Mitovi o SFRJ
Re: Mitovi o SFRJ
Najviše prizivaju Tita i SFRJ oni koji su glasali za neku od nacionalističkih stranaka 1990 godine.
Popušili kurčeve, nagutali se sperme, pa sad bi da…
Popušili kurčeve, nagutali se sperme, pa sad bi da…
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Primjetio sam inače da ljudi često lazu.Šabović Adis je napisao/la: ↑04 jan 2025, 13:36Aha. A kako da znam da su lagali onda a danas ne? Jesu li onda lagali da su komunisti ili danas lažu da nisu? Mnijem da lažovu nije vjerovat.
Šta ti misliš?![]()
O političkom uvjerenju, o svojim osjećajima, o dubini vjere, o ljubavi, o zdravlju, pa čak lazu da ne piju i jedu previše.
Uz očekivanje da im se vjeruje.
Ja npr volim da žene lazu.
0
Da dodam jedno moje iskustvoOmmadawn je napisao/la: ↑03 jan 2025, 08:54Ostalo mi je u sjecanju:
- odvratne cokolade, neke od njih zvane "secerna tabla" zbog nedostatka kakaomase koju drzava nije uvezla.
- redukcije struje, onako malo kroz maglu
- redovi pred trgovinama
- inflacija koja je dobrim dijelom kriva sto nisam uspio skupiti pare za novi RIZ-ov gramofon
- stari i stara sjede za kuhinjskim stolom i diskutuju kako pregurati mjesec jer oboma kasni plata
- stan koji smo napokon dobili u novogradnji a koji je imao hipten gresaka koje se nikada nisu ispravile
- stari koji dolazi kuci sa dvije kese hrane i ogorceno govori mami "Evo za sta sam ja dvije godine radio na Bliskom Istoku", jer mu je inflacija pojela isplatu u dinarima a 12.000 dolara mu nikada nisu isplatili.
- pionirska kapa i marama koju cemo samo jednom obuci prilikom zakletve i nikada vise.
- uciteljica koja se izderala na mene jer sam sjedio s kapom na glavi ne postujuci tako mrtvog predsjednika, svejedno sto u skoli danima nema grijanja jer nije stigao cumur (koji cemo mi djeca kasnije utovarati) uz opasku "a partizani se mogli smrzavati po Romaniji da bi tebi danas bilo dobro".
- poziv roditeljima na razgovor od strane skolske uprave jer sam u cetvrtom osnovne rekao da je glupost sto ne mozemo uvoziti Grundigove televizore koji su bolji od Ei Nis, Cajavec i Gorenje. Nisam siguran, ali mislim da su i ljudi iz DB-a tada prisustvovali tom sastanku. Umalo me nisu okrivili i za zlocin u Jasenovcu tada.
- strajkovi u fabrikama jer su radnicima obespravljena njihova prava, plate nisu isplacene na vrijeme a direktor se dvoumio da li da kupi novog Audija 100, Opel Omegu ili Fiata Cromu. U to vrijeme luksuzna auta za jugoslovenski standard.
- bijeli Golf parkiran ispred zgrade i u njemu dvojica koji sjede, jedan od njih u bijelom mantilu. Kasnije sam saznao da su pratili komsiju koji je zaradio penziju u Njemackoj, kupio stan i vratio se da zivi u BL. Dva tri mjeseca je trajalo to.
- sveopsta netolerancija prema albanskom zivlju prikazivajuci ih kao teroriste, trovace, baliste...
- sveopsta netolerancija prema Romima, prikazujuci ih kao kriminalce koji kradu i sakate djecu
- sveopsta netolerancija prema Slovencima prikazujuci ih kao arogantan narod koji ne zele da zive sa ostalima
- vicevi o Sulji, Muji, Husi, Hasi i Bosancima kao priglupom narodu
- vicevi o Crnogorcima kao lijenom narodu
- vicevi o Romima kao prljavom i incestoidnom narodu...
Kad budem imao vremena, napisem jos.
Trebao nam je biti dodijeljen stan, znala se lokacija, točno koji stan.
Bilo je ono kad su firme gradile za svoje zaposlene, te se kofol provodilo ono " imaš kuću vrati stan"
I taj korisnik je prije x godina dobio stan, poslije mu firma izgradila i kuću , pa je tim mehanizmom trebalo vratiti stan i mi dobiti.
No zajeb
Drug je bio neki lokalni sekretar, pa se to dosjetilo da se formalno razvede...i osta drugu i stan i kuća, a mi u suterenskoj rupi u centru geta...
Da napomenem da se radilo o građevinskoj firmi.
Potom da tatu odobrovolje, kofol dali parcelu za građenje...
Opet par godina na listi - ništa!
Sve dok se nije na sugestiju frenda, koji mu je malo objasnio stvarnost, učlanio u savez komunista....
Ono poslije sam već opisao tu
Tako da...bilo je dobro - nekima.
Mi smo svoje sve platili, i to je najbitnije.
0
Par nepar
Bonovi za gorivo
Pijanke na radnim mjestima
Zastarjela tehnologija u proizvodnji, što se odlično vidjelo u dodiru sa otvorenim tržištem, kad su kompanije crashnule k'o po tekućoj vrpci
Točno se vidjelo tko je pratio svjetske standarde, recimo gorenje tek tada prosperira u punom zamahu, i još neki, dok većina propada
Jer nisu morali činiti ništa, a da im dirigirana ekonomija garantira prodaju
Naravno lavovski dio problema su bili podobni a ne sposobni vodeći kadrovi, predimenzioniran proizvodni kadar te tehnologije kako rekoh.
Moralo je propasti, kao i bivša država.
Jedini je imao viziju Ante Marković, no narod ne voli bolne rezove, pa je odabrao nacionalizam i nastavak partijskog mindseta.
Tako da dragi jugo nostalgičari, ovo danas, izuzev donekle Slovenije, počiva vam na jugo razmišljanju.
Bonovi za gorivo
Zastarjela tehnologija u proizvodnji, što se odlično vidjelo u dodiru sa otvorenim tržištem, kad su kompanije crashnule k'o po tekućoj vrpci
Točno se vidjelo tko je pratio svjetske standarde, recimo gorenje tek tada prosperira u punom zamahu, i još neki, dok većina propada
Naravno lavovski dio problema su bili podobni a ne sposobni vodeći kadrovi, predimenzioniran proizvodni kadar te tehnologije kako rekoh.
Jedini je imao viziju Ante Marković, no narod ne voli bolne rezove, pa je odabrao nacionalizam i nastavak partijskog mindseta.
Tako da dragi jugo nostalgičari, ovo danas, izuzev donekle Slovenije, počiva vam na jugo razmišljanju.
0
Nije problem kad neki ebac sad ne može nešto.
Problem je što nije ni mogao nikad.
Dakle-on i nije ebac.
Ima mitova o Sfrj, ali stvaraju se i novi mitovi o svim uspješnim državama.
Istina oslobađa.
Ko žali, moze se I razumjeti iz već bezbroj puta ponovljenom o nostalgiji i finim vremenima.
Mogu razumjeti krike ranjenih skojevaca.
Ali ok bi bilo I prestati okrivljivati čak i one koji im nisu rane zadali.
Problem je što nije ni mogao nikad.
Dakle-on i nije ebac.
Ima mitova o Sfrj, ali stvaraju se i novi mitovi o svim uspješnim državama.
Istina oslobađa.
Ko žali, moze se I razumjeti iz već bezbroj puta ponovljenom o nostalgiji i finim vremenima.
Mogu razumjeti krike ranjenih skojevaca.
Ali ok bi bilo I prestati okrivljivati čak i one koji im nisu rane zadali.
0
Komentari koji su ispod nivoa, naravno da su brisaniŠabović Adis je napisao/la: ↑05 jan 2025, 10:31Stari je, dakle, ipak bio došao pameti?storm je napisao/la: ↑05 jan 2025, 07:05
Da dodam jedno moje iskustvo
Trebao nam je biti dodijeljen stan, znala se lokacija, točno koji stan.
Bilo je ono kad su firme gradile za svoje zaposlene, te se kofol provodilo ono " imaš kuću vrati stan"
I taj korisnik je prije x godina dobio stan, poslije mu firma izgradila i kuću , pa je tim mehanizmom trebalo vratiti stan i mi dobiti.
No zajeb
Drug je bio neki lokalni sekretar, pa se to dosjetilo da se formalno razvede...i osta drugu i stan i kuća, a mi u suterenskoj rupi u centru geta...
Da napomenem da se radilo o građevinskoj firmi.
Potom da tatu odobrovolje, kofol dali parcelu za građenje...
Opet par godina na listi - ništa!
Sve dok se nije na sugestiju frenda, koji mu je malo objasnio stvarnost, učlanio u savez komunista....![]()
Da, Jugoslovenima.Ono poslije sam već opisao tu
Tako da...bilo je dobro - nekima.
Kome?Mi smo svoje sve platili, i to je najbitnije.
Izvinte, a kolko aviona godišnje proizvodite sad? Tenkova? Podmornica? Imate modernu tehnologiju? Koliko pušaka, municije i u kojem kalibru? Za sopstvene potrebe? Ne morate potrebe usklađivat s tamonekim spodobama iz tamonekih londona i brisela, čekat zelena svjetla, migove isl.?storm je napisao/la: ↑05 jan 2025, 07:19 Par nepar
Bonovi za gorivo
Tako da dragi jugo nostalgičari, ovo danas, izuzev donekle Slovenije, počiva vam na jugo razmišljanju.![]()
Očito nekima nikako da sine da "otvaranje tržišta" samo s jedne strane je zapravo provala na to isto tržište. Koliko carinu vam plaćaju stranci da svoje smeće za koje nemaju prođu na vlastitom podvaljauju po prenapuhanim cijenama vama na vašem tržištu? Čuj otvoreno tržište... Divlji zapad!![]()
I ovo brisanje komentara...stvarno ispod svakog nivoa.![]()
I biti će, uzalud jaučeš
Bilo je dobro stranačkim funkcionerima i njima bliskima
Toga se još niste riješili
Platili smo vlasniku tj državi u budžet države Slovenije
Ostalo....već sam ti napisao nekoliko puta
Proizvode se sad stvari koje trebamo i uz visoku dodanu vrijednost prodajemo
Za tu lovu kupimo šta nam se ne isplati proizvoditi, ali ti to sa jugo mozgom nećeš skontati
Uostalom, pogledaj kretanje BDP-a kroz godine za SFRJ, pa potom svake nove države do danas, pa usporedi sa ostalima oko nas, pa ćeš možda shvatiti koliko barem nas u Sloveniji zaboli kita za Jugom
Nikad u povijesti nismo bili bliže Njemačkoj, Austriji i Italiji...
Svakako smo još iza, ali kažem - nikad bliže
A mene jedino to i zanima.
Život dostojan čovjeka, a ne sumanute ideologije
A ti jedi avione i tenkove
Još nešto, stari mi je bio teško fanatik, ljubitelj nogometa....u životu nije otišao nikud na tekmu van juge...
Ja gotovo da nema države u EU gdje nisam bio, uključujući i svjetska i europska prvenstva na europskom tlu
Da ne pišem o koncertima
I to je dokaz kolika smo kurčina bili
Eto za dva tjedna odoh sa sinom na arsenal dinamo u London na pet dana
0
Adise, kraj utakmice je odsviran davno. Ti ne bi bio ti, kad ne bi ostao na terenu. Ofsajda poslije utakmice nema.
Jedino sto mozes samo zaraditi crveni .
Jedino sto mozes samo zaraditi crveni .
0
Ja sam slobodan, mogu gdje hoću i što hoću, srećom se to i sa mojim željama poklapa.Šabović Adis je napisao/la: ↑05 jan 2025, 11:43A daj, majketi...šta, kriješ istinu od njega da ne pročita? Da mu antijugoslovenski osjećajčići ne budu povrijeđeni?
jbt, pa nije ovo PG-13 tema, lijepo piše "SFRJ", dakle X-rated, a maladac ako ne umje da igra nek se ne hvata u kolo...nije SFRJ za njega.
Naravno da jesmo, eto ih kod vas sad po Parlamentima. Samo se presvukli.Bilo je dobro stranačkim funkcionerima i njima bliskima
Toga se još niste riješili![]()
Aha. Ja konto to neki stanovi iz SFRJ kad ono iz R Slovenije.Platili smo vlasniku tj državi u budžet države Slovenije
To me se ne tiče.
A suverenitet i sloboda ništa, a?Ostalo....već sam ti napisao nekoliko puta
Proizvode se sad stvari koje trebamo i uz visoku dodanu vrijednost prodajemo
Za tu lovu kupimo šta nam se ne isplati proizvoditi, ali ti to sa jugo mozgom nećeš skontati
Uostalom, pogledaj kretanje BDP-a kroz godine za SFRJ, pa potom svake nove države do danas, pa usporedi sa ostalima oko nas, pa ćeš možda shvatiti koliko barem nas u Sloveniji zaboli kita za Jugom
Nikad u povijesti nismo bili bliže Njemačkoj, Austriji i Italiji...
Svakako smo još iza, ali kažem - nikad bliže
A mene jedino to i zanima.
Život dostojan čovjeka, a ne sumanute ideologije
A ti jedi avione i tenkove![]()
Kad vas NATO nagna da ničim izazvani jurišate na Rusiju onda ćete jurišat? Il ćete se zapitat koji nam je qurac sve ovo terbalo? Znaš, luksuz se skupo plaća, kad-tad ti na nos iziđe.![]()
Joooj, čime se ti hvališ...Još nešto, stari mi je bio teško fanatik, ljubitelj nogometa....u životu nije otišao nikud na tekmu van juge...
Ja gotovo da nema države u EU gdje nisam bio, uključujući i svjetska i europska prvenstva na europskom tlu
Da ne pišem o koncertima
I to je dokaz kolika smo kurčina bili
Eto za dva tjedna odoh sa sinom na arsenal dinamo u London na pet dana
Jesi išo svirat il samo slušat? Palćo kartu da se guraš dole u mosh-pitu s drogiranim kretenima il si bio plaćen da sviraš i gledaš kretene odozgo, sa bine?![]()
Ja sam za SFRJ obišo cijelu Jugu i dobar dio Evrope, svirajući, kako ja to volim reći, za reprezentaciju SFRJ. Svirao u Egiptu, malo Kairo, malo Aleksandrija, Istanbul, Njujork...
Ne ne, kod vas su
Ovdje tek za nebitan uzorak
I ne hvalim se, tek mala usporedba šta je prosječni građanin mogao tada, a što sada u istom gradu recimo...
Ti si uglavnom svirao kurcu (kao i sada čini mi se)
Pa čak ako jesi, to je bilo zbog privilegija i statusa komunjare, a ja sam vidiš, svaki cent platio iz svog džepa...tu je razlika
0
Zato ti je država i propalaŠabović Adis je napisao/la: ↑05 jan 2025, 15:02Genije, ja sam sudija, ja sviram kraj. To je poenta koju nikako da shvatiš. Jugosloven je jedini sudija za SFRJ, drugog sudije nema. Ne može kod nas Visoki predstavnik da svira kraj bez da mu neko od nas zalijepu šamarčinu za ometanje utakmice, jesti normalan?!
Slobodan od čega, stranog uticaja? Tuđinskih zakonskih regulativa koje si dužan implemetirati u vlastitoj temlji a pojma nemaš kako to - svoj na svom, a dužan? Ulagati u odbranu toliko i toliko iako ti nije jasno čemu?
Zamisli nestanu stranci, šta bi onda?
Svi bivši Jugosloveni su kod "vas", kod nas nema nijednog.Ne ne, kod vas su![]()
Ovdje tek za nebitan uzorak![]()
Ja '86. predstavljao 22.000.000 ljudi u najboljem svjetlu - uključujući tebe. I tatu ti.I ne hvalim se, tek mala usporedba šta je prosječni građanin mogao tada, a što sada u istom gradu recimo...
Ti si uglavnom svirao kurcu (kao i sada čini mi se)
Aj ti sad to ako moš. Dvajezdva meleona!![]()
Genije, to mi je dužnost bila. Država me školovala, a dužnost mi je bila radit državni posao za koji sam i školovan bio.Pa čak ako jesi, to je bilo zbog privilegija i statusa komunjare, a ja sam vidiš, svaki cent platio iz svog džepa...tu je razlika
Jooo, privatničkog mozga, Tito dragi, ne konta ni javnost ni društvo ni dužnosti ni obaveze al zato sve o SFRJ zna.![]()
Jer ste sve odlično kontali, a i sad niste milimetar makli...ali rekoh ti već, biologija će svoje odraditi...
Ostatak će se vjerojatno čak i opet nekako povezati u budućnosti, bila daleka ili bliska...
Ali sigurno ne na vašim principima, tekovinama i ostalim sranjima
0
Ah. Da. Uvijek su zastajkivale da im metnem.Šabović Adis je napisao/la: ↑05 jan 2025, 15:28
Bajdvej, evo kako Duh zamišlja smrt SFRJ - utrčo na teren i sviro kraj:
Kinsey-stadion-utrcavanje.JPG
![]()
0
Major UDBE Dane Stukalo predaje istoriju u Jagomiru.
0
Kako se pise "Ti si idiot"?
Sjoooj gle’aj plavuše, poliz’o b’ je k’o Žućo šerpicu.
1
1
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem