Katolička crkva

Vjeroispovijesti, i smisao...
Odgovori
storm
Administrator
Reactions: 38012

Katolička crkva

Post Postao/la storm »

Vatikan: “Zabranjeno je naplaćivati mise i druge sakramente i imati cjenik za to”

Misa se ne plaća.

Želiš li ponuditi novac, možeš, ali misa se ne plaća, kazao je papa Franjo o cjeniku u crkvama. Od sada je to i u dokumentu. Ni jedan vjerski obred, pa ni misa zadušnica, ne može imati cjenik. Ponude u novcu nisu porezi koji se zahtijevaju, već je slobodna odluka vjernika hoće li ili neće ponuditi novac, stoji, uz ostalo, u dokumentu Pastoralna preobrazba župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve, koji je objavila Kongregacija za kler s potpisom kardinala Beniamina Stelle uz odobrenje pape Franje, prenosi Večernji.hr.

U dokumentu je navedeno da je zabranjeno naplaćivati mise i druge sakramente i imati cjenik za to, a upravljanje dobrima mora biti transparentno i u razmjeru s potrebama siromašnih, a ne s potrebama župnika, koji mora biti primjer skromna života. Zatim se govori o ulozi laika, posebno đakona, koje se ne smije smatrati “polusvećenicima” ili “polužupnicima”, već ih treba uključiti u aktivnosti župa u obrede, primjerice, vjenčanja ili sprovoda, kao asistente, posebno tamo gdje nedostaje svećenika. Potrebna je pastoralna preobrazba župe kako bi vjernici ponovno otkrili dinamičnost i kreativnost, te doprinos svih vjernika.

Izvor: medjugorje-info.com
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Re: Katolička crkva

Post Postao/la laga-nini »

to je ok iako su cifre koje se spominju minorne i za one s plićim džepom i siguran sam da bi obred bio obavljen i da vjernik nema novca jer sve počiva na principu milodara..barem ja imam takva iskustva i ne triba zaboravit ni činjenicu da se iz milodara pomaže u obnovi crkvi i slično..to definitivno nije problem u crkve u hrvata barem..za slo ne znam a njemačka ima poreze kolko mi je poznato..
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Nema ovdje cjenika, ali su neke brojke uobičajene...
Misa za pokojne nekako cca 20€ po osobi, za koju se moli...
Obred krštenja, prve pričesti , krizma od 50-100€
Sahrane i vjenčanja nešto više.
Onda ima opcija zakuske i zdravice u zakristiji, to se doplati, ali i to je u redu, usluga, ugoscen si...
A bilo je nekih afera, kad su župe u hr imale baš specificiran cjenik, zato mislim, da otud i te priče i tema priopćenja.
A vjernik će ionako dati...
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

cjenik je uglavnom neformalan ko i ono što baciš doktoru kad ti triba...
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Pa ne baš da je ovo neformalno...
franjo.jpg
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

govorim o praksi...možda neko i negdi ima taj cjenovnik al ja ga nisam vidio a praktičan sam vjernik..
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

E, ako neko od vas predje na islam, kostace vas malo vise. :lol:

Ni mi nemamo zvanicne cjenovnike,medjutim, mnoge hodze deru "k'o Musa jarca". I kod nas postoji fetva (ukaz) o zabrani uzimanja "koverata na sahrani". Prije su to od porodica primali otvoreno, sada to i dalje rade ali se unaprijed uzme, tako da se prilikom obavljanja dzennaze i sahrane nista ne vidi. Mafija, nazalost, u velikom broju.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

tu je uvik faktor čovik tj. svećenik naravno da ih ima gramzljivi al istinski u mojoj župi to nisam osjetio..ne znam kako kod muslimana ali mi preferiramo plaćanje misa s tom razlikom što je nekad bilo 40 misa a danas kolko želiš to bude obično par stotina kuna..to ne padne teško nikome jer su ustalio običaj da ljudi koji dolaze na sprovod doniraju od 100 pa ovisno kolko su dobri s nekim i više stotina kuna za obitelj od čega se pokrivaju troškovi pogreba pa i te mise...sve je na dobrovoljnoj bazi..
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 26 jul 2020, 18:58 tu je uvik faktor čovik tj. svećenik naravno da ih ima gramzljivi al istinski u mojoj župi to nisam osjetio..ne znam kako kod muslimana ali mi preferiramo plaćanje misa s tom razlikom što je nekad bilo 40 misa a danas kolko želiš to bude obično par stotina kuna..to ne padne teško nikome jer su ustalio običaj da ljudi koji dolaze na sprovod doniraju od 100 pa ovisno kolko su dobri s nekim i više stotina kuna za obitelj od čega se pokrivaju troškovi pogreba pa i te mise...sve je na dobrovoljnoj bazi..
Pa i kod nas je dobrovoljno. Medjutim, posto je uzimanje novca za ucenje Kur'ana zabranjeno u islamu, donesena je i ta zvanicna odluka (iako je to trebalo da bude opstepoznato). Pomoc familiji je sasvim druga i jako dobra stvar, te se i promovise.

I ja znam mnogo imama (mnogo sam u tim krugovima), koji su uvijek bili casni, i bilo im je tesko kada je donesena ta odluka, posto znaju da su sve njihove kolege to znale i bez toga.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Tokmak
Novi behar
Novi behar
Reactions: 78

Post Postao/la Tokmak »

Kod nas je obična misa 20 konvertibilnih maraka.
Ako želiš nekome platiti više,dadne se do maximalno 50 KM... :aha
0
Vuk dlaku mijenja,ćud nikada.
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

Misa zadusnica je vjerovatno isto po formi kao i kod nas kad se uci poglavlje iz Kur'ana za umrle, pa to onda hodza procita petkom i svi vicu amin.
To je obicno 20km .

Ako hoces da ti dodje puno hodza na dzenazu to je 50 km po hodzi , pa se tako i malo pokazuje ugled.
Bilo mu kaze 10 hodza na dzenazi.
Jel kod vas bitno u raji to koliko dodje svecenika na pogreb ? I ima li kakva ceremonija 40 dana nakon pogreba ?
0
Tokmak
Novi behar
Novi behar

Post Postao/la Tokmak »

carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 15:33 Misa zadusnica je vjerovatno isto po formi kao i kod nas kad se uci poglavlje iz Kur'ana za umrle, pa to onda hodza procita petkom i svi vicu amin.
To je obicno 20km .

Ako hoces da ti dodje puno hodza na dzenazu to je 50 km po hodzi , pa se tako i malo pokazuje ugled.
Jel kod vas bitno u raji to koliko dodje svecenika na pogreb ? I ima li kakva ceremonija 40 dana nakon pogreba ?
Nije to bitno,više svećenika dođe samo ako je neka važnija ličnost,valjda...
A 40 dana nakon sprovoda obično obitelj plati misu zadušnicu ili u novije vrijeme objavi sjećanje ,čitulju na osmrtnica.ba.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Tokmak je napisao/la: 02 aug 2020, 14:44 Kod nas je obična misa 20 konvertibilnih maraka.
Isto je tu, samo u €...
0
Tokmak
Novi behar
Novi behar

Post Postao/la Tokmak »

storm je napisao/la: 02 aug 2020, 16:44
Tokmak je napisao/la: 02 aug 2020, 14:44 Kod nas je obična misa 20 konvertibilnih maraka.
Isto je tu, samo u €...
Znači,kada BiH uvede Eure i to će poskupiti duplo... :rola
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Tokmak je napisao/la: 02 aug 2020, 16:46
storm je napisao/la: 02 aug 2020, 16:44

Isto je tu, samo u €...
Znači,kada BiH uvede Eure i to će poskupiti duplo... :rola
Pa uglavnom i jest tako...
I u redu je ako sve poskupi, a i plače narastu...
Jer u bih je već sad uzasan omjer cijena i plača...
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

Tokmak je napisao/la: 02 aug 2020, 16:43
carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 15:33 Misa zadusnica je vjerovatno isto po formi kao i kod nas kad se uci poglavlje iz Kur'ana za umrle, pa to onda hodza procita petkom i svi vicu amin.
To je obicno 20km .

A 40 dana nakon sprovoda obično obitelj plati misu zadušnicu ili u novije vrijeme objavi sjećanje ,čitulju na osmrtnica.ba.
Cuj, znaci ima i kod vas ceteresnica .

Kazes li ti bas sve svecenku u ispovjedaonici ili nesto ipak presutis ?
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 16:51
Tokmak je napisao/la: 02 aug 2020, 16:43

Cuj, znaci ima i kod vas ceteresnica .

Kazes li ti bas sve svecenku u ispovjedaonici ili nesto ipak presutis ?
Pa ceteresnicu su muslimani u BiH i naslijedili od krscana. Ima jos tih obicaja... A storm...gdje ce reci sve svesteniku. Pa i svesteno lice bi ga ubilo na mjestu. :haha
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Religija”