Sadržaj majčinog mlijeka

Te sve što ide uz to...
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17554

Sadržaj majčinog mlijeka

Post Postao/la CocoMa »

Majke koje odluče djetetu omogućiti najbolji izvor hrane – svoje mlijeko – često su u čudu koliko često dijete želi sisati i sumnjaju da nešto nije u redu. Postoji razlog zašto je potrebno često dojiti!

Svaka pojedina vrsta sisavaca ima specifičan sadržaj mlijeka, ovisno o načinu života koji vodi i načinu na koji brine za svoje potomstvo. Neke životinjske vrste ostavljaju svoju mladunčad dulje razdoblje dok su u lovu i njihovo je mlijeko zbog toga zasićeno masnoćama i kalorijama kako bi mladunčad bila dovoljno dugo sita dok čeka mamin povratak.

Takvi mladunci sišu nekoliko puta na dan. Kod nas ljudi situacija je drugačija. Majčino mlijeko je relativno siromašno kalorijama i masnoćama i da bi dijete osjećalo sitost, vrlo često traži dojku.

Zapravo bebe zahtijevaju gotovo neprekinuti kontakt. Nama najbliži genetski rođaci u životinjskom svijetu – primati – zbog toga svoje mlade stalno nose i hrane tijekom cijelog dana. Naravno, oni nemaju sve one obaveze koje imaju žene (spremanje kuće, pranje rublja, kuhanje i sl.) pa im možda to nošenje bebe i učestalo dojenje nije toliko zahtjevno, no uz dobru podršku u domu, prvih nekoliko mjeseci glavna zadaća neka vam bude držanje bebe u naručju (pomoć u obliku marama i slingova je sjajna) i dojenje djeteta na zahtjev. Učestalo dojenje osigurat će stvaranje dovoljne količinu mlijeka za razvoj djeteta i sve njegove prehrambene potrebe za minimalno prvih 6 mjeseci života.

Tekst: Ivančica Tarade
1
1 slika
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Re: Sadržaj majčinog mlijeka

Post Postao/la ina »

A i jako, jako je bitno dojiti dijete pogotovo tokom noći..
Na početku i svako sat/dva..
Što se više doji dijete, više se mlijeka stvara..
1
1 slika
Neka ljubav caruje..
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

U sastavu majčinog mlijeka je oko milijun živih stanica, što uključuje bijela krvna zrnca koja jačaju imunitet, kao i matične stanice, koje mogu pomoći organima u razvoju i regeneraciji.
Majčino mlijeko ima više od 1000 proteina koji pomažu bebi da raste i razvija se, aktiviraju njezin imunološki sustav te razvijaju i štite neurone u mozgu.Svi proteini u majčinu mlijeku sadrže aminokiseline, i to više od 20 vrsta. Neki od tih proteina nazivaju se nukleotidi, a njihova se razina povećava noću, što, prema zannstevnim istraživanjima, utječe na bolji san.Jedan od sastojaka je i više od 200 složenih šećera, oligosaharida, koji djeluju kao prebiotici, hraneći 'dobre bakterije' u bebinim crijevima. Također, sprečavaju ulazak infekcija u krvotok i smanjuju rizik od upale mozga.Majčino mlijeko sadrži više od 40 enzima. Enzimi su katalizatori koji ubrzavaju kemijske reakcije u tijelu, a njihova je uloga u mlijeku da poboljšavaju probavu i jačaju imunološki sustav djeteta, kao i da pomažu boljoj apsorpciji željeza.U majčinu mlijeku nalazi se puno hormona koji ‘šalju’ poruke između tkiva i organa kako bi se osiguralo njihovo ispravno djelovanje. Neki reguliraju apetit i utječu na obrasce spavanja bebe pa čak i pomažu u ostvarivanju emotivne veze s majkom.Tu su i vitamini i minerali, hranjive tvari koje podržavaju zdrav rast i rad organa, ali i pomažu u izgradnji zuba i kostiju novorođenčeta.Majčino je mlijeko bogato antitijelima, koja su još poznata kao imunoglobulini. Postoji pet osnovnih vrsta antitijela i svi se mogu pronaći u majčinom mlijeku. Antitijela štite vaše dijete od bolesti i infekcija, neutralizirajući bakterije i viruse.Možda ste čuli za zasićene masne kiseline jer one igraju ključnu ulogu u izgradnji živčanog sustava bebe i pomažu zdrav razvoj mozga i očiju. I, pogađate, postoji nekoliko takvih u majčinu mlijeku..
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Kod nas je popularno kad ode spena u oko ili nesto slicno,trazi mlijeko dojlije🤣
Sreca ta praksa se slabo koristi u zadnje vrijeme :haha
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Atomic je napisao/la: 16 nov 2021, 21:22 Kod nas je popularno kad ode spena u oko ili nesto slicno,trazi mlijeko dojlije🤣

Zato sto je majčino idemo sterilno.
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Iskra je napisao/la: 16 nov 2021, 21:24
Atomic je napisao/la: 16 nov 2021, 21:22 Kod nas je popularno kad ode spena u oko ili nesto slicno,trazi mlijeko dojlije🤣

Zato sto je majčino idemo sterilno.
Ma smijesno mi da ljudi idu po kucama traziti mlijeko :valja
Isto kao bodybilderi kad traze da kupe,ispadose zene kao neke muzare :opa
0
Zara
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 7585

Post Postao/la Zara »

ina je napisao/la: 16 nov 2021, 18:35 A i jako, jako je bitno dojiti dijete pogotovo tokom noći..
Što pogotovo tokom noći? :ovaj
0
Shoot for the moon! Even if you miss, you'll land among the stars.
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar

Post Postao/la ina »

Zara je napisao/la: 16 nov 2021, 21:48
ina je napisao/la: 16 nov 2021, 18:35 A i jako, jako je bitno dojiti dijete pogotovo tokom noći..
Što pogotovo tokom noći? :ovaj
Razloga je više a navesti ću samo nekoliko između bitnijih..

majčino mlijeko, se probavi za sat vremena

newborn-stomach-small.jpg

Tek oko desetog dana je njihov želudac veličine loptice za golf i može zadržati oko 60ml tekućine. To je razlog zašto se male bebe rode kao programirane na dojenje svakih sat do dva. 

Dijete se noću budi jer je gladno, a i prsa moraju imati noćnu stimulaciju kako bi se laktacija održala stalnom i stabilnom. Izbaci li majka noćna dojenja, posebice kod bebe od nekoliko mjeseci, ona će gladovati, neće pravilno napredovati, količina će se mlijeka zbog slabe stimulacije početi smanjivati, što će majka protumačiti kao slabost vlastitih prsa. Majka na taj način može nepotrebno izgubiti mlijeko i na kraju kao jedino rješenje djetetu ponuditi bočicu. Sve se to redovitim noćnim podojima, posebice prvih mjeseci kad se dojenje uspostavlja, može izbjeći.
laktacija je dodatno podržana hormonima.  Noću majčino tijelo luči više hormona prolaktina zaduženog za poticanje laktacije kako proizvodnja mlijeka ne bi bila ugrožena rjeđim podojima. Zbog spavanja i majke i djeteta, noćni će podoji svakako biti nešto rjeđi, ali oni prvih mjeseci nikako ne bi smjeli izostati
Tako da, draga moja, kad bude vrijeme AkoBogda, i ako ti je želja dojiti (a većini majki jeste) nemoj ni slučajno izostavljati noć.. Jeste teško na početku ali se to s vremenom reguliše i vrijedi..
1
1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Neka ljubav caruje..
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

Ako se majka odluči za dojenje bebe svakako je i njoj lakše i na svaki drugi način za bebu bolje, da doji kada beba to zatraži, bila noć ili dan.
Ne vidim razlog da se doji po danu, a da noć bude rezervisana za flašicu...ili se potpuno odreći te blagodati... jednostavno je lakše ponuditi bebi već spremno mlijeko iz vlastitih grudi nego ustajati nekoliko puta po noći, praviti vještačko mlijeko i hraniti bebu. Da ne spominjem koliko je potrebno uložiti truda da taj pribor bude čist i svi ostali troškovi.
Neke prirodom date stvari jednostavno se nikako ne cijene.
Pa kad vidim da se majka odrekne dojenja, pa onda bebu hrani kravljim mlijekom dok bebica nema još ni par mjeseci...formulu kupuju neko vrijeme u početku. Troškovi su to ogromni. Ne znam.
Treba stalno isticati sve dobre strane dojenja. I nipošto ne stavljati u prvi plan neke nebitne stvari tipa "opustiće mi se grudi" ili "ne mogu stalno da dojim dijete, prezahtjevno je..."
Majka si, potrudi se na svaki način. To je najbolje za tvoju bebicu :ok
1
1 slika
Nice try
Etablirani član
Etablirani član

Pa jest, malo je smiješno i svakako na neki način čudna situacija :D ali pomogne.
Dok sam dojila prvu curicu došla mi je tako jedna poznanica sa svojim blizancima, njena kćerka je imala neki otok na kapku i tako... Stvarno sam se osjećala kao krava :ddk
Najvažnije je da je brzo pomoglo djetetu.
1
1 slika
Skin
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 547

Post Postao/la Skin »

uhf vracaju mi se traume. begam
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Ne mogu da nqdhem, ali negdje sam pročitala da je naucna studija potvrdila promjenu sastava majcinog mlijeka zavisno o dobi i spolu djeteta. Tako da majke dječaka imaju energetski bogatije mlijeko.

Priroda :missy
0
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar

Post Postao/la ina »

Iskra je napisao/la: 17 nov 2021, 10:04 Ne mogu da nqdhem, ali negdje sam pročitala da je naucna studija potvrdila promjenu sastava majcinog mlijeka zavisno o dobi i spolu djeteta. Tako da majke dječaka imaju energetski bogatije mlijeko.

Priroda :missy

Majčino mlijeko nikad nije isto pa je i zbog toga dragocjeno..

Skin je napisao/la: 17 nov 2021, 09:48 uhf vracaju mi se traume. begam
Zavisi i od poroda, a i dosta ostalog.. :tjesi

U neku ruku te razumijem.. Prvih mjesec dana mislila sam da ću ostati bez lijeve dojke a naročito bradavice.. Sreća pa sam imala super babicu i zahvaljujući pogotovo njenim savjetima, blizini sam i istrajala.. A (tad) mami i svekrvi naglasila samo da uživaju s unukom i da me ne "gnjave".. :D
1
1 slika
Neka ljubav caruje..
Nice try
Etablirani član
Etablirani član

Naravno da se mlijeko prilagođava uzrastu bebe, sadržajem i količinom.
To je već odavno čak i u priručnicima za dojilje. Usput, priručnici su mi najbolje pomogli prvih dana i sedmica da ne lutam i razjasnili su mi mnoge nejasnoće.
Stalno sam imala neki strah da ću ostati bez mlijeka :D
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21594

Post Postao/la Miss Y. »

nema zdravije hrane za bebe, niti ljepseg feelinga za majku :srce
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Miss Y. je napisao/la: 18 nov 2021, 08:27 nema zdravije hrane za bebe, niti ljepseg feelinga za majku :srce

E moja Missy, tako rezonuju MAJKE, a da znas koliko sam.porodilja cula da kazu da neće dojiti dijete...iznenadila sam se i sama.
0
ROOT
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2761

Post Postao/la ROOT »

Kupujem majčino mlijeko
detalji u pp.
0
Odgovori

Natrag na “Porodica/ obitelj”