Ja sam kao dijete bio zaluđen stripovima. U predškolskoj dobi sam počeo, a kroz osnovnu školu nastavio čitati Zagora, Bleka, komandanta Marka, kapetana Mikija, Texa Willera… Ta neka prosta avantura, sa malo il nimalo filozofije, mi je, kao dječarcu, bila krajnje zanimljiva. Kauboji, Indijanci, traperi, prerija – sve što je udrobljeno u te stripove sasvim je lako fasciniralo mašti sklon dječiji um.
Onda, nekad na prelazu iz osnovne u srednju, nešto sa malo više zrelosti: Dylan Dog, istraživač paranormalnog koji plijeni britanskim šarmom. Dokopao sam se neke kutije pune primjeraka tog stripa i čitao i čitao… Pročitam jednom, pa onda ponovo. Stalno i opet. Ukrug.
Neko se radio alkoholom, neko travom, a ja stripovima. To je bila moja ovisnost. Trajala je, godinama, snažno. Al u neko doba, počela je slabiti. I ugasila se. Svi oni sto puta prelistani stripovi su se zagubili, a ja sam se okrenuo drugim stvarima.
I školsko doba je minulo… I prikrale su mi se neke poluđuturumske godine…
I tako sam, jednog dana, kao tipični poluđuturum, vegetirao na kauču šaltajući TV kanale, te na taj način, lagano i nespektakularno ušao u jedan od najsnažnijih doživljaja u životu. Šaltam kanale, šaltam, naletim na neki film i vidim: jedan od likova pljunuti Dylan Dog.
Buljim u čudu u ekran, ne vjerujem šta vidim. Dozovem se i počnem nešto kao istraživati: obrni, okreni, puvuci, potegni… I saznam da se glumac zove Rupert Everett i da je upravo po njegovom liku nacrtan Dylan Dog. I to mi je bilo baš – aman! Saznanje da heroj moje mladosti, taj karizmatik iz svijeta fikcije, ima dvojnika u stvarnom svijetu.
Eh, sad kad je sve ovo gore rečeno, nije teško pretpostaviti kakav bih film ja snimio. U tom filmu, mladi Rupert Everett

glumio bi Dylana Doga
Nešto slično je već napravljeno u filmu
Dellamorte Dellamore. Film je vrlo dobar, al nije to sasvim to, jer tu Rupert ne glumi pravog pravcatog Dylana, nego neki njegov alter ego.