Đe si?
Re: Đe si?
uradio sam test kao savjesni forumas i ispalo je pravo u sridu...
sto se politike opcenito, briga za drzavu, brigu za buducnost, za napaceni narod...sve je ok.
Medjutim trebao bi izdavati dozvole za pricanje o politici na ulici, na forumu ili sahrani samo onima koji izlaze na izbore...
sto se politike opcenito, briga za drzavu, brigu za buducnost, za napaceni narod...sve je ok.
Medjutim trebao bi izdavati dozvole za pricanje o politici na ulici, na forumu ili sahrani samo onima koji izlaze na izbore...
1
1
... a onima koji izlaze na izbore bih prilikom glasanja uveo neki mini test, nabroji nivoe vlasti, nabroji par nadležnosti svake od njih i slično, ... eliminacija u slučaju neznanja.
1
1
medo se sjebo sa ovom temom. mogao je neki intervju smisliti sa ovim pitanjima i onda samo ko sa sportskom tefteriti...i podjeliti poslije titule.
ali nije ni to kasno sad.
mozemo o svakom pitanju otvoriti temu.
ali nije ni to kasno sad.
mozemo o svakom pitanju otvoriti temu.
0
Ne mozete braniti ikome demokratsko pravo da glasa ili da ne glasa, kao ni da prica ili ne prica o politici.
To vas obojicu cini desnicarima, i to poprilicno desno, desno, desnooooooo.
To vas obojicu cini desnicarima, i to poprilicno desno, desno, desnooooooo.
1
1
demokratsko pravo je pravo glasa.
u nekim drzavama je glasanje i obavezno.
u Austiji je bio doskora obavezno glasanje za predsjednika.
oko te teme se moze, jer-moze se doci u situaciju da predsjednik bude glavni komadant.
u nekim drzavama je glasanje i obavezno.
u Austiji je bio doskora obavezno glasanje za predsjednika.
oko te teme se moze, jer-moze se doci u situaciju da predsjednik bude glavni komadant.
0
Bome u BiH to i nije tako jednostavno...
Nekad primjetim, da i sami ti nivoi ne znaju svoje ovlasti
2
2
Tema obecava. Moglo bi se fino diskutovati i razgranati temu na vise razlicitih tema. Samo da godpodin Sabovic ne ukaki. 
Njega treba gurnuti pod diktatore.
Moje misljenje o glasanju. Smatram da to treba biti individualni izbor. Nista pod moranjem. I nikakve zabrane. Jer i neglasanje je zapravo glasanje. Pokazuje realno stanje na terenu. To sto ja licno ne glasam u BiH, a imam pravo da glasam, je moj licni izbor. I treba da bude moj i samo moj izbor. Licno, vodim se logikom da svoj radni zivot provodim vani, vani sam osnovala svoju porodicu, vani placam poreze, vani zivim duze nego sto sam u BiH zivjela, vjerovatnoca da cu se ikad vratiti u BiH da zivim je ralativno mala (nikad ne reci nikad) Elem kad sve to sagledam, ja se ne bih osjecala fino u vlastitoj kozi da ja sada glasam I odredjujem ljudima u BIH ko da im upravlja nad glavom.
S druge strane masa ljudi koji ne zive trenutno u BiH zeli da glasa, mozda osjecaju vecu povezanost sa domovinom, mozda su svojevremeno radili u BiH i kroz svoje plate poreski ucestvovali u drzavnoj kasici pracisi, planiraju se vratiti, itd....dakle itekako ih se tice ko je na vlasti. I neka glasaju. Imaju legalno pravo da to urade. Imaju svoje licne razloge zasto to zele da urade. I neka glasaju postom, zasto da ne. U svakoj normalnoj zemlji mozes glasatii ili da licno dodjes na glasacko mjesto ili da to odradis putem poste.
Dakle, stvar izbora. I ja sam uvijek za izbor.
Moje misljenje o glasanju. Smatram da to treba biti individualni izbor. Nista pod moranjem. I nikakve zabrane. Jer i neglasanje je zapravo glasanje. Pokazuje realno stanje na terenu. To sto ja licno ne glasam u BiH, a imam pravo da glasam, je moj licni izbor. I treba da bude moj i samo moj izbor. Licno, vodim se logikom da svoj radni zivot provodim vani, vani sam osnovala svoju porodicu, vani placam poreze, vani zivim duze nego sto sam u BiH zivjela, vjerovatnoca da cu se ikad vratiti u BiH da zivim je ralativno mala (nikad ne reci nikad) Elem kad sve to sagledam, ja se ne bih osjecala fino u vlastitoj kozi da ja sada glasam I odredjujem ljudima u BIH ko da im upravlja nad glavom.
S druge strane masa ljudi koji ne zive trenutno u BiH zeli da glasa, mozda osjecaju vecu povezanost sa domovinom, mozda su svojevremeno radili u BiH i kroz svoje plate poreski ucestvovali u drzavnoj kasici pracisi, planiraju se vratiti, itd....dakle itekako ih se tice ko je na vlasti. I neka glasaju. Imaju legalno pravo da to urade. Imaju svoje licne razloge zasto to zele da urade. I neka glasaju postom, zasto da ne. U svakoj normalnoj zemlji mozes glasatii ili da licno dodjes na glasacko mjesto ili da to odradis putem poste.
3
3
Slazem se sa svim sto si napisala.MunDzi je napisao/la: ↑08 jul 2025, 21:03 Tema obecava. Moglo bi se fino diskutovati i razgranati temu na vise razlicitih tema. Samo da godpodin Sabovic ne ukaki.
A sto se tice glasanja u BiH i bosanskohercegovacke dijaspore - ovako:
Imaju pravo glasa - neka glasaju. E, a kada glasaju i pobijedi stranka za koju su glasali, fino pokupe stvari iz dijaspore pa se nastane u BiH.
Zasto? Da bi trpjeli politiku stranke za ciju su pobjedu jednako zasluzni. Da li ce ta politika rezultirati boljim skolama, boljim zdravstvom, boljom infrastrukturom, boljom privredom, boljim zakonima ili nepotizmom, korupcijom, odlaskom sposobnih, dolaskom podobnih... Sve to da sami dozive.
Nije fer da se sa poprilicne distance nekome drugome kroji svakodnevnica.
Nije pa da ga yebes.
2
2
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ni jedan ekstremizam nije dobar.
Jednoumlje nikada ne moze rezultirati necim dobrim nego samo napraviti kontraefekat. To smo vidjeli kako je rezultiralo u Istocnom Bloku odnosno bivsoj SFRJ.
Ja sam umjereni ljevicar.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem