Vaša “rezervna” domovina!

Vrijedni i(li) nadareni forumasi, u svom izričaju... Foto teme, natjecanja, autorski radovi...
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17266

Re: Vaša “rezervna” domovina!

Post Postao/la Polaris »

Ja sam zivjela u ovom dijelu Brisbena, u Oxleyu
1
1 slika
Zadnja izmjena: Polaris, dana/u 21 maj 2021, 01:13, ukupno mijenjano 2 puta.
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Ariel je napisao/la: 21 maj 2021, 00:56
Socrates je napisao/la: 21 maj 2021, 00:53 Ne znam kakva su pravila kod nostrificiranja diploma ako su u pitanju državljani.

Ne vjerujem da su različita od nostrificiranja diploma kad su u pitanju tek pridošli imigranti. Rekao bih da je tako u Kanadi, pa je vjerovatno tako i u Australiji.

Što ne znači ništa automatski ni dobro ni loše kad su tvoje diplome i ispiti u pitanju. Nešto je lakše nostrificirati, nešto teže.
Vidjet cu, nadam se da nece biti prekomplikovano
Mislim da je u Kanadi dosta ubrzan proces što se tiče nekih zanimanja u odnosu na kad smo mi došli. Mada, ja ne mogu reći da sam previše upoznat sa tim.

Uglavnom, ma koliko komplikovano izgleda, nikad nije toliko teško kao što čovjek na prvu misli da jeste. Tako je uostalom i sa svim drugim aspektima života u drugoj zemlji.
1
1 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

@Socrates kakvi su saobracajni zakoni tamo? Kakve su kazne za prekrsaje. Znam da u Australiji imaju bas rigorozne zakone sto se saobracaja tice i visoke kazne. Npr. na autoputu je ogranicenje 110 km/h, bar su nam tako rekli, u autu se moraju svi vezati apsolutno, i na zadnjim sjedistima svi..
0
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Ariel je napisao/la: 21 maj 2021, 01:10 @Socrates kakvi su saobracajni zakoni tamo? Kakve su kazne za prekrsaje. Znam da u Australiji imaju bas rigorozne zakone sto se saobracaja tice i visoke kazne. Npr. na autoputu je ogranicenje 110 km/h, bar su nam tako rekli, u autu se moraju svi vezati apsolutno, i na zadnjim sjedistima svi..
Vezanje je i ovdje obavezno za sve. Vozač je odgovoran za vezanje svakog ispod 16 godina. Djeca moraju biti u car seats.

Ograničenje brzine je provincijska odgovornost. I nekad zavisi od autoputa do autoputa. Ovdje (Ontario) je 100 km/h. Nedavno je počeo dvogodišnji pilot project na tri Ontario autoputa, gdje je ograničenje 110 km/h. Vidio sam da Alberta ima prijedlog zakona gdje bi ograničenje bilo 120 km/h na svim autoputevima u provinciji.
1
1 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
storm
Administrator
Reactions: 38057

Post Postao/la storm »

Netko je pitao za loše strane naših domovina...
Trenutno sam u bedu političkim stanjem. Ubačeni smo realno mimo volje biračkog tijela, na vlak suverenista i desničara Europe, pokazuje se kriva slika stanja. Jesu, tu su uvijek, ali nikad volja većine, i vrlo su izgledni prijevremeni izbori, jer su se i neki zastupnici opametili. Vladajući ne mogu više ni jedan zakon donijeti.
Kao ni ostale exyu, nismo raščistili sa prošlošću.. I dalje se ceterespeta provlači, što logicno guraju upravo trenutno vladajući... To im je za ovce odličan alat.
Inače sam zadovoljan cuvanjem okoliša, funkcioniranjem državnog aparata, mada to sve može i bolje.
Uglavnom prije samo godinu dana smo bili puno bolji. A biti ćemo opet.
3
3 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Ariel je napisao/la: 21 maj 2021, 00:19 Ja se nadam u skorijoj buducnosti da cu zivjeti u Australiji ali sam pasivna sto se toga tice, mislim sprovodjenja toga, prvo bi htjela da napokon odem tamo nakon predugo vremena da se raspitam uz pomoc jednih rodjaka tamo sta mi treba sve od papira, pasos imam, drzavljanstvo, samo za posao sta bi mi trebalo da li cu morati polagati neke predmete, da li ce mi priznati diplomu,i da li ce mi certifikat za koji planiram polagati krajem ove, pocetkom naredne godine priznati.. imam li uopce sanse tamo raditi u struci... uglavnom ne znam da li ovo spada u temu.. ako ne, prebacite
Ariel, javi mi na pp, koji grad, mogu pitati moju prijateljicu, profesorica na Univerzitetu, Sidnej.

Ja ima certifikate i diplome (tri univerziteta) iz više država, a sad sam opet nostrificirala.

Imam u Sarajevu osobu, koja može pomoći tebi na prijevodima predmeta i diplome, pečat i ovjera.

Probaj, zašto ne, živjeti na više lokacija. :ljubi
2
2 slika
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

Imam stoposto posao na Hvaru a nudi mi se i mogucnost u Svicarskoj.

... vidjet cu gdje ima janjetine, da idem nasigurno ... :ovaj
2
1 slika 1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ramzess je napisao/la: 21 maj 2021, 09:07 Imam stoposto posao na Hvaru a nudi mi se i mogucnost u Svicarskoj.

Hvar mi više obećava po pitanju janjetine :oo
2
2 slika
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Ramzess »

storm je napisao/la: 21 maj 2021, 09:11
Ramzess je napisao/la: 21 maj 2021, 09:07 Imam stoposto posao na Hvaru a nudi mi se i mogucnost u Svicarskoj.

Mogu i pecat' ... ali u Svicarskoj nikad nisam bio. Kazu da imaju sira ... :ovaj
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ramzess je napisao/la: 21 maj 2021, 09:37
storm je napisao/la: 21 maj 2021, 09:11

Mogu i pecat' ... ali u Svicarskoj nikad nisam bio. Kazu da imaju sira ... :ovaj
'bo ga sir, kad ima janjetine i ribe :valja
Doturiti ćemo ti vlasicki, paški itd
0
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Ramzess »

storm je napisao/la: 21 maj 2021, 10:02
Ramzess je napisao/la: 21 maj 2021, 09:37
Jaran mi radi na Hvaru, kaze samo babe ... nikad se necu ozeniti ako tamo odem. :tugi
1
1 slika
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Ramzess je napisao/la: 21 maj 2021, 10:16

Jaran mi radi na Hvaru, kaze samo babe ... nikad se necu ozeniti ako tamo odem. :tugi
pa oženiš babu
strpiš se malo i imaš svoj posjed
:ha
2
2 slika
I say what I think, I think what I say
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

Crvena Nit je napisao/la: 21 maj 2021, 09:05
Ariel je napisao/la: 21 maj 2021, 00:19 Ja se nadam u skorijoj buducnosti da cu zivjeti u Australiji ali sam pasivna sto se toga tice, mislim sprovodjenja toga, prvo bi htjela da napokon odem tamo nakon predugo vremena da se raspitam uz pomoc jednih rodjaka tamo sta mi treba sve od papira, pasos imam, drzavljanstvo, samo za posao sta bi mi trebalo da li cu morati polagati neke predmete, da li ce mi priznati diplomu,i da li ce mi certifikat za koji planiram polagati krajem ove, pocetkom naredne godine priznati.. imam li uopce sanse tamo raditi u struci... uglavnom ne znam da li ovo spada u temu.. ako ne, prebacite
Ariel, javi mi na pp, koji grad, mogu pitati moju prijateljicu, profesorica na Univerzitetu, Sidnej.

Ja ima certifikate i diplome (tri univerziteta) iz više država, a sad sam opet nostrificirala.

Imam u Sarajevu osobu, koja može pomoći tebi na prijevodima predmeta i diplome, pečat i ovjera.

Super, hvala ti :cvijece

Ja sam studirala na engleskom jeziku tako da mislim da ne bi trebala prevoditi nista

Voljela bi u Brisbenu zivjeti ali naravno ako gdje drugo zavrsim a da je u Australiji je dobrodoslo
1
1 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Ramzess je napisao/la: 21 maj 2021, 10:16

Pa na svim otocima, van sezone, su upravo starija populacija. :meha1

Zato ima trajekt da odeš u život. :keke

Hvar je predivan. :srce :srce
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17487

Post Postao/la Ommadawn »

Javni ako se odlučiš za Hvar.
Tamo boravim ponekad :)
1
1 slika
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
Mehaning
Proleter
Reactions: 6593

Post Postao/la Mehaning »

Ariel je napisao/la: 21 maj 2021, 10:34
Crvena Nit je napisao/la: 21 maj 2021, 09:05

Ja sam studirala na engleskom jeziku tako da mislim da ne bi trebala prevoditi nista

Voljela bi u Brisbenu zivjeti ali naravno ako gdje drugo zavrsim a da je u Australiji je dobrodoslo
Prema mom iskustvu, Australci su za naše pojmove nevjerovatno pasivni... :face

Imao sam u teenagerskim danima curu iz Sidneya... :meha2

Meni je ona izgledala kao neki slowmotion film... :meha2
3
1 slika 2 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

Mehaning je napisao/la: 21 maj 2021, 12:26
Ariel je napisao/la: 21 maj 2021, 10:34

Prema mom iskustvu, Australci su za naše pojmove nevjerovatno pasivni... :face

Imao sam u teenagerskim danima curu iz Sidneya... :meha2

Meni je ona izgledala kao neki slowmotion film... :meha2
Kako mislis pasivni? Ne razumijem te bas. Mozes li objasniti?
0
Odgovori

Natrag na “Kreativni forum”