Mitovi o SFRJ
Re: Mitovi o SFRJ
Mene je vise zaprepastilo koliko su neki sistemski jurisnici navalili da ocrne sve u Jugi, te nije bilo slobode, pa skoro po njihovim pricama da nismo smjeli poviriti na prozor, da su nas slali na Goli otok ako u porodici slavimo bajrame, toliko lazi da ti se zgadi sve. Ne mozes ici svojim poslom od tih ulizica novog sistema, samo ako ih pozdravis ljubazno na ulici eto ih da ti ispiru mozak ... i ako se drznes da kazes ma nije sve bilo toliko crno, ili jednostavno ne prihvatis njihove liturgije, odmah si proglasen za jugonostalgicara, neprijatelja nove vlasti ... slicno kao kad kazes da te nije briga za paradu ponosa.
1
1
- Spreca
- Perspektivni član

- Reactions: 352
SSSR nije bio bilo ko,nego stvarna svjetska sila sto danasnja rus nece nikada stati ,a zasto su se raspali,ko kaze da se jos nece raspadati,sve je do ljudi koji vode sistem.Pogledaj BiH nije se raspala ali izgleda gore nego da se raspala....meni je samo cudo da se brani ovo danasnje stanje i pozdravlja raspad bivse nam drzave.Sve je do ljudi a ne do drzave,pogledaj kakav danas imamo nacionalizam na tlu bivse drzave koji se slobodno moze porediti sa fasizmom jer ima sve priznake toga.Uzalud se svi tjesimo da smo profitirali.Ne branim sistem(socijalizam) jer se je moglo vise i bolje ali ti isti ljdi prakticno i sad vode ovo nesto sto se nemoze nazvati nicim osim pljacke
0
- Spreca
- Perspektivni član

Bili smo vise postovani i uvazavani nego danas,danas prema nama ophode kako hoce i sve zapovjednicki ....postali smo fukara evrope od solidne drzave,nebih je ja poredio sa Portugalom ni u kom segmentu,bili smo mnogima sa istoka san ne dosanjani a danas se mi njima divimoOmmadawn je napisao/la: ↑28 aug 2020, 12:16Mi smo bili tampon zona.carobnjak_N je napisao/la: ↑28 aug 2020, 10:23 Nismo mi bili tampon zona nego vise treci put ili srednji put. I danas bi bili u EU jedna od najbitnijih clanica da smo uspjeli prevazici ili rijesiti bez rata medjunacionalne probleme. Cak i prelaskom na kapitalizam bi bili evropska sila , drukciji bi morao biti pristup zapadnih kompanija kad bi ulazile na ove prostore.
Fakat je opet, da u istoriji nikad nismo bili toliko vazni
Balans feder između Istoka i Zapada.
Čim je SSSR popustio - nema više ni kredita Jugi, nego vraćajte momci do sada.
Bitni kao možda Portugal. Ništa više.
Pa ekonomija nam je bila sjebana 1990. Sjeti se samo inflacije 80 ih.
Naravno da nije bolje danas ali svi ovi koji vode novonastale države su odrasli i školovani u socijalizmu.
1
1
- carobnjak_N
- Perspektivni član

- Reactions: 310
Ovo je bas besmislica i pretjerivanje preko svake mjere.Ommadawn je napisao/la: ↑28 aug 2020, 12:16Mi smo bili tampon zona.carobnjak_N je napisao/la: ↑28 aug 2020, 10:23 Nismo mi bili tampon zona nego vise treci put ili srednji put. I danas bi bili u EU jedna od najbitnijih clanica da smo uspjeli prevazici ili rijesiti bez rata medjunacionalne probleme. Cak i prelaskom na kapitalizam bi bili evropska sila , drukciji bi morao biti pristup zapadnih kompanija kad bi ulazile na ove prostore.
Fakat je opet, da u istoriji nikad nismo bili toliko vazni
Naravno da nije bolje danas ali svi ovi koji vode novonastale države su odrasli i školovani u socijalizmu.
Hajmo sve adresirati na Jugoslaviju .
1
1
Dokazi i obori cinjenicnim faktama.carobnjak_N je napisao/la: ↑28 aug 2020, 13:16Ovo je bas besmislica i pretjerivanje preko svake mjere.Ommadawn je napisao/la: ↑28 aug 2020, 12:16
Mi smo bili tampon zona.
Sve sto je solidno, ne moze se tek tako raspasti.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Sa istoka jer su bili zatvoreni.Otava je napisao/la: ↑28 aug 2020, 13:15Bili smo vise postovani i uvazavani nego danas,danas prema nama ophode kako hoce i sve zapovjednicki ....postali smo fukara evrope od solidne drzave,nebih je ja poredio sa Portugalom ni u kom segmentu,bili smo mnogima sa istoka san ne dosanjani a danas se mi njima divimoOmmadawn je napisao/la: ↑28 aug 2020, 12:16
Mi smo bili tampon zona.
Mi smo samo imali tu jebenu srecu da Tito nije htio sebe pod Staljinovu cizmu a dobro je proracunao da ce imati Zapad iza ledja ako Staljinu kaze "Neces dalje moci". Zato je i Causescu mogao 1968 kritikovati Ruse sto su usli u Cehoslovacku jer kako bi drugacije dosao do zapadnjackih resursa.
Njega su jos odlikovali ordenjem jbt.
Sa cim smo mogli uci u EU? Dugom od 20 milijardi tadasnjih dolara i Markovicevim upozorenjem da ce se najmanje 30% preduzeca zatvoriti jer su nerentabilni.
Je, bicemo siromasni jedno vrijeme, nezaposlenost i sta ja znam ali to je zrtva procesa tranzicije. Narod nije htio to ali je odabrao goru varijantu.
Nemojmo biti megalomani - drustvena imovina gubi vrijednost jer se svako prema njoj odnosi bez ikakve odgovornosti.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Nije bilo crno i nije bilo tako ekstremno.Buki je napisao/la: ↑28 aug 2020, 12:23 Mene je vise zaprepastilo koliko su neki sistemski jurisnici navalili da ocrne sve u Jugi, te nije bilo slobode, pa skoro po njihovim pricama da nismo smjeli poviriti na prozor, da su nas slali na Goli otok ako u porodici slavimo bajrame, toliko lazi da ti se zgadi sve. Ne mozes ici svojim poslom od tih ulizica novog sistema, samo ako ih pozdravis ljubazno na ulici eto ih da ti ispiru mozak ... i ako se drznes da kazes ma nije sve bilo toliko crno, ili jednostavno ne prihvatis njihove liturgije, odmah si proglasen za jugonostalgicara, neprijatelja nove vlasti ... slicno kao kad kazes da te nije briga za paradu ponosa.
Ali nisi bas ni smio svasta pricati niti ispitivati.
Znalo se da ti je slijedeca stanica Lepoglava ili Goli. Znamo kako su zavrsile pobune u Cazinu, pobune studenata 1968 (i zasto)...
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
- carobnjak_N
- Perspektivni član

Studentske pobune nisu nikakav argument antikomunistima.
Oni su htijeli jacu Partiju i jaci komunizam , studenti.
Da. Nisu trazili nikakve "slobode" , vec povratak izvorima .
Oni su htijeli jacu Partiju i jaci komunizam , studenti.
Da. Nisu trazili nikakve "slobode" , vec povratak izvorima .
0
- carobnjak_N
- Perspektivni član

Sta imam dokazivati ? Da je Jugoslavija imala vaznostOmmadawn je napisao/la: ↑28 aug 2020, 15:23Dokazi i obori cinjenicnim faktama.carobnjak_N je napisao/la: ↑28 aug 2020, 13:16
Ovo je bas besmislica i pretjerivanje preko svake mjere.
Sve sto je solidno, ne moze se tek tako raspasti.
u svj. politici kao Portugal , sto ti rece ?
0
..geostrateški ovaj prostor je uvik zanimljiv i bice..evo sad je crna gora u epicentru..
1
1
O nećeš i ti zar reći da je bila treća svjetska sila?carobnjak_N je napisao/la: ↑28 aug 2020, 16:53Sta imam dokazivati ? Da je Jugoslavija imala vaznost
u svj. politici kao Portugal , sto ti rece ?
Imala je samo kao balans feder - ništa više.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
- Spreca
- Perspektivni član

Sa cime su usle Poljska,Slovacka,Ceska,Latvija ,Litva ,Estonija Madjarska,Rumunija ,od svih pojedinacno smo bili i razvijeniji i demokraticniji,kazes 20 milijardi duga?koliko danas sve novo nastale na tlu Yu drzave skupa imaju duga?......Da drustvena imovina ne gubi vrijednost su dokaz mnoge firme po BiH:namjenska ind,Telekom,Elektro privreda,mnoge druge firme bi opstale da nisu pokradene ovim danasnjim demokratama ,koje treba pohapsiti i na dozivotne robijeOmmadawn je napisao/la: ↑28 aug 2020, 15:33Sa istoka jer su bili zatvoreni.Otava je napisao/la: ↑28 aug 2020, 13:15
Bili smo vise postovani i uvazavani nego danas,danas prema nama ophode kako hoce i sve zapovjednicki ....postali smo fukara evrope od solidne drzave,nebih je ja poredio sa Portugalom ni u kom segmentu,bili smo mnogima sa istoka san ne dosanjani a danas se mi njima divimo
Mi smo samo imali tu jebenu srecu da Tito nije htio sebe pod Staljinovu cizmu a dobro je proracunao da ce imati Zapad iza ledja ako Staljinu kaze "Neces dalje moci". Zato je i Causescu mogao 1968 kritikovati Ruse sto su usli u Cehoslovacku jer kako bi drugacije dosao do zapadnjackih resursa.
Njega su jos odlikovali ordenjem jbt.
Sa cim smo mogli uci u EU? Dugom od 20 milijardi tadasnjih dolara i Markovicevim upozorenjem da ce se najmanje 30% preduzeca zatvoriti jer su nerentabilni.
Je, bicemo siromasni jedno vrijeme, nezaposlenost i sta ja znam ali to je zrtva procesa tranzicije. Narod nije htio to ali je odabrao goru varijantu.
Nemojmo biti megalomani - drustvena imovina gubi vrijednost jer se svako prema njoj odnosi bez ikakve odgovornosti.
0
Da Ameri nisu rekli “Dosta”, zadužila bi se SFRJ isto ako ne i gore nego sve ove državice zajedno.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem