Novotarije u islamu

Vjeroispovijesti, i smisao...
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Novotarije u islamu

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 05 aug 2020, 18:04 ..nikad nisam bio na ovakvim temama al život pise čudne price..sin ima curu a mogli bi rec skoro da su ubrali barem konzumiraju brak pa sam gugla proučava luta po raznim forumima i steka sam dojam ne mora bit točan al na osnovu neki postova il članaka štićen dojam da muslimanka ne moze udat za katolika a da nije u grijehu..da il ne jeli točno molim bez uvijanja..

Odgovoricu na ovo jer je izazvalo lavinu off-topic komentara:

Muslimanki nije dozvoljeno ni pod kakvim uslovima da se uda za nemuslimana. Necu da bez potrebe elaboriram mnogo, pisem sa telefona i to jos u gostima.

Musliman muskarac moze da ozeni krscanku ili jevrejku (zenu koja ne vjeruje nikako, ili koja je mnogobozac, vatropoklonik ne smije zeniti - ukratko smije zeniti one koji su u Kur'anu oznaceni kao "sljedbenici Knjige").

Muslimanska porodica je u principu patrijarhalna. Ako muskarac ozeni nemuslimanku, ona ne mora prelaziti na islam, stavise, on mora učiniti sve sto je moguće da joj omoguci da ona upraznjava svoju religiju.

Ali, djeca se moraju odgajati kao muslimani (zato se je potrebno oko svega ovoga dobro informisati i dogovoriti prije eventualnog braka).

Ne mogu biti nekulturan i tipkati u gostima. Molim vas da ne pišete više o ovome jer je off-topic. Ovo ste mogli i u temi "Islam", gdje je zaista pravo mjesto za ovakvu vrstu diskusije.
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Ono što je kod nas, također rasprostranjeno, a ljudi su haman pa uvjereni da ima veze sa islamom, jeste ono kucanje u drvo uz obavezno mašallah...

Prije dolaska kršćanstva i islama mnoge poganske grupe i kulture, sve od Irske pa do Indije obožavale su, ili smatrale idolima stabala. Neki su ih koristili za proricanje sudbine, drugi su ih koristili u religijskim ritualima, a treći (poput drevnih Kelta) su smatrali da su stabla domovi drevnih bogova i duhova.

...
1
1 slika
I say what I think, I think what I say
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21593

Post Postao/la Miss Y. »

Dok je naprimjer tzv. puhanje ili pljuckanje kod ružnih snova ili ometanja u namazu itd. takodjer rasprostranjeno ali i utemeljeno u islamu.
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

Miss Y. je napisao/la: 06 aug 2020, 10:05 Dok je naprimjer tzv. puhanje ili pljuckanje kod ružnih snova ili ometanja u namazu itd. takodjer rasprostranjeno ali i utemeljeno u islamu.
ne znam za ovo

može objašnjenje
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Možda će to Fatih bolje :kriv al ovo je jedan primjer : pravilo je da kada se sanja ružan san treba puhnuti na lijevu stranu, proučiti Eʼuzu i okrenuti se na drugu stranu, ili eventualno ustati i uzeti abdest.
2
2 slika

Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Miss Y. je napisao/la: 06 aug 2020, 10:14 Možda će to Fatih bolje :kriv al ovo je jedan primjer : pravilo je da kada se sanja ružan san treba puhnuti na lijevu stranu, proučiti Eʼuzu i okrenuti se na drugu stranu, ili eventualno ustati i uzeti abdest.
Eh, ovo "eventualno", plus klanjanje dobrovoljnog namaza (minimum dva rekata) je i najpohvalnije. Ima jos razlicitih predaja, ali ova, u kojoj se pominje to sto si ti nabrojala (uz malo prosirenu dovu za zastitu: Euzu bi kelimatillahi et-tammat min gadabihi ve ikabihi ve serri ibadihi ve min hemezatis-sejatin ve en jahdurun (utjecem se Allahovim potpunim rijecima od Njegove srdzbe, Njegove kazne, zla Njegovih robova, sejtanskih dosaptavanja i njihovog prisustva), je sa najjacim senedom (lancem prenosilaca).

Naravno, dova nije uslov, i E'uza je dovoljna.

Kad smo vec kod ruznih snova, pouzdano iz vise hadisa je da je svaki lijep san od Allaha, a ruzne snove izaziva Sejtan. Zato, lijepo je traziti zastitu kada se krene spavati.
3
3 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Znam, nisam htjela da dužim post samo sam objasnila Maxi da tzv. puhanje ili pljuckanje nije novotarija već ima uporište u Islamu.

Hvala na objašnjenju!
3
3 slika

Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Miss Y. je napisao/la: 06 aug 2020, 13:18 Znam, nisam htjela da dužim post samo sam objasnila Maxi da tzv. puhanje ili pljuckanje nije novotarija već ima uporište u Islamu.

Hvala na objašnjenju!

Ma nista. Tu smo da razmijenimo znanje i savjete. :oke
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 06 aug 2020, 13:15
Miss Y. je napisao/la: 06 aug 2020, 10:14 Možda će to Fatih bolje :kriv al ovo je jedan primjer : pravilo je da kada se sanja ružan san treba puhnuti na lijevu stranu, proučiti Eʼuzu i okrenuti se na drugu stranu, ili eventualno ustati i uzeti abdest.
Eh, ovo "eventualno", plus klanjanje dobrovoljnog namaza (minimum dva rekata) je i najpohvalnije. Ima jos razlicitih predaja, ali ova, u kojoj se pominje to sto si ti nabrojala (uz malo prosirenu dovu za zastitu: Euzu bi kelimatillahi et-tammat min gadabihi ve ikabihi ve serri ibadihi ve min hemezatis-sejatin ve en jahdurun (utjecem se Allahovim potpunim rijecima od Njegove srdzbe, Njegove kazne, zla Njegovih robova, sejtanskih dosaptavanja i njihovog prisustva), je sa najjacim senedom (lancem prenosilaca).

Kad smo vec kod ruznih snova, pouzdano iz vise hadisa je da je svaki lijep san od Allaha, a ruzne snove izaziva Sejtan. Zato, lijepo je traziti zastitu kada se krene spavati.

Ajetul Kursija?
1
1 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Iskra je napisao/la: 06 aug 2020, 13:38
Fatih je napisao/la: 06 aug 2020, 13:15

Ajetul Kursija?
+ Proučiti sure Ihlas, Felek i Nas koliko ja znam.
0

Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

carobnjak_N je napisao/la: 05 aug 2020, 17:58 Osim ovog formalno-pravnog aspekta islama, on ima i svoju duhovnu, psihološku stranu .
Najčešće se veže uz derviško-sufijske prakse, a jedna od njih je četeresnica ili četrdeset dana nakon nečije smrti.
Ona nije toliko vezana za umrlu osobu, koliko je za njoj bliske ljude.
Pošto su oni skloni izučavanju ljudske duše, danas bi mogli reći i psihe , valjda su skontali da je to vrijeme potrebno čovjeku da
ga prođe ona prva tuga , nakon koje se učenjem tevhida i samim ritualom ponavljanja svetih božijih imena, na neki način rodbina
i bliski ljudi oproste i od umrlog i od tugovanja. Ima to i uporište u psihologiji, pošto je 40 dana čovjeku potrebno da se prođe neke navike
ili da stvori novu.
Kad su svi na okupu i dijele uspomene na umrlog , kao na takvim događajima,
to je onda lakše , a vjerovatno ove sedmine i kako još gdje ima koji period da se uči tevhid umrlom, su praktikovane kad neko umre
mlad ili pogine i slično.

Možda i jeste bid'at (novo u vjeri ) ali ima svoj smisao, kao što rekoh, a i ne izlazi svojom formom iz islamskih okvira.
Ovo su stetna objasnenja.

Nemaju oni, niti bilo ko drugi (znaci ni sva ulema ovog svijeta) "kontati", kada se radi o stvarima koje su regulisane Kur'anom ili Sunnetom. Primjer, "oni su skontali, a ima i uporiste u psihologiji". Islam nije podlozan promjenama, ni onih koji kontaju ni onih koji se bave psihologijom.

U islamu je vrijeme zalosti jasno definisano: Tri dana (osim u slucaju zene, koja izgubi muza, u kom slucaju njena zalost traje 4 mjeseca i 10 dana). Nakon isteka vremena zalosti, ne smije se vise mnogo isticati zalost (tuga je naravno dozvoljena, ma koliko da traje) u vidu nekih oznaka ili bilo cega sto asocira da je u toj kuci zalost.

Ovakav stav se zasniva na imanskim sartima. Jer, ako vjerujes u Boga i Sudnji Dan, onda ti ne prilici da pokazujes znakove zalosti predugo. Jer, u konacnici, u islamu smo mi svi putnici i nemamo nedoumice da cemo svi stati pred Uzvisenog. Tako se u tom kontekstu, na smrt gleda kao na privremeni rastanak. Sjetimo se nene is Srebrenice, koja je izgubila 6 sinova. Pricala je o tome. Njena tuga se mogla primjetiti (ali, to smo vec pomenuli) ali nikada nije dopustila da se, sto bi nas narod rekao "pogubi". Zamisli, 6 sinova! Ali ona pokazuje sve ono sto sam pomenuo oko iskazivanja tuge, bez da brizne u nekontrolisan plac... To je znak JAKOG IMANA. Ja sumnjam da bih imao onoliko sabura, i molim Boga da me ne iskusa time.

Uglavnom, poenta mog posta je da niko nema pravo da nagadja bilo sta, o necemu oko cega postoje serijatski propisi, izvedeni iz Kur'ana ili hadisa.
2
2 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Miss Y. je napisao/la: 06 aug 2020, 13:44
Iskra je napisao/la: 06 aug 2020, 13:38

Ajetul Kursija?
+ Proučiti sure Ihlas, Felek i Nas koliko ja znam.

Tacno je i jedno i drugo. Sure Felek i Nas su opcenito sure zastite. Ajetul- Kursij je ajet koji treba uciti i prije spavanja i nakon budjenja. Prema jednoj predaji, kaze se da "ce svako ko je prouci prije spavanja biti zasticen do jutra, a nakon budjenja, bice zasticen taj dan (do spavanja).
2
1 slika 1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

A sad, hajde da "protresemo" neke obicaje koji se praktikuju unutar vjerskih obreda, a spadaju u novotarije u Islamu. :oke
0
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

Fatih je napisao/la: 06 aug 2020, 13:59 A sad, hajde da "protresemo" neke obicaje koji se praktikuju unutar vjerskih obreda, a spadaju u novotarije u Islamu. :oke
prilikom nijeta namaza kod muškaraca dodirivanje ušnih resnica palčevima?
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

mad_max_ba je napisao/la: 06 aug 2020, 14:25
Fatih je napisao/la: 06 aug 2020, 13:59 A sad, hajde da "protresemo" neke obicaje koji se praktikuju unutar vjerskih obreda, a spadaju u novotarije u Islamu. :oke
prilikom nijeta namaza kod muškaraca dodirivanje ušnih resnica palčevima?
Pa ruke se dizu dotle, kako si ti opisao (resnice se bas i ne moraju dodirivati). To je najvise zastupljeno u hanefijskom mezhebu. Medjutim moramo pomenuti da i dizanje ruku i visini ramena nije neisparavno. Tako da to nije novotarija. (I brate, tako i ja radim od svoje 18- godine, i nemam nemam namjeru to mijenjati, jer nisam nasao nista toliko solidno da ukaze kako je neki drugi stav ispravniji).
1
1 slika
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

Fatih je napisao/la: 06 aug 2020, 13:48
carobnjak_N je napisao/la: 05 aug 2020, 17:58 Osim ovog formalno-pravnog aspekta islama, on ima i svoju duhovnu, psihološku stranu .
Najčešće se veže uz derviško-sufijske prakse, a jedna od njih je četeresnica ili četrdeset dana nakon nečije smrti.
Ona nije toliko vezana za umrlu osobu, koliko je za njoj bliske ljude.
Pošto su oni skloni izučavanju ljudske duše, danas bi mogli reći i psihe , valjda su skontali da je to vrijeme potrebno čovjeku da
ga prođe ona prva tuga , nakon koje se učenjem tevhida i samim ritualom ponavljanja svetih božijih imena, na neki način rodbina
i bliski ljudi oproste i od umrlog i od tugovanja. Ima to i uporište u psihologiji, pošto je 40 dana čovjeku potrebno da se prođe neke navike
ili da stvori novu.
Kad su svi na okupu i dijele uspomene na umrlog , kao na takvim događajima,
to je onda lakše , a vjerovatno ove sedmine i kako još gdje ima koji period da se uči tevhid umrlom, su praktikovane kad neko umre
mlad ili pogine i slično.

Možda i jeste bid'at (novo u vjeri ) ali ima svoj smisao, kao što rekoh, a i ne izlazi svojom formom iz islamskih okvira.

Nemaju oni, niti bilo ko drugi (znaci ni sva ulema ovog svijeta) "kontati", kada se radi o stvarima koje su regulisane Kur'anom ili Sunnetom. Primjer, "oni su skontali, a ima i uporiste u psihologiji". Islam nije podlozan promjenama, ni onih koji kontaju ni onih koji se bave psihologijom.

U islamu je vrijeme zalosti jasno definisano: Tri dana (osim u slucaju zene, koja izgubi muza, u kom slucaju njena zalost traje 4 mjeseca i 10 dana). Nakon isteka vremena zalosti, ne smije se vise mnogo isticati zalost (tuga je naravno dozvoljena, ma koliko da traje) u vidu nekih oznaka ili bilo cega sto asocira da je u toj kuci zalost.

Ovakav stav se zasniva na imanskim sartima. Jer, ako vjerujes u Boga i Sudnji Dan, onda ti ne prilici da pokazujes znakove zalosti predugo. Jer, u konacnici, u islamu smo mi svi putnici i nemamo nedoumice da cemo svi stati pred Uzvisenog. Tako se u tom kontekstu, na smrt gleda kao na privremeni rastanak. Sjetimo se nene is Srebrenice, koja je izgubila 6 sinova. Pricala je o tome. Njena tuga se mogla primjetiti (ali, to smo vec pomenuli) ali nikada nije dopustila da se, sto bi nas narod rekao "pogubi". Zamisli, 6 sinova! Ali ona pokazuje sve ono sto sam pomenuo oko iskazivanja tuge, bez da brizne u nekontrolisan plac... To je znak JAKOG IMANA. Ja sumnjam da bih imao onoliko sabura, i molim Boga da me ne iskusa time.

Uglavnom, poenta mog posta je da niko nema pravo da nagadja bilo sta, o necemu oko cega postoje serijatski propisi, izvedeni iz Kur'ana ili hadisa.
To je neka selefijska priča , kako su "stvari u islamu vrlo jasne" , te kako je sve odredio sunet i hadis itd ...i na kraju završe
na ratištima u Siriji .
Da je to tako kako ti misliš, ne bi bilo 4 mezheba , šiti i suniti, pa onda međusobne podjele među selefijama na tekfirce, paradžemate,
ove one, a sve kao vrlo jasno.
Ne bih više oko toga . :vozfra
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

carobnjak_N je napisao/la: 06 aug 2020, 16:06
Fatih je napisao/la: 06 aug 2020, 13:48

To je neka selefijska priča , kako su "stvari u islamu vrlo jasne" , te kako je sve odredio sunet i hadis itd ...i na kraju završe
na ratištima u Siriji .
Da je to tako kako ti misliš, ne bi bilo 4 mezheba , šiti i suniti, pa onda međusobne podjele među selefijama na tekfirce, paradžemate,
ove one, a sve kao vrlo jasno.
Ne bih više oko toga . :vozfra
Selefijska? Tobe, tobe... :palm Naravno da su KUR'AN i SUNNET dva glavna izvora iz kojih se donose propisi. Pitaj svakog hodzu, i to nekog koji ne moze "smisliti" te selefije, i on ce ti morati reci isto. Treci izvor je idžmai-ummet (saglasnostuleme) i cetvrti je kijas (analogija). Ali, oni su po vaznosti ovim redoslijedom koji sam naveo, treci i cetvrti izvor ne moze donijeti nijedan propis ako on vec postoji u prva dva.

Vidim da nemas namjeru za diskusiju uz obostrano postovanje, pa necu da pisem i objasnjavam mnogo, da bih samo postigaao da mozda dobijem jos kakvu etiketu. Ja praktikujem islam prije nego sam i znao za te neke "vehabije", "selefije", itd. I na onome sam sto sam naucio u prvim godinama svog ucenja. (Mozda me vec zamisljas sa bradom do prsa, dok ustvari imam bradu, ali koja je cca pola centrimetra). I da, poznam nogo tih selefija sada. Oni se drze svojih misljenja, ja svojih, pogotovo kada se fikha tice. Jer, kada je u pitanju fikh, od cetiri imama po kojima su nazvane cetiri skole ucenja, svi prizanju Ebu Hanifi najvece znanje.
0
Odgovori

Natrag na “Religija”