UZP Herceg Bosna

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Re: UZP Herceg Bosna

Post Postao/la laga-nini »

lejlamo je napisao/la: 21 aug 2020, 08:15
laga-nini je napisao/la: 20 aug 2020, 22:19 ..pa što zagreb nije triba pomoć kako da ne..pomagale su neke zemlje i bošnjake samo eto problem bošnjaka je što nisu naslonjeni uz matičnu zemlju ko hrvati i srbi..jedino to..a di je bila herceg bosna tu je bio i hvo to je i ostalo hrvatsko priča je jako jednostavna..
E raseliše ti se rvati, u srednjoj školi u praljkovom rodnom gradu nema dvadeset učenika, džaba krečili, ali eto, monstruoznost je morala van.
..to specificnost za Hrvate..odma mi je lakse ..
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17320

Post Postao/la Ommadawn »

Najezda Turaka.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 35226

Post Postao/la dmr »

A na prvi post nemas repliku?
0
:damir
Furlan
Novi behar
Novi behar
Reactions: 193

Post Postao/la Furlan »

UZPovac opet dize temu? Pa ga opet pitamo, jel...? :mig
1
1 slika
Furlan
Novi behar
Novi behar
Reactions: 193

Post Postao/la Furlan »

Ommadawn je napisao/la: 21 aug 2020, 22:13 Ja bih babu zvao tatom
Da te nije Alija
Golemo. :ooo
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

dmr je napisao/la: 22 aug 2020, 18:35 A na prvi post nemas repliku?
Nije mu, jebiga, leglo na volej.
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 20 aug 2020, 22:05
storm je napisao/la: 20 aug 2020, 21:54

Ja nemam nikakav problem sa identitetom, savršeno znam što sam, nego tema je udruzeni zločinački pothvat, koji tu lupetanjem minoriziras...
Dakle... Da ili ne (da te i ja pitam)

Ps
Uz kakve je počasti sušak pokopan? Osim hrvatske, što je logično, jer je bio ministar... (i on se spasio btw)
..hrvatska je ostvarila sve strateške ciljeve a kome smeta ne mogu mu pomooć..ponavljam luzeri nek se pate.. :kava
Tek sada ugledah ovu temu... Kako mozes biti tako zaslijepljen tim "strateskim ciljevima"? Ono sto sam do sada procitao, i govori o tome prika! "Herceg-Bosna" je takodjer bila "strateski cilj tog tvog Suska. Zahvali se Bogu sto je umro, kako ti "Bosnjak" storm rekao. I on i Tudjman bi odgovarali za to. Valjda neces reci da sumnjas u to?

Da, i to je bio jedan os "strateskih ciljeva". Medjutim, nije uspio, kako ti tvrdis da je uspjelo sve. Pocinjes ozbiljno da me ljutis, iako postujem sto si otvoren. Necu dalje da citam jer zaista za to treba imati zivce... Samo cu te pitati: Je li ti zao sto UZP nije uspio, sto je osudjen?

Time ces mi reci mnogo vise o sebi, neko kroz svo pisanje koje sam citao sa tvoje strane.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

BTW..., 'bem ti i forum. Kada moras dokazivati i da je neka ovca ocito crna, ma cijem stadu pripadala.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Fatih je napisao/la: 22 aug 2020, 20:50 BTW..., 'bem ti i forum. Kada moras dokazivati i da je neka ovca ocito crna, ma cijem stadu pripadala.
Sabur... Mada ću opet biti prozvan da sam bosnjak... :D
Klasika u nedostajanju argumenta, je zakeljiti onda etiketu, ad hominem diskreditirati sugovornika, jer ti si :jugonostalgicar, bosnjak, bez identiteta, i tako dalje nastaviti niz prema prilici...

Uglavnom... Meni su ovo argumenti...

Na čelu UZP Tuđman

Na čelu udruženog zločinačkog pothvata, prema presudi, bio je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je s liderima Herceg-Bosne dogovorio etničko čišćenje Bošnjaka s teritorija BiH kojeg su smatrali hrvatskim.

Franjo Tuđman, Gojko Šušak (hrvatski ministar obrane), Janko Bobetko (Glavni stožer HV), Mate Boban (predsjednik tzv.Herceg-Bosne), Jadranko Prlić, Slobodan Praljak i ostali su postigli međusobni dogovor u kojem su se organi i strukture ljudstva HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) koristili za zajednički zločinački cilj, naveo je predsjedavajući sudac Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antoanetti).
„Pripadnici HVO-a redovno su tukli zarobljenike. Jednog zatočenika u Heliodromu su natjerali da poliže vlastitu krv jer - balijska krv ne smije ostati na hrvatskom tlu.“, naveo je Antoneti naglašavajući kako se pri tom nije radilo o individualnim zločinima nediscipliniranih vojnika, već o organiziranoj akciji.

„Vojne kampanje pratilo je iseljavanje i premještanje stanovništva sa ciljem da odnosi snaga prevagnu u korist Hrvata.“, pojasnio je.

Sudac Antoneti je opisao i pojedinačnu odgovornost optuženih za određene zločine, kao što je primjerice rušenje Starog mosta u Mostaru (uništavanje kulturnih obilježja) za što je prema presudi odgovoran general Praljak, kao i za zločine u Stupnom Dolu.

Francuski sudac Antoneti je imao, inače, izdvojeno mišljenje o obliku odgovornosti optuženih, vezanog za UZP. On je predsjedao i suđenju vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju, za kojeg je zaključio na polovici suđenja 2011.godine, također različito od kolega iz sudskog vijeća - da nije bio član UZP-a predvođenog bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

Budući da je tužiteljstvo zatražilo duplo veće kazne za Prlića i ostale, a njihove obrane oslobađanje - na prvostupanjsku odluku se očekuju žalbe, nakon čega slijedi poduži žalbeni postupak do konačne, drugostupanjske presude.
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Pa svakako. Kako neko normalan moze pomisliti da se takvo nesto moglo pokusati bez dozvole i podrske tadasnjeg hrvatskog vodjstva? Stvari su se naravno promijenile (hvala Bogu), i vjerovatno ce se taj trend nastaviti. Ali, ne mogu sebe zamisliti da branim likove kao sto su biliovi. Pa, onaj se jos ubi. Pa nije to cin hrabrosti, nego srama.

I meni je bilo jako drago sto ipak nije bilo mnogo buke (relativno) oko presude. To je znacilo da se ipak ide naprijed, iako ne brzo koliko bih ja zelio.

Ali evo,nadje se covjek, i zaista mi pokvari raspolozenje za cijelu vecer. A ni ne poznajemo se.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Praljak je tu interesantna ličnost. Od režisera do naredbodavca rušenja jednog historijskog spomenika po čemu je možda BiH bila najprepoznatljivija, da bi baš kao u nekoj lošoj sapunici ili filmu B-kategorije izvršio samoubistvo, misleći valjda da će ispasti neka vrsta martire. A zapravo je ispao patetičan i time ismijan.

Boban je također interesantan, neko ko je zbog privrednog kriminala svirao klavir (tipu je uspjelo da jednostavno zbriše sa planete kamion natovaren šećerom) i da takvog izabereš kao vođu naroda - to samo može dobra budala.
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Kad sve saberes i staviš u vremenski kontekst...
Oportunizam tudjmana... Pritisnut milosevicem, da olabavi pritisak na hr, odlučuje se za srpsku agendu... Daje Posavinu, prethodno je pustio Vukovar niz vodu...
Mogu hadezenjare pričati što hoće, konvoj vojske, oružja, opreme, danima je čekao u zagrebu, da krene prema Vukovaru... Nikad nije došla zapovijest. Ispričao mi stric direktno, i ratni mu drugovi.
Posavina je pala bez metka... Kod Podnovlja, JNA i VRS opkoljena, samo su se još dogovarali detalji predaje... U dva ujutro se pale tenkovi oklopne osječke (a prisutne i Varaždinske pume u jakom sastavu... Srbi panično na motoroli zovu... Šta vam je, predati ćemo se???
Mislili su, kreću da ih podrobe u onoj dolini...
Jok.
Iz zagreba stigla zapovijest, da se hv postrojbe trenutno povuku u hrvatsku...
Vojnici na tenkovima su plakali, znali su šta slijedi
Svjedoci? Mojih sedam ujaka u 103.hvo..
Nakon toga, srbi idu taktikom spaljene zemlje, sve što je bilo hrvatsko i bošnjačko, kuća nije ostala čitava...
A hrvatsko bošnjački sukob, jedino je odgovarao srbima
Ukratko... Franjo je bio slobina pudlica...
Ostalo smo tu već opisali.
Imao je samo sreću, da je vlada Sao krajine bila tako silovito glupa, pa je odbijala svake pregovore... Inače bi oluju vidjeli nikad... Ali nikad!
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31149

Post Postao/la hani_jong_un »

praljak je snimijo prvi film u novom pazaru ❤
0
1811
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Hannibal je napisao/la: 22 aug 2020, 22:00 praljak je snimijo prvi film u novom pazaru ❤
Pa svako mora negdje početi :mmm
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31149

Post Postao/la hani_jong_un »

storm je napisao/la: 22 aug 2020, 22:12
Hannibal je napisao/la: 22 aug 2020, 22:00 praljak je snimijo prvi film u novom pazaru ❤
Pa svako mora negdje početi :mmm
joj brt pogresno sam formuliso recenicu haha
prvi film koji je snimljen u pazaru je snimijo praljak 😂
1
1 slika
1811
Tokmak
Novi behar
Novi behar
Reactions: 78

Post Postao/la Tokmak »

storm je napisao/la: 22 aug 2020, 21:46 Kad sve saberes i staviš u vremenski kontekst...
Oportunizam tudjmana... Pritisnut milosevicem, da olabavi pritisak na hr, odlučuje se za srpsku agendu... Daje Posavinu, prethodno je pustio Vukovar niz vodu...
Mogu hadezenjare pričati što hoće, konvoj vojske, oružja, opreme, danima je čekao u zagrebu, da krene prema Vukovaru... Nikad nije došla zapovijest. Ispričao mi stric direktno, i ratni mu drugovi.
Posavina je pala bez metka... Kod Podnovlja, JNA i VRS opkoljena, samo su se još dogovarali detalji predaje... U dva ujutro se pale tenkovi oklopne osječke (a prisutne i Varaždinske pume u jakom sastavu... Srbi panično na motoroli zovu... Šta vam je, predati ćemo se???
Jok.
Nakon toga, srbi idu taktikom spaljene zemlje, sve što je bilo hrvatsko i bošnjačko, kuća nije ostala čitava...
Imao je samo sreću, da je vlada Sao krajine bila tako silovito glupa, pa je odbijala svake pregovore... Inače bi oluju vidjeli nikad... Ali nikad!
ovo sam ti već stavljao na drugom forumu,dakle crno na bijelo... :oke
ni ja ni ti nismo bili tamo,ali Stipetić jeste...

0
Vuk dlaku mijenja,ćud nikada.
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Tokmak je napisao/la: 22 aug 2020, 23:13
storm je napisao/la: 22 aug 2020, 21:46 Kad sve saberes i staviš u vremenski kontekst...
Jok.
ovo sam ti već stavljao na drugom forumu,dakle crno na bijelo... :oke
ni ja ni ti nismo bili tamo,ali Stipetić jeste...

A što je bilo prije toga?
Koridor je u momentu, o kojem ja pričam bio presjecen, Cesta polje - modrica zauzeta, znači jedina komunikacija banja luka Beograd...

U ljeto 1992. godine snage odane predsjedništvu BiH uz pomoć Hrvatske vojske držale su u potpunom okruženju vojsku Republike Srpske na području Bosanske Krajine.
Početkom svibnja 1992. sve prometne veze koje su zapadne dijelove Republike Srpske spajale s istočnim dijelom i Srbijom bile su presječene. Posljednja kopnena veza između zapadnog i istočnog dijela BiH pod nadzorom srpskih snaga bila je prometnica Banja Luka - Doboj - Tuzla - Bijeljina, ali i ta veza je presječena 15. svibnja 1992. godine kada su pripadnici TO Tuzla izvršili napad na kolonu JNA koja se povlačila iz tog grada.
0
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”