Kućna smetala - naši ljubimci
Re: Kućna smetala - naši ljubimci
i molim teeee, sterilisi je cim bude vrijeme da joj ne prorade hormoni...tad i musko i zensko poludi....
3
3
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. 
pa moze i tako
moje ostavljam pa ih neko uvijek obilazi i hrani i pusta vani
kucnu je dosta lakse cuvati
lakse se navikne na drugo mjesto
1
1
O ovom sam sve čitala, obavezno. Nisam još sigurna, ali kontam da bih radije udomila macu od 1-2 godine, a ne mačića, da već bude mirnije naravi. Ali, o tom potom.
3
2
1
1
Dijete mi je hit.
Kažem mu ja da želim da imamo macu, kaže on da ne bi. Pitam zašto.
"Zato što bi ti bila opsjednuta macom i ne bi obraćala pažnju na mene."
Kažem mu ja da želim da imamo macu, kaže on da ne bi. Pitam zašto.
"Zato što bi ti bila opsjednuta macom i ne bi obraćala pažnju na mene."
5
5
Nema tog ogradjenog dvorista iz kojeg macka ne moze izaci ako hoce. Macke nisu kao psi. One se zacas popnu I na najvisociju tarabu ili drvo, odose one gdje im je cejf.Polaris je napisao/la: ↑14 aug 2026, 12:48Zao mi je za tvog psasikiriki je napisao/la: ↑14 aug 2026, 12:08 Ja sam odlučila da ću uskoro (septembar/oktobar, kad završimo s putovanjima) nabaviti macu.
Imali smo psa 11 godina, uginuo je prije 2 godine, bio je u dvorištu.
Macu želim u kući da mazim i gnjavim. A kažu i da su dobre za anksiozne.![]()
Ne planiram je puštati vani. Da li mislite da je to ok ili okrutno?
Prijateljica koja ima macu kućnu kaže da osjeća ponekad krivicu, jer kad ode u Bihać gdje joj mama živi maca uživa u prirodi oko kuće i pošandrca od uzbuđenja...
A sto se tice mace da bude u kuci, iskreno slobodno neka bude kucna maca, puno ce sigurnija biti. Moja maca prije ove sad je bila iskljucivo kucna macka, nikad je vani nismo pustali. I nista joj nije falilo. Meni su macke iskreno za kuce, previse ima opasnosti van, ne znas hoce li je autu udarit, hoce li je pas napasti itd. Drugo je ako neko ima ogradjeno dvoriste iz kojeg macka ne moze izaci, ali to rijetko ko kod nas ima....
Moje prve komsije imaju bengalsku kucnu macu. Boje se da je puste vani da je neko ne ukrade. Ali je redovno izvode u setnju na uzici za mace. I u svom vlastitom dvoristu, ali I na ulicu pa odu do obliznjeg parka. Meni bude sega vidjeti, jer niz nasu ulicu uglavnom prolaze ljudi sa cukama jer se kraj ulice nadovezuje na park.
@sikiriki ako smijes u Sarajevu izvesti macu na uzici u park, uzmi je.
1
1
Sa mojim mačičima tuga I žalost... 
Jedan uginuo, što sam več pisalo, drugi isto bolestan. Onaj jadnik, što je bio operiran za kilu, trebao je još jednu operaciju, a sad mu otkrili, da je i on bolestan na bubrezima...
Bio je jučer cijeli dan na infuziji, danas opet, a drugi tjedan, pošto je sutra praznik, još jednom...
Možda preživi mjesec dana, možda godinu...
Živ je ko papar, voli papati I igrati se, pa dok se ne pati, neka uživa. Potrošio sam kod veterinara već preko 500€, ali nije mi žao, a ne želim ni zbrojiti koliko točno sam potrošio. Potegnuti ču malo prekovremeno radit, I nek mu je sa srećom. Ipak mi jo to jedno rijetko veselje za kojeg nađem vremena...
Jedini potpuno zdravi mladac krenuo je u novi život, kot novih vlasnika...
Sigi je opet trudna, zadnji put, a Loki je baš danas ostao bez jaja...
Nije taj sport za mene...
Jedan uginuo, što sam več pisalo, drugi isto bolestan. Onaj jadnik, što je bio operiran za kilu, trebao je još jednu operaciju, a sad mu otkrili, da je i on bolestan na bubrezima...
Bio je jučer cijeli dan na infuziji, danas opet, a drugi tjedan, pošto je sutra praznik, još jednom...
Možda preživi mjesec dana, možda godinu...
Živ je ko papar, voli papati I igrati se, pa dok se ne pati, neka uživa. Potrošio sam kod veterinara već preko 500€, ali nije mi žao, a ne želim ni zbrojiti koliko točno sam potrošio. Potegnuti ču malo prekovremeno radit, I nek mu je sa srećom. Ipak mi jo to jedno rijetko veselje za kojeg nađem vremena...
Jedini potpuno zdravi mladac krenuo je u novi život, kot novih vlasnika...
Sigi je opet trudna, zadnji put, a Loki je baš danas ostao bez jaja...
Nije taj sport za mene...
5
3
2
2
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 14 aug 2026, 17:40, ukupno mijenjano 1 put.
Vise sam mislila da imaju prostor za macu, kao veliki kavez ono uredjen, vjerovatno si vidjala toMunDzi je napisao/la: ↑14 aug 2026, 15:42Nema tog ogradjenog dvorista iz kojeg macka ne moze izaci ako hoce. Macke nisu kao psi. One se zacas popnu I na najvisociju tarabu ili drvo, odose one gdje im je cejf.Polaris je napisao/la: ↑14 aug 2026, 12:48
Zao mi je za tvog psa
A sto se tice mace da bude u kuci, iskreno slobodno neka bude kucna maca, puno ce sigurnija biti. Moja maca prije ove sad je bila iskljucivo kucna macka, nikad je vani nismo pustali. I nista joj nije falilo. Meni su macke iskreno za kuce, previse ima opasnosti van, ne znas hoce li je autu udarit, hoce li je pas napasti itd. Drugo je ako neko ima ogradjeno dvoriste iz kojeg macka ne moze izaci, ali to rijetko ko kod nas ima....
Moje prve komsije imaju bengalsku kucnu macu. Boje se da je puste vani da je neko ne ukrade. Ali je redovno izvode u setnju na uzici za mace. I u svom vlastitom dvoristu, ali I na ulicu pa odu do obliznjeg parka. Meni bude sega vidjeti, jer niz nasu ulicu uglavnom prolaze ljudi sa cukama jer se kraj ulice nadovezuje na park.
@sikiriki ako smijes u Sarajevu izvesti macu na uzici u park, uzmi je.
0
-
John Cleese
- Moderator

- Reactions: 2504
Nisu ti mačke najbolji izbor za taj scenarij - kažu da je mačka kao lap dancer: sjedne ti u krilo i ne smiješ je dodirivati
Lap dog bi ti bio idealan, patuljasta pudla, na primjer - ne linja se, pa nema dlaka po kući, ne treba joj previše kretanja te sve što treba može obaviti u dvorištu uz gotovo zanemarljiv trud glede čišćenja, a da se maziti i gnjaviti neograničeno, čak i sama traži da je maziš i gnjaviš
0
Ne znam baš, vjerovatno zavisi od mačke do mačke, ali mislim da baš ima nešto smirujuće u onom predenju dok je gnjaviš.John Cleese je napisao/la: ↑14 aug 2026, 20:19Nisu ti mačke najbolji izbor za taj scenarij - kažu da je mačka kao lap dancer: sjedne ti u krilo i ne smiješ je dodirivati
Lap dog bi ti bio idealan, patuljasta pudla, na primjer - ne linja se, pa nema dlaka po kući, ne treba joj previše kretanja te sve što treba može obaviti u dvorištu uz gotovo zanemarljiv trud glede čišćenja, a da se maziti i gnjaviti neograničeno, čak i sama traži da je maziš i gnjaviš![]()
Thanks na sugestiji, ali nisam nikad bila od toga da imam psa u kući.
2
1
1
1
Ja jednako razmišljam. Volim sve životinje, ali pas te treba barem dva sata dnevno i nije za biti stalno u stanu...sikiriki je napisao/la: ↑14 aug 2026, 20:32Ne znam baš, vjerovatno zavisi od mačke do mačke, ali mislim da baš ima nešto smirujuće u onom predenju dok je gnjaviš.John Cleese je napisao/la: ↑14 aug 2026, 20:19
Nisu ti mačke najbolji izbor za taj scenarij - kažu da je mačka kao lap dancer: sjedne ti u krilo i ne smiješ je dodirivati
Lap dog bi ti bio idealan, patuljasta pudla, na primjer - ne linja se, pa nema dlaka po kući, ne treba joj previše kretanja te sve što treba može obaviti u dvorištu uz gotovo zanemarljiv trud glede čišćenja, a da se maziti i gnjaviti neograničeno, čak i sama traži da je maziš i gnjaviš![]()
Thanks na sugestiji, ali nisam nikad bila od toga da imam psa u kući.
Baš zato ja imam Siamce, mačke sa nekoliko pasjim karakterom...
A svakom, ko kaže, da se mace u naručju ne smije dirati, mogu pokazati slike pokojnog Erosa, koji je dnevno kod mene dolazio na masažu trbuščiča...
Sve je od tebe, kakvo povjerenje ćeš zaslužiti kod nje...
2
1
1
1
@Mehaning Je li istina da mace najviše vole ljude koji "cooliraju" i koji im puste da im same dođu? Jer ja kontam da ću je jadnu krenuti gnjaviti, a onda će ona više biti zainteresovana za sina ili muža koji ne bendaju za nju 
1
1
Tri mačke iz istoga legla nemaju jednak karakter...
Ako mački nije do gnjavljenja, bolje ju pustiti, ali ako ti mačka vjeruje, uvijek će biti rado uz tebe...
2
1
1
1
sto meha kaze sve su razlicite
ali ja sve gnjavim i vise me vole
1
1