Rasizam
Re: Rasizam
Ime mi je Cigan
Kad me Sarkozy mrzi
To je fašizam
A kad me vi mrzite
To je ‘nako
Na mojoj pjesmi
Zarađujete
A mojoj djeci
Milostinja
Dabogda vam sinovi moji
Zetovi bili
A kćeri moje
Potomke rađale
Kad me Sarkozy mrzi
To je fašizam
A kad me vi mrzite
To je ‘nako
Na mojoj pjesmi
Zarađujete
A mojoj djeci
Milostinja
Dabogda vam sinovi moji
Zetovi bili
A kćeri moje
Potomke rađale
3
3
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Mene je jednom moj stari onako uz ručak upitao za jednu moju curu “A šta je ona po nacionalnosti, Srpkinja ili Hrvatica?”.
I bolje bi mu bilo da nije.
I bolje bi mu bilo da nije.
1
1
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
A dobro... nemoj mu mnogo zamjeriti. Nije on "endemska vrsta" po tom pitanju. Jednostavno, neki to pitaju po automatizmu. Vjerovatno zbog rata, a sada to mozda pitaju bez ikakvog ocekivanja kakav ce odgovor biti, nego jednostavno, to je u nas previse cesto pitanje. Nije na mjestu, ali, ne mora znaciti da je mislio ista lose...Jer, "et' tako".
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
To je to.
Kad mi neko pocne debatu sa tom recenicom, ne moram dalje ni citati.
Tacno znam da se radi o rasisti koji je duboko ubjedjen da nije rasista.
0
Treba se smisljeno boriti I sa najmanjom dozom rasizma u sebi.
Prije svega.
A onda mozes I medju svijet.
Prije svega.
A onda mozes I medju svijet.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
"Ne postoji rasa. Niti jedna. Postoji samo ljudska rasa – naučno, antropološki. Rasizam je konstrukt, društveni konstrukt."
Toni Morison
Toni Morison
1
1
Uzecu ovo za primjer jer mi je simpaticno.
Davno, davnooooo, kad sam jos kao djevojcurak optuzila mamu da je rasista.
Ne sjecam se vise ni razloga zasto sam je otuzila, vjerovatno smo gledali nesto na TVu i sigurno je napravila neki ruzan, derogativan komentar na racun crnaca......
I tu je pocela rasprava.
Ja njoj, da je rasista.
Ona meni da nije, ali da ne bi mogla podnijeti da se ja jednog dana udam za crnca.
Ja njoj, pa to ti je definicija rasizma.
Ona meni, nije rasista jer ona ne zeli crncima nista lose, podrzava da imaju sva ista prava kao i bijelci, na radnom mjestu i u svim ostalim kategorijama zivota, itd, itd....ali smatra da se ne treba genetski mijesati.
Ja njoj opet, ali mama - pa to je upravo rasizam.
Ne i ne, ona tvrdi da nije jer ne bi ona digla ruku ni na mrava i podrzava svu jednakost, samo ne genetsko mjesanje.
I ta rasprava je tako isla do besvijesti.
Ja cak govorila - ako ti donesem jedno malo slatko mrko unuce, hoces li nas se odreci.
Tu je sutala, nije rekla hocu, ali usne stisnute u ljutnji kao da je ljepilom svezala.
Duma, duma, i onda kao iz topa,
Evo da ti dokazem da nisam rasista, ne bi ti dala da se udas ni za siptara.
Mi po kuci popadali od smijeha, bravo - ne samo da si pokazala da si rasita nego si sad i nacionalista.
E to je to.
I uvijek sam se pitala, da li je to zaista rasizam i nacionalizam ili se samo radi o cultural differences.
Ljudi koji bi bili spremni nekoga istuci, ubiti, oduzeti mu raznorazna prava jer mrzi drugu rasu ili mrzi drugu naciju su ocigledni primjeri rasizma i nacionalizma.
Ali sta sa kategorijom ovih koji ne podrzavaju nista od ociglednog rasizma, ali su zatvoreni ili sto bi ja rekla nekako skuceni.
Da li su takvi ljudi zaista rasisti, ili su samo kukavice da vide dalje od svog nosa jer ih je zivot i okolina uvjerila da nastaju problemi ako se pomjesas sa nekim ko nije "tvoj"?
3
3
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27201
Koncept se stvara u 19. vijeku, gdje nauka pokusava potkrijepiti prevladavajuci klise u Evropi o superiornoj bijeloj rasi.
A izvor rasizma seze do kolonizacije Afrike i Juzne Amerike.
A izvor rasizma seze do kolonizacije Afrike i Juzne Amerike.
0
Ovo je istina, ali samo sto se tice modernog rasizma, o kojem mi, istina, ovdje pricamo.
Ali, ne mozemo reci da su bijelci u kolonijalnim drzavama "izmislili" rasizam.
Rasizam postoji otkad je I ljudi.
0
Daj nam stručni podatak, kolika je DNK razlika među rasama u %...
Mene to najviše zanima...
0
Negdje sam pročitao, da je u smjeru rasizma najviše napravila katolička crkva...
0
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27201
Jer nije postojao rasni koncept?
Ropstvo miliona Afrikanaca za eksploataciju sirovina osvojenih teritorija ucvrstilo je osjecj moralne i civilizacijske nadmci "bijele rase" medju europskim silama.
Ideja o nasljednoj nadmoci kulminirala je ne samo u okrutnoj politici istrebljenja nacionalsocijalista.
1
1
Daleko od toga da su oni nevinasca, ali rasizam je duboko zasadjen u mnogim kulturama.
Dovoljno je malo poznavati, recimo, razlicite, africke kulture, pa ce postati jasno.
Ili, recimo, azijske kulture. Ili kulture u Americi prije dolaska kolonijalnih drzava.
Interesantno je, recimo, kakva je drustva proizvela spanska kolonizacija. To je citav niz kasti, koje su uglavnom nastale po rasnoj osnovi, ali su tokom vijekova razvile izmedju sebe vecu rasnu toleranciju nego sto bi se ocekivalo.
0
Robovlasnistvo je postojalo i prije evropskih kolonizacija, u skoro u svakom dijelu svijeta, i bilo je, skoro iskljucivo, na rasnoj osnovi.Heidi je napisao/la: ↑10 sep 2020, 16:42
Jer nije postojao rasni koncept?
Ropstvo miliona Afrikanaca za eksploataciju sirovina osvojenih teritorija ucvrstilo je osjecj moralne i civilizacijske nadmci "bijele rase" medju europskim silama.
Ideja o nasljednoj nadmoci kulminirala je ne samo u okrutnoj politici istrebljenja nacionalsocijalista.
Ja ne vadim bijelce od odgovornosti.
1
1
Kolonizacije je, otkad je plemenske zajednice...
Arapi svoj genom dobrano dijele sa afrikom, gdje su nekad porobljavali recimo...
Bjelacka je tek medju posljednjima, i tako najupečatljivija nama, i danas...
Uvijek se sjetim priče Nizozemca... Kako su bili več gotovo mutirali, deformacije su bile očite... Skoro su svi bili neki rod, i genom se počeo krivo razvijati... Pa su planski dovodili surinamce i ostale iz svojih kolonija, da se miješaju... Ne znam ima li naučni rad o tome, ali dotiče ta miješanja.
Arapi svoj genom dobrano dijele sa afrikom, gdje su nekad porobljavali recimo...
Bjelacka je tek medju posljednjima, i tako najupečatljivija nama, i danas...
Uvijek se sjetim priče Nizozemca... Kako su bili več gotovo mutirali, deformacije su bile očite... Skoro su svi bili neki rod, i genom se počeo krivo razvijati... Pa su planski dovodili surinamce i ostale iz svojih kolonija, da se miješaju... Ne znam ima li naučni rad o tome, ali dotiče ta miješanja.
2
2
Bjelacka je najupecatljivija jer su prvi profit od kolonizacije I robovlasnistva, poceli ulagati u razvoj modernih drustava/drzava.
Drugim rijecima, ravnopravnije su dijelili profit. Neupitno je da su dio tog profita zasluzili i potomci onih izrabljivanih, ali to je komplikovana matematika.
U Americi se je tek tokom ovih izbora u Demokratskoj Stranci pocelo glasnije postavljati to pitanje.
Drugim rijecima, ravnopravnije su dijelili profit. Neupitno je da su dio tog profita zasluzili i potomci onih izrabljivanih, ali to je komplikovana matematika.
U Americi se je tek tokom ovih izbora u Demokratskoj Stranci pocelo glasnije postavljati to pitanje.
2
2
Laganini, cim se vratis, citaj ovo.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.