Hoce li iko ostati na Balkanu?

Funkcioniranje društva, navike, kultura ophodjenja, pa i deviacije...
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Re: Hoce li iko ostati?

Post Postao/la Max »

dmr je napisao/la: 31 jul 2021, 08:53
Max je napisao/la: 31 jul 2021, 08:44

Ne bih se ja sa tobom složio

Nama treba dijaspora da dođe pa da nam pokaže kako se radi to u demokratskim društvima....
jel vako? :keke

slika
odprilike

...
1
1 slika
I say what I think, I think what I say
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Hoce li iko ostati na Balkanu?

Post Postao/la Iskra »

Max je napisao/la: 31 jul 2021, 08:43
Iskra je napisao/la: 31 jul 2021, 07:51

Ma znas sta, razmaziti djecu nije usluga nego hendikep.
Kod mene brat od malena MORAO s tatom na gradiliste. Niko te ne.pita hoces neces.
ma vidi jednu stvar
ja nešta trljam od svoje 13-14 godine, radio i u poprilično ozbiljnim firmama,
Radio u tri firme 4 godine, znaš kolko radnog staža imam kombinovano iz tih firmi, 4 mjeseca... da da 4 mjeseca... koja btw nikada nisu uplaćena.
I o čemu mi pričamo ovde, navikao me otac da trljam tako za druge kao da je moje, pa evo iz ovog gore primjera vidimo kako se to cijeni kod naših gazdi.

A ovi nehljebi po tim firmama od prvog dana im je uplaćivano a ja teglio i za njih... Ma ako sam ja bio budala moja djeca bome neće....
Max, ja govorim o radnoj navici, da se zna da se raditi mora, da ne pada s neba, da nista nece samo.

To sto ti pricas je radna etika kolektiviteta
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

grunf je napisao/la: 31 jul 2021, 07:43

Migrantima treba dati sva prava ukljucujuci i drzavljanstvo, dijaspori ukinuti sva prava, pa i pravo glasa.

Najzad iskrena i zanimljiva konverzacija izmedju(odlazecih) starosjedilaca i (ostajucih) dosljaka.

Nama treba dijaspora da dođe pa da nam pokaže kako se radi to u demokratskim društvima....
Ne znam.jesi li sarkaszican, ali zato ne i to? Zasto ne cuti misljenje ljudi koji zive u uredjenom sistemu , a svaku je uredjen u odnosu na bosanski
0
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

Iskra je napisao/la: 31 jul 2021, 09:13
Max je napisao/la: 31 jul 2021, 08:43

ma vidi jednu stvar
ja nešta trljam od svoje 13-14 godine, radio i u poprilično ozbiljnim firmama,
Radio u tri firme 4 godine, znaš kolko radnog staža imam kombinovano iz tih firmi, 4 mjeseca... da da 4 mjeseca... koja btw nikada nisu uplaćena.
I o čemu mi pričamo ovde, navikao me otac da trljam tako za druge kao da je moje, pa evo iz ovog gore primjera vidimo kako se to cijeni kod naših gazdi.

A ovi nehljebi po tim firmama od prvog dana im je uplaćivano a ja teglio i za njih... Ma ako sam ja bio budala moja djeca bome neće....
Max, ja govorim o radnoj navici, da se zna da se raditi mora, da ne pada s neba, da nista nece samo.

To sto ti pricas je radna etika kolektiviteta
ne uspoređujem sebe sa svojim radnim navikama, i šta mi je to donijelo, kontra ovih koji nisu imali iste.....

Pa dođu i iskoriste,

al nmgu možda da ti pošaljem na viber poruku frišak primjer...
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17498

Post Postao/la Ommadawn »

grunf je napisao/la: 31 jul 2021, 07:43

Migrantima treba dati sva prava ukljucujuci i drzavljanstvo, dijaspori ukinuti sva prava, pa i pravo glasa.

Najzad iskrena i zanimljiva konverzacija izmedju(odlazecih) starosjedilaca i (ostajucih) dosljaka.

E hoće vas i naučiti.

Dijaspora ako misli glasati, prvo neka se nastani tu godinu dana prije izbora i još najmanje četiri-pet godina poslije izbora. Lako je glasati za nekog iz daljine kad ne osjetiš posljedice svog izbora.

Dijaspora može finansijski i znanjem stečenim na raznim prestižnim školama i iskustvom stečenim u jakim svjetskim firmama doprinjeti prosperitetu, uključujući jaku volju domicilnog stanovništva da učestvuju u tome.

A to što si ti radio a nisi sjedio pred granapom ili na jednoj kafi cijeli dan u kafiću i pričao gluposti je dalo rezultate. Kakve takve ali rezultate. Ti si samo imao nesreću da te iskoriste loši ljudi. I nisi jedini.
Ja koji nisam vjernik znam da je halal marka duža od haram milion pa ti vidi.
1
1 slika
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

Iskra je napisao/la: 31 jul 2021, 09:15

Ne znam.jesi li sarkaszican, ali zato ne i to? Zasto ne cuti misljenje ljudi koji zive u uredjenom sistemu , a svaku je uredjen u odnosu na bosanski
skonto me je @dmr odmah....

a naša država ima milion primjera sličnih uređenja ali se ista ne sprovode jer je "nacionalni ključ" kočnica.
hint švicarska sa kantonima i sl....

Sve dok mi stanovnici ove države ne budemo prvo Bosanci, ili barem sa prefiksom Bosanski Srbin, Bosanski Hrvat, Bosanski Musliman, znači prvo Bosna i Hercegovina pa onda ostalo nema ovde prosperiteta... Mislim ima, ali samo određenoj grupi ljudi na vlasti, Bošnjaku, Srbinu i Hrvatu (kao)....
2
2 slika
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

Ommadawn je napisao/la: 31 jul 2021, 09:17

E hoće vas i naučiti.

Dijaspora ako misli glasati, prvo neka se nastani tu godinu dana prije izbora i još najmanje četiri-pet godina poslije izbora. Lako je glasati za nekog iz daljine kad ne osjetiš posljedice svog izbora.

Dijaspora može finansijski i znanjem stečenim na raznim prestižnim školama i iskustvom stečenim u jakim svjetskim firmama doprinjeti prosperitetu, uključujući jaku volju domicilnog stanovništva da učestvuju u tome.

A to što si ti radio a nisi sjedio pred granapom ili na jednoj kafi cijeli dan u kafiću i pričao gluposti je dalo rezultate. Kakve takve ali rezultate. Ti si samo imao nesreću da te iskoriste loši ljudi. I nisi jedini.
Ja koji nisam vjernik znam da je halal marka duža od haram milion pa ti vidi.
bio sam sarkastičan.....
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Max je napisao/la: 31 jul 2021, 09:21
Iskra je napisao/la: 31 jul 2021, 09:15

a naša država ima milion primjera sličnih uređenja ali se ista ne sprovode jer je "nacionalni ključ" kočnica.

Sve dok mi stanovnici ove države ne budemo prvo Bosanci, ili barem sa prefiksom Bosanski Srbin, Bosanski Hrvat, Bosanski Musliman, znači prvo Bosna i Hercegovina pa onda ostalo nema ovde prosperiteta... Mislim ima, ali samo određenoj grupi ljudi na vlasti, Bošnjaku, Srbinu i Hrvatu (kao)....
Nikad se to nece desiti , evo ja kao.outsider to sasvim jasno mogu da vidim. Jedina sprega koja moze dovesti do jedinstva gradjanstva jeste ekonomija. Kada i ako ikada postanu svjesji da se ne zivi od srpstva, bosnjastva ili croatizma, i da je prezivjeti i opstati imperativa u odnosu na sve drugo i glupave pripadnosti i podjele prema istima, tada ce drzava da prosperira. Do tada, ne.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Meni sada kad bi ponudili posao u najboljoj klinici u Bosni ja ne bih prihvatila.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

@Max majko,

Ja vidiš nisam bio sarkastičan - osim onog “hoće vas i naučiti”.

Da se razumijemo - ne smatram da u BiH ne postoje pametni i prosperitetni ljudi. Problem je što se ti ljudi ne iskorištavaju na pravi način u korist sviju, osobito društva.

Dijaspora tu nema mnogo šta, osim eventualno finansija i dopunskog znanja. Ali dijaspora da bi to odradila potrebno je da se naseli tu najmanje godinu-dvije i da samo studira društvo i situaciju, dobro analizira i onda nešto pokrene.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Iskra je napisao/la: 31 jul 2021, 09:27 Meni sada kad bi ponudili posao u najboljoj klinici u Bosni ja ne bih prihvatila.
Ma ti si poseban slučaj.
0
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

Iskra je napisao/la: 31 jul 2021, 09:27
Max je napisao/la: 31 jul 2021, 09:21

Nikad se to nece desiti , evo ja kao.outsider to sasvim jasno mogu da vidim. Jedina sprega koja moze dovesti do jedinstva gradjanstva jeste ekonomija. Kada i ako ikada postanu svjesji da se ne zivi od srpstva, bosnjastva ili croatizma, i da je prezivjeti i opstati imperativa u odnosu na sve drugo i glupave pripadnosti i podjele prema istima, tada ce drzava da prosperira. Do tada, ne.
Pa evo
Stoga i započeh "Sve dok...."

Ne htjedoh reći nikad...

@Ommadawn

nađi mi budalu koja će potrošiti 5 godina života uzalud....
Nema od toga ništa....
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Ommadawn je napisao/la: 31 jul 2021, 09:29
Iskra je napisao/la: 31 jul 2021, 09:27 Meni sada kad bi ponudili posao u najboljoj klinici u Bosni ja ne bih prihvatila.
Ma ti si poseban slučaj.
Ma.njsam, vjeruj dosta mojih kolega ovako misli. Nije rjesenje zaposlenja kraj problemima. Ko imalo ima.ambicije , da se razvija i dalje izgradjuje, napreduje u struci, svjesan je da se u Bosni to ne moze. Nema uslova profesuonalnih a i ono malo.prilika koje se pruze, biraju se podobni.

Imam kolegicu koja je eto mogla da se zaposli gdje hoce, preko veze naravno ali..., nije. Ode u Njemacku iduci mjesec. Kaze ovdje bi postala osrednji lijecnik a to nece. I ja je potpuno shvatam i podrzavam. Zasto da sebi krese krila kad može da leti ko malo ko, ima intelekt za to.
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /210731031

eto, kod mene, nemoš utakmicu pogledati, jbt
2
1 slika 1 slika
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27275

Post Postao/la Heidi »

Kakvi primitivci jbt.

Sta je sa ljudima?
0
Podrinjac
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1570

Post Postao/la Podrinjac »

lejlamo je napisao/la: 31 jul 2021, 14:22 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /210731031

eto, kod mene, nemoš utakmicu pogledati, jbt
Tvoj kafić? :dmr
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31151

Post Postao/la hani_jong_un »

tu smo lejla i ja izlazili nekad kad smo bili u vezi 😊
0
1811