Nedostatak gradilišta utiče na cijene nekretnina

Interijer, eksterijer, održavanje, adaptacije...
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17553

Nedostatak gradilišta utiče na cijene nekretnina

Post Postao/la CocoMa »

Ukoliko govorimo o Sarajevu, sad i nije dobro vrijeme za kupovinu nekretnine. Cijene stanova su značajno porasle, a jedan od razloga uz skuplji materijal jeste da u Sarajevu u posljednje vrijeme nema stanogradnje, rekao je Ljajić

Pandemija koronavirusa ostavila je trag na svim sektorima i donijela veće cijene u svakoj od industrija širom svijeta. Građevinski sektor je također pretrpio određene posljedice, cijene građevinskog materijala su skoro duplo veće nego ranijih godina, a kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, cijene su porasle na svjetskom tržištu i mi u BiH teško možemo na to utjecati.

Materijal

Skuplji građevinski materijal uz ostalo je, prema riječima Spahe Ljajića, potpredsjednika Udruženja učesnika u prometu nekretnina FBiH, uticao i na povećanje cijena stanova u našoj zemlji.

- Ukoliko govorimo o Sarajevu, sad i nije dobro vrijeme za kupovinu nekretnine. Cijene stanova su značajno porasle, a jedan od razloga uz skuplji materijal jeste da u Sarajevu u posljednje vrijeme nema stanogradnje. Imamo tek 2-3 manja gradilišta, dok se, naprimjer, u Istočnom Sarajevu gradi oko 20 objekata, kazao je Ljajić za O kanal govoreći o trenutnom stanju na tržištu nekretnina.

Prema njegovim riječima, kvadrat stana u novogradnji u Sarajevu je oko 2.500 KM i većina stanova se proda dok je još u fazi izgradnje upravo zbog smanjene gradnje.

Lajić se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa koja je imala uticaja i na građevinski sektor.

- Početak pandemije i lockdown uticali su i na građevinski sektor te smo prošle godine kao i ostale industrije imali zastoj na tržištu, pad prodaje nekretnina jer se nije ni radilo, ni prodavalo, istakao je Ljajić.

Međutim, krajem prošle godine situacija se počela stabilizirati.

- U zadnjoj godini primijetan je trend rasta prodaje stanova. S druge strane, kuće se prodaju nešto manje, kao i zemljište, dodao je Ljajić.

Iako je evidentan nedostatak stanogradnje u Sarajevu, to nije slučaj u zemljama regije.

Inače, promet nekretnina odnedavno je i zakonski uređena oblast.

- Tri smo godine radili na pripremi zakona i uspjeli smo da dovedemo do kraja i da se usvoji Zakon o prometu nekretnina čiji će značaj biti višestruk, prije svega, zaposliće se dosta mladih. Naime, svako ko se bude bavio ovim poslom, moraće u budućnosti za to imati certifikat, određenu stručnu spremu, položene ispite. Samim tim će se smanjiti broj mešetara i svih onih koji su se bavili ovim poslom u crnoj zoni, kazao je Ljajić, dodajući kako će država zahvaljujući ovom zakonu godišnje dobiti oko 10 miliona KM koliko su njihove pretpostavke da se gubilo na crnom tržištu nekretnina.

Ljajić je naglasio kako je, kada je u pitanju tržište prodaje nekretnina, više od pola dosadašnjeg prometa pripadalo tom crnom tržištu.

- Nepostojanje zakona pogodovalo je tome da su se poslom prometa nekretnina bavili svi od predstavnika kućnih stanara do ljudi u poljoprivredi koji su prodavali stanove. Samim tim crnim tržištem i tim raznim mešetarima BiH je u proteklim godinama izgubila dosta dobrih investitora, koji su bili zainteresovani kako za kupovinu stanova tako i za kupovinu zemljišta, ali koji su odustali od svega upravo zbog mešetara na ovom tržištu jer su im, naprimjer, prodavana zemljišta koja su bila jedno na slici, a drugo u stvarnosti, kazao je Ljajić.

Ponuda i potražnja

Kada su u pitanju predviđanja za naredni period kada je u pitanju tržište nekretnina, Ljajić je istakao kako se u skorije vrijeme ne može očekivati smanjenje cijena stanova.

- Neće doći do pojeftinjenja iz jednog prostog razloga, a to je jer nemamo gradilišta. Ukoliko bi se pokrenula izgradnja stanova na više lokacija, samim tim bi došlo i do pada cijena, jer tržište nekretnina diktira ponuda i potražnja. Ukoliko imate dovoljno gradilišta i dovoljno novih stanova, onda će im i cijena biti manja, u suprotnom, cijene stanova rastu, poručio je Ljajić.

biznis.klub
0
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6563

Re: Nedostatak gradilišta utiče na cijene nekretnina

Post Postao/la radostan dan »

Ja skupljam pare za neki stan na moru...
Ako zna neko nekog narkomana ili kockara sa primorja, da mu je zapelo, nek mi javi.
0
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 15625

Post Postao/la Moonlight »

Sve tacno osim da nema stanogradnje. Bas se puno gradi zadnjih par godina, niknu stambeni kompleksi preko noci.
I ja pratim, zelim da kupim ali su cijene stvarno nerealne. Bas veceras gledam 85 kvadrata na Cengic Vili 250.000 KM. :face
1
1 slika
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
storm
Administrator
Reactions: 38010

Post Postao/la storm »

Da vas utješim...ludnica je svugdje na tržištu nekretnina.
Što će donijeti još ovaj osjetni rast cijena svega...možemo samo predviđati, ali ništa dobro.
0
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda

Mislim da su agencije za nekretnine dodatno uzburkale. Kazu npr kirija za stan treba biti onolika kolika i rata kredita bi bila...mislim haloooo.
Agent mi salje stan npr od 60m2 u izvornom stanju i takav reniviran,razlika u cijeni 10 do 20 hiljada, nidje veze.
1
1 slika
Control + Alt + Delete
storm
Administrator
Reactions: 38010

Post Postao/la storm »

Moonlight je napisao/la: 12 okt 2021, 22:47 Mislim da su agencije za nekretnine dodatno uzburkale. Kazu npr kirija za stan treba biti onolika kolika i rata kredita bi bila...mislim haloooo.
Agent mi salje stan npr od 60m2 u izvornom stanju i takav reniviran,razlika u cijeni 10 do 20 hiljada, nidje veze.
Ovdje je gotovo tako...
Solidan dvosoban stan, teško ćeš naći ispod 500€...u Ljubljani slobodno dodaj još 50-100% na tu cijenu.
Prije možda 5, max 10 godina, upola manje je bilo...a primanja nisu ni izbliza porasla duplo...
Veliki je nesrazmjer nastao izmedju prosječne plate i cijene kvadrata..
Ne vidim kako bi sad mladi, sa nekim plaćama u zoni prosjeka, mogli do nekretnine...
Mislim da ćemo polako kao njemačka...velika većina u najmu, a tko bude vlasnik, neće biti vlasnik samo jedne nekretnine...
0
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda

Bas tako. Ja mislim da ce ipak cijene morati pasti
1
1 slika
Control + Alt + Delete
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član

ja godinama štekam za neki stančić na moru, želio bih biti šime cipol po penzionisanju...
stigao sam do neke cifre koja me kvalifikuje za takvo što (uz pomoć nekog "manjesrednjeg" kredita)...
ali kako vidim, inflacija će pojesti sve.
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Zeljezo je poskupilo opasno,ovdje slabo ko pravi kuce u mom kraju.Osim dijaspore,njima nije kriza :D
0
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14894

Post Postao/la Socrates »

Mene pronosale vile sudbinske. Da ne idem u detalje.

Uglavnom, onda je nastupilo divljanje. Svašta je bilo. Vlada će sad zabraniti stranim faktorima (nekanađanima) da vještački dižu cijenu. Ne znam koliko će to biti efikasno.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Moji su cijeli zibot u poslu s nekretninama i raznim građevinama, kazu nikad bolje nije bilo u toj oblasti, posao cvjeta. Cijene do nebesa.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14894

Post Postao/la Socrates »

Pa istina je da cvjeta, ali cijene (i sve drugo što se tiče) nekretnina utiču na čitavu lokalnu ekonomiju, regionalnu ekonomiju, pa na kraju i svjetsku ekonomiju.

Već smo nedavno imali jednu svjetsku ekonomsku krizu zbog toga. Samo se nadam da su neki naučili lekciju.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član

Atomic je napisao/la: 13 okt 2021, 20:10 Zeljezo je poskupilo opasno,ovdje slabo ko pravi kuce u mom kraju.Osim dijaspore,njima nije kriza :D
nije samo željezo...poskupili su i majstori.
ako se ovo što je ostalo nakon egzodusa zanatlija u sfrj njemačku može nazvati majstorima.
idu cijene gore, i tek će ići.

ja sam ga momački popušio...
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

Kod nas najskuplji kvadrat u regionu :bih1
0
ALPHA ET OMEGA🔥
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član

R4IN je napisao/la: 13 okt 2021, 21:21 Kod nas najskuplji kvadrat u regionu :bih1
gdje?
sa?
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

radostan dan je napisao/la: 13 okt 2021, 21:22
R4IN je napisao/la: 13 okt 2021, 21:21 Kod nas najskuplji kvadrat u regionu :bih1
gdje?
sa?
Od ovih okolnih zemalja..
A u sa kvadrat i preko 6000km
0
ALPHA ET OMEGA🔥
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član

9500 evra je kvadrat stana u bg na vodi.
0
Odgovori

Natrag na “Dom... kuća/stan”