samo toalet papir i predmet sprdnje na portalima, za sva vremena. Ova Lavorova posjeta po meni je sramocenje Rusije. Sta je mislio postici? Sta uopce misli da moze postici? Vjerujem da je planirao te pojedinacne sastanke da bi ponudio neku lovu za interese ruskih oligarha, privatnih biznisa, obecao "ulaganja" kao u RS, znamo kako je to zavrsilo. Mozda je najvjerovatnije dosao na Dodikov poziv, da ga biva malo podrzi i odrzi jer mu je Dodik vec zaradio milione na racun budzeta RS-a, pa da uzvrati uslugu. Mislim da nije ocekivao da ce biti ovako osramocen. "Ko te j..." od Dzafera i Komsica. :haha Sad mi se ta gesta mnogo vise svidja u ovom kontekstu. :apl
Mislim da nasi politicari ne bi trebali forsirati pricu o ukidanju RS-a, vec je to postalo iritantno a i tako se nista ne pitamo. Ako sila smatra da trebaju ukinuti RS, sila ce to i uciniti, htjeli mi ili ne. Jednako i za kantone, silnu administraciju, izmjene ustava ... sila kaze nema vise naroda, sad ste gradjani, suti i postupi.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Po prvi put, nakon dugo vremena, postao sam optimista po pitanju buducnosti BiH, sa RS-om (ili cak i bez njega).
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks

dodik poklonijo lavrovu ukradenu ikonu iz ukrajine staru 300 godina hahaha prejako
2
2 slika
1811
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks

stanivukovic jucer u 4 pokupijo kljuceve od svih sluzbenih auta zaposlenika gradske uprave banja luke. e neka je bgm, nek se malo smanje troskovi. znam dosta ljudi koji su prisvojili sluzbena auta, 24 sata su kod njih pa idu s njima po puteva i sve po drzavnom budzetu...
0
1811
storm
Administrator
Reactions: 38012

Đokanović: 9. januar nije dan RS-a! Kurtćehajić: Vi ste nacista i fašista!

Post Postao/la storm »

Pogledajte žestoku raspravu u Centralnom dnevniku!
Face TV

Đokanović: Ja sam osnivač RS-a!

Kurtćehajić: Ta RS je po presudama međunarodnog suda genocidna!

Senad: Dr. Đokanoviću je li 9. januar dan RS-a?

Đokanović: Nije!

Senad: Ko može ukinuti RS, Amerika, koja je napravila RS?

Đokanović: Niko ne može ukinuti RS!

Senad: Može li RS biti ukinuta tako što će bankrotirati?

Đokanović: Tako može!

Kurtćehajić: 1992. sam bio u Sarajevu! Velikosrpska politika je krenula putem mimo međunarodne konvencije.

Đokanović: Kurtćehajić se ne razumije u problematiku! Muslimani su ’92 bili muslimani sa velikim M.

Kurtćehajić: Da vas naučim, u decembru je Banditerova komisija rekla 'opredjeljenje naroda se ne može tumačiti na način da se granice BiH dovedu u pitanje'. Mnogo bolje znam od vas!

Đokanović: Vidite da ne znate, profulili ste kod Banditerove komisije!

Kurtćehajić: Vi ste ustali protiv poretka BiH! To je državni udar!

Đokanović: U Haagu je od Alije tražen dokumnet o samostalnosti BiH. BiH je forsirana!

Kurtćehajić: Vi ste nepismen čovjek! Ja sam više napisao nego što ste vi pročitali!

Đokanović: Osporite mi fakat! Bilo je preglasavanje.

Kurtćehajić: Ne navodite vodu na svoj mlin! Bulatović je na roditeljskom sastanku kod Miloševića povukao svoj glas! 9. januar je nelegitiman čin, to je jednako 10. aprila ’41. kada je progašena nezavisna Hrvatska. Pravi se paratvorevina, Herceg-Bosna, pa srpska republika BiH, napravljena protivpravno, protivustavno! 2 dana nakon traženo je da građani pokažu žele li nezavisnost!

Đokanović: 9. januara smo legalizovali skupštinu. To je bio legitiman skup sprskih političara, narod nas je slijedio! Mi smo za 5 sati mogli dići milion Srba! Veza između sprskih političara i naroda je bila identična! 9. januara smo potpisali deklaraciju o proglašenju RS-a kao federalne jedinice u Jugoslaviji, na stranu tendencije političara iz Evrope da je razbiju! 3. januara smo u Beogradu potpisali konvenciju, a 9. proglasili RS. 28. februara usvajamo Ustav RS-a kao federativne jedinice u Jugoslaviji!

Kurtećehajić: Tim dokumentom postavljeni su temelji genocida!

Đokanović: Evropska zajednica nije mogla prihvatiti BiH prije referenduma. BiH u maju postaje članica UN-a.

Kurtćehajić: Mnogi su Srbi na referendumu glasali 'za'.

Đokanović: Ja prihvatam tu vašu tezu, ali pokajat ćete se do kraja emisije za to tvrdite! 18. marta ništa nije potpisano! 14.2. 1992. konferencija o BiH je krunisana nepotpisanom izjavom, to su manipulacije sa bošnjačke strane!

Kurtćehajić: Zimmerman je uticao na Izetbegovića da povuče potpis! Ali je rekao da nikada ne bi ubijedio Izetbegovića da povuče potpis da je znao šta će se desiti. Rekao je da taj plan i nije bio tako loš! Taj plan je predviđao da se stvor

Đokanović: Kutiljerov plan će ostati o tome ko je počeo rat. Rat je počeo Juka Prazina!

Kurtćehajić : To je bio izgovor! Da se nije desio Ćelo, da li bi Srbi prihvatili da žive u BiH sa Ustavom iz ’74 koji je BiH činio unitarnom državom?

Đokanović : Na skupu su mi gosti bili Adil Zulfikarpašić i Radovan Karadžić. Ja sam bio šef parade! Srbija je uvijek držala otvorena vrata za dogovor sa Bošnjacima! Da je Alija potpisao Kutiljerov plan, BiH bi ostala bez rata, sa teritorijalnim jedinicama, čvrsto uređena. Ja nisam bio za to! Zbog toga sam napao Krajišnika koji je to zagovarao! Rekao sam da imamo pravo, mi još živimo u Jugoslaviji! Ja sam htio RS od početka! Kada smo preglasali, ja sam se zarekao da ćemo napraviti RS, da ću djeci obezbijediti republiku! Bio sam siguran u to, za razliku od vaše ideje!

Kurtćehajić : Da li mislite da je vama prijetila od opasnost od Bošnjaka?

Đokanović : Mi nismo bili Hrvati!

Kurtćehajić : Jović je rekao da ga Slovenija ne zanima, Srbi su odustali od Jugoslavije!

Đokanović : Baš mene briga za Srbe iz Srbije!

Kurtćehajić : Mi smo prevareni! BiH je narodna država republikanskog oblika vladavine, nema pominjanja naroda! Ustav iz ’74 kaže da je BiH država ravnopravnih naroda!

Đokanović : Nemojte gubiti vrijeme! Vi ne razumijete šta je pravo naroda na opredjeljenje! To nije pravo na papiru, to je u praksi, na terenu, čovječe! To je na kraju finalizovano RS-om!

Kurtćehajić : Niste me dobro slušali, Banditerova komisija kaže: pravo naroda na samopredjeljenje ne može se ostvariti na način da se u pitanje dovedu granice BiH

Đokanović : Nismo nikad dovodili u pitanje granice BiH!

Kurtćehajić : Rekli ste da ste odustali od Jugolasvije i prihvatili da se stvori Bosna koja će biti regionalizirana!

Đokanović : Ja nisam bio za Kutiljerov plan, ja sam bio za RS! Karadžić je htio prihvatiti Kutiljerov plan, ja nisam, ja sam vidio RS na kraju, oni nisu! Šta mene briga za Banditerovu komisiju, nastala je na prevaru!

Kurtćehajić : Vi ste napraviti 6 ciljeva RS-a, jedan od njih genocid!

Đokanović : Mene ne interesuje razgovor s proferosrom, ja sam historijska ličnost, šta ću ja s vama pričati!

Kurtćehajić : Ja za vas do ove emisije nisam čuo!

Đokanović : Znam sve o vama, šta se napisali, radove koje ste uradili! Nisam pročitao nijednu vašu knigu, znam dovoljno o vama. Mi smo vas iskreno pozvali da ostanete s nama u državi, taj poziv više nikad nećete dobiti!

Kurtćehajić : Međunarodna zajednica je tražila da vidi volju građana! Ne može BiH istovremeno ostati i ići iz Jugoslavije.

Đokanović : Srbi su napravili 3 države, napravit ćemo još jednu, nemojte nas potcijenjivati! Srbi su ucrtali međuentitetsku liniju u 20. vijeku! To niko nije uspio! Kakve veze genocid ima sa RS-om?

Kurtćehajić : Nikad nije napravljen referendum koji će potvrditi takvu volju građana. Dejton je ništavan na osnovu genocida.

Đokanović: Ko je kriv za genocid? Gdje se desio taj genocid? Čija je to bila zona odgovornosti?

Kurtćehajić : Republika BiH. Vojna odgovornost u tom momentu je Armija BiH.

Đokanović : To je drugi korpus Armije BiH.

Kurtćehajić : Sud je presudio da je to genocid i da ga je počinila VRS. Internacionalni sud pravde je nedvosmisleno presudio da je VRS počinila genocid!

Đokanović : Mene tamo dočekuju kao saradnika!

Kurtćehajić : Tamo ste svjedočili!

Đokanović : Koja VRS? Koje RS? Koja RS je bila ’95?

Kurtćehajić : Vi ste tada bili paradržava! Niste imali legalitet, ali ste imali svojstva paradržave!

Đokanović : Glavni krivac za sve zločine su državni organi RBiH i Armija BiH! Oni su morali uspostaviti mir i zaštititi stanovnike, nisu bili u stanju to uraditi!

Kurtćehajić : Vi se ponosite nečime čega se drugi stide!

Đokanović : Kako se neću ponositi!

Kurtćehajić : Stvorili ste tvorevinu koja je počinila genocid, pobogu!!!

Đokanović : ’95 nije postojala RS! 9. januara je nismo osnovali, samo potpisali deklaraciju! Krajišnik je manipulisao s tim i Dodik to sada govori, mi smo tada potpisali samo dokument. Počeli smo je formirati ’92! ’95 je RS odbačena od međunarodne zajednice! Do '95 RS-a nema ni u jednom mirovnom planu! Sud u Haagu je dokazao da su zarobljene ljude ubijali sprski vojnici. Vojska koja je na sebi imala obilježja VRS. Tada RS nije imala međunarodnopravnog legitimiteta!

Kurtćehajić : Mislite da zbog toga ne podliježe odgovornosti?!

Đokanović : Naravno.

Kurtćehajić : Pitat ćemo isti sud koji je presudio da li je formiranje RS-a u skladu s međunarodnim pravom.

Đokanović : Vi ćete se samo provaliti, to nema nikakvo uporište!

Kurtćehajić : Sud bi morao donijeti savjetodavno mišljenje u skladu sa svojom presudom, da RS ne postoji u skladu s međunarodnim pravima.Vi samo možete čitati pravne akte!

Đokanović : Imate čast razgovarati sa čovjekom koji je napravio entiet od početka do kraja!

Kurtćehajić : Vi se ponosite time! Zbog vas je bošnjački narod protjeran, pobijen, silovan, mučen , ponižen, sve u ime stvaranja RS-a i njenog postojanja! Ne možete reći da niste povukli obarač! Vi ste čovjek koji je stvorio tvorevinu koja je odgovorna za sve ovo!

Đokanović : Srbi znaju ko je povukao obarač!

Kurtćehajić : Izgledate mi kao Musolini koji brani fašističku Njemačku Ili Italiju!

Đokanović : Znate koliko na mene utiče vaša priča? Neću se spusiti na taj nivo! Htio sam obezbijediti djecu da ih više niko ne preglasava, od ovakvih kao što ste vi! Dodik vam u RS-u ne vrijedi! Ja ću povući 50.000 Srba u vojsku! Raspitajte se šta ljudi misle o tome!

Kurtćehajić : Niste htjeli da BiH postoji!

Đokanović : Kutiljerov plan je sa aspekta žrtava bio bolji za sve! Karadžić je htio da bude na vrhu ratne strukture, rekao sam mu da Alija ima međunarodno priznanje BiH, zastavu, a mi smo sa aspekta legalnosti bili pobunjenici, ratovali protiv legalne Armije BiH. Rekao sam da moramo napraviti organe vlasti! Mnogi Banjalučani ne znaju da sam ja osnovao prvu opštinu!

Kurtćehajić : Jeste li vi htjeli da RS bude u BiH ili sa Srbijom?

Đokanović : Kada su Srbija i Crna Gora napustile Jugoslaviju, to je bilo mimo naše volje, nismo imali druge nego da ostanemo u BiH. Vens-Ovenov plan je bio nesprovodiv! Nije se mogao sprovesti bez oružja, Rusija za to nikada ne bi dala saglasnot! Dobrici Ćosiću sam rekao da s njim ne želim više ništa! Mladić mi je rekao da sam sve kriv!

Kurtćehajić : Jeste li vi bili za taj plan?

Đokanović : Bio sam za prekid rata!

Formiranje RS-a je počelo 9.-10. juna ’92. 9. januar je Krajišnikova odluka! Nešto u RS-u je postojalo od kraja ’94, ali to nije bilo pravno.

Kurtćehajić : RS bez delegacije BiH nije mogla biti instalirana! Naša delegacija nije smjela dati legitimitet razgovorima s Karadžićem, morali su razgovarati sa Miloševićem i Tuđmanom!

Đokanović : Nama Biden odgovara, simpatisali smo Trumpa jer je poboljšao odnose sa Rusijom, govorim iz srpskog ugla.

Kurtćehajić : Nakon NATO udara Izetbegović je rekao Hobruku da će prihvatiti naziv RS ali da se nastave NATO udari. Holbruk je napisao u knjizi da bi udari bili nastavljeni i da Izetbegović nije pristao. Rekao je i da je napravio ogromnu grešku sa RS-om i da će je ukinuti!

Đokanović : Vama je sve smiješno! Kakav ste vi istraživač!

Kurtćehajić : Milošević je Holbruku rekao da će prihvatiti naziv BiH ako on prihvati naziv RS!

Đokanovć: Biden će prihvatiti ovu moju ideju - BiH će ostati kao država sa dvije države, Federacijom i RS-om. Federacija i RS suvereno kontrolišu svoje teritorije. Ustav će se promijeniti! Ostaje Dejtonsko ustrojstvo! Kantoni su unutrašnje pitanje, ali RS ostaje 100%!

Kurtćehajić : Da li će RS biti jača ili slabija?

Đokanović : Jača! Poslije Dodika?! Pa on je šansa za Bošnjake! On je zadužio RS, ne može usvojiti budžet bez kredita, niko ga neće podržati! Ko će s njim htjeti da razgovara? Vidjet ćete kad u RS-u pobjedi srpska demokratija! Neće se Dodik nikad vratiti na funkciju u RS! Najbolje da podnese ostavku na mjesto člana Predsjedništva! Nema nikakvih šansi za rasformiranje RS-a! Nema šansi da se smanji utjecaj Rusije u BiH!

Kurtćehajić : Kad je uspostavljena RS nije se znalo šta se radilo u ratu! Ne možete tako postaviti stvari! Rs je odgovorna, iako je bila paratvorevina! Izvršeni genocid je nagrađen stvaranjem RS-a!

Đokanović : Nagrađen je srpski narod u BiH!

Kurtćehajić : Za šta?

Đokanović : Bio bi jedini narod koji je oštećen! Mi smo trebali biti vaši robovi?! Pravio sam RS i zločini su se dešavali mimo moje volje! Nema predsjednika SAD-a koji može uništiti RS! Ne može!!! U RS-u se živi mirno, problem je napravio Dodik! Zadužio nas je! Zbog para RS može propasti, ali nećemo dozvoliti, zbog toga sam se ponovo vratio u politiku!

Kurtćehajić : Šta ako Amerikanci kažu ne može RS više postojati, imamo državu sa greškom, Srbi neće sigurnoo dići oružje da brane RS!

Đokanović : Ja vam kažem da od toga nema ništa!

Kurtćehajić : Hoće li Srbi oružjem braniti ustavno uređenje?

Đokanović : Unutrašnja struktura BiH je ratno pitanje. Srbi su spremni životima braniti RS! Kurtćehajić u, bolje vam je da budete dobri sa mnom!

Kurtćehajić: Nalikujete mi na nacistu, fašistu koji brani ideju fašizma i nacizma! Vi ste povukli okidač, RS je u crno zavila desetine hiljada majki, ostavila roditelje bez djece, djecu bez roditelja!

Đokanović: Neka svi Srbi u RS vide kakvog profesora ima Sarajevo!

Kurtćehajić: Branite nešto što je odgovorno za genocid, smatrate se tvorcem toga, ponosni ste na to i spremni ste to da branite! Da li ste svjesni koliko su Bošnjaci stradali, da nije bilo RS-a ne bi bilo rata u BiH! Bošnjaci nikakvu volju ne bi imali da naprave supremacije. Bošnjaci ne funkcionišu tako!

Đokanović: 9. januar nije dan RS-a! Ako neko hoće da slavi taj dan, mi to ne možemo zabraniti! 3. januar je rođendan RS-a!
0
storm
Administrator
Reactions: 38012

Re: Đokanović: 9. januar nije dan RS-a! Kurtćehajić: Vi ste nacista i fašista!

Post Postao/la storm »

Kome se ne da gledati, neka preleti tekst....ali treba pogledati tu proračunatu hladnoću, indoktrinaciju, trolanje....nakon što mu prijeti, da nema argumenata, hvata priču na galamu...svaka čast Kurtčehajiću, ja bih nakon 7 minuta letio preko stola...
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Visoki predstavnik traži da Skupština RS oduzme povelje ratnim zločincima

4DFE7DF2-7CD9-4570-A5AE-CC5A77C10DA9_w1080_h608_s.jpg

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Incko (Inzko) uputio je pismo predsjedniku Narodne Skupštine Republike Srpske (RS) i predsjednicima svih klubova u ovom entitetskom zakonodavnom tijelu u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Narodna Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Iz ureda visokog predstavnika za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrđeno da je pismo visokog predstavnika rukovodstvu Narodne skupštine RS poslato u utorak 2. februara.

U pismu, koji je RSE imao na uvid, piše kako je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima. Te da ih je uručio predsjednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović.

“Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”, naveo je Incko u pismu.

Podsjeća da su Karadžić, Krajišnik i Plavšić, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za ratne zločine.

“Obraćam vam se da bih podstaknuo na preduzimanje napora u cilju ostvarivanja pomirenja u BiH kao osnove za održivi mir, stabilnost i prosperitet zemlje u korist svih njenih građana. Javno osuđivanje veličanja ratnih zločinaca predstavlja presudan korak u tom procesu”, naveo je Incko u pismu.

Dodaje kako veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi koja se mogla vidjeti 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.

“Na koncu, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH”, navodi se u pismu.

Visoki predstavnik je naveo i da uklanjanje “ploče osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa prostorija Studentskog doma na Palama bio je prvi korak u pravom smjeru”.

“Time se stvara izvanredna prilika da Narodna Skupština RS sa vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala političku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki, čime biste se Vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu istorije. Vama i NSRS dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine”, naveo je Inzko u pismu predsedniku Narodne Skupštine RS Nedeljku Čubriloviću.

O Inckovom pismu izjasniće se rukovodstvo Narodne skupštine

U saopštenju iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića navodi se kako su 3. februara primili pismo koje je poslao visoki predstavnik u BiH, a u kojem se traži vraćanje povelja određenih pojedinaca, koje im je 24. oktobra 2016. godine dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina Narodne skupštine RS.

“Riječ je o poveljama koje su dodijeljene projektima, institucijama i međunarodnim organizacijama zaslužnim za rad Narodne skupštine Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Navedene povelje, piše u saopštenju, dodijelio je Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godišnjice postojanja i rada Narodne skupštine RS, kao ad hoc tijelo, koje su činili svi dosadašnji predsjednici entitetske skupštine, te rukovodstvo devetog saziva Narodne skupštine RS i šefovi klubova poslanika tog saziva.

O Inckovom pismu, kako se navodi iz Čubrilovićevog kabineta izjasniće se aktuelno rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske.

Aktuelni sastav Narodne skupštine RS je deseti po redu i izabran je nakon izbora 2018. godine.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić za RSE kaže kako je pismo za svaku pohvalu, ali ostaje dilema zašto je međunarodna zajednica uopšte dozvolila da dođe do diskriminacije povratnika u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

Kako kaže Salkić, nisu bila u pitanju samo odlikovanja, već i negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava, a koje traje dugo.

„Nadam se da se desio zaokret u pristupu međunarodne zajednice, u pristupu visokog predstavnika i da će istrajati i da ovaj njegov zahtjev bude ispoštovan. Ovo je drugačija situacija u odnosu na skidanje ploče sa Studentskog doma na Palama, zato što nikada nijedan organ nije donio nijednu odluku da se Studentski dom zove Radovan Karadžić. Nije trebalo poduzimati nikakve korake, osim da domar ode skinuti ploču. U ovom konkretnom slučaju donesene su određene odluke i sada bi ti koji su donijeli te odluke trebali ih poništiti i vidjećemo kako će se ponašati“, ocjenjuje Salkić.

Dodaje i da je vrijeme da oni koji predstavljaju bosanske Srbe „shvate da će morati učiniti katarzu, distancirati se od ratnih zločinaca i prestanu negirati sudske presude“, te očekuje da će se to i desiti.

Pismo stiglo u poslaničke klubove

Predsjednik kluba Zajedno za Bosnu i Hercegovinu u Narodnoj Skupštini Edin Ramić za RSE je potvrdio da je pismo stiglo i na adresu svih klubova u Narodnoj Skupštini RS.

On Inckovo pismo vidi kao početak djelovanja međunarodne zajednice „koja ima obavezu da štiti Dejtonski mirovni sporazum, i neke principe na kojima počiva Ustav i vrijednosti ove zemlje“.

Ramić kaže kako smatra da će Narodna Skupština RS postupiti onako kako naredi centar moći koji se ne nalazi u Skupštinskim klupama, ali koji njima upravlja.

„Ukoliko budu vjerovali da će međunarodna zajednica, u ovom slučaju OHR, zaista biti u stanju da donese određene sankcije zvaničnicima RS, oni će utoliko povući ta odlikovanja. Oni će naći načina da ti koji su odlikovani samoinicijativno u zaštiti vladajuće garniture ili slično vrate ta odlikovanja“, navodi Ramić za RSE.

Šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS Perica Bunadalo, kaže za RSE, da je ovaj klub dobio pismo visokog predstavnika.

Prema njegovim riječima Narodna skupština RS nije dodjeljivala nikakva odlikovanja niti povelje, niti postoji zvanična odluka o tim priznanjima.

“Koliko sam informisan, radi se o nekim poveljama koje je Organizacioni odbor koji je bio ad hoc radno tijelo formirano da obilježi 25 godina postojanja Narodne skupštine RS. Dakle, taj Organizacioni odbor koji je bio sastavljen od svih predstavnika Narodne skupštine i od tadašnjih predstavnika klubova poslanika, je to na određen način utvrdio u svom protokolu rada i to je dodjeljeno na jednoj svečanoj sjednici u oktobru 2016. godine”, navodi Bundalo.

Smatra da ovo pitanje zbog toga neće ni biti na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS.

“Mislim da je pismo visokog predstavnika Narodnoj Skupštini upućeno bez mogućnosti da proizvede određene formalne odluke u tom smislu”, dodaje Bundalo.

Dodaje kako se u jednoj rečenici pisma koje je Incko uputio entitetskoj skupštini govori da je prilika da se skine kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, te da ta rečenica prema njegovom mišljenju ne stoji i za svaku je osudu.

“Ne treba ponavljati da ne postoji kolektivna odgovornost da nijedan narod ne može biti ovakav ili onakav i da samo pojedinci treba da odgovaraju za ovo ili ono i takvih ima u svim narodima”, zaključuje Bundalo.

SDS: Inckovo pismo posljedica Dodikove politike

Poslanički klub Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS nije dobio pismo visokog predstavnika, ali znaju da je pismo stiglo i upućeni su u njegov sadržaj, kaže za RSE šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić.

“To je Milorad Dodik namjestio. U nedostatku pametnih političkih aktivnosti i aktivnosti vezanih za život građana RS, a sada po funkciji i Bosne i Hercegovine, on traži krvi, traži svađe, vrijeđanja”, dodaje Stanić.

SDS, kako kaže neće podržati prijedlog visokog predstavnika i dodaje da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, ima skupštinsku većinu, pa i treba da odlučuje o tome.

“To je posljedica suludog djelovanja Milorada Dodika. Provociranja, nepoštovanja ljudi, nepoštovanje visokog predstavnika, što je najviša funkcija u BiH, htjeli mi to ili ne, voljeli ili ne voljeli, on zaslužuje bar da se poštuje kao čovjek, a ne onako bezobrazno prema čovjeku koji ničim to nije zaslužio”, kaže Stanić.

(slobodnaevropa.org)
1
1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Socrates
PRO behar
PRO behar

Re: Visoki predstavnik traži da Skupština RS oduzme povelje ratnim zločincima

Ono sto je drugacije ovog puta, Inzko je postavio rok - tri mjeseca.

Uobicajeno, diplomati ne pricaju tako uzalud.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

I kad oduzmu ta priznanja zločincima, to nazalost ne znači da su u manjem entitetu pokrenute masovne katarze, nego je prisila u pitanju.
Obzirom da je „nestala ploča“ ratnom zločincu Karadziću, ne bi me iznenadilo da i ovo oduzimanje prodje „ispod radara.“ Malo komešanja i kraj.
Očigledno po pitanju ovakvih stvari načinjen korak naprijed, i to mnogo odlučniji i sa postavljenim rokovima. Sad vidjećemo da li će se primjenjivati kao ustaljena praksa, ili sporadično.
1
1 slika
A sad adio :sara
Socrates
PRO behar
PRO behar

Bursać: Inzko se konačno počeo petljati u svoj posao

Civilizacijska je tekovina da se država BiH oslobodi slavlja i proslave ratnih zločinaca i zločina koji su izvršili, smatra novinar i kolumnista Dragan Bursać.
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska, u kojem traži poništenje povelja koje su dodijeljene osobama osuđenim za ratne zločine.

Među navedenim osobama su: Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, osuđeni za ratne zločine pred Haškim sudom.

Inzko je upozorio da takvi postupci direktrno povređuju i provociraju one koji su pretrpjeli posljedice rata te štete sjećanju na žrtve.

Visoki predstavnik je entitetskoj skupštini dao eksplicitan rok do kraja aprila za oduzimanje povelja.

O značaju ovog pisma, reakcijama i stavu javnosti u Republici Srpskoj razgovarali smo sa novinarom i kolumnistom Draganom Bursaćem.

Ovo je na Al-Jazeera.
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks

sad kad treba nazad u austriju poceo ka nesta radit
znatel ko njemu daje onoliku platu, frajer prima 20 tisuca mjesecno
0