Crna Gora

Društvo, kretanja, politika... Prije svega šljiva Tarabića, i tisućljetni snovi...
Odgovori
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Re: Crna Gora

Post Postao/la Heidi »

dmr je napisao/la: 02 sep 2020, 09:01
Trafalgar Law je napisao/la: 02 sep 2020, 08:52

Ko ima porodicu CG stariji mu mogu reći mnogo toga o odnosu bošnjaka i srba iz post ratnog perioda 1940.tih. Moj je otac rahmetli krajem 60.tih kao tinejdžer glavom bez obzira morao pobjeći iz Pljevalja od četnika jer su ga ovi htjeli ubiti, znaći pješke je pravalio put od Pljevalja do Sarajeva, krijući se čitavim putem da ga ovi ne bi pronašli. Poslije toga više nikada se nije smio vratiti u rodni kraj. Nedugo zatim više od pola njegove porodice je preselilo u Sarajevo, dok je manji dio ostao dole ili se raselio po svijetu.
Tuzno. Moja porodica vodi porijeklo iz Uzica, rekao mi je jedan profesor historije, bavio se tim istrazivanjima. Bezbeli nisu dosli ovdje jer je bolja infrastruktura.

Ti I ja cemo na kraju fakat ispasti neki rodjaci :D
2
2 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 35255

Post Postao/la dmr »

Nisam citao ovo pismo do sad, hvala :oke A znam ponesto o tome, sustinu, da su ljudi protjerani i raseljeni. Nas nema puno u ovom mjestu, otprilike svi poticemo od jednog pretka. U susjednom selu ima otprilike slican broj ljudi s istim prezimenom vjerovatno od drugog, bliskog rodjaka ovog mog pra pra pra djeda .... Inace se kod nas slabo njeguje tradicija i istorija, barem je tako u mom okruzenju, jedino ponesto od toga vidim kod potomaka begova, imam neke prijatelje tih loza.
0
:damir
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

Heidi je napisao/la: 02 sep 2020, 10:27
dmr je napisao/la: 02 sep 2020, 09:01

Tuzno. Moja porodica vodi porijeklo iz Uzica, rekao mi je jedan profesor historije, bavio se tim istrazivanjima. Bezbeli nisu dosli ovdje jer je bolja infrastruktura.

daj stablo da se oznacim :D
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict

Post Postao/la Heidi »

dmr je napisao/la: 02 sep 2020, 10:51
Heidi je napisao/la: 02 sep 2020, 10:27

daj stablo da se oznacim :D
Parkiraj se do crne ovce :D
1
1 slika
Zole
Cvijetak zanovijetak
Cvijetak zanovijetak
Reactions: 2

Post Postao/la Zole »

Ommadawn je napisao/la: 01 sep 2020, 20:12
Zole je napisao/la: 01 sep 2020, 17:51

Pa sta je trebalo? Da ovako neprirodno stanje u Crnoj Gori traje vecno? A posto je i u BiH stanje sve samo ne prirodno tesko da i to moze da traje doveka.
Šta je neprirodno sa BiH?
Pa, skoro sve. Ali najneprirodnije je da BiH ima toliko godina nakon rata, coveka koji moze da se mesa i i tumaci ustav kako on zeli. Stranci u sudu. Je li zaista ima jos neko da misli da je BiH suverena zemlja? Evo, primer ove teme jeste ono sto moze iznenaditi i BiH u datom momentu. Neko ce da se vec dogovori negde, i bice kako se oni dogovore. Ne znam zasto Bosnjaci misle da su zaista neki faktor,kda je buducnost Bosne u pitanju.

Milo odveo CG u NATO. Pa sta mu je vredelo? Nista. Zato sto stanje tamo nije bilo prirodno, narocito u zadnje vreme.
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict

Post Postao/la Heidi »

Ne pitaju se ni Srbi za sudbinu Srbije.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17334

Post Postao/la Ommadawn »

Zole je napisao/la: 02 sep 2020, 11:15
Ommadawn je napisao/la: 01 sep 2020, 20:12
Šta je neprirodno sa BiH?
Pa, skoro sve. Ali najneprirodnije je da BiH ima toliko godina nakon rata, coveka koji moze da se mesa i i tumaci ustav kako on zeli. Stranci u sudu. Je li zaista ima jos neko da misli da je BiH suverena zemlja? Evo, primer ove teme jeste ono sto moze iznenaditi i BiH u datom momentu. Neko ce da se vec dogovori negde, i bice kako se oni dogovore. Ne znam zasto Bosnjaci misle da su zaista neki faktor,kda je buducnost Bosne u pitanju.

Milo odveo CG u NATO. Pa sta mu je vredelo? Nista. Zato sto stanje tamo nije bilo prirodno, narocito u zadnje vreme.
Kad Srbiju i Hrvatsku bude bolio q-rac za Bosnom i Hercegovinom - tad nece biti potrebe za stranim predstavnikom.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Zole
Cvijetak zanovijetak
Cvijetak zanovijetak

Post Postao/la Zole »

Ommadawn je napisao/la: 02 sep 2020, 11:25
Zole je napisao/la: 02 sep 2020, 11:15

Kad Srbiju i Hrvatsku bude bolio q-rac za Bosnom i Hercegovinom - tad nece biti potrebe za stranim predstavnikom.
A, ko je potpisao sporazum u Dejtonu? Srbija, pa i Hrvatska mislim, se "mesaju" tek onoliko koliko je potebno da se ispostuje potpisano. Ali, i pored svog tog "mesanja", Brcko postade distrikt, mnoge nadleznosti RS su otisle, verujem, u nepovrat. I taj trend bi tebao da se nastavi?
0
Nasrudin hodža
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 393

Post Postao/la Nasrudin hodža »

Za CG se ne zna jel gora ili je crnja.
0
Zole
Cvijetak zanovijetak
Cvijetak zanovijetak

Post Postao/la Zole »

Heidi je napisao/la: 02 sep 2020, 11:19 Ne pitaju se ni Srbi za sudbinu Srbije.
Pa ne pitaju u mnogocemu, ali manje zbog zbog stranaca. Za stanje Srbije su krivi Srbi. U BiH se vec od pre pocetka rata, pitalo strance. Izetbegovic je taj koji je povukao potpis na nagovor ili pod pritskom USA. Jos od tada to vuce korene. I danas je tako.
0
Zole
Cvijetak zanovijetak
Cvijetak zanovijetak

Post Postao/la Zole »

Nasrudin hodža je napisao/la: 02 sep 2020, 11:42 Za CG se ne zna jel gora ili je crnja.
Pa ko ju dovede u takvo stanje?
0
Nasrudin hodža
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 393

Post Postao/la Nasrudin hodža »

Zole je napisao/la: 02 sep 2020, 11:45
Nasrudin hodža je napisao/la: 02 sep 2020, 11:42 Za CG se ne zna jel gora ili je crnja.
Politika Srbije, u ostalom kao i za stanje u BiH.
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict

Post Postao/la Heidi »

Zole je napisao/la: 02 sep 2020, 11:44
Heidi je napisao/la: 02 sep 2020, 11:19 Ne pitaju se ni Srbi za sudbinu Srbije.
Pa ne pitaju u mnogocemu, ali manje zbog zbog stranaca. Za stanje Srbije su krivi Srbi. U BiH se vec od pre pocetka rata, pitalo strance. Izetbegovic je taj koji je povukao potpis na nagovor ili pod pritskom USA. Jos od tada to vuce korene. I danas je tako.
Pa kod nas pre a kod vas posle.... Rade I sa vama sta hoce, mozete samo da gledate. Kao u Kosovo, na primjer.
0
Zole
Cvijetak zanovijetak
Cvijetak zanovijetak

Post Postao/la Zole »

Heidi je napisao/la: 02 sep 2020, 11:50
Zole je napisao/la: 02 sep 2020, 11:44

Pa kod nas pre a kod vas posle.... Rade I sa vama sta hoce, mozete samo da gledate. Kao u Kosovo, na primjer.
Poredis jabuke i narandze. Kosovo je oteto silom od strane Amerike. Naravno da nismo imali sanse to spreciti. Tu je bila u pitanju vojna nadmoc, koja i danas cuva Kosovo. A zasto BiH i danas treba Ameriku?
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

zato sto nam se moze :haya
0
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Zole je napisao/la: 02 sep 2020, 11:37
Ommadawn je napisao/la: 02 sep 2020, 11:25

A, ko je potpisao sporazum u Dejtonu? Srbija, pa i Hrvatska mislim, se "mesaju" tek onoliko koliko je potebno da se ispostuje potpisano. Ali, i pored svog tog "mesanja", Brcko postade distrikt, mnoge nadleznosti RS su otisle, verujem, u nepovrat. I taj trend bi tebao da se nastavi?
Ni Srbija ni Hrvatska nemaju nikakvih ovlasti da nadgledaju postovanje potpisanog u Daytonu. Mogu umisljati da imaju, ali nemaju. Potpisali ste Dayton da se obavezete na kraj ratnih dejstava, a ne zato da bilo sta nadgledate. Tesko onome kome vi cuvate mir. Mislim na Srbiju I Hrvatsku.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Zole
Cvijetak zanovijetak
Cvijetak zanovijetak

Post Postao/la Zole »

Nasrudin hodža je napisao/la: 02 sep 2020, 11:48
Zole je napisao/la: 02 sep 2020, 11:45

Politika Srbije, u ostalom kao i za stanje u BiH.
I onda se Srbima predbacuje "guslanje". Je li Srbija kriva sto imate ustav (kojeg Bosnjaci cuvaju kao Sveto Pismo), gde Hrvatima Bosnjaci biraju clana predsednistva? Ne cujem nijednog Bosnjaka da se zalaze za to. Valjda i dalje teze "gradjanskoj drzavi", pa je to sasvim normalno. I onda cudjenje zasto se Srbi toliko boje i bore za Republiku Srpsku.
0
Odgovori

Natrag na “EXYU”