Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17336

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la Ommadawn »

laga-nini je napisao/la: 11 aug 2020, 22:14 ..i mnogi zaborave napamet da smo imali finu crvenu burzoaziju prije svega na visoke članove Saveza komunista..
Naravno. I to je bilo najočitije osamdesetih.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

..crvena buržoazija (očevi) stvorila je komunističku zlatnu mladež (djeca) koja sada funkcionira kao interesna mreža mutne tranzicije..barem u hr ..ne samo ekonomski nego politički a pogotovo medijski..
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

..a da spomenemo kadroviranja po nacionalnom ključu koje se pretvorilo u kadroviranje jedne nacije ..parole tipa kako Hrvati ne vole uniforme..da jer uniforma je bila simbol represije..zanimljivo kako danas Hrvati vole uniforme..i posto je bosanski forum Bosanci su u tome jeli jos veća govna od Hrvata i nikad mi nije jasno kako je mit o Yugi kma veliko uporište u bih—u..cisti mazohizam
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

laga-nini je napisao/la: 11 aug 2020, 22:30 ..a da spomenemo kadroviranja po nacionalnom ključu koje se pretvorilo u kadroviranje jedne nacije ..parole tipa kako Hrvati ne vole uniforme..da jer uniforma je bila simbol represije..zanimljivo kako danas Hrvati vole uniforme..i posto je bosanski forum Bosanci su u tome jeli jos veća govna od Hrvata i nikad mi nije jasno kako je mit o Yugi kma veliko uporište u bih—u..cisti mazohizam
U BiH i Makedoniji je jaka ta Jugonostalgija. A dvije najsiromašnije republike, te valjda to ima neka svoja objašnjenja. Uporedi sa Slovenijom, gdje je najmanje prisutna Jugonostalgija (osim kad se na istoj može šta zaraditi) jer oni žive bolje nego za vrijeme Tita - zanemarimo događaje zadnjih godinu-dvije.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

Ma sta god da je bilo - bilo je. Ne razumijem ljude sa toliko bespotrebne nostalgije, proslo vrijeme ... moramo gledati u sadasnjost i buducnost, gdje, sta, kako ... ako cemo gledati u sretnu proslost onda da se vratimo u vrijeme Kulina bana i njegovih dobrijeh dana.
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 11 aug 2020, 22:45
laga-nini je napisao/la: 11 aug 2020, 22:30 ..a da spomenemo kadroviranja po nacionalnom ključu koje se pretvorilo u kadroviranje jedne nacije ..parole tipa kako Hrvati ne vole uniforme..da jer uniforma je bila simbol represije..zanimljivo kako danas Hrvati vole uniforme..i posto je bosanski forum Bosanci su u tome jeli jos veća govna od Hrvata i nikad mi nije jasno kako je mit o Yugi kma veliko uporište u bih—u..cisti mazohizam
U BiH i Makedoniji je jaka ta Jugonostalgija. A dvije najsiromašnije republike, te valjda to ima neka svoja objašnjenja. Uporedi sa Slovenijom, gdje je najmanje prisutna Jugonostalgija (osim kad se na istoj može šta zaraditi) jer oni žive bolje nego za vrijeme Tita - zanemarimo događaje zadnjih godinu-dvije.
Ovdje se dogodilo nešto drugo...
Kraj osamdesetih i početak devedesetih, potpuni otpor prema jugi.
Dok danas dosta često i sa lijepim riječima ljudi pričaju o tom periodu ... Vremenski odmak, relativno bezbolno odvajanje, te sklonost da pamtimo samo lijepe stvari...
Kako Buki kaže, bilo prošlo, kakva god je, dio je naše povijesti..
Naravno o nekoj političkoj nostalgiji, nema govora, već čisto one svakodnevne stvari, ljudski odnosi, muzika je i dalje exyu jako prisutna, itd, itd...
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Nije nostalgija nužno loša stvar. Lijepo se sjećati nekih stvari. Ali praviti neke mitove, da to prelazi u megalomaniju je već loše.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

Sigurno je dobra stvar uzgajati mrznju i stvarati zidove medju narodima koji imaju puno vise slicnosti nego razlicitosti. Dobra je stvar lagati sami sebe o svojoj istoriji i nekoj vaznosti u svijetu dok nam se isti taj svijet
i Evropa smiju , a sile nam doslovno naredjuju kakvo i od koga oruzje smijemo nabaviti.
Realno, period Jugoslavije je bio jedini period u istoriji ovih naroda , kad su bili zaista vazni i nezavisni na politickoj sceni ne samo Evrope nego i svijeta.
I tad su granice bile otvorene i nije trebala viza da ides gdje hoces . I tad su gastarbajteri isli raditi tesku fizikalu
po njemackama ali danas je to vec migracija stanovnistva.
Jugoslavija kao drzava , ozbiljnost diplomacije i znacaj u svijetu je nedostizni ideal za ove danasnje banana drzavice, koje za svaki korak koji naprave prvo moraju skruseno pitati Brisel i Vasington.
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

carobnjak_N je napisao/la: 28 aug 2020, 09:51 Sigurno je dobra stvar uzgajati mrznju i stvarati zidove medju narodima koji imaju puno vise slicnosti nego razlicitosti. Dobra je stvar lagati sami sebe o svojoj istoriji i nekoj vaznosti u svijetu dok nam se isti taj svijet
i Evropa smiju , a sile nam doslovno naredjuju kakvo i od koga oruzje smijemo nabaviti.
Realno, period Jugoslavije je bio jedini period u istoriji ovih naroda , kad su bili zaista vazni i nezavisni na politickoj sceni ne samo Evrope nego i svijeta.
I tad su granice bile otvorene i nije trebala viza da ides gdje hoces . I tad su gastarbajteri isli raditi tesku fizikalu
Jugoslavija kao drzava , ozbiljnost diplomacije i znacaj u svijetu je nedostizni ideal za ove danasnje banana drzavice, koje za svaki korak koji naprave prvo moraju skruseno pitati Brisel i Vasington.
Važni samo toliko, koliko je SFRJ bila tampon izmedju istočnog i zapadnog bloka...
Prestankom hladnog rata, vidjelo se koliko smo bili važni... Jedino sami sebi...
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

Nismo mi bili tampon zona nego vise treci put ili srednji put. I danas bi bili u EU jedna od najbitnijih clanica da smo uspjeli prevazici ili rijesiti bez rata medjunacionalne probleme. Cak i prelaskom na kapitalizam bi bili evropska sila , drukciji bi morao biti pristup zapadnih kompanija kad bi ulazile na ove prostore.
Fakat je opet, da u istoriji nikad nismo bili toliko vazni
1
1 slika
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 352

Post Postao/la Spreca »

Nema nikakve mitomanija,nego treba priznati da je bivsa YU bila mnogo uredjenija drzava od svih novonastalih osim Slo koja je uvijek bila i tada i sada za covjeka.Mnoge stvari koje ugledamo cim se probudimo su napravljene u toj drzavi,ovi mladdji to neznaju ali ovi koji su zivjeli i zaradjivali vise nego sada to nebi smjeli negirati i zaboravljati,treba govoriti istinu ma kakva ona bila.
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

carobnjak_N je napisao/la: 28 aug 2020, 10:23 Nismo mi bili tampon zona nego vise treci put ili srednji put. I danas bi bili u EU jedna od najbitnijih clanica da smo uspjeli prevazici ili rijesiti bez rata medjunacionalne probleme. Cak i prelaskom na kapitalizam bi bili evropska sila , drukciji bi morao biti pristup zapadnih kompanija kad bi ulazile na ove prostore.
Ne bi, uz sve lijepe želje...
Da smo, ali nismo. Previše je tu bilo sistemskih anomalija, uostalom I dan danas ih se Balkan nije riješio, samo su u novom ruhu...
Pa ko ne bi volio, da smo svi skupa 1992 ušli u eu?
Pa taman da smo se zvali tunguzija, briga me... Ali neki su imali druge planove, i tu sbbkbb prestaje...
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Otava je napisao/la: 28 aug 2020, 10:55 Nema nikakve mitomanija,nego treba priznati da je bivsa YU bila mnogo uredjenija drzava od svih novonastalih osim Slo koja je uvijek bila i tada i sada za covjeka.Mnoge stvari koje ugledamo cim se probudimo su napravljene u toj drzavi,ovi mladdji to neznaju ali ovi koji su zivjeli i zaradjivali vise nego sada to nebi smjeli negirati i zaboravljati,treba govoriti istinu ma kakva ona bila.
Uredjenija, jest...
Po kojoj cijeni?
Šta je bilo, kad je stega popustila?
Ja prvi ne negiram dobre stvari, ali nije to bilo to.
Zašto je i EU bila suzdrzana?
Do zadnjeg su se nadali u opstanak države... Ipak je to ekonomska zajednica, bitno im bilo prazno tržište od 25 milijuna ljudi... Nisu bezveze nudili eksores ulazak anti markovicu...
1
1 slika
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Spreca »

storm je napisao/la: 28 aug 2020, 11:03
Otava je napisao/la: 28 aug 2020, 10:55 Nema nikakve mitomanija,nego treba priznati da je bivsa YU bila mnogo uredjenija drzava od svih novonastalih osim Slo koja je uvijek bila i tada i sada za covjeka.Mnoge stvari koje ugledamo cim se probudimo su napravljene u toj drzavi,ovi mladdji to neznaju ali ovi koji su zivjeli i zaradjivali vise nego sada to nebi smjeli negirati i zaboravljati,treba govoriti istinu ma kakva ona bila.
Uredjenija, jest...
Po kojoj cijeni?
Šta je bilo, kad je stega popustila?
Ja prvi ne negiram dobre stvari, ali nije to bilo to.
Zašto je i EU bila suzdrzana?
Do zadnjeg su se nadali u opstanak države... Ipak je to ekonomska zajednica, bitno im bilo prazno tržište od 25 milijuna ljudi... Nisu bezveze nudili eksores ulazak anti markovicu...
I koje bio protiv toga? niti jedna iz novonastalih drzava nije napravila nisto novo u privredi,mnogi mladji neznaju pravu istinu jer se namjerno od novonastalih elita pljuje bivsa drzava i osporava sta je napravila 25 godina posle drugog svjetskog rata ,dok oni nista ,osim sto kradu i svoje nacionalne stranke hrane nacionalizmom,znam dobro kako je bilo u onoj drzavi a znam i kako je sada za razliku od onih koji se mozda nisu ni rodili u onoj drzavi,jednostavno treba biti korektan i reci istinu
0
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Spreca »

storm je napisao/la: 28 aug 2020, 09:55
carobnjak_N je napisao/la: 28 aug 2020, 09:51 Sigurno je dobra stvar uzgajati mrznju i stvarati zidove medju narodima koji imaju puno vise slicnosti nego razlicitosti. Dobra je stvar lagati sami sebe o svojoj istoriji i nekoj vaznosti u svijetu dok nam se isti taj svijet
Važni samo toliko, koliko je SFRJ bila tampon izmedju istočnog i zapadnog bloka...
Prestankom hladnog rata, vidjelo se koliko smo bili važni... Jedino sami sebi...
Sve ovo je daleko od istine ,posle hladnog rata se je raspao i SSSR i ako mislis da nikome nije bio vazan onda se varas
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Otava je napisao/la: 28 aug 2020, 11:35
storm je napisao/la: 28 aug 2020, 09:55

Sve ovo je daleko od istine ,posle hladnog rata se je raspao i SSSR i ako mislis da nikome nije bio vazan onda se varas
Pa eto zašto se i sssr raspao?
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

carobnjak_N je napisao/la: 28 aug 2020, 10:23 Nismo mi bili tampon zona nego vise treci put ili srednji put. I danas bi bili u EU jedna od najbitnijih clanica da smo uspjeli prevazici ili rijesiti bez rata medjunacionalne probleme. Cak i prelaskom na kapitalizam bi bili evropska sila , drukciji bi morao biti pristup zapadnih kompanija kad bi ulazile na ove prostore.
Mi smo bili tampon zona.
Balans feder između Istoka i Zapada.
Čim je SSSR popustio - nema više ni kredita Jugi, nego vraćajte momci do sada.

Bitni kao možda Portugal. Ništa više.
Pa ekonomija nam je bila sjebana 1990. Sjeti se samo inflacije 80 ih.

Naravno da nije bolje danas ali svi ovi koji vode novonastale države su odrasli i školovani u socijalizmu.
2
2 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Odgovori

Natrag na “Bilo jednom u Jugoslaviji”