Usvojenost

Te sve što ide uz to...
Lulica
Novi behar
Novi behar
Reactions: 137

Re: Usvojenost

Post Postao/la Lulica »

Ommadawn je napisao/la: 26 feb 2026, 11:45 Vrlo intresantno @Lulica, hvala za tvoju pricu, nadam se da nije traumaticna.

Imao sam jednom davno druga s Kosova, Albanac, fantastican momak. Pricao super nas jezik, svirao gitaru, imali smo isti muzicki ukus. Imao dvije starije sestre, super cure, bas prava raja.
Jedne prilike saznam da mu se nesto desilo s majkom, da je valjda u bolnici ili tako nesto.
Sretnemo se kasnije taj dan ispred zgrade gdje tad zivio, gdje smo se inace svi iz te raje tad skupljali. I sjedeci za stolom onako ga pitam "Kako ti je majka, je li dobro?" a on "Sta me briga za njom". Ja onako podignem obrve, a drug do mene me drmne nogom pod stolom i naisareti da sutim. Skontam da nesto nije u redu i presutim.
Kasnije mi taj drug, sto me drmnuo nogom pod stolom, isprica da je sasvim slucajno saznao da mu ona nije prava majka, da je otac njegov njegovu majku istjerao kad je on bio beba a ovu doveo. Sjecam se da je bila pravo stroga i da je stalno vikala na njih.
Tad kad je on to saznao, krenuo je da skoci sa balkona, da izvrsi samoubistvo pa su ga sva sreca sprijecili. Maceha je takodjer tad dozivjela neki sok pa je zaglavila u bolnici.
Kasnije sam saznao da je uspostavio kontakt s pravom majkom koja je prebjegla u Tursku (bilo je to 1999 tokom rata na Kosovu) i da se kasnije sreo s njom.
Meni je žao tvog druga, jer je odraastao u nezdravoj pirodičnoj sredini. Kako I koliko godina je imao kad je saznao? Ja uvijek pričam, komunikacija je u svemu ključna u životu. Drago mi je da nije uradio samoubistvo, I da je prenašao svoju mamu. Interesantno, kako ona nije pokušala stupiti sa njim u kontakt. Moj slučaj je drugačiji, odnosno, pretpostavljam,zakon zabranjuje biološkim roditeljima stupiti u kontakt sa usvojenim djetetom. Usvojena djeca, naprotiv, mogu dobiti info.

Hvala I tebi :cvijece
1
1 slika
Lulica
Novi behar
Novi behar

Post Postao/la Lulica »

Jučer sam uspostavila kontakt sa imenjakinjom, diplomiranom pravnicom u Novi Sad. Ispistavilo se da joj je moj biološki otac stric. Jako sličim na njenu sestru.
6
4 slika 2 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21660

Post Postao/la Miss Y. »

Lulica je napisao/la: 28 feb 2026, 10:06 Jučer sam uspostavila kontakt sa imenjakinjom, diplomiranom pravnicom u Novi Sad. Ispistavilo se da joj je moj biološki otac stric. Jako sličim na njenu sestru.
Neobično je i da imate isto ime.
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Bobi
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2911
Kontakt:

Post Postao/la Bobi »

Narodna imena su česta.
0
:danny
Lulica
Novi behar
Novi behar

Post Postao/la Lulica »

Miss Y. je napisao/la: 02 mar 2026, 23:01
Lulica je napisao/la: 28 feb 2026, 10:06 Jučer sam uspostavila kontakt sa imenjakinjom, diplomiranom pravnicom u Novi Sad. Ispistavilo se da joj je moj biološki otac stric. Jako sličim na njenu sestru.
Neobično je i da imate isto ime.
Ja I ona smo dvije godine razlika, I ona je Račica. Još jedna koncidencija. :sara

Da obrazložim, ona je rekla da jako sličim na polu-sestru, ona je 1981. godište.
2
2 slika
Lulica
Novi behar
Novi behar

Post Postao/la Lulica »

Bobi je napisao/la: 02 mar 2026, 23:12 Narodna imena su česta.
Zar postoje drugačija imena, osim narodnih. :valja
0
Bobi
Etablirani član
Etablirani član
Kontakt:

Post Postao/la Bobi »

Narodna imena u lingvističnom smilu, zamisli da se zoveš Žaklina :D .
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34434

Post Postao/la dmr »

Imena koja nisu narodna često su biblijska, internacionalna, grčkog ili latinskog podrijetla te moderna, rijetka imena. Primjeri uključuju Amadej, Aron, Celestin, Ezel, Kaan, Asi, Kasja, Apolonija. Ova imena često biraju roditelji koji žele poseban identitet za svoje dijete, okrećući se drugačijim kulturama ili zaboravljenim varijantama.
0
:damir
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

Moj profesor i njegova supruga su djevojčici dali ime tako što su sastavili prva tri slova njegovog imena i prva tri njenog plus slovo a i dobili unikatno ime. Djevojčica je sad uvaženi specijalista maksilofacijalne hirurgije :missy
1
1 slika
Bobi
Etablirani član
Etablirani član
Kontakt:

Post Postao/la Bobi »

Zovite me Apolon.
1
1 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21660

Post Postao/la Miss Y. »

joj moje bi bilo bas šou.
a kako su drugom, obrnuli samo imena? :ovaj
3
3 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

Brat joj ima regularno ime, narodno, ako slijedimo standarde ove teme. Imenjak mu je onaj tvoj komsija, ... asocijacija kauc :tugi
2
1 slika 1 slika
Šabović Adis
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5678

Post Postao/la Šabović Adis »

Bobi je napisao/la: 03 mar 2026, 08:24 Narodna imena u lingvističnom smilu, zamisli da se zoveš Žaklina :D .
Das reko Asfaltina pa haj...
0
Ako je jedan bog dobar dva su duplo bolja.
Pod tačku Razno metni: narod treba kenselovat...
Lulica
Novi behar
Novi behar

Post Postao/la Lulica »

dmr je napisao/la: 03 mar 2026, 08:24 Imena koja nisu narodna često su biblijska, internacionalna, grčkog ili latinskog podrijetla te moderna, rijetka imena. Primjeri uključuju Amadej, Aron, Celestin, Ezel, Kaan, Asi, Kasja, Apolonija. Ova imena često biraju roditelji koji žele poseban identitet za svoje dijete, okrećući se drugačijim kulturama ili zaboravljenim varijantama.
Sve su to narodna imena.
1
1 slika
Lulica
Novi behar
Novi behar

Post Postao/la Lulica »

dmr je napisao/la: 03 mar 2026, 08:27 Moj profesor i njegova supruga su djevojčici dali ime tako što su sastavili prva tri slova njegovog imena i prva tri njenog plus slovo a i dobili unikatno ime. Djevojčica je sad uvaženi specijalista maksilofacijalne hirurgije :missy
Ovo je već dugo mainstream.
1
1 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

Lulica je napisao/la: 03 mar 2026, 09:43
dmr je napisao/la: 03 mar 2026, 08:24 Imena koja nisu narodna često su biblijska, internacionalna, grčkog ili latinskog podrijetla te moderna, rijetka imena. Primjeri uključuju Amadej, Aron, Celestin, Ezel, Kaan, Asi, Kasja, Apolonija. Ova imena često biraju roditelji koji žele poseban identitet za svoje dijete, okrećući se drugačijim kulturama ili zaboravljenim varijantama.
Sve su to narodna imena.
OK
1
1 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

Lulica je napisao/la: 03 mar 2026, 09:44
dmr je napisao/la: 03 mar 2026, 08:27 Moj profesor i njegova supruga su djevojčici dali ime tako što su sastavili prva tri slova njegovog imena i prva tri njenog plus slovo a i dobili unikatno ime. Djevojčica je sad uvaženi specijalista maksilofacijalne hirurgije :missy
Ovo je već dugo mainstream.
i OK
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Porodica/ obitelj”