Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
Mehaning
Proleter
Reactions: 6517

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la Mehaning »

Prvo iskustvo Slovenaca nakon ulaska u prvu tvorevinu sa Srbima, bilo je to, da su bili pokradeni... :meha2

Promjenom Kruna u Dinare, pokrali su više od pola vrijednosti... :face

Zanimljivo, kako su se stvari promijenile, nakon što smo manje novaca poklanjali neradnicima... :ovaj
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17338

Post Postao/la Ommadawn »

Mehaning je napisao/la: 06 jan 2025, 10:19 Prvo iskustvo Slovenaca nakon ulaska u prvu tvorevinu sa Srbima, bilo je to, da su bili pokradeni... :meha2

Promjenom Kruna u Dinare, pokrali su više od pola vrijednosti... :face

Zanimljivo, kako su se stvari promijenile, nakon što smo manje novaca poklanjali neradnicima... :ovaj
Fabrike tavorile i bolio ih savršeno kurko da li će te godine ostvariti dobit jer će na kraju sve gubitke pokriti država što uzme od sredstava preduzeća koje su te godine ostvarile dobit. U direkciji bilo onih koji su kupili vrhnje i savršeno ih bilo briga šta kasnije. Takvih političkih preduzeća si imao koliko hoćeš, dobar primjer je nikšićka željezara, udaljena od rudnika željezne rude stotinama kilometara a infrastruktura nikakva.
Pa ona fabrika glinice u Obrovcu, kako se ono zvaše, najveći promašaj, koja se zatvorila nakon godinu-dvije tek što je otvorena a kasnije bila ekološka katastrofa zbog lužine koja se širila okolo i uništavala floru i faunu.

Naravno da su Slovenci najmanje jugonostalgični. Koliko god da su vukli naprijed, bilo je tih republika i oblasti koje su kočile.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10875

Post Postao/la MunDzi »

Mislio Tile da se pita moze i od govana praviti, pa tom metodom napravio drzavu. Hoce to tako kad amnestiras veliki broj cetnika. Koknuli Drazu da zamazu narodu oci, a masu cetnika koji su cak i bili na nekim bitnim pozicijama amnestirali. I onda kobajagi napravili drzavu.

Kakve temelje udaris, tako te kuca i sluzi.
S losim temeljima, srusi se kao kula od karata.
Tako i SFRJ.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

And for now something completely different.
Što bi rek’o Džon Kliz birvaktile.

Sedamdesetih i osamdesetih godina, Jugoslavija je važila kao jedna od zemalja gdje se najviše proizvodilo autobusa u Evropi. Sjetimo se samo mnogih karoserista i brendova poput Avtomontaža, TAM, Autokaroserija, Sanos, TAZ… Sve ove firme surađivale su sa proizvođačima kamiona FAP, TAM i Zastava bilo da je riječ o podvozju, pogonu ili šasiji. Nerijetko su pogonske dijelove uzimali i iz inostranstva, recimo mađarska Raba ili zapadnonjemački Mercedes.
Dobar dio ovih autobusa se izvozio, najviše u Poljsku, Čehoslovačku, SSSR, Kinu, Kubu, Čile, Siriju te i neke afričke zemlje a bilo je nekih koji su se uspjeli probiti i na zapadno tržište, kao što je slučaj sa Danskom i Finskom gdje su se izvozili TAZ-ovi i Sanos-ovi autobusi.

Jedno od tržišta bijahu i Velika Britanija. Inače se iz ove zemlje kupovala licenca za Perkins motore koji su se ugrađivali u Tamiće te Leyland motore koji su izrađivani u sarajevskom Famosu za Fapove kamione a bilo je tu i gradskih autobusa Leyland od kojih su mnogi ordinirali ulicama Beograda a do nedavno i Skopja.
1987 godine je makedonski Sanos počeo izvoziti svoje autobuse u Veliku Britaniju za potrebe malih prevoznika. Riječ je o licenciranom modelu njemačkog Mercedesa O303 koji se u Britaniji prodavao pod imenom Charisma. Prilično jeftin u poredbi sa svojim njemačkim bratom, postao je popularan kod malih prevoznika koji su ga koristili za duga putovanja a dobio je i svoj nadimak “sirotinjski Mercedes”.
Pa ipak, i ovdje je funkcionisala ona stara poslovica “kol’ko para, tol’ko i muzike”. Kupci su se žalili na lošu finalnu montažu, loš odabir materijala, problemi s motorima pa su nerijetko ugrađivali polovne Mercedesove motore.
Posao je trajao sve do 1992 godine kada se Jugoslavija raspada, narudžbe su sve više kasnile zbog problema sa dobavljačima iz drugih republika s kojima je Sanos kuburio zbog rata.
Autobusi su funkcionisali nekih 6-7 godina a onda su obično bili izvoženi u druge zemlje. Dobar dio njih je završio na Malti, neki u afričke zemlje a neki su uz prepravke završili u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini.

Interesantan podatak je da je i ljubljanska Avtomontaža imala kratku saradnju sa švedskom Scaniom gdje je nekoliko autobusa završilo na sjeveru Švedske a nekoliko u Egipat i Saudijsku Arabiju. Riječ je o karoseriji TAM A-190-M vrlo popularan kod nas mada je za švedsko tržište imao manji vjetrobran i dodatno hlađenje za motor.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

MunDzi je napisao/la: 06 jan 2025, 14:31 Mislio Tile da se pita moze i od govana praviti, pa tom metodom napravio drzavu. Hoce to tako kad amnestiras veliki broj cetnika. Koknuli Drazu da zamazu narodu oci, a masu cetnika koji su cak i bili na nekim bitnim pozicijama amnestirali. I onda kobajagi napravili drzavu.

Tako i SFRJ.
Pa vidi, dobar dio njemačkih nacista je i sama CIA primila u svoje redove.
Postavili se u prvi saf pa rekli “Hoćemo li im halaliti?”, “Hoćemo” i onda su ovi uglavnom služili za obučavanje špijuna i razne druge poslove.

Tile je primio četnike pa su mu služili ispočetka kao najveći potkazači svojih naroda, da bi spasili vlastitu guzicu.

Ranković nije važio za četnika ali je bio nacionalista čije su vizije najbolje osjetili Albanci na Kosovu i muslimani na Sandžaku na svojim leđima. Preko noći su znali da deportiraju familije u Tursku.

Bilo je tu i ustaša, kako da ne, samo u mnogo manjem broju.
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator
Reactions: 38014

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 06 jan 2025, 14:46
MunDzi je napisao/la: 06 jan 2025, 14:31 Mislio Tile da se pita moze i od govana praviti, pa tom metodom napravio drzavu. Hoce to tako kad amnestiras veliki broj cetnika. Koknuli Drazu da zamazu narodu oci, a masu cetnika koji su cak i bili na nekim bitnim pozicijama amnestirali. I onda kobajagi napravili drzavu.

Tako i SFRJ.
Pa vidi, dobar dio njemačkih nacista je i sama CIA primila u svoje redove.
Postavili se u prvi saf pa rekli “Hoćemo li im halaliti?”, “Hoćemo” i onda su ovi uglavnom služili za obučavanje špijuna i razne druge poslove.

Tile je primio četnike pa su mu služili ispočetka kao najveći potkazači svojih naroda, da bi spasili vlastitu guzicu.

Ranković nije važio za četnika ali je bio nacionalista čije su vizije najbolje osjetili Albanci na Kosovu i muslimani na Sandžaku na svojim leđima. Preko noći su znali da deportiraju familije u Tursku.

Bilo je tu i ustaša, kako da ne, samo u mnogo manjem broju.
Sigurno je bilo i dobrih stvari, ovo što si opisao je jedna od...
Međutim uz jednu boljku
Ta finalna dorada, nepraćenje razvoja tehnologije, pa nisu nikad postigli ništa više od "za sirotinju..."
Javašluk je uništio i inače jako dobar građevinski sektor tj uništila ga je politika (metaforički)" bolje da ih pet lopata, nego da kupimo bager"- samo da svi imaju posla.
A da je bilo znanja, sigurno je bilo.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Bilo je potencijala, stručnih ljudi, pametnih i nerijetko su prodavani Zapadu.
Moja tetka je radila u Institutu za saobraćaj u Sarajevu i kaže da su oni prodali svog jednog inžinjera, da li bi Belgija ili Holandija.
Dobar dio elektroinžinjera koji su radili u banjalučkom Rudi Čajevcu su završili u japanskim firmama, primjerice moj nekadašnji komšija u Hitachijevom jednom pogonu u Austriji.
Mi smo mogli taj potencijal pametnije iskoristiti ali eto…
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 06 jan 2025, 15:13 Bilo je potencijala, stručnih ljudi, pametnih i nerijetko su prodavani Zapadu.
Moja tetka je radila u Institutu za saobraćaj u Sarajevu i kaže da su oni prodali svog jednog inžinjera, da li bi Belgija ili Holandija.
Dobar dio elektroinžinjera koji su radili u banjalučkom Rudi Čajevcu su završili u japanskim firmama, primjerice moj nekadašnji komšija u Hitachijevom jednom pogonu u Austriji.
Mi smo mogli taj potencijal pametnije iskoristiti ali eto…
Eto je taj, ja ga zovem negativni egalitarizam.
Pozitivni je oke, svima iste prilike, isti pred zakonom, bez obzira na vjeru, naciju, boju kože....
Ali sposoban, vrijedan vs nesposoban i lijenčina, ne mogu biti isto vrjednovani i na kraju plaćeni....a to je bio čest slučaj u SFRJ...
I normalno ljudi odlaze....i da se toga nismo riješili, odlaze i danas tamo, gdje će biti vrjednovani kako spada.
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Šabović Adis je napisao/la: 06 jan 2025, 20:17
Da ju je pravio od vas sigurno bi se srušila, fakat govna nisu dobar temelj nizašta.
Napravio je od vas i ona eto stoji cvrsto. :lupa
Šabović Adis je napisao/la: 06 jan 2025, 20:17 Spinovi o kokanju Draže da se narodu zamažu oči (kojem to tačno narodu?) ravni su spinovima da je Tito zapravo ustaša zato što je ukokao Dražu.
Joj poredjenja. Nista ni sa cim.

Šabović Adis je napisao/la: 06 jan 2025, 20:17 I opet lažeš o amnestiranju četnika - nijedan četnik nije amnestiran. Nijedan nije amnestiran bez da se prethodno pokajao.
Vic stoljeca. Velis nijedan bez da se prethodno pokajo. Bezbeli kao npr Strajo Kocovic i mnogi slicni. Do jucer klali i strahovite zlocine pocinili, a danas se kao pokajali pa im Tile poklonio petokrake da nasiju na subare. Uz to da se zlocini zataskaju, pojela ih maca.

O daaaa, kontam tu vasu komunisticku pravdu.

Šabović Adis je napisao/la: 06 jan 2025, 20:17 Ima spodoba koje se nisu nikad pokajale
Naravno da ima. Samo se pretvarali, sta ces -prilagodljivi, a nije bilo komunisticke volje za pravdom. .....devedesete svjedoce istinitost ove tvrdnje.

Šabović Adis je napisao/la: 06 jan 2025, 20:17 - bolje se zapitaj kako je jedan višestuko osuđivani kriminalac postao predsjedik države koju sad svojom domovinom zoveš.
Pa i Tile je svojevremeno bio u zatvoru, pa postao dozivotni predsjednik tvoje domovine.
Jbg, vidis da je Tile bio kvalitetniji zatvorenik. Dozivotni predsjednik. :meha2
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Tipicno od Sabovica. Gomila nebuloza, niti jednog argumenta. :zjev
1
1 slika
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Kako da ne, uzet cu te za ozbiljno, trollcino. :face
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

22 milijarde dolara duga (današnja vrijednost otprilike nekih 500 milijardi dolara prema indexu, odnosno promjena od 121,58%) govori o tome koliko je Jugoslavija fakat bila ozbiljna država.

Neku večer zapadnem u diskusiju sa likom iz Srbije po pitanju rumunskih kamiona marke Roman.
Za ove koji ne znaju, bili su to kamioni koji su nastali u suradnji sa (tad zapadno-)njemačkim MAN-om. Jako lošeg kvaliteta, što materijala, što finalne izrade a motori su bili toliko loši da su Austrija, Njemačka i Italija zabranile ulazak tim kamionima zbog stvaranja gužve na putevima (slabi motori, jedva idu), zbog ispušnih gasova (loše sagorijevanje) te mnogih drugih faktora.
I lik Rumune zove sirotinjom - to oni fakat jesu bili zahvaljujući budali na vlasti zvanom Čaušesku, koji je u svom dvorcu imao zlatne česme dok narod nije imao ni osnovne namirnice. No ne samo to, lik ozbiljno tvrdi koliko smo mi bili jaka država u odnosu na Rumuniju.
Zapravo, mi smo tad osamdesetih bili u istim govnima kao i Rumuni samo nismo imali budalu na vlasti koja nam se bukvalno uvlačila i u postelju, ali ta budala je uspjela da vrati državni dug dok su naši ganjali kako će se zadužiti još ne bi li mogli početi servisirati isti.
Ali lik ubijeđen da smo bili sila koju je Zapad uništio jer se bojao konkurencije. Eto, FAP i TAM su predstavljali proizvode s kojima Volvo, Scania, Iveco, MAN, Mercedes, pa čak i Seddon-Atkins, Leyland, ERF nisu imali nikakve šanse.
Naravno da su ga drugi ismijali.

Mi moramo da dođemo do činjenice da se mi jesmo zadužili s namjerom da industrijaliziramo zemlju, što nije nimalo loše ali smo imali pogrešan plan zahvaljujući egomanijacima koje je oko sebe okupio Tito.
Svaki od njih je htio sebi napraviti spomenik u vidu neke fabrike u svom mjestu odakle je (ili je tu šefovao) pa je napravio neku fabriku koja je bila nelogično plasirana.
I gdje to može biti rentabilno?
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Mehaning
Proleter

Budite mi dobro, ali meni se više neda pratiti takve idiotarije, koje zadnje vrijeme uspijem pročitati na ovome forumu... :ovaj

Mislim, da ču se u buduče javljati još manje, nego do sada... :malagani

Ako jedan idiot uspije omrziti forum, vjerovatno nije ni šteta velika... :ovaj
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 07 jan 2025, 08:49 22 milijarde dolara duga (današnja vrijednost otprilike nekih 500 milijardi dolara prema indexu, odnosno promjena od 121,58%) govori o tome koliko je Jugoslavija fakat bila ozbiljna država.

Neku večer zapadnem u diskusiju sa likom iz Srbije po pitanju rumunskih kamiona marke Roman.
Za ove koji ne znaju, bili su to kamioni koji su nastali u suradnji sa (tad zapadno-)njemačkim MAN-om. Jako lošeg kvaliteta, što materijala, što finalne izrade a motori su bili toliko loši da su Austrija, Njemačka i Italija zabranile ulazak tim kamionima zbog stvaranja gužve na putevima (slabi motori, jedva idu), zbog ispušnih gasova (loše sagorijevanje) te mnogih drugih faktora.
I lik Rumune zove sirotinjom - to oni fakat jesu bili zahvaljujući budali na vlasti zvanom Čaušesku, koji je u svom dvorcu imao zlatne česme dok narod nije imao ni osnovne namirnice. No ne samo to, lik ozbiljno tvrdi koliko smo mi bili jaka država u odnosu na Rumuniju.
Zapravo, mi smo tad osamdesetih bili u istim govnima kao i Rumuni samo nismo imali budalu na vlasti koja nam se bukvalno uvlačila i u postelju, ali ta budala je uspjela da vrati državni dug dok su naši ganjali kako će se zadužiti još ne bi li mogli početi servisirati isti.
Ali lik ubijeđen da smo bili sila koju je Zapad uništio jer se bojao konkurencije. Eto, FAP i TAM su predstavljali proizvode s kojima Volvo, Scania, Iveco, MAN, Mercedes, pa čak i Seddon-Atkins, Leyland, ERF nisu imali nikakve šanse.
Naravno da su ga drugi ismijali.

Mi moramo da dođemo do činjenice da se mi jesmo zadužili s namjerom da industrijaliziramo zemlju, što nije nimalo loše ali smo imali pogrešan plan zahvaljujući egomanijacima koje je oko sebe okupio Tito.
Svaki od njih je htio sebi napraviti spomenik u vidu neke fabrike u svom mjestu odakle je (ili je tu šefovao) pa je napravio neku fabriku koja je bila nelogično plasirana.
I gdje to može biti rentabilno?
Ta mi je jedna od najjačih :valja

"Zapad uništio jugu, jer se bojao te jake zemlje"
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Mehaning je napisao/la: 07 jan 2025, 09:02 Budite mi dobro, ali meni se više neda pratiti takve idiotarije, koje zadnje vrijeme uspijem pročitati na ovome forumu... :ovaj

A daj meha....
Ovo se treba samo ismijavati, a gluposti ionako ima na svakom koraku, da je bar samo na forumu...

Dobro je recimo vidjeti dokle bolest može ići
0
Mehaning
Proleter

storm je napisao/la: 07 jan 2025, 09:10
Mehaning je napisao/la: 07 jan 2025, 09:02 Budite mi dobro, ali meni se više neda pratiti takve idiotarije, koje zadnje vrijeme uspijem pročitati na ovome forumu... :ovaj

A daj meha....
Ovo se treba samo ismijavati, a gluposti ionako ima na svakom koraku, da je bar samo na forumu...

Dobro je recimo vidjeti dokle bolest može ići
Pola radnog dana se moram službeno baviti idiotima, tako da ne vidim smisla, da ih u pauzama i dalje tražim po internetu... :meha1
3
3 slika
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1052

Post Postao/la grunf »

Ova tema je nepovratno zarazena, kao Severina kad sjedne i zarazi trosjed sifilisom.
1
1 slika
Kako se pise "Ti si idiot"?
Odgovori

Natrag na “Bilo jednom u Jugoslaviji”