Vaša “rezervna” domovina!

Vrijedni i(li) nadareni forumasi, u svom izričaju... Foto teme, natjecanja, autorski radovi...
Odgovori
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Re: Vaša “rezervna” domovina!

Post Postao/la Sarajka »

Socrates je napisao/la: 20 maj 2021, 21:11 Ne znam zašto većina ljudi napad na zakone, vlast, običaje, istoriju u jednoj državi (domovini) posmatraju kao napad na same sebe.

Uvod teme je pozvao i na objektivnost, između ostalog. Kanada ima genocidnu istoriju (prema Indijancima). Kanadski istoričari su to okvalifikovali i kao kulturocid. O tom se sasvim normalno uči na fakultetima.

Imamo i istoriju zločinačkog odnosa prema frankofonima. I to se uči na fakultetima.

Danas imamo dosta upitan odnos prema radnicima migrantima i/ili sezonskim radnicima. Ima još puno neriješenih stvari oko samouprave Indijanaca u okviru kanadskog ustava.

Pisaću još neke stvari.

Napomena; Ovo "Indijanci" je nepravilan i negativan izraz, ali ga koristim na forumu jer tako najbolje ostali razumiju.
Pa ja mislim da ne treba naglašavati ulogu Austrije u 2. svjetskom
ratu. Pa tako nisam ni pisala o tome. Što se tiče politike prema migrantima, ona je blago rečeno “politika trpljenja kvota koje EU propisuje”. I ovo kad kažem to je bukvalno.
Prema strancima takodjer dio austrijskog stanovništva ima netrpeljivost. Ako si obrazovan, govoriš njemački kao maternji, radiš dobar posao, opet se nadje neostvareni papak (ponekad) da ti spočitava što si se nastanio u njegovoj zemlji.
Iako recimo ni približno po obrazovanju/poslu niste konkurencija.
Ako opet nisi integriran, lose govoriš njemački i vodiš djecu iz osnovne škole po institucijama da ti prevode, opet si predmetom poruge. Mogla bi navesti sličnih milion primjera i nije sve zaista med i mlijeko. Iako lično nikad nisam doživjela diskriminaciju, a na opaske o “ kokurenciji” odgovorim uvjek dolično. 👀
2
2 slika
A sad adio :sara
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Sarajka je napisao/la: 20 maj 2021, 21:20
Iskra je napisao/la: 20 maj 2021, 14:42

perl1.jpg

Ispravila bih navod a to znam pouzdano jer su moji u gradjevinarstvu, stan u Perli kosta OD 500 000 $, a najluksuzniji i do milion. Tu zive samo najbogatiji, pa ako se stranac moze uklopiti poput pojedinih svjetskuh monarha, onda ih se i moze sresti tu.

Ostatak prokomentiram kasnije.

P.s. Perla.je izgradjena pocetkom 2000 a gradi se i danas, a moji su u Qatru 32 godine vec, zivimo u kuci 15 min od crntra, mada...centar se stalno pomjera :heidi2
A da vi ste državljani, pa i to igra ulogu. Htjela sam ustvari poentirati, ali nije mi uspjelo. Obzirom da stranac ne može kupiti zemljište i stan/kuću, da li postoje odredjeni dijelovi Dohe i Katra gdje ipak može? Ne mora nužno biti Perla. Jasno je meni da su cijene astronomske. To nije upitno.
Da ti se kao Katarka udaš za Europljanina (Celju) i želite se nastaniti i raditi u Dohi, koje bi olakšice imala? Kakvi su uvjeti za njegovu boravišnu i radnu dozvolu? Oprosti ako sam profesionalno deformirana i smaram. Zaista me zanima.
Taman sam.posla.u krevet, sutra mi je bas vazan dan ali duzna sam.ti odg i na ovo i na ono...

U tom slucaju ja bih pridrzala sva prava drzavljanke osim finansijske potpore drzave u smislu besplatnig skolovanja, ili pogodnosti kod ostvarivanja benefita na platu ( zene se stimulisu da rade ako zele), on bi mogao da dobije stalni boravak ALI nasa djeca ne bi mogla dobiti drzavljanstvo. Mada i taj zakon je u pripremi da se odobri jer je Katar potpisao neki sporazum ( ne znam s kojim svjetskim tijelom) o usaglasavanju zakona o ravnopravnosti zena, sto se odnosi na porodicno nasljedno.pravo.

Radnu dozvolu nije osoboto tesko dobiti pogotovo ako si osoba od interesa, tj potreban na trzistu rada.
Nekretninu stranac ne moze imati. Ni pod kojim uslovima, koliko je meni.poznato. domaci stanovnici su jako dobro zasticeni. Zemlja nije na prodaju strancima. Tu su decidni jako.

Doha i inace ima.problem sa manjkom.stambenig prostora, zato bjesomucno i grade izmedju ostalog.

U vezi radne.dozvole :
U Katru je od diplome vaznija preporuka. Sto je u poslovnom.svijetu onaj koji te preporuci cijenjeniji to lakse dobijes i dozvolu. Ali to sa sobom nosi veliku odgovornost.
3
3 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Hvala @Iskra i laku noć. Nastavićemo kad budeš imala vremena. Pitaj i ti mene. Ako te zanima nešto o Austriji ili Njemačkoj.
1
1 slika
ROOT
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2761

Post Postao/la ROOT »

Kako se zanimljiva tema pretvori u peglativnu :muhadzir
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Sarajka je napisao/la: 20 maj 2021, 12:01
Iskra je napisao/la: 20 maj 2021, 11:57

I tata tako.kaze, otprilike.
A je li vi živite isto na ovom ostrvu Perla? Ako nije suviše indiskretno. I može li se uopće živjeti u Dohi recimo a da ti prvi susjed bude Katarćanin?
U Dohi se na svakom koraku "oseća pritisak" jer je grad veliko gradilište, u kojem su cele oblasti u izgradnji, ili srušene zbog nove izgradnje. Zbog saobraćajnih gužvi, građani sve više vremena provode van kuće i ta atmosfera stvara stres.

Po izveštajima lokalnih medija, danas se 40 odsto katarskih brakova završava razvodom. Više od dve trećine građana, odraslih i dece, pati od gojaznosti.

U društvu u kojem državljani Katara čine manjinu - odnos stranaca i domaćih je otprilike sedam na jedan - starosedeoci kažu da raste frustracija mladih da im stranci uzimaju najbolje poslove.

Od ukupno 1.800.000 stanovnika, samo 280.000 su Katarani. Kako su pisale beogradske "Novosti", u Kataru živi i radi i oko 2.000 građana Srbije.

Državljani dozvolu za izgradnju kuće dobijaju "za tren oka", a država im kasnije refundira polovinu troškova gradnje. Ipak, samo državljani mogu da poseduju kuće, jer je zabranjena prodaja zemlje strancima. Za strance je, pak, izgrađeno veštačko ostrvo kod Dohe, Perla, gde stanovi - koje stranci mogu da kupe - koštaju i do pola miliona dolara.

Sto se tice stresa zbog izgradnje, ne znam.ko je autor texta ali grijesi, jedino su stranci nervozni, domace stanovnistvo ima jako izgradjenu kolektivnu svijet za opce dobro, i jako su jedinstveni u svemu za sta znaju da ce donijeti dobrobit , nesto.poout njemaca rekla bih, kad vlada donese odluku svi je postuju.

Za razvod brakova stvarno ne znam.taj podatak kao ni za gojaznost, ali takodjer sumnjam u tacnost, velika je cifra 40%, to bi onda znacilo da na ulici svako druga osoba koju sretnes je razvedena i debela :D
Qatar ima.recino nacuonalni praznik, dan sporta, koji se odrzava drzge subote u februaru, na taj nacin promicu sport i zdrav nacin zivljenja, svi izlaze vani, na igralista i u parkove i tako.provode taj dan. Aspira parkom.ne mozes proci doslovno. Inace su ludi za fudbalom i tenisom

Qatar ima vise od 2 mil stanovnika a domacih je sada oko 380 000 .
Srbijanaca ima.dosta, oduvinek.ih je i bilo, dobri su radnici i cijenjeni su. Koliko ih ima.tacno to se.ne zna, varijabilno je.

Ako sam.sta preskocila , reci.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

ROOT je napisao/la: 20 maj 2021, 21:44 Kako se zanimljiva tema pretvori u peglativnu :muhadzir
Ignorišeš. Meni je dosta tema takvih. Zanimljive u početku, kasnije neko “ peglativan” poput mene, ima milion pitanja. Jbg :)
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Iskra je napisao/la: 20 maj 2021, 21:46
Sarajka je napisao/la: 20 maj 2021, 12:01

A je li vi živite isto na ovom ostrvu Perla? Ako nije suviše indiskretno. I može li se uopće živjeti u Dohi recimo a da ti prvi susjed bude Katarćanin?

Sto se tice stresa zbog izgradnje, ne znam.ko je autor texta ali grijesi, jedino su stranci nervozni, domace stanovnistvo ima jako izgradjenu kolektivnu svijet za opce dobro, i jako su jedinstveni u svemu za sta znaju da ce donijeti dobrobit , nesto.poout njemaca rekla bih, kad vlada donese odluku svi je postuju.

Za razvod brakova stvarno ne znam.taj podatak kao ni za gojaznost, ali takodjer sumnjam u tacnost, velika je cifra 40%, to bi onda znacilo da na ulici svako druga osoba koju sretnes je razvedena i debela :D
Qatar ima.recino nacuonalni praznik, dan sporta, koji se odrzava drzge subote u februaru, na taj nacin promicu sport i zdrav nacin zivljenja, svi izlaze vani, na igralista i u parkove i tako.provode taj dan. Aspira parkom.ne mozes proci doslovno. Inace su ludi za fudbalom i tenisom

Qatar ima vise od 2 mil stanovnika a domacih je sada oko 380 000 .
Srbijanaca ima.dosta, oduvinek.ih je i bilo, dobri su radnici i cijenjeni su. Koliko ih ima.tacno to se.ne zna, varijabilno je.

Ako sam.sta preskocila , reci.
Evo proziva rotko da peglam. Pa neću više. Nalijepi nam slika. @lejlamo je tražila pustinju a ja “ korzo” u Dohi i “ Veneciju” s neboderima. Plus onaj gradić gdje će biti Finale. Neka je u izgradnji 😊
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Meni tema .nije peglativna, rado.odgovorim na svako.pitanje, mada kasnim iz vec navedenih razloga. Isto tako zadrzavam.pravo da ne.odgovaram.na uvredljive postove na racun zemlje iz koje dolazim, to mi.ubija volju da bilo sta pisem jer ne zelim biti niciji advokat, niti se braniti za bilo sta. MIslim.da ni tema.nije tako zamisljena.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Finska @Russki :apl

Pričaj , ništa ne znam o svakodnevnom životu u Finskoj, hvala :ovaj

Razmišljam , tko još zna o životu neke (meni) zanimljive države.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Iskra je napisao/la: 20 maj 2021, 21:51 Meni tema .nije peglativna, rado.odgovorim na svako.pitanje, mada kasnim iz vec navedenih razloga. Isto tako zadrzavam.pravo da ne.odgovaram.na uvredljive postove na racun zemlje iz koje dolazim, to mi.ubija volju da bilo sta pisem jer ne zelim biti niciji advokat, niti se braniti za bilo sta. MIslim.da ni tema.nije tako zamisljena.
Ma ja jesam “ profesionalno deformirana” ali zeljela sam da saznamo sto vise o egzotičnom Kataru iz prve ruke. @Endzi je zakazala. Iako je rekla da će ti pomagati. Pa se sve svelo na pitanja tebi i tvoje odgovore. Uglavnom, eto red slika mozes, pa reklama :) 😊
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

@Sarajka

@storm ako bude htio moze vec sutra otici tamo i bez mene. Moj brat je jako zainteresiran za to :D odmah je vidio sansu, da ga vrbuje, jer covjek njegovog znanja i iskustva je nasusna potreba za svakog poslodavca.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Ma.laku noc vam :aloo :D

:muhadzir
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Crvena Nit je napisao/la: 20 maj 2021, 21:53 Finska @Russki :apl

Da. Može Finska i @Russki. Eto ti postavljaj pitanja. Da ga ne smaramo u duetu 🙃
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Iskra je napisao/la: 20 maj 2021, 21:54 @Sarajka

@storm ako bude htio moze vec sutra otici tamo i bez mene. Moj brat je jako zainteresiran za to :D odmah je vidio sansu, da ga vrbuje, jer covjek njegovog znanja i iskustva je nasusna potreba za svakog poslodavca.
Ma on je tipični Slovenac. U posjetu vjerovatno. Ali za živjeti, sumnjam da bi bez tebe :)
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Sarajka je napisao/la: 20 maj 2021, 21:54
Iskra je napisao/la: 20 maj 2021, 21:51 Meni tema .nije peglativna, rado.odgovorim na svako.pitanje, mada kasnim iz vec navedenih razloga. Isto tako zadrzavam.pravo da ne.odgovaram.na uvredljive postove na racun zemlje iz koje dolazim, to mi.ubija volju da bilo sta pisem jer ne zelim biti niciji advokat, niti se braniti za bilo sta. MIslim.da ni tema.nije tako zamisljena.
Ma ja jesam “ profesionalno deformirana” ali zeljela sam da saznamo sto vise o egzotičnom Kataru iz prve ruke. @Endzi je zakazala. Iako je rekla da će ti pomagati. Pa se sve svelo na pitanja tebi i tvoje odgovore. Uglavnom, eto red slika mozes, pa reklama :) 😊
Sarajka , ma kakva profi deformacija , postavljaš odlična pitanja , a mene interesiraju detalji svakodnevnog životna u državama , jet to ne možemo saznati na turističkim stranicama. Puno se ući i nauci živjeti vani.
1
1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Crvena Nit je napisao/la: 20 maj 2021, 21:58
Sarajka je napisao/la: 20 maj 2021, 21:54

Sarajka , ma kakva profi deformacija , postavljaš odlična pitanja , a mene interesiraju detalji svakodnevnog životna u državama , jet to ne možemo saznati na turističkim stranicama. Puno se ući i nauci živjeti vani.
Pa dobro, to je sada moje i tvoje vidjenje 👀 Rotko se smorio lik 😊
1
1 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Sarajka je napisao/la: 20 maj 2021, 21:56
Crvena Nit je napisao/la: 20 maj 2021, 21:53 Finska @Russki :apl

Da. Može Finska i @Russki. Eto ti postavljaj pitanja. Da ga ne smaramo u duetu 🙃
Možemo obje :yes

Austriju znaš da znam, a Beč je veličanstven. :zaljub
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Kreativni forum”