Prika, problem je što i sami Šveđani trpe na svojoj koži ovu politiku.Duh je napisao/la: ↑22 feb 2026, 09:54 tesko je to sve uskladiti.
ne moze se nekome ni zabraniti da bjezi od nevolje. grehota je.
ali opet, poznato je da cesto oni koji bjeze iz jedne drzave, od drzave u koju dolaze prave istu iz koje su pobjegli.
kod uredjenih drzava su i zatvori bolji od mnogi stanova u neuredjenim zemljama.
ne mislim da su za to krivi ovi glasni doseljenici i bivsi azilanti iz rumunije ili lopovi sa balkana koji obozavaju svedsku.
ipak tu jos odlucuju svedjani.
vjerovatno se sad odricu te etikete dobro uredjene zemlje iz razloga da se mnogi ne osjecaju sigurni i ne biraju svedsku.
oni-svedjani ce se svakako osjecati sigurni, ali ce vrsiti pritisak.
Smanjili su osiguranje za nezaposlene, penzije ostale iste, inflacija u državi je digla cijene prehrambenih artikala za 21%, škole otpuštaju nastavnike, samo u školi s kojom mi surađujemo je otpušteno neki dan njih deset jer nema resursa, zdravstvo je na koljenima, itd itd…
Eto neka nas sviju spakuju u autobuse, vozove, brodove, avione i šta već ne i deportuju van Švedske - šta ih čeka?
Isti scenario koji se desio na Balkanu.
Isti onaj scenario koji ja posmatram u rodnoj Banjaluci kad god odem gdje me sve više ljudi koje sam poznavao i koje upoznajem susreću s rečenicom “da bogdom niste nigdje morali otići odavdje”.