Novalić o vakcinama: Danonoćno radimo, pozivam sve da nam daju ideju, prijedlog :D

Korona virus danas
storm
Administrator
Reactions: 38080

Čovjek koji će nabaviti vakcine za FBiH osuđivan zbog utaje poreza

Post Postao/la storm »

Autor: K. K./raport.ba
slika
Mensur Mušija

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, najavio je danas da će Vlada potpisati dva ugovora o nabavci vakcina.

“Četiri kompanije su poslale pet ponuda, a poredale su ih po brzini isporuke, što je nama ključno, kao i po cijenama. Zanimljivo je da su sve cijene iste i iznose 17 eura po dozi”, kazao je Novalić.

Dodao je da će se potpisati dva ugovora za ruski Sputnik V i to sa kompanijom MGM Farm Kakanj.

Drugu ponuda je od Krajinagroup.

Iako je Novalić najavljivao transparentnost tokom procesa nabavke, sam izbor kompanije izaziva sumnju.

Posebno se to odnosi na kompaniju MGM iz Kaknja.

Naime, suvlasnik ove kompanije je Mensur Mušija. On je poznat kao investitor i glavni čovjek fudbalskog kluba Mladost iz Doboja kod Kanja, ali i po tome da je osuđivan za utaju poreza.

Naime, kantonalni sud u Zenici početkom 2016. godine osudio je Mensura Mušiju kao odgovorno lice i suvlasnika firme “MGM Farm” na godinu dana zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.

U presudi Kantonalnog suda u Zenici navedeno je da je Mušija od dobavljača tražio da novac od premija, umjesto na račun u BiH, uplaćuju na račun firme otvoren u Sloveniji. Ukupan iznos uplaćenih premija iznosio je više od 7,7 miliona maraka.

“Ovaj oporezivi prihod nije proveden u poslovnim knjigama pravnog lica „MGM Farm“ d.o.o. Kakanj izbjegavši obračun plaćanja poreza na dobit u iznosu od 1.006.868,85 KM, na koji način je za sebe i ostale suosnivače pribavio imovinsku korist u navedenom iznosu, oštetivši budžet Zeničko-dobojskog kantona za iznos od 1.006.868,85 KM”, navedeno je obrazloženju presude Kantonalnog suda.

Mensur Mušija priznao je krivicu i platio milion maraka poreza.
1
1 slika
storm
Administrator

Re: Čovjek koji će nabaviti vakcine za FBiH osuđivan zbog utaje poreza

Post Postao/la storm »

Genijalno...
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27325

Post Postao/la Heidi »

Boze pomozi nam, nek neko zapuse u rug....
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10526

Post Postao/la WhiskeyPete »

Mi trebamo definitivno imati neku svoju verziju CDC.a (centrar za kontrolu i prevenciju zaraze) na državnom nivou, koji bi mogao uz to bio zadužen za razvoj i nabavku vakcina.
1
1 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17550

Post Postao/la Ommadawn »

Glavno je da naš Bošnjak!
Neće nam vlahadija još i vakcine nabavljat...
0
Nista kao dama koja te oralno zadovoljava. Hem suti, hem pusi kurrac
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Dobar je,cim je osudjivan,nema dobru zaledjinu 🤣
Da je samo optuzen,tad bi bio belaj ,😁
4
1 slika 3 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sumanuto...
Brat i ja ne možemo konkurirati za državni tender, da se iskopa 7 metara kanala, bez potvrde o podmirenim porezima, plačama, potvrdu da nisi nikad bio u poreznom postupku....
Ja mislim da bi vrištali od smijeha, da se pojaviš sa sudskom presudom od milijun nečega i konkuriraš za nabavu 3 lopate za državu.
0
Mrachni
Mrachno
Reactions: 1277

Post Postao/la Mrachni »

Solaku bi danas dozvolio da nabavi.
0
You know who is coming for you, you've always known.
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Mrachno je napisao/la: 13 mar 2021, 20:05 Solaku bi danas dozvolio da nabavi.
Ja ne razumijem to.
Kako se nabavlja sve ostale lijekove i medicinsku opremu, istim putem i to.
Zahtjev - nabava cjepiva.
Ali ne u martu 2021, nego u septembru 2020, kad su se pojavile ponude.
A ne da respirator kupuju malinari...
Hajde ovaj mgm farm, kao i ima veže sa lijekovima...
0
Mrachni
Mrachno

Post Postao/la Mrachni »

storm je napisao/la: 13 mar 2021, 20:23
Mrachno je napisao/la: 13 mar 2021, 20:05 Solaku bi danas dozvolio da nabavi.
Ja ne razumijem to.
problem je dva entiteta
FBIH se oslonila na BIH tj ove godine iskljucivo na covax mehanizme koji su zakazali pa su tek sad krenuli
RS sebi nabavlja koliko toliko a na drzavnom nivou blokiraju direktnu nabavku
tako da nama ovdje se crno pise
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Mrachno je napisao/la: 13 mar 2021, 20:32
storm je napisao/la: 13 mar 2021, 20:23

Ja ne razumijem to.
problem je dva entiteta
FBIH se oslonila na BIH tj ove godine iskljucivo na covax mehanizme koji su zakazali pa su tek sad krenuli
Znam za to...ali onda se moralo reagirati, ići na FBIH.
Sve sam upratio, i strah od fijaska kao sa respiratorima, i pritiske, ali ljudi trebaju biti na prvom mjestu.
Haos je na cijelom tržistu sa tim, EU je isto tu pljugica samo tako. Raspad sistema.
Ali da baš ništa ne činiš, nema opravdanja...pa da na kraju još onaj krmak donosi kao dar prva cjepiva
0
Mrachni
Mrachno

Post Postao/la Mrachni »

storm je napisao/la: 13 mar 2021, 20:40
Mrachno je napisao/la: 13 mar 2021, 20:32

problem je dva entiteta
Sve sam upratio, i strah od fijaska kao sa respiratorima, i pritiske, ali ljudi trebaju biti na prvom mjestu.
Haos je na cijelom tržistu sa tim, EU je isto tu pljugica samo tako. Raspad sistema.
Ali da baš ništa ne činiš, nema opravdanja...pa da na kraju još onaj krmak donosi kao dar prva cjepiva
vjerujem da se dosta njih vakcinisalo u hr i srb tako da ih briga za narod a plus ne mogu se ugraditi
opravdanja nema, da smo neki narod kaznili bi ih na izborima ali kakav narod takva vlast
2
2 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Mrachno je napisao/la: 13 mar 2021, 20:54
storm je napisao/la: 13 mar 2021, 20:40

vjerujem da se dosta njih vakcinisalo u hr i srb tako da ih briga za narod a plus ne mogu se ugraditi
opravdanja nema, da smo neki narod kaznili bi ih na izborima ali kakav narod takva vlast
Počele su prve kazne ove sad izbore...očekujem definitivnu sljedeće godine.
Pa će polako i "braća po oružju" tj lopovluku izgubiti smisao postojanja, i ljudi progledati.
Ja mislim da ipak ima nade.
0
uvijek_kontra
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6621

Post Postao/la uvijek_kontra »

:D slicno ko i kod nas sa maskama i testOvima.
Pa to svijet nije vidio.
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

uvijek_kontra je napisao/la: 13 mar 2021, 21:05 :D slicno ko i kod nas sa maskama i testOvima.
Pa to svijet nije vidio.
Dobro...oni su barem nabavili...i pratio sam ono. Najjeftinija ponuda za test je bila 4€, oni su nabavili za 2€ ...
Eh sad da su mufljuzi jesu, ali mene kao korisnika to ni ne zanima, mene cijena koja ide iz budžeta, zanima.
1
1 slika
Mrachni
Mrachno

Post Postao/la Mrachni »

Bilo je dovoljno okrenuti broj telefona: Kako smo za par sati pronašli milion dostupnih vakcina?

Piše: Amarildo Gutić

Bilo je dovoljno nazvati broj dostupan na web stranici firme koja posluje isključivo preko evropskih banaka najvišeg rejtinga. Odavno je moguće naručiti milion vakcina, sa najviše 15 dana isporuke.

Mjesecima smo svjedoci manipulacija, laži i izbjegavanja odgovornosti, za nabavku vakcina. "Nema ih dovoljno", "pokupovale bogate zemlje", "bogatije zemlje ne mogu nabaviti", samo su neke od izjava nadležnih i nenadležnih. Kulminiralo je krajem prošle i početkom ove sedmice, naročito u Federaciji. Na trenutak je izgledalo da vidimo „350.000 vakcina na kraju tunela“. No, samo na trenutak, ponovo su prevagnule političke i svake druge manipulacije.

Redakcija Žurnala je odlučila da napravi mali eksperiment i u okviru naših skromnih mogućnosti, pokušamo pronaći vakcine. Zamolili smo jednog građanina Bosne i Hercegovine, koji ima iskustvo sa načinom poslovanja u Zapadnoj Evropi, da pokuša samostalno istražiti mogućnost nabavke vakcina.

Trebalo mu je samo par sati da stupi u kontakt sa firmom iz Zapadne Evrope, koja ima predstavništva i u zemljama Srednjeg Istoka, te dobije sve relevantne informacije. Kako kaže, bilo mu je dovoljno da kontaktira telefonski broj dostupan na web stranici firme. Komunicirao je na francuskom jeziku a Žurnal posjeduje glasovne snimke i tekstualne poruke.

„Znam za situaciju u vašoj državi, mogli su još prije dva mjeseca sve nabaviti“, odmah mu je rekao predstavnik firme koju je kontaktirao.

Također je naglasio da rade samo preko banaka visokog rejtinga u Evropi i da ne ugovaraju količine manje od milion vakcina.

„Problem je što kod vas žele brzo i mnogo zaraditi. Ne može nam naručiti 100.000 vakcina i zaraditi milion, to je i za mene veliki novac“, nastavlja sagovornik očito upoznat sa ovdašnjim sistemom „trgovine“.

U porukama koje imamo u arhivi, precizirao je ponudu:

- Isporučujemo vakcine Sputnik, minimalna količina je milijun doza.

- Rok isporuke je 15 dana maksimalno. Moguće je i prije.

- Nudimo pošiljke od milion doza, potpuno plaćanje ili neopozivi akreditiv od AAA banke.

- Količine manje od jednog miliona biće dostupne ovog ljeta

zurnal.info
0
storm
Administrator

Novalić o vakcinama: Danonoćno radimo, pozivam sve da nam daju ideju, prijedlog :D

Post Postao/la storm »

slika
B. T./KLIX.BA

Fadil Novalić (Foto: T. S./Klix.ba)
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, obraćajući se na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zastupnike je informirao o aktivnostima na nabavci vakcina protiv koronavirusa, kazavši da se na tome danonoćno radi od 25. februara.

"Pozivam sve da na bilo koji način mogu predložiti, dati ideju, mogućnost nabave... Radim 24 sata dnevno, sedam dana, neće mi biti mrsko. Otvorili smo svaki kanal, ali čak i laici mogu vidjeti da veleprometnici, dok roba ne postane komercijalna, ne igraju", kazao je Novalić.

Rekao je da su vakcine stvar geopolitike i da je Srbija tu najbolje napredovala.

Kako je rekao, ad hoc tijelo nije ukinuto, ono i dalje funkcionira, te su poslali nekoliko zaključaka. Između ostalog, to tijelo je predložilo da se ostvare direktni kontakti s ambasadama te da se vakcine AstraZenece iz Indije pokušaju nabaviti zajedno sa zemljama regiona.

"Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se. Ministrica Ankica Gudeljević je to već bila uradila, prije mene, na 350.000, ja sam samo povećao na 500.000 vakcina. Uključili smo se u tu grupu – Makedonija, Crna Gora, BiH i Srbija", rekao je Novalić.

Što se tiče nabavke vakcina Sputnik V, rekao je da su poslali sve konektivne papire, bili su kod ruskog ambasadora i on je poslao diplomatsku notu Ruskom fondu.

"Zamolili smo i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da i on pošalje autorizaciju”, objasnio je Novalić.

Govoreći o Pfizeru, kazao je da su kontaktirali Američku ambasadu, koja ih je uputila na USAID, pa su kontaktirali Washington.

"Pfizer veoma rado razgovara, ali ne možete doći do toga da vam kažu količinu i vrijeme isporuke. Kanton Sarajevo je znatno prije ušao u taj proces, htjeli smo da se pridružimo, ali su nam jučer odgovorili da ne razgovaraju na taj način", kazao je Novalić, rekavši da se ipak ne odustaje ni od tih vakcina te da će "doći vrijeme kada će se moći dobiti".

Rekao je da su ušli i u proces nabavke kineskih vakcina, ali da su procedure vrlo komplicirane. Rekao je da su i u tom slučaju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju zamolili da ojača poziciju pismom namjere.

"Mi garantiramo da ćemo sve korake iza toga, onih pet, obaviti kao Federacija, nakon što se eksponira država", rekao je Novalić.
0
Odgovori

Natrag na “SARS- CoV 2....korona virus”