Uh primamljivo, ali kako ste rekli, mala bara puno krokodila.
Mislim da bi bilo potrebno pronaći tržišnu "rupu" ....nešto čega ima malo, ili barem nije dovoljno kvalitetno pokriveno.
Top agencije:
123RF 110 million+ 2005 Yes Yes Royalty Free $0,22 to $10
Adobe Stock 160 million+ 2015 Yes Yes Royalty Free $0,26 to $9,99
Bigstock 82 milion+ 2004 Yes Yes Royalty Free $0.16 to $21
Depositphotos 100 million+ 2009 Yes Yes Royalty Free $0,22 to $4,90
Dreamstime 105 million+ 2004 Yes Yes Royalty Free
Getty Images Hundreds of millions 1995 No (tailored enterprise solutions) Yes Rights Managed - additionally Royalty Free (not all images) $115 to thousands of dollars
iStock 100 million+ 2000 Yes Yes Royalty Free $0,21 to $33
Photocase Millions of images 2001 No Yes Royalty Free $8 to $20
Photodune Millions 2011 No Yes Royalty Free $2 to $30
Shutterstock 220 million+ 2003 Yes Yes Royalty Free $0,26 to $9,80
Ja sam nedavno na EyeEm uspio prodati fotku za 5USD

...i prema ugovoru sa njima, 50% je njihovo, - VAT ...zarada je 2,11USD

Ima tu i razlika u licenci...jednokratna upotreba za neku publikaciju, stranicu, itd je jako niska cijena...
Foto u full rezoluciji za višekratnu namjenu može ići i do 500USD...ali ti si još uvijek vlasnik fotografije i dužni su pisati autora...
A za 500+ prodaješ fotku, i ti više nisi vlasnik, nego se agencija potpisuje...
Tako se nekad može vidjeti ispod recimo "gettyimages/autor" ....
Koliko sam primjetio, najbolje prolaze sport, rat, događaji poput nemira, nereda, eventi...ali su to sve stvari, gdje mi "no name" gotovo i nemamo pristupa.
Moraš imati iza sebe jaku medijsku kuću...stvoriti ime, pa tek onda nekad odlučiti na freelancing, kad si poprilično poznat.
Ja sam htio na par sportskih događaja otići, ali sam uvijek naletio na pitanje- tko stoji iza tebe?
Dok sam imao ugovor sa lokalnim listom, nije bilo problema...kad sam prekinuo sa njima, gotovo. Nemaš pristupa.
Ali sam baš ljetos doskočio tome, i kontaktirao glavnu urednicu index.hr (Dea Redžić) i dobio pozitivan odgovor, što se Slovenije tiče, mogu se pozivati na njih, i tražiti akreditaciju uz njihovu potvrdu. Ali to je samo jedan put, i sitna lova ipak.
Produktna bi mogla biti zanimljiva stavka na tržištu...ali moraš specijalizirati nešto.
Frend radi na vodi, kapima...rastura....ali to je i mašinerija koju je sam sklopio...mini bazeni, sa elektronikom rasvete, doziranja kapi, razne tekućine... ludilo od posla

Rezultati su ovakvi:
Robert Gajšek
Tako da mislim, sa nekim random fotkama, koje danas svi okidaju, bezveze se i zamarati sa time...u redu je plasirati na foto markete, očekivati nešto, samo je gubitak energije....mislim da je usavršiti fotkanje banane recimo, puno bolje