Hoce li iko ostati na Balkanu?
- radostan dan
- Etablirani član

- Reactions: 6668
Re: Hoce li iko ostati?
ma ja...Socrates je napisao/la: ↑30 jul 2021, 16:55Sve dok za "Srbina nije demokratija", ni "Bošnjak neće moći imati normalnu državu". Te dvije stvari su usko povezane.radostan dan je napisao/la: ↑30 jul 2021, 13:49
mudar ne mudar, činjenica je da za srbina nije demokratija, niti država za bošnjaka...
šta nam je činiti, obzirom na navedeno?
S tim da Bošnjak i ne želi svoju državu u BIH, nego državu kakvu imaju svi u EU, ili barem ogromna većina. Kada Srbin prihvati demokratiju, i BIH će biti normalna država.
0
BiH će biti normalna država kad Srbin prihvati demokratiju?Socrates je napisao/la: ↑30 jul 2021, 16:55Sve dok za "Srbina nije demokratija", ni "Bošnjak neće moći imati normalnu državu". Te dvije stvari su usko povezane.radostan dan je napisao/la: ↑30 jul 2021, 13:49
mudar ne mudar, činjenica je da za srbina nije demokratija, niti država za bošnjaka...
šta nam je činiti, obzirom na navedeno?
S tim da Bošnjak i ne želi svoju državu u BIH, nego državu kakvu imaju svi u EU, ili barem ogromna većina. Kada Srbin prihvati demokratiju, i BIH će biti normalna država. Ne bih isključivao ni Hrvata iz ovoga, ali to je drugačija kalkulacija, jer Hrvatska je u EU.
Sve ovo "Srbin, Hrvat i Bošnjak" uslovno prihvatiti.
Hoće al’ u qurcu.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
- hani_jong_un
- Pjur seks

- Reactions: 31149
Re: Hoce li iko ostati na Balkanu?
ne da cemo ostat nego cemo jos doselit jeftinu radnu snagu iz azije a mi cemo samo sefovat ocm
3
2
1
1
1811
Polako ljudi...
Čuj nije Srbin za demokraciju, nije Bošnjak za državu?
Problem je u sustavu, sustavu koji nije još ni dao priliku demokraciji.
Demokracija je osakacena postavljanjem distrikta, entiteta, konstitutivnoscu... Izgleda sve kao poludirigiran zdrijeb...
Ima još problem, da je pluralna politička scena u povojima... Nije se to još ni izvuklo iz jednopartijskog sistema... U Srbiji otac, bog Vučić, u hrvatskoj ako nisi hdz, i nisi neki hrvat...
Bakir i njegova elita, mogu šta hoće, nikome ništa... Pobrati će dovoljno glasova.
Srbija protestira, ali prekasno. U Bosni nije 7 godina bilo smislenog protesta.
Pogledaš malo razvijene demokracije, ma nema dana da neka grupacija ne digne glas, korigira vladajuće, opominje... Nije uvijek ni opravdano, ali društvo vladi diše za vratom.
Na Balkanu narodi jedni drugima dišu za vratom, a vlasti se cerekaju i grabe...
To su ključne razlike.
Čuj nije Srbin za demokraciju, nije Bošnjak za državu?
Problem je u sustavu, sustavu koji nije još ni dao priliku demokraciji.
Demokracija je osakacena postavljanjem distrikta, entiteta, konstitutivnoscu... Izgleda sve kao poludirigiran zdrijeb...
Ima još problem, da je pluralna politička scena u povojima... Nije se to još ni izvuklo iz jednopartijskog sistema... U Srbiji otac, bog Vučić, u hrvatskoj ako nisi hdz, i nisi neki hrvat...
Bakir i njegova elita, mogu šta hoće, nikome ništa... Pobrati će dovoljno glasova.
Srbija protestira, ali prekasno. U Bosni nije 7 godina bilo smislenog protesta.
Pogledaš malo razvijene demokracije, ma nema dana da neka grupacija ne digne glas, korigira vladajuće, opominje... Nije uvijek ni opravdano, ali društvo vladi diše za vratom.
Na Balkanu narodi jedni drugima dišu za vratom, a vlasti se cerekaju i grabe...
To su ključne razlike.
3
3
Pored nedostatka posla , losih uslova rada, po menu je najveci problem dugorocna bezperspektivnost. Svi oni koji su se odlucili na odlazak, prvobitno su pokusali nesto raditi, snalazili se, borili i.odustali. Nije mali korak.napustiti zemlju, porodicu ali spoznaja ne postojanja perspektive u skorijoj buducnosti i strah od neizvjesnosti, protracene mladosti kada je covjek najproduktivniji, je jaci od svakog patriotizma i veze s porodicom.
2
2
Šta s onima što kupe pivu-dvoguzu, cigare na ulici, sjednu ispred granapa i seru, nakon što su odigrali sve na kladionici?
Oni su ti koji su najgori.
Oni su ti koji su najgori.
1
1
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ima i takvih. I to mnogo, nazalost. Radna navika je pojam koji mnogi ne razumiju. Ali ja tu krivim roditelje. Radna navika se stice, uci i postize. To niko ne nauci sam.
2
2
Tačno.
“Nemoj ti sine, ja ću”.
Ja i danas mojim roditeljima zamjerim što me neke stvari nisu dopustili da radim što bi bile korisne samo za mene.
A opet sa 7 godina je moja mati zahtjevala da kad dođe kući s posla da je sve usisano i pospremljeno. Suđe nisam prao - to sam tek kad sam odselio od kuće.
1
1
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Migrantima treba dati sva prava ukljucujuci i drzavljanstvo, dijaspori ukinuti sva prava, pa i pravo glasa.
Najzad iskrena i zanimljiva konverzacija izmedju(odlazecih) starosjedilaca i (ostajucih) dosljaka.
4
1
1
2
1
2
Kako se pise "Ti si idiot"?
Da navedem i ovo.
Jedne prilike prije mnogo godina, sjedimo ja i stari i pijemo pivo.
“Dobro, kako to da ti nisi otišao nigdje u inostranstvo, Njemačku, Austriju.. pa evo i u ovu Švedsku? Imao bi bolje auto, stan, kuću, šta znam..”
I tu moj stari
“Zašto? Pa meni je bilo super kad sam se zaposlio. Dobra plata, firma napreduje, dali mi da se doškolujem tada - yebiga, niko oko mene nije živio mnogo bolje. Znao sam ja da ću ja u Njemačkoj prije zaraditi za Mercedesa nego u Jugoslaviji za Fiću ali koga tad bila briga. Nije ni mom ocu bilo mnogo lakše u Austriji ali dobro on je posebna priča. Kasnije su došli problemi ali kontao sam da će biti bolje, šta ćeš. Ali danas kad skontam - trebao sam napustiti čim sam svjedočanstvo uzeo iz srednje.”
I to je to. On i stara su bili zadovoljni sa malo iako im nije bilo najlakše ali da sele u drugu zemlju nisu htjeli.
Jedne prilike prije mnogo godina, sjedimo ja i stari i pijemo pivo.
“Dobro, kako to da ti nisi otišao nigdje u inostranstvo, Njemačku, Austriju.. pa evo i u ovu Švedsku? Imao bi bolje auto, stan, kuću, šta znam..”
I tu moj stari
“Zašto? Pa meni je bilo super kad sam se zaposlio. Dobra plata, firma napreduje, dali mi da se doškolujem tada - yebiga, niko oko mene nije živio mnogo bolje. Znao sam ja da ću ja u Njemačkoj prije zaraditi za Mercedesa nego u Jugoslaviji za Fiću ali koga tad bila briga. Nije ni mom ocu bilo mnogo lakše u Austriji ali dobro on je posebna priča. Kasnije su došli problemi ali kontao sam da će biti bolje, šta ćeš. Ali danas kad skontam - trebao sam napustiti čim sam svjedočanstvo uzeo iz srednje.”
I to je to. On i stara su bili zadovoljni sa malo iako im nije bilo najlakše ali da sele u drugu zemlju nisu htjeli.
2
2
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ukinuti nego sta!
Zasto bi neko ko je stanovnik druge drzave , i koji ne egzistira u Bih imao.pravo da svojim glasom kroji uslove zivota, utice na bilo sta u Bosni?
Pitanje migranata u BiH, ...smijesno je i misliti da bi oni htjeli ostati tu.
Da ne.duljim...
2
2
Ovo je strasna stvar, ako se istraje na tome.
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Ommadawn je napisao/la: ↑31 jul 2021, 07:37Tačno.
“Nemoj ti sine, ja ću”.
Ja i danas mojim roditeljima zamjerim što me neke stvari nisu dopustili da radim što bi bile korisne samo za mene.
A opet sa 7 godina je moja mati zahtjevala da kad dođe kući s posla da je sve usisano i pospremljeno. Suđe nisam prao - to sam tek kad sam odselio od kuće.
Ma znas sta, razmaziti djecu nije usluga nego hendikep.
Kod mene brat od malena MORAO s tatom na gradiliste. Niko te ne.pita hoces neces.
1
1
ma vidi jednu stvarIskra je napisao/la: ↑31 jul 2021, 07:51Ommadawn je napisao/la: ↑31 jul 2021, 07:37
Tačno.
“Nemoj ti sine, ja ću”.
Ma znas sta, razmaziti djecu nije usluga nego hendikep.
Kod mene brat od malena MORAO s tatom na gradiliste. Niko te ne.pita hoces neces.
ja nešta trljam od svoje 13-14 godine, radio i u poprilično ozbiljnim firmama,
Radio u tri firme 4 godine, znaš kolko radnog staža imam kombinovano iz tih firmi, 4 mjeseca... da da 4 mjeseca... koja btw nikada nisu uplaćena.
I o čemu mi pričamo ovde, navikao me otac da trljam tako za druge kao da je moje, pa evo iz ovog gore primjera vidimo kako se to cijeni kod naših gazdi.
A ovi nehljebi po tim firmama od prvog dana im je uplaćivano a ja teglio i za njih... Ma ako sam ja bio budala moja djeca bome neće....
0
I say what I think, I think what I say
Ne bih se ja sa tobom složio
Nama treba dijaspora da dođe pa da nam pokaže kako se radi to u demokratskim društvima....
0
I say what I think, I think what I say
jel vako?

3
1
2
2