Patriotizam/domoljublje
Re: Patriotizam/domoljublje
U slucaju BIH po meni je domoljublje, ljubav i postovanje prema njenim gradjanima a prvenstveno duboki respekt prema zrtvama, ljudima koji su svoj zivot dali za njenu opstojnost.
1
1
Možemo poštovati žrtve, ali to ne mijenja činjenicu, da su umrli radi gluposti...
Neki radi svoje, neki radi tuđe... :face
2
1
1
1
Pa ne mislim ja da su Albanci, kao i bilo koji narod s ovih prostora EX YU savršeni u svom patriotizmu. Ali porediti bilo koga sa Srbima i njihovom megalomanijom i ludilom, jednostavno ne ide. Ovo što sam s Dinom komentirala...Sleepy Joe je napisao/la: ↑01 mar 2021, 08:46 Da samo bacim kratak osvrt na ono što sarajka pomalo romantizira; Albanci su daleko od patriota, malo manji nacionalisti od radikaliziranog dijela srba. Kako to ljudi obično gledaju na patriotizam, se najbolje ogleda kroz istoriju koja pamti krvave ratove potaknute etničkim netrpeljivostima, a velika većina ratova je i zapravo bila zasnovana na netrpeljivosti na etničkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi. Zamislite sada kada neki vojskovođa predvodi vojsku u marš pod zastavom svoje zemlje, nije li recimo zastava sirov primjer kako se ljudima ostavlja u naslijeđe pogrešna interpretacija pojma patriotizma. Po meni je patriotizam školski primjer nevino upakovanog nacionalizma, koji podržava segregaciju i isključivost da ako neko voli komad zemlje na kojoj živi i za koju bi položio svoj život može biti pripadnik te nacije. A često da bi se patriotizam upotpunio u svojoj najgoroj besmislenoj ksenofobnoj i opšte ustaljenoj formi, on se zaokružuje sa vjerskom i pročišćenom etničkom priadnošću, bez jedinki nekih drugih grupacija koje "prljaju" homogenu sredinu. Na to kako ja posmtram patriotizam je da svijet u kojem živimo može egistirati kao jedna velika cijelina, bez granica, obilježja, bilo kakvog vida podjela, kao pokretača strahova i odbojnosti prema drugačijem. Vjerovatno da takva jedna, barem za nas, utopijska globalna država je neostvariva i nije u koraku sa prevrtljivom prirodom čovjeka, koja se "programirala" i "reprogramirala" na gore, što je samo kroz istoriju produbljivalo sve veći i veći jaz među ljudima, ne samo da su ljudi postali udaljeni od "svijetova" za koje su nas u školama učili da su drugačiji od naših, jer su drugačije "obojeni", već su postali još udaljeniji od jedinki sa kojima slave iste praznike i svetkovine "pod jednim kišobranom."
Radilo se o slučaju tj bezazlenom poredjenju koje je @Dina iznijela u uvodnom postu.
A sad ozbiljna replika..
Albancima ne mozes osporiti ni nacionalnu osvještenost osamdesetih prošlog stoljeća, kad ih je gazila JNA u onim neredima. Za razliku od nas ostalih (Bošnjaka/Bosanaca) Jugoslovena. Koje je ista ta zlocinačka armada pod kontrolom Srbije devedesetih poklala i popalila, razrusirala nam gradove do neprepoznatljivosti i raselila narod.
I Hrvati se nesto busaju u prsa, sa svojom nacionalnom osvještenošću sada, medjutim i njihova naivnost je takodjer nepojmljiva. U prilog tome govori stvaranje tkz RSK, rušenje Vukovara, granatiranje starog dijela Dubrovnika itd itd..
Da ne širim priču u dubinu, osvrnuću se samo još na njihov lobi (Ma kakva podloga mu bila / dilovanje, sverc oruzjem) Lobi im je vrlo jak u svijetu.
I koriste sve raspolozive resurse za promociju Kosova. Sad sto je Kosovo banana drzava neuredjena, i sto ce joj trebati godine da dostigne civilizacijski i druge evropskw nivoe demokracije zasebna je priča. Ali Albanci za razliku od nas u BiH, nedozvoliše stvaranje nikakve polurepublike srpske na sjeveru Kosova. A mi na 49% BIH imamo genocidnu tvorevinu.
I o kakvom patriotizmu ti mozes s takvim? Kad krkan iz Laktaša javno ne priznaje današnji dan, a sjedi u institucijama BiH kao predstavnik 800.000 Srba?
1
1
A sad adio 
Moram ti na ovo odgovoriti, a poslije cu napisati duzi post.
Sta znaci "umrijeti radi gluposti"? Lako je prosipati se izrazima "sve je to glupost".
Medjutim, da neki ne uzmu pusku I zastite slabije, gdje bi stigli kao ljudska vrsta?
Lako je I pobjeci. I ne osudjujem one koji su to radili. Njihov izbor. Ali, gdje bi stigli da svi bjeze?
Postovanja prema mrtvim I pravednim.
2
2
Tražili smo se po prethodnim životima
Kako god okrenuo, teško češ me ubjediti, da to sve skupa nije glupost...
Nekad je glupost onoga koji je nastradao, a nekad glupost onoga, koji je drugima sudio...
Baš me zanima što ti vidiš pametnoga u ratovima...
0
Citirao si mi post koji sam greskom poslao nedovrsen.
Svejedno, ko uopste govori o pameti? Sta ti vidis pametnog u tome da zrtvu covjeka koji je recimo, poginuo za svoju porodicu proglasavas glupom?
Lako je prosipati se izrazima. Cinjenica je da je neko ratovao da i tvoju guzicu zastiti, recimo u Sloveniji.
Mada, hajde, to je bio fingiran rat.
0
Socrates je napisao/la: ↑01 mar 2021, 12:25
Citirao si mi post koji sam greskom poslao nedovrsen.
Svejedno, ko uopste govori o pameti? Sta ti vidis pametnog u tome da zrtvu covjeka koji je recimo, poginuo za svoju porodicu proglasavas glupom?
Lako je prosipati se izrazima. Cinjenica je da je neko ratovao da i tvoju guzicu zastiti, recimo u Sloveniji.
Mada, hajde, to je bio fingiran rat.
Nisi me razumjeo...
Ja bi prvi poginuo za svoju i za tuđu porodicu, ako bi morao...
Ali poginuo bi od budale, koja bi me na tako nešto natjerala...
0
Pa onda ne proglasavaj sve gluposcu.
Ima smrti i smrti. Rat protiv gluposti takodje cesto podrazumijeva da se uzme oruzje.
Svejedno, ova se tema lagano naslanja na temu koju sam ja razmisljao otvoriti, a bilo bi joj ime Rat. Ne nas rat, ili bilo koji drugi specificni rat, nego generalno rat. Tamo cemo o tom raspravljati.
Sad razmisljam o tome kako Sarajka i ja imamo slicne neke sudbine. Ja cu duzi post napisati tokom dana.
Ima smrti i smrti. Rat protiv gluposti takodje cesto podrazumijeva da se uzme oruzje.
Svejedno, ova se tema lagano naslanja na temu koju sam ja razmisljao otvoriti, a bilo bi joj ime Rat. Ne nas rat, ili bilo koji drugi specificni rat, nego generalno rat. Tamo cemo o tom raspravljati.
Sad razmisljam o tome kako Sarajka i ja imamo slicne neke sudbine. Ja cu duzi post napisati tokom dana.
0
Daj mi jedan primjer, kad su se dva pametna potukla...Socrates je napisao/la: ↑01 mar 2021, 12:37 Pa onda ne proglasavaj sve gluposcu.
Mora jedan skrenuti, pa bilo ti milo ili drago...
1
1
Eto te k'o Alija Izetbegovic na pocetku rata.
"Za rat je potrebno dvoje"
Svejedno, simplificirati stvari na ovakav nivo nije najbolji nacin da se raspravlja na ovoj temi.
"Za rat je potrebno dvoje"
Svejedno, simplificirati stvari na ovakav nivo nije najbolji nacin da se raspravlja na ovoj temi.
0
Nisam ja mogao znati, da češ se ti pojaviti na ovoj temi... :face
Da sam znao, sigurno se nebi javljao, pošto mi je profesionalna deformacija da izbjegavam rasprave sa filozofima...
U Ljubljani ti je filozofski faks u susjedstvu strojarskog i dosta se dobro poznamo...
1
1
Nikakve ovo veze nema sa filozofijom. Stvar je u tome da je tebi glupo sve sto ne razumijes. 
0
Ajde objasni mi i demantiraj moju tvrdnju, da če se pametni potuči samo tada, kad ga budala napadne...
0
Ti govoris o dvije individue. Nemoj da brkamo pojmove i pojave.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Ti govoris o dvije individue. Nemoj da brkamo pojmove i pojave.
P.S.
Ima i to, moj slucaj pred apotekom. Ali, nisu u ratu dvojica.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.