DIJABETES

Medicinska dostignuća, iskustva, preporuke, kultura tijela, bolesti... Google dijagnostika zabranjena...
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: DIJABETES

Post Postao/la Iskra »

Atomic je napisao/la: 13 nov 2020, 12:59 Kod mene se ruke tresu i vrtoglavica cesto.Ovisnost o seceru ili dijabetes u najavi 🤔

Rani znakovi upozorenja
Osjećaj slabosti
Umor
Vrtoglavica
Razdražljivost
Tjeskoba
Glavobolja
Znojenje
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Mehaning je napisao/la: 13 nov 2020, 12:34 Prema onome što vidim na kulinariki, nije mi jasno, kako neko kod vas može imati manjka šečera u krvi... :sok

Ili kako svi nismo dijabeticari.
2
2 slika
Jimmy McNulty
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 483

Post Postao/la Jimmy McNulty »

Iskra je napisao/la: 13 nov 2020, 13:47
Atomic je napisao/la: 13 nov 2020, 12:59 Kod mene se ruke tresu i vrtoglavica cesto.Ovisnost o seceru ili dijabetes u najavi 🤔

Rani znakovi upozorenja
Osjećaj slabosti
Umor
Vrtoglavica
Razdražljivost
Tjeskoba
Glavobolja
Znojenje
Imam ga onda od 12-te.
0
I expect nothing and I'm still let down.
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Iskra je napisao/la: 13 nov 2020, 13:46
Dina je napisao/la: 13 nov 2020, 12:25

Je li to ukazuje na razvoj dijabetesa? Inzulinska rezistencija ili sl.?
Ne znam, svaki put kada sam odradila nalaze, poslije toga, sve je bilo ok... Nemam nikakvu dijagnozu, terapiju, ali vodim malo više računa o tome šta jedem...

Postoji mogucnost da i zdrava osoba povremeno.pati od hipoglikemije ukoliko npr postis, ili se izlazes vecim naporima a da nisi jela. Ili da su u pitannu neke hormonalne promjene.
U velikom broju slucajeva to je ipak znak poremecaja nekog.

Mozes mjeriti u apoteci par dana, nataste i dva sata nakon obroka pa da vidis.

Meni se desilo jer sam.popila.tabletu a pojela.npr pola.jabuke...i to dva obroka takva. Osjecaj je grozan.
Mjerila sam u apoteci, doduše uvijek ujutro, na tašte, i inače je ok :ok
Samo kada mi se desi da padne, iz nekog razloga, bude baš ispod normale... Zadnji put 2, nešto...
Čak sam radila i hormone štitne zbog toga, i oni su ok...

Ali, kada se to desi, koljena mi klecaju, klonem, oblije me leden znoj, i pozderem sve cokoladno u okruzenju, mada ne pomogne puno :zbunj
Možda jedem premalo slatka :ovaj
0
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Dina je napisao/la: 13 nov 2020, 13:55
Iskra je napisao/la: 13 nov 2020, 13:46

Postoji mogucnost da i zdrava osoba povremeno.pati od hipoglikemije ukoliko npr postis, ili se izlazes vecim naporima a da nisi jela. Ili da su u pitannu neke hormonalne promjene.
U velikom broju slucajeva to je ipak znak poremecaja nekog.

Mozes mjeriti u apoteci par dana, nataste i dva sata nakon obroka pa da vidis.

Meni se desilo jer sam.popila.tabletu a pojela.npr pola.jabuke...i to dva obroka takva. Osjecaj je grozan.
Mjerila sam u apoteci, doduše uvijek ujutro, na tašte, i inače je ok :ok
Samo kada mi se desi da padne, iz nekog razloga, bude baš ispod normale... Zadnji put 2, nešto...
Čak sam radila i hormone štitne zbog toga, i oni su ok...

Ali, kada se to desi, koljena mi klecaju, klonem, oblije me leden znoj, i pozderem sve cokoladno u okruzenju, mada ne pomogne puno :zbunj
Možda jedem premalo slatka :ovaj

Secer je energija, gorivo. Moras ga unositi. Najbolje ujugro, to je produktivni, preradi se i potrosi.
1
1 slika
Jimmy McNulty
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 483

Post Postao/la Jimmy McNulty »

Ja sam nedavno isto mjerio, 2 sata poslije jela. U granicama normale 5.4, a valjda je sve preko 6.3 znak za uzbunu.

Inače dedo i majka sa mamine strane isto bili dijabetičari.
0
I expect nothing and I'm still let down.
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17057

Post Postao/la Polaris »

Jimmy McNulty je napisao/la: 13 nov 2020, 13:59 Ja sam nedavno isto mjerio, 2 sata poslije jela. U granicama normale 5.4, a valjda je sve preko 6.3 znak za uzbunu.

Inače dedo i majka sa mamine strane isto bili dijabetičari.
I kod mene su dedo i nana sa mamine strane bili dijebeticari.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Mediteranska prehrana smanjuje rizik od dijabetesa kod žena

26.11.2020. 12:5626.11.2020. 12:33 | JAMA Network Open 

Žene s prekomjernom tjelesnom težinom koje prakticiraju mediteransku prehranu mogu smanjiti svoj rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 30 posto, u usporedbi sa ženama koje to ne čine, ukazuje nova studija.

Inače, mediteranska prehrana bogata je maslinovim uljem, voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama. 

Smatra se, da ovi rezultati podupiru ideju, da poboljšavanjem prehrane ljudi mogu smanjiti svoj budući rizik od dijabetesa tipa 2, posebno ako imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili.

Izvor:
JAMA Network Open
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Dobri holesterol je posebno značajan, u odgovoru tijela na dijabetes... A maslinovo ulje i korištenje istog, pogotovo.
Čitao sam neke analize, koliko je manja stopa oboljelih, ne samo od dijabetesa, nego i kardiovaskularnih bolesti, u mediteranskom pojasu...
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

storm je napisao/la: 21 jan 2021, 20:22 Dobri holesterol je posebno značajan, u odgovoru tijela na dijabetes... A maslinovo ulje i korištenje istog, pogotovo.
Čitao sam neke analize, koliko je manja stopa oboljelih, ne samo od dijabetesa, nego i kardiovaskularnih bolesti, u mediteranskom pojasu...
Pa naravno, mediteranska.ishrana je vec nekoliko godina uzastopno.proglasavana kao najzdravija .
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Iskra je napisao/la: 21 jan 2021, 20:37
storm je napisao/la: 21 jan 2021, 20:22 Dobri holesterol je posebno značajan, u odgovoru tijela na dijabetes... A maslinovo ulje i korištenje istog, pogotovo.
Pa naravno, mediteranska.ishrana je vec nekoliko godina uzastopno.proglasavana kao najzdravija .
Maslinovo ulje je nazivano i "tekuće zlato"...i znali su za njegove benefite i prije konkretnog razvoja nauke i medicine.
Nažalost ono kvalitetno je i jako skupo, ali vrijedi svaka kap...ja sam pomalo fanatik tog ulja ...masline i sve sa njima povezano općenito :to
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

storm je napisao/la: 21 jan 2021, 20:42
Iskra je napisao/la: 21 jan 2021, 20:37

Maslinovo ulje je nazivano i "tekuće zlato"...i znali su za njegove benefite i prije konkretnog razvoja nauke i medicine.
Nažalost ono kvalitetno je i jako skupo, ali vrijedi svaka kap...ja sam pomalo fanatik tog ulja ...masline i sve sa njima povezano općenito :to
Nisam ljubitelj maslina bas...ulje koristim, odrasla.sam na tome sto se kaze.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Maslinovo ulje, obavezno u dijabetickoj ishrani a evo i zasto.....

Zahvaljujući svom uravnoteženom sastavu, maslinovo ulje ima zaštitnu ulogu u borbi protiv prijevremenog starenja naših krvnih žila, štiti želudac i jetru. Potiče rast tijekom djetinjstva, produžava životni vijek, a istovremeno daje onaj jedinstven, nenadmašiv okus jelu. Zbog brojnih nutritivnih i dijetoterapijskih svojstava maslinovo ulje preporuča se u svakodnevnoj prehrani i u prehrani tijekom pojedinih bolesti i stanja.
Korist od konzumacije maslinovog ulja vidljiva je kod bolesti: probavnog trakta (želudac, crijeva, žučni mjehur); ateroskleroze; kod zaraštavanja unutrašnjih i vanjskih rana, a naročito se upotreba maslinovog ulja preporuča u najranijem djetinjstvu i tijekom poznije životne dobi.
Međutim, možda je najvažnije istaknuti da maslinovo ulje uspješno prevenira nastanak kroničnih upalnih bolesti jer u sebi sadrži jedinstvene komponente koje djeluju protuupalno - biofenole. O njima se danas najviše govori, a istraživanja pokazuju da su te jedinstvene kemijske molekule zasigurno kandidati koji će ponijeti titulu najkorištenijih lijekova u idućem desetljeću!

Antioksidativni učinak maslinovog ulja djelom je rezultat biofenola prisutnih u tom jedinstvenom proizvodu, a dijelom zbog prisustva vitamina E i provitamina vitamina A. Maslinovo ulje poznato pod nazivom "extra vergine" ili "ekstradjevičansko" posjeduje visoki sadržaj navedenih tvari, one sve redom posjeduju jaki antioksidacijski potencijal.

Biofenoli ili fenolne komponente sadržane u maslinovom ulju predstavljaju složene smjese sljedećih spojeva: oleochantal, 3,4-dihidroksifeniletanol, 4-hidroksifeniletanol (tirosol), 4-hidroksifeniloctena kiselina, protokatehuična kiselina, siringična kiselina, vanilinska kiselina, kafeinska, kumarinska kiselina. Koncentracija fenolne frakcije u maslinovom ulju varira i ovisi o kultivaru, klimi, stupnju zrelosti ploda, a srednja vrijednost tih tvari iznosi oko 500 mg/L u djevičanskom maslinovom ulju. Od čitavog niza fenolnih komponenti netom nabrojenih koje čine biofenole maslinovog ulja, najvažnijom se čini hidroksitirosol i oleokantal. Prisutni su kao slobodne molekule, ali i kao dio složenih molekula (npr. vrlo poznatog oleuropieina). U laboratorijskim pokusima dokazano je da te tvari ima veću antioksidacijsku moć od poznatih antioksidansa koji se koriste kao standardi (npr. hidroksitoluena). Istraživanja su pokazala da visoko kvalitetno maslinovo ulje znatno smanjuje peroksidaciju lipoproteina niske gustoće (LDL) u usporedbi s suncokretovim uljem. 
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Tjelovježba tijekom prvog tromjesečja trudnoće pomaže u izbjegavanju gestacijskog dijabetesa

Trudnice koje više vježbaju tijekom prvog tromjesečja trudnoće mogu imati manji rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa, pokazalo je novo istraživanje. Pokazalo se da je manji rizik povezan s najmanje 38 minuta vježbanja umjerenog intenziteta svakog dana - nešto više od trenutnih preporuka od najmanje 30 minuta dnevno pet dana u tjednu.

Gestacijski dijabetes odnosi se na dijabetes dijagnosticiran prvi put tijekom trudnoće. On može predstavljati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući komplikacije u trudnoći i pri porodu, kao i povećani budući rizik za dijabetes kod majke i djeteta.

Inače, 6 do 10 žena od 100 žena oboli tijekom trudnoće od gestacijskog dijabetesa.

Smatra se da će možda trebati preispitati sadašnje preporuke kako bi se poboljšale šanse žena da vježbanjem spriječe gestacijski dijabetes.

Izvor:
Diabetes Care
0
vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13911

Post Postao/la vjesticanametli »

Rani znakovi upozorenja
Osjećaj slabosti
Umor
Vrtoglavica
Razdražljivost
Tjeskoba
Glavobolja
Znojenje
upozorenja za sta
molim te malo vise o ovim znacima
hvala
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Broj osoba s dijabetesom u cijelom svijetu konstantno raste, tako da ova bolest vec odavno nadilazi epidemujske razmjere. Od ukupnog broja oboljelih 90% ih ima šećernu bolest tip 2.

Osim što je vrlo raširen dijabetes je vrlo skupa bolest, a najveći dio troškova otpada na zbrinjavanje i liječenje kroničnih komplikacija dijabetesa kao što su: 

oštećenje velikih i malih krvnih žila (mikro i makroangiopatije)
oštećenje bubrega (nefropatije) i dijaliza
oštećenje živaca (neuropatije)
oštećenje vida (retinopatije) i sljepoća
sindrom dijabetičkog stopala
amputacije

Suvremeni pristup liječenju dijabetesa zasniva se na aktivnom uključivanju pacijenata usvajanjem zdravijih životnih navika (pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, prestanak pušenja itd.) te provođenjem samokontrole šećera u krvi.

Samokontrola razine šećera u krvi daje informaciju o tome kako pojedine namirnice i životne navike utječu na razinu šećera u krvi (GUK) te pridonosi motiviranosti pacijenata za usvajanjem zdravijih životnih navika. U Rosso studiji provedenoj u Njemačkoj kroz 6,5 godina, na 3.268 pacijenata, po prvi put je dokazano da redovna samokontrola šećera u krvi kod osba s tipom 2 šećerne bolesti, smanjuje rizik od morbiditeta (kroničnih komplikacija) za 1/3, a mortalitet (smrtnost) za skoro 50%.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

vjesticanametli je napisao/la: 21 jan 2021, 20:55

Rani znakovi upozorenja
Osjećaj slabosti
Umor
Vrtoglavica
Razdražljivost
Tjeskoba
Glavobolja
Znojenje
upozorenja za sta
molim te malo vise o ovim znacima
hvala

Upozorenja na poremecaj nivoa secera u krvi

Oni znakovi na koje bismo morali obratiti paznju su slijedeci
Za tip 2

Glad i umor.
 Naše tijelo pretvara hranu koju jedemo u glukozu koju nase stanice koriste za energiju. Ali stanicama je potreban inzulin za unos glukoze.

Učestalo mokrenje i pojačana žeđ. Prosječna osoba urinira između četiri i sedam puta u 24 sata, ali ljudi s dijabetesom to čine puno češće.

Suha usta i svrbež kože.
 Budući da tijelo treba više tekućine jer proizvodi više mokraće, ne preostaje mu je dovoljno za druge potrebe. Zbog toga možemo imati problema s dehidracijom, suhim ustima i suhom kožom koja se peruta i svrbi.

Zamućen vid. 
Uslijed promjena razine tekućine u nasem tijelu ona se prelijeva u centar mrežnice – makulu. To područje odgovorno je za centralni vid. Tekućina uzrokuje oticanje makule i tako zamućuje vid.

Gljivične infekcije.
 I kod muškaraca i kod žena s dijabetesom može se pojaviti sklonost gljivičnim infekcijama. Gljivice se hrane glukozom koje u organizmu dijabetičara ima više nego dovoljno. Infekcije se obično javljaju u toplim i vlažnim pregibima na kož, uključujući:

prostor između prstiju na rukama i nogama
ispod ženskih dojki
u predjelu spolnih organa.

Posjekotine i rane koje sporije zarastaju. 
S vremenom, povišen šećer u krvi može utjecati na protok krvi i uzrokovati oštećenje živaca što vašem tijelu otežava zacjeljivanje rana.

Bol ili ukočenost u nogama ili stopalima. 
Uzrok ovim simptomima također se krije u oštećenju živaca.
0
Odgovori

Natrag na “Zdravlje, medicina, bolesti...”