Promjenom Kruna u Dinare, pokrali su više od pola vrijednosti... :face
Zanimljivo, kako su se stvari promijenile, nakon što smo manje novaca poklanjali neradnicima...
Fabrike tavorile i bolio ih savršeno kurko da li će te godine ostvariti dobit jer će na kraju sve gubitke pokriti država što uzme od sredstava preduzeća koje su te godine ostvarile dobit. U direkciji bilo onih koji su kupili vrhnje i savršeno ih bilo briga šta kasnije. Takvih političkih preduzeća si imao koliko hoćeš, dobar primjer je nikšićka željezara, udaljena od rudnika željezne rude stotinama kilometara a infrastruktura nikakva.Mehaning je napisao/la: ↑06 jan 2025, 10:19 Prvo iskustvo Slovenaca nakon ulaska u prvu tvorevinu sa Srbima, bilo je to, da su bili pokradeni...![]()
Promjenom Kruna u Dinare, pokrali su više od pola vrijednosti... :face
Zanimljivo, kako su se stvari promijenile, nakon što smo manje novaca poklanjali neradnicima...![]()
Pa vidi, dobar dio njemačkih nacista je i sama CIA primila u svoje redove.MunDzi je napisao/la: ↑06 jan 2025, 14:31 Mislio Tile da se pita moze i od govana praviti, pa tom metodom napravio drzavu. Hoce to tako kad amnestiras veliki broj cetnika. Koknuli Drazu da zamazu narodu oci, a masu cetnika koji su cak i bili na nekim bitnim pozicijama amnestirali. I onda kobajagi napravili drzavu.
Kakve temelje udaris, tako te kuca i sluzi.
S losim temeljima, srusi se kao kula od karata.
Tako i SFRJ.
Sigurno je bilo i dobrih stvari, ovo što si opisao je jedna od...Ommadawn je napisao/la: ↑06 jan 2025, 14:46Pa vidi, dobar dio njemačkih nacista je i sama CIA primila u svoje redove.MunDzi je napisao/la: ↑06 jan 2025, 14:31 Mislio Tile da se pita moze i od govana praviti, pa tom metodom napravio drzavu. Hoce to tako kad amnestiras veliki broj cetnika. Koknuli Drazu da zamazu narodu oci, a masu cetnika koji su cak i bili na nekim bitnim pozicijama amnestirali. I onda kobajagi napravili drzavu.
Kakve temelje udaris, tako te kuca i sluzi.
S losim temeljima, srusi se kao kula od karata.
Tako i SFRJ.
Postavili se u prvi saf pa rekli “Hoćemo li im halaliti?”, “Hoćemo” i onda su ovi uglavnom služili za obučavanje špijuna i razne druge poslove.
Tile je primio četnike pa su mu služili ispočetka kao najveći potkazači svojih naroda, da bi spasili vlastitu guzicu.
Ranković nije važio za četnika ali je bio nacionalista čije su vizije najbolje osjetili Albanci na Kosovu i muslimani na Sandžaku na svojim leđima. Preko noći su znali da deportiraju familije u Tursku.
Bilo je tu i ustaša, kako da ne, samo u mnogo manjem broju.
Eto je taj, ja ga zovem negativni egalitarizam.Ommadawn je napisao/la: ↑06 jan 2025, 15:13 Bilo je potencijala, stručnih ljudi, pametnih i nerijetko su prodavani Zapadu.
Moja tetka je radila u Institutu za saobraćaj u Sarajevu i kaže da su oni prodali svog jednog inžinjera, da li bi Belgija ili Holandija.
Dobar dio elektroinžinjera koji su radili u banjalučkom Rudi Čajevcu su završili u japanskim firmama, primjerice moj nekadašnji komšija u Hitachijevom jednom pogonu u Austriji.
Mi smo mogli taj potencijal pametnije iskoristiti ali eto…
Napravio je od vas i ona eto stoji cvrsto.Šabović Adis je napisao/la: ↑06 jan 2025, 20:17
Da ju je pravio od vas sigurno bi se srušila, fakat govna nisu dobar temelj nizašta.
Joj poredjenja. Nista ni sa cim.Šabović Adis je napisao/la: ↑06 jan 2025, 20:17 Spinovi o kokanju Draže da se narodu zamažu oči (kojem to tačno narodu?) ravni su spinovima da je Tito zapravo ustaša zato što je ukokao Dražu.
Vic stoljeca. Velis nijedan bez da se prethodno pokajo. Bezbeli kao npr Strajo Kocovic i mnogi slicni. Do jucer klali i strahovite zlocine pocinili, a danas se kao pokajali pa im Tile poklonio petokrake da nasiju na subare. Uz to da se zlocini zataskaju, pojela ih maca.Šabović Adis je napisao/la: ↑06 jan 2025, 20:17 I opet lažeš o amnestiranju četnika - nijedan četnik nije amnestiran. Nijedan nije amnestiran bez da se prethodno pokajao.
Naravno da ima. Samo se pretvarali, sta ces -prilagodljivi, a nije bilo komunisticke volje za pravdom. .....devedesete svjedoce istinitost ove tvrdnje.
Pa i Tile je svojevremeno bio u zatvoru, pa postao dozivotni predsjednik tvoje domovine.Šabović Adis je napisao/la: ↑06 jan 2025, 20:17 - bolje se zapitaj kako je jedan višestuko osuđivani kriminalac postao predsjedik države koju sad svojom domovinom zoveš.
Ta mi je jedna od najjačihOmmadawn je napisao/la: ↑07 jan 2025, 08:49 22 milijarde dolara duga (današnja vrijednost otprilike nekih 500 milijardi dolara prema indexu, odnosno promjena od 121,58%) govori o tome koliko je Jugoslavija fakat bila ozbiljna država.
Neku večer zapadnem u diskusiju sa likom iz Srbije po pitanju rumunskih kamiona marke Roman.
Za ove koji ne znaju, bili su to kamioni koji su nastali u suradnji sa (tad zapadno-)njemačkim MAN-om. Jako lošeg kvaliteta, što materijala, što finalne izrade a motori su bili toliko loši da su Austrija, Njemačka i Italija zabranile ulazak tim kamionima zbog stvaranja gužve na putevima (slabi motori, jedva idu), zbog ispušnih gasova (loše sagorijevanje) te mnogih drugih faktora.
I lik Rumune zove sirotinjom - to oni fakat jesu bili zahvaljujući budali na vlasti zvanom Čaušesku, koji je u svom dvorcu imao zlatne česme dok narod nije imao ni osnovne namirnice. No ne samo to, lik ozbiljno tvrdi koliko smo mi bili jaka država u odnosu na Rumuniju.
Zapravo, mi smo tad osamdesetih bili u istim govnima kao i Rumuni samo nismo imali budalu na vlasti koja nam se bukvalno uvlačila i u postelju, ali ta budala je uspjela da vrati državni dug dok su naši ganjali kako će se zadužiti još ne bi li mogli početi servisirati isti.
Ali lik ubijeđen da smo bili sila koju je Zapad uništio jer se bojao konkurencije. Eto, FAP i TAM su predstavljali proizvode s kojima Volvo, Scania, Iveco, MAN, Mercedes, pa čak i Seddon-Atkins, Leyland, ERF nisu imali nikakve šanse.
Naravno da su ga drugi ismijali.
Mi moramo da dođemo do činjenice da se mi jesmo zadužili s namjerom da industrijaliziramo zemlju, što nije nimalo loše ali smo imali pogrešan plan zahvaljujući egomanijacima koje je oko sebe okupio Tito.
Svaki od njih je htio sebi napraviti spomenik u vidu neke fabrike u svom mjestu odakle je (ili je tu šefovao) pa je napravio neku fabriku koja je bila nelogično plasirana.
I gdje to može biti rentabilno?
A daj meha....Mehaning je napisao/la: ↑07 jan 2025, 09:02 Budite mi dobro, ali meni se više neda pratiti takve idiotarije, koje zadnje vrijeme uspijem pročitati na ovome forumu...![]()
Mislim, da ču se u buduče javljati još manje, nego do sada...![]()
Ako jedan idiot uspije omrziti forum, vjerovatno nije ni šteta velika...![]()
Pola radnog dana se moram službeno baviti idiotima, tako da ne vidim smisla, da ih u pauzama i dalje tražim po internetu...storm je napisao/la: ↑07 jan 2025, 09:10A daj meha....Mehaning je napisao/la: ↑07 jan 2025, 09:02 Budite mi dobro, ali meni se više neda pratiti takve idiotarije, koje zadnje vrijeme uspijem pročitati na ovome forumu...![]()
Mislim, da ču se u buduče javljati još manje, nego do sada...![]()
Ako jedan idiot uspije omrziti forum, vjerovatno nije ni šteta velika...![]()
Ovo se treba samo ismijavati, a gluposti ionako ima na svakom koraku, da je bar samo na forumu...
Dobro je recimo vidjeti dokle bolest može ići