Kupovina novog auta

Život na kotačima, limeni predmeti želja...
neodoljivi
Moderator
Moderator
Reactions: 3815

Kupovina novog auta

Post Postao/la neodoljivi »

Da i Ne.
Je li iko kupio auto na leasing? U BiH ili u EU?

P.S. kupovinu na push ing ne razmatramo
0
Xeno
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4262

Re: Kupovina novog auta

Post Postao/la Xeno »

To se u sustini posudjuje, za pare :ooo
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17113

Post Postao/la Ommadawn »

Ovo što sad imam kupio sam kad je imalo nepunu godinu starosti.

Inače prosjek da su bila auta stara 3-4 godine.

Ne vidim računicu u leasingu, bar ne ovdje kod nas kada sam gledao. Meni lično se ne isplati.

Ali gledam da kupim nekog oldtajmera kad se neke kockice poslažu lijepo.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10262

Post Postao/la MunDzi »

neodoljivi je napisao/la: 30 sep 2025, 17:10 Da i Ne.

Leasing je leasing.
Nije tvoje.
Ali mnogi ljudi to rade. Moje prve komsije stalno vozaju nova kola, zena svoja, muz svoja. Ja prvo mislila da se proseravaju, a onda mi rekose kako je to sve na leasing i da im se tako vise isplati. Jer ne placaju nikakve poreze, popravke, tehnicke preglede, itd, itd.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

MunDzi je napisao/la: 30 sep 2025, 17:18
neodoljivi je napisao/la: 30 sep 2025, 17:10 Da i Ne.

Leasing je leasing.
Nije tvoje.
Ali mnogi ljudi to rade. Moje prve komsije stalno vozaju nova kola, zena svoja, muz svoja. Ja prvo mislila da se proseravaju, a onda mi rekose kako je to sve na leasing i da im se tako vise isplati. Jer ne placaju nikakve poreze, popravke, tehnicke preglede, itd, itd.
Ja bacio na olovku mjesečnu ratu, porez, osiguranje, servis i teh. pregled plus gume - izašlo me jeftinije da ga posjedujem.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
neodoljivi
Moderator
Moderator

Sta znaci posudjuje? Vozis na 48 mj i vratis? A da odkuois? Isplati li se
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Ommadawn je napisao/la: 30 sep 2025, 17:20
MunDzi je napisao/la: 30 sep 2025, 17:18

Leasing je leasing.
Nije tvoje.
Ja bacio na olovku mjesečnu ratu, porez, osiguranje, servis i teh. pregled plus gume - izašlo me jeftinije da ga posjedujem.
Pa i ja sam tako i vidjela da mi se ne isplati. Ali to je samo zato sto nisam imala nikakve probleme sa svojim bibijem. Sad vec imam. I zadnje dvije godine sam imala popravki - poskupo.

Upravo razmisljam sta da radim - kupiti novo ili leasing. Ili kad ovo crkne da uopste ne uzimam auto nego da vozim od muza. Ali ne volim veliko auto. Treba mi nesto malo, zgodno za urbanu voznju sto je lako uparkirati u tijesna mjesta.
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

neodoljivi je napisao/la: 30 sep 2025, 17:21 Sta znaci posudjuje? Vozis na 48 mj i vratis? A da odkuois? Isplati li se
Ako si ga ti vozio i znas da je dobro i da si ga pazio, a oni ti ponude dobru cijenu, naravno da se isplati.
Moras sve staviti na papir, pa skontati da li ti se isplati.

Obicno leasing ide na 3 godine.
0
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5288

Post Postao/la Duh »

to je normalno za firmase, koji otpisuju od poreza leasing kao firmine troskove. luksuznija auta je moguce takodjer, ali zavisi kako firma posluje. Tako da ces tesko uspjeti otpisati ferari, ako imas prometa 5000 km godisnje.

ko nije firmas, uzima leasing kao laksu mogucnost da dodje do boljeg auta.
znaci, hoces da vozis novo i sa garancijom- pa platis.
nakon isteka mozes i vratiti ili uzeti opet nesto novo.
to nije dobitak , a nije ni gubitak to je samo trosak.

auto nije tvoje, ali ti ne moze niko uzeti ako sve placas.
ne mozes ga prodati, ali mozes naci musteriju da preuzme leasing. to je otprilike isto kao da nadjes musteriju da kupi, a ti onda otplatis kredit.
normalno je da banka za leasing trazi da moras platiti i ful kasko osiguranje.
1
1 slika
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31165

Post Postao/la hani_jong_un »

danas iso da kupim nesta od jednog covjeka i ulazimo u garazu kad frajer ima golfa dvojku, bukvalno ko nov. nikad u zivotu nisam vidio onako ocuvano auto, nebitno staro mlado. inace ne gledam nesta ta stara auta al ovaj mi se bas svidio. reko posto da mi ga das brt, kaze ne bi ti ga dao za 100 hiljada. reko posteno brt
0
1811
Bobi
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2913
Kontakt:

Post Postao/la Bobi »

Fizicko ili pravno lice? operativni ili financijski. Ovi sto lapraju po eu nije isto kao u BiH :D. U BiH uletis ucesce i onda krhas rate dok ga ne oplatis, prednost ispred krewde manja rata ali ti zbog ucesca. Ti si parajli uzmi za kredu ako nemas firmu pa uzmes na firmu na lizing. Evo kod mene 17 godina uzeo na lizing, novo je novo samo je fora moras kasko uzet prvu godinu negdje traze cijelo vrijeme lizinga i kaj moras na redovne servise u ovlasteni zbog garancije.300 k nisam lamelu promijenio :D. Uzmes novo pazis kako vozis i moze ti biti decenijama dok ne rikneš :D.
0
:danny
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31165

Post Postao/la hani_jong_un »

neko ti je krisom promijenio lamelu
kojih 300 hiljada sa jednom lamelom jbt
0
1811
Bobi
Etablirani član
Etablirani član
Kontakt:

Post Postao/la Bobi »

Ma vecina je otvorena cesta, 5 brzina i laganini, nece u gradu izdrzat. Sve zavisi kako i gdje voziš. Nije sluzbeni pa izdrzi :D.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Bosanski putevi su nažalost takvi da se brže auto troši nego recimo u zemljama gdje imaju širi putevi i gdje se vozi duže u najvećoj brzini.
Također gradska vožnja bilo gdje je ubitačna za auto, pogotovo ako su male relacije u pitanju.

Ja nikada nisam kupovao auto koje se vozilo u velikom gradu, ma da je ne znam koliko malo prešlo.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
neodoljivi
Moderator
Moderator

Bobi je napisao/la: 30 sep 2025, 18:39 Fizicko ili pravno lice? operativni ili financijski. Ovi sto lapraju po eu nije isto kao u BiH :D. U BiH uletis ucesce i onda krhas rate dok ga ne oplatis, prednost ispred krewde manja rata ali ti zbog ucesca. Ti si parajli uzmi za kredu ako nemas firmu pa uzmes na firmu na lizing. Evo kod mene 17 godina uzeo na lizing, novo je novo samo je fora moras kasko uzet prvu godinu negdje traze cijelo vrijeme lizinga i kaj moras na redovne servise u ovlasteni zbog garancije.300 k nisam lamelu promijenio :D. Uzmes novo pazis kako vozis i moze ti biti decenijama dok ne rikneš :D.
Hajmo konkretno, evo sad idu reklame za Audi A3 koji je oko 60000. Rata je 545, 48 mjeseci, to je 26000, jos 30000 za otkup i jel to isplativo?
0
Bobi
Etablirani član
Etablirani član
Kontakt:

Post Postao/la Bobi »

neodoljivi je napisao/la: 30 sep 2025, 20:07
Bobi je napisao/la: 30 sep 2025, 18:39 Fizicko ili pravno lice? operativni ili financijski. Ovi sto lapraju po eu nije isto kao u BiH :D. U BiH uletis ucesce i onda krhas rate dok ga ne oplatis, prednost ispred krewde manja rata ali ti zbog ucesca. Ti si parajli uzmi za kredu ako nemas firmu pa uzmes na firmu na lizing. Evo kod mene 17 godina uzeo na lizing, novo je novo samo je fora moras kasko uzet prvu godinu negdje traze cijelo vrijeme lizinga i kaj moras na redovne servise u ovlasteni zbog garancije.300 k nisam lamelu promijenio :D. Uzmes novo pazis kako vozis i moze ti biti decenijama dok ne rikneš :D.
Hajmo konkretno, evo sad idu reklame za Audi A3 koji je oko 60000. Rata je 545, 48 mjeseci, to je 26000, jos 30000 za otkup i jel to isplativo?
Šta ce ti Audi pod 1 ? Pod dva, sam biras rok otplate ratu i ucesce, nisi vezan uz ono šta nude.
0
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5288

Post Postao/la Duh »

kako nije isplativo.... auto vrijedno 60 000, platis 56 000 i to natenane...
ako platis odmah kesh 60 000, gubis 4 000.
0
Odgovori

Natrag na “Auto/moto”