MetallicA

storm
Administrator
Reactions: 38012

Re: MetallicA

Post Postao/la storm »

0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

0
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Eeee moji vi
RIP Enio

1
1 slika
I say what I think, I think what I say
East_side
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3738

Re: Player

Post Postao/la East_side »

storm je napisao/la: 11 okt 2020, 01:06
Ako slučajno ima neko ko misli da je bass gitara u ovoj pjesmi (i u ostalim pjesmama sa albuma "Kill 'em all", "Ride the lighting" i "Master of puppets") samo 'suha' pozadinska pratnja i ništa više, neka posluša samo ovo, ne mora ništa više (mada ima još toga):

P.S. možda sam ovo trebao postati na temu "Metallica" ali hajde sad...
1
1 slika
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

@East_side odlično :ok
Cliff Burton je bio umjetnik bass gitare, i mislim da ga Lars i James intimno nisu nikad prežalili...
Poginuo na turneji u Švedskoj, kad je bus/kamper, u kojem su živjeli za vrijeme turneje, sletio s ceste...Cliff izletio kroz staklo, i još ga bus zgnječio ispod sebe...
Svirao je bas isključivo na prste, virtuozno...i da je poživio, nedvojbeno bi bio danas veliki autoritet na tom području...
Nakon njega dolazi Jason Newsted (Flotsam& Jetsam) ...odličan basist, ali teško se nosio sa teretom Burtonovog nasljeđa...
Te sad Robert Trujilo, isto virtuoz...
Sve je to korektno i zanatski precizno do bola....ali jedan je Cliff :cool

2
2 slika
East_side
Etablirani član
Etablirani član

@storm sve je ukratko rečeno, ništa za dodati :) možemo samo nagađati koliki bi njegov uticaj bio na preostale albume da nije stradao, isto kao što možemo nagađati kakva bi Metallica bila da nije došlo do razilaženja na relaciji James/Lars vs. Dave Mustain.

Jason je bio veliki fan Cliffa i Metallice i, što ti je život, san mu se ispunio na jedan jako neobičan način. Njegov album prvijenac u bendu (...justice...) je po mnogim muzičkim kritičarima njihov najkvalitetniji album uopće. Vjerovatno i jeste. Mada su "mom uhu najprijatniji" albumi R.T.L. i M.O.P. Ali, to je već pitanje ukusa. Ni danas mi nije potpuno jasan razlog Jasonovog odlaska, iako sam (manje-više) čuo sve popratne teorije. No opet...

Robert jeste virtuoz, to se ne može poreći. Vjerovatno njemu ide dio zasluge što je Metallica opet počela ličiti na onu staru sebe (mada opet ne u potpunosti). Doduše, to nije ni bio težak zadatak nakon Reloada :) taj album im je naprosto neoprostiv!
1
1 slika
East_side
Etablirani član
Etablirani član

1
1 slika
East_side
Etablirani član
Etablirani član

1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

East_side je napisao/la: 11 okt 2020, 11:53 @storm sve je ukratko rečeno, ništa za dodati :) možemo samo nagađati koliki bi njegov uticaj bio na preostale albume da nije stradao, isto kao što možemo nagađati kakva bi Metallica bila da nije došlo do razilaženja na relaciji James/Lars vs. Dave Mustain.

Jason je bio veliki fan Cliffa i Metallice i, što ti je život, san mu se ispunio na jedan jako neobičan način. Njegov album prvijenac u bendu (...justice...) je po mnogim muzičkim kritičarima njihov najkvalitetniji album uopće. Vjerovatno i jeste. Mada su "mom uhu najprijatniji" albumi R.T.L. i M.O.P. Ali, to je već pitanje ukusa. Ni danas mi nije potpuno jasan razlog Jasonovog odlaska, iako sam (manje-više) čuo sve popratne teorije. No opet...

Robert jeste virtuoz, to se ne može poreći. Vjerovatno njemu ide dio zasluge što je Metallica opet počela ličiti na onu staru sebe (mada opet ne u potpunosti). Doduše, to nije ni bio težak zadatak nakon Reloada :) taj album im je naprosto neoprostiv!
Dave je morao otići, priča je, da je bio drogica malo jače, ali mislim da autorski duo Lars / James, nije podnosi i trećeg sa istim afinitetima...
Što i nije loše, dobili smo Megadeth.
Jason kasnije iz sličnih razloga, mada se pričalo i, da je tada alkoholom rastureni James dosta tome pridonijeo...
Load i Re Load...
Ja gledam kao eksperiment benda... Ima tu dobrih stvari, ali jest, nije Metallica
Opet nije mi to tako loše, strašnija mi je činjenica, Iron Maiden, koji stanca jedno te isto...
And Justice je abeceda metala... Esencija, sve što treba znati, stalo je u taj album.
Black mi je čak veći odmak, od pravca, nego Load... Load je samo nastavak Black pomjeranja...
St Anger je po meni neuspjeli pokušaj zaokreta, a magnetic drugi najsavrseniji iza Justice...
Eto tako ih ja vidim :oo
Prva tri albuma ne diram... To je beton, temelj, zakletva :D
2
2 slika
East_side
Etablirani član
Etablirani član

Ja sam se zaista pozitivno, ne iznenadio nego šokirao kada sam prvi put slušao "Death Magnetic".

On je, rekao bih uspjeli pokušaj da se u jedan album smjesti sve ono što su prethodno stvarali: tinejdžerska lepšravost i mangupluk sa "Kill 'em all", brzi ritmovi i kvalitetan Kirkov solo kao sa "Ride the lighting" & "Master of Puppets", produkcijka perfekcija i ubistvo bubnjeva sa "...and justice for all", elegancija i otmjenost sa "Black" albuma, malo pop prizvuka sa "Load" i "Reload" albuma, te moderan zvuk sa "St. Anger". Od svih pomenutih, stilski je vjerovatno najsličniji Justice-u.

A spomenuo si Maiden, btw. moj omiljeni band iz srednjoškolskih dana. :oo Razmišljao sam da pokrenem sličnu temu o njima. Ali ako bih je pravio na način na koji si ti radio ovdje za Metallicu, znaš li koliko je to posla... :face
2
1 slika 1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

East_side je napisao/la: 11 okt 2020, 14:51 Ja sam se zaista pozitivno, ne iznenadio nego šokirao kada sam prvi put slušao "Death Magnetic".

On je, rekao bih uspjeli pokušaj da se u jedan album smjesti sve ono što su prethodno stvarali: tinejdžerska lepšravost i mangupluk sa "Kill 'em all", brzi ritmovi i kvalitetan Kirkov solo kao sa "Ride the lighting" & "Master of Puppets", produkcijka perfekcija i ubistvo bubnjeva sa "...and justice for all", elegancija i otmjenost sa "Black" albuma, malo pop prizvuka sa "Load" i "Reload" albuma, te moderan zvuk sa "St. Anger". Od svih pomenutih, stilski je vjerovatno najsličniji Justice-u.

A spomenuo si Maiden, btw. moj omiljeni band iz srednjoškolskih dana. :oo Razmišljao sam da pokrenem sličnu temu o njima. Ali ako bih je pravio na način na koji si ti radio ovdje za Metallicu, znaš li koliko je to posla... :face
Hahahahah, ma ja to malo karikiram oko maidena, naravno nisu im isti albumi, ali takvu raznolikost nemaju, poput Metallica...
Uostalom rijetko tko i ima...
Pokreni Maiden temu svakako.
Jest magnetic je odličan, sve što metal nudi, obradili, odradili, izveli... Čak je i the day that never comes konceptualno sličan one... Lagan ulazak, izmjena rifova, tema, te rafalanje na kraju :D

Nego dotična planira izdati cover album sa obradama metallice :oo

Ne znam sta da mislim...

1
1 slika
East_side
Etablirani član
Etablirani član

@storm komercijalno gledajući, Metallica je uspješno, pa i mudro proširila broj svojih slušatelja jer su šarali sa žanrovima tokom 90-ih. :oke

Pa tako npr. "Nothing else matters" i "Unforgiven" rado slušaju i fanovi Eminema, Madonne, Snoop Dogga, Mariah Carey... jer su na velika vrata uplovili u svijet komercijale a zbog starijih albuma i dalje ih vole okorjeli metalci. Ne može se reći da to nije bio uspješan poduhvat.

Maiden jeste posljednjih 10-15 godina prisutniji na MTV i ostalim komercijalnim kanalima ali ipak se nisu mnogo udaljili od svoje izvorne muzike.

Ne volim komparacije između njih, nikad nisam volio. Ko je bolji; Messi ili Ronaldo i sl. Oba benda volim i poštujem zasebno.

Metallica jeste popularnija zbog proširenog slušateljstva kojeg sam spomenuo ali to nimalo ne umanjuje činjenicu da su Maideni jedni od kraljeva metala.
1
1 slika
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Post Postao/la Heidi »

1
1 slika
Russki
prince of idiotism
prince of idiotism
Reactions: 25304

Post Postao/la Russki »

Moj najdrazi basista metalike je Jason definitivno. Neki dan sam gledao neki dokumentarac gdje Lars govori kako je to sve bilo sranje, nisu se mogli pomiriti sa smrcu Cliffa pa im je Jason bio zrtveno janje, u nekom spiritualno-barbarskom fazonu.
2
2 slika
abysmal depths are flooded
Russki
prince of idiotism
prince of idiotism
Reactions: 25304

Post Postao/la Russki »

kakva bass linja jbt...

2
1 slika 1 slika
abysmal depths are flooded
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Russki je napisao/la: 15 dec 2020, 06:23 kakva bass linja jbt...

Jason the trzalica :srce
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Muzičari, bendovi, diskografija”